Idézet: Füleske - Dátum: 2004. máj. 23, vasárnap - 3:37
Mármint hogy a 12-16 ms - os tn panelok is pepitáznak-e , vagy csak a 20 ms - os boe-hydis - ek ?
Mert a 12-16 ms - osok pepitázását még nem írta senki. Te milyen 12-16 ms - os tft - t láttál ami ezt csinálja ?
Dehogynem írta senki. Többen is írták, pl. a THG is többször írt erről (mondjuk szerintük Q17 nem csinálja, de ez egy hülyeség, mert teljesen jól látni, csak egy kicsit gyorsabb a váltakozás, így kicsit kevésbé feltűnő; és szerintem magát a műveletet sem teljesen jól írták le, de mindegy).
Amiken láttam: Samsung kb. 2 évesnél fiatalabb TN-es monitorai (ezek közül az összes 17"-es, és az újabb 15"-ösök - a korábbi 15"-ösei másfajta dithert használtak még; korábbi 17"-est nem láttam tőlük), Viewsonic VP171B/S (16ms), az említett Hyundai Q17, LG1710B/S, és tulajdonképpen az összes egyéb márka 16ms-es TN-es monitora, amit láttam.
Úgy tűnik, a TN-ek egyszerűen nem tudnak 256 fényesség-fokozatot fizikailag megjeleníteni, csak 64-et (6+6+6 bitesek), ezért van szükség ditheringre. Korábban másfajta (típustól függően láthatóbb, vagy kevésbé látható) dithert használtak, de egy ideje mindenki (mind a 4-5 TN panelgyártó) átállt erre a pepitázó változatra. Egyébként ahol korrekten van megadva a színárnyalatok száma, ott 16.2M-van írva, 16.7M helyett, mert annyi jön ki a 18bit+ditherből.
Szerkesztette: Victor 2004. 05. 23. 06:46 -kor