HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (165 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik

#1 Felhasználó inaktív   steven7 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 01. 11. 18:34

Halihó!

Kerestem, de nem találtam ilyen topicot. Gyorsan csináltam egyet, hogy ha Ti keresnétek, akkor már legyen ;)

Szóval akinek mondanivalója van erről a gépről, az itt mondja el.

Eléggé komoly gép, kb. egy hónapja használom, de még a mai napig találok újdonságokat a használati utasításban :D

#2 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 12. 16:11

sziasztok!

gratulálok a masinához! igazából nem tudom, hogy van-e annyi tulajdonos, ami indokolttá teszi a dedikált témát. de azt kivánom, hogy legyen: minél több embernek legyen ilyen csoda masinája.

teszel képeket a fényképes témába? ha nem, akkor tessék pótolni!

[url="http://"http://kep.tar.hu/donphobos/images/pic3507019.jpg"]mondjuk ilyeneket vagy hasonlókat :)[/url]

üdv!
.
.
.

#3 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 12. 16:18

Sziasztok!

Én is remélem, hogy élni fog a topic, nekem folyamatban van a 300D beszerzése, mire meglesz, legalább elméletileg felkészültebb leszek. Engem az érdekelne elsősorban, hogy ki milyen objektívet használ hozzá, szűrőket, teléhez állványt, stb. Na meg természetesen tippek-trükkök, tapasztalatok.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#4 Felhasználó inaktív   AEomega 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 12. 17:28

Én még egyelőre ott tartok, hogy küldözgetem az érdeklődő emileket, de minden válaszban benne van, hogy ne nagyon reménykedjek... :(
Esetleg ha valaki tud valami jó kis helyet, ahol kedvező áron meg lehet kapni a masinériát, az igazán leírhatná (emil vagy privi még jobb, legalább kevesen látják :D Na jó, csak a gonoszság szólt belőlem :))

#5 Felhasználó inaktív   steven7 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 12. 20:37

idézet:
Ezt írta Thrawn:
Sziasztok!

Én is remélem, hogy élni fog a topic, nekem folyamatban van a 300D beszerzése, mire meglesz, legalább elméletileg felkészültebb leszek. Engem az érdekelne elsősorban, hogy ki milyen objektívet használ hozzá, szűrőket, teléhez állványt, stb. Na meg természetesen tippek-trükkök, tapasztalatok.
[/quote]

Halihó!

Mivel nekem volt már korábban Canon EOS gépem (EOS30), ezért vannak tapasztalataim a Canon objektívekkel.

Éppen ezért nem az alapobjektívvel vettem meg, hanem egy Sigma 24-135-ös objektívvel (ez ugye a 300D-nél az 1,6-os szorzó miatt 38-215-ös objektívnek felel meg). Ez egy elég nagy fényerejű objektív, wide állásban 2,8, tele állásban 3,5-ös fényereje van. Ez azért lényeges, mert a 300D autofokusza rossz fényviszonyok között kevésbé pontos, szóval kell a jó fényerő.

(Akkor egy kis iskolai előadás: a fényerő nemcsak azért fontos, hogy a képek világosak legyenek, ezen segítene a Canon 1600-as értékig állítható fényérzékenysége. Az AF működéséhez viszont az objektív eredeti fényereje a mérvadó, 8-as fényerő alatti objektívvel már nem biztos, hogy működik. Persze manuál fókusz még mindig van, tehát ha az AF nem megy, akkor egyszerűen kézzel lehet fókuszálni.)

Azért azt hozzá teszem, hogy a 300D még abszolút pontosan fókuszál olyan fényviszonyok között, ahol egy Fuji S5000 már nem tud fókuszálni, tehát csak önmagához viszonyítva gyenge az AF képessége egy gyengébb objektívvel :)

Szóval van egy 24-135-ös, egy 28-90-es és egy 70-300-as objektívem a gépekhez (az utóbbi kettő a szokásos Canon USM 3,5-5,6-os objektív).

A teleobit nagyon nehéz kézben tartani, az ökölszabály az, hogy a gyújtótávolság reciprokát kell venni a záridőben a bemozdulásmentes képhez, tehát a 300-as objektívvel 1/250-ed másodpercnél hosszabb idővel nem lehet fényképezni, mert bemozdul a kép. Na, itt már segít a 300D nagyra állítható fényérzékenysége, ha 800-asra veszem a fényérzékenységet, akkor még ebben a szürke téli időben is le lehet menni 1/250-ed másodperc alá.

#6 Felhasználó inaktív   hamond 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 12. 20:50

idézet:
Ezt írta AEomega:
Én még egyelőre ott tartok, hogy küldözgetem az érdeklődő emileket, de minden válaszban benne van, hogy ne nagyon reménykedjek... :(
Esetleg ha valaki tud valami jó kis helyet, ahol kedvező áron meg lehet kapni a masinériát, az igazán leírhatná (emil vagy privi még jobb, legalább kevesen látják :D Na jó, csak a gonoszság szólt belőlem :))
[/quote]

Hi !

Most tervezem én is a gép vásárlását. Bár én Ausztriába megyek beszerezni! Mondd mi kell :D :D
Az út még szervezés alatt áll. Áraik viszont jóval elfogadhatóbbak.

#7 Felhasználó inaktív   CP 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 01. 12. 21:12

Sziasztok!

Én is még csak tervezgetem a gép vásárlást, de obit azért már néztem ki hozzá :)

elösször is ugye az alap objektív lesz az első.

aztán egy 75-300mm 4.0/5.6 USM
és végül egy 55mm-es Compact-macro

mit gondoltok?

#8 Felhasználó inaktív   steven7 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 12. 22:40

idézet:
Ezt írta CP:
Sziasztok!

Én is még csak tervezgetem a gép vásárlást, de obit azért már néztem ki hozzá :)

elösször is ugye az alap objektív lesz az első.

aztán egy 75-300mm 4.0/5.6 USM
és végül egy 55mm-es Compact-macro

mit gondoltok?
[/quote]

Halihó!

A tesztek és a használók véleménye alapján igen jól sikerült a 18-55-ös EF-S alapobi. Érdemes azzal venni a gépet (nagy valószínűséggel én is veszek majd hozzá egyet, mert az árához képest tényleg jó!). A 70-300-as obival elégedett vagyok, de írtam, hogy biztos kéz, vagy állvány kell hozzá. A 300-as tele a 300D-n 480-as gyújtótávolságnak felel meg, ez azért már nem semmi.

A macro kérdéssel viszont rátapintottál a 300D egyik viszonylag gyenge ponjára. Sajna itt szó sincs 3-10 cm-es minimális tárgytávolságról, pl. az alapobinál a minimális tárgytávolság kb. 25 cm.

Ez persze nem gond, csak itt fordítva kell gondolkodni. Pl. az alapobi esetében, ha macro jellegű felvételt akarunk készíteni, akkor az 55 mm-es állásba kell tekerni az obit (és emellett kicsit távolabb tenni a tárgytól!!!) és máris élvezhetjük a kb. 45x65 mm-es téma méretet.

Tehát a macro kép készítés menete egy kompakt digi gépnél:

- macro állásba tesszük a gépet,
- amennyire lehet, közel tesszük a gépet (közben lelökjük a méhecskét a virágról :D ),
- fényképezünk,

ugyanez a 300D-vel:

- macro állásba tesszük a gépet,
- tele állásba csavarjuk az objektívet,
- kicsit távolodunk a témától, hogy az AF élesre tudja állítani a képet,
- a téma zavarása nélkül fényképezünk.

Azért az tény, hogy macro oldalon vannak sokkal jobb képességű kompakt gépek, szóval aki tényleg macrozni akar, annak be kell szerezni egy jó macro objektívet!

#9 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 12. 23:01

Én Október óta használok 300D-t, a hozzá adott EFS-el és egy Canon EF 75-300as telével. 300x1,6 :D
Rögtön vettem bele egy 1GBos Microdrive-ot meg egy USB 2es kártyaolvasót, mert ami a gépben van 1.1es USB, az borzasztó lassú.
Kiegészítőnek vettem UV szűrőt, ami állandóan az objektíveken tartok, főleg sérülés ellen, valamint egy polárszűrőt szoktam néha használni. Távkioldóm is van, ha éppen állványról fotózom hosszú idővel.

Van egy analóg EOS 33 gépem eladó, tudásban többet tud, mint ez, csakhát nem digitális.
Rebesgetnek vmit a Nikon új DSLR gépéről, ami a 300D riválisa lesz, 1000Euros áron. Majd meglátjuk.

#10 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 12. 23:06

Makró objektívek baromi drágák, szerintem amatőrnek nem éri meg kiadni 150000Ft-ot ilyenre.

Érdemes gondolkodni közgyűrűben, akár többe is. Csak figyelni kell, mert az EFS objektívre nem mennek rá!

#11 Felhasználó inaktív   steven7 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 12. 23:31

idézet:
Ezt írta BoGyesz:
Én Október óta használok 300D-t,

...

Van egy analóg EOS 33 gépem eladó,
[/quote]

Halihó!

OFF

Üdv, márkatárs :)

Mé' adod el a jó kis analóg cuccost, ez a 300D a nyomába se ér annak :(

Ha jókat akarok fényképezni, akkor ma is az EOS30-ast kapom elő, bár meg kell mondani, hogy a 300D állatira közel van feeling-ben az analóg EOS-okhoz :D

ON

Milyen távirányítód van, hol vetted ?

#12 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 13. 00:01

nekem 1 napja van meg, nagyon király :)

aktuális dilemmáim:
1 giga microdrive, vagy 2*512 (esetleg 1*1024 mb) flash CF.
árban kb ugyanannyi. (egyben 1024 flash kcisit drágább)

szerintetek melyiket érdemesebb??

vaku:
Canon 550ex/sunpak 5000af/sigma 500dg ?
canon 2x annyiba kerül mint másik kettő :(

ojjektív:
mindennapi használatra valami sigma/tamron/tokina/canon (usm) 24-200 (vagy 28-200 márkától függ hogy milyen) objektivet, vagy jóval drágábban egy canon 28-135 IS USM objektivet?

én inkább 200asra gondolok, meg mellé egy jó vaku.

ebből mit érdemes nézni sigma/tamron/tokina/canon?

egyelőre 512es CFet ipaq kölcsönadta neki, szóval nem sürgős, de 1-2 héten belül szeretném ha meglenne.
ojjektivre/vakura még gyűjtöm a pénzt, meg a tapasztalatokat, az legjobb esetben is csak 1 hónap múlva lesz aktuális :(
meg az is kérdés hogy előbb vaku vagy ojjektiv kell, talán vaku :)

jah meg valami jó tokot/táskát is akarok venni.
valami olyan kellene, amibe 1 "rászerelt" ojjektivvel együtt fér bele, jól párnázott, esetleg pótakkunak, memóriakártyának legyen hely. erre valami 5let?

amúgy nagyon király. akkuja nagyon sokáig bírja. van 3 akkum hozzá, nem is tudom minek ennyi :)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#13 Felhasználó inaktív   steven7 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 13. 00:22

Halihó!

idézet:
Ezt írta WiZARD:
nekem 1 napja van meg, nagyon király :)

aktuális dilemmáim:
1 giga microdrive, vagy 2*512 (esetleg 1*1024 mb) flash CF.
árban kb ugyanannyi. (egyben 1024 flash kcisit drágább)

szerintetek melyiket érdemesebb??
[/quote]

Szvsz a CF kártya. A microdrive sérülékenyebb, kevésbé strapabíró. Egy CF kártya 10 év múlva is CF kártya lesz, egy HDD-ből ki tudja mi lesz 10 év múlva.

Valahol azt olvastam, hogy a microdrive-nak nagyobb a fogyasztása, persze, ha valakinek 3 akkumulátora van ...

idézet:
Ezt írta WiZARD:

vaku:
Canon 550ex/sunpak 5000af/sigma 500dg ?
canon 2x annyiba kerül mint másik kettő :(
[/quote]

Azt kell nézni, hogy a vaku tudja-e az E-TTL üzemmódot. Ha azt nem tudja, akkor csak félautomata módban tud működni. A Canon vaku biztosan tudja ezt, a Sunpak biztosan nem tudja, a Sigma lehet, hogy tudja (két változata van, az ST /mint standard/ nem tudja !!!)

idézet:
Ezt írta WiZARD:

ojjektív:
mindennapi használatra valami sigma/tamron/tokina/canon (usm) 24-200 (vagy 28-200 márkától függ hogy milyen) objektivet, vagy jóval drágábban egy canon 28-135 IS USM objektivet?

én inkább 200asra gondolok, meg mellé egy jó vaku.

ebből mit érdemes nézni sigma/tamron/tokina/canon?

[/quote]

Objektívnél a teljes EF kompatibilitás a követelmény. Ha az objektív úgy kezdődik, hogy 24-... az már biztos jó, mert azok újak és ott OK az együttműködés. Régebbi objektívet csak próba alapján szabad megvenni.

#14 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 13. 00:28

idézet:
Ezt írta steven7:
Objektívnél a teljes EF kompatibilitás a követelmény. Ha az objektív úgy kezdődik, hogy 24-... az már biztos jó, mert azok újak és ott OK az együttműködés. Régebbi objektívet csak próba alapján szabad megvenni.[/quote]

asszem a Tokina objektiv a 24-200, az összes többi 28-200.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#15 Felhasználó inaktív   steven7 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 13. 00:32

idézet:
Ezt írta donphobos:
sziasztok!

gratulálok a masinához! igazából nem tudom, hogy van-e annyi tulajdonos, ami indokolttá teszi a dedikált témát. de azt kivánom, hogy legyen: minél több embernek legyen ilyen csoda masinája.

teszel képeket a fényképes témába? ha nem, akkor tessék pótolni!

[url="http://"http://kep.tar.hu/donphobos/images/pic3507019.jpg"]mondjuk ilyeneket vagy hasonlókat :)[/url]

üdv!
[/quote]

Halihó!

Mondja ezt valaki, aki Canon 10D-vel fényképez és PhotoShop Elements-el dolgozza fel a képeket :D :D :D (Egyébként jó kép, a 8 másodperces expozíciós időt nagyon jól eltaláltad, ráadásul szeptember végén még nagyon jó időd volt.)

Szóval, hál istennek a tízegynéhány hozzászólás után már három 300D (és egy 10D) tulaj jött össze, ez már valami :D

[ 2004. január 13.: steven7 szerkesztette a hozzászólást ]

#16 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 13. 00:34

bár mindennapi használatra lehet, hogy jobb egy 28-135. hisz tele állásban kvázi 215 az is.

képminőségben mekkora különbség van 28-135 és 28-200 között? mert elvileg minél nagyobb átfogású, annál gyengébb ugyebár :(

esetleg van valami 28-135höz hasonló átfogású, ami kicsit nagyobb látószögű?

van valami weblap, vagy táblázat, ahol mindenféle gyártó mindenféle objektive megtalálható?

#17 Felhasználó inaktív   steven7 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 13. 00:36

idézet:
Ezt írta WiZARD:

van valami weblap, vagy táblázat, ahol mindenféle gyártó mindenféle objektive megtalálható?
[/quote]

Halihó!

[url="http://"http://www.photozone.de/bindex2.html"]Itt tessék keresgélni![/url]

#18 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 13. 00:46

idézet:
Ezt írta steven7:

Halihó!

[url="http://"http://www.photozone.de/bindex2.html"]Itt tessék keresgélni![/url]
[/quote]

hát ez kiábrándító :(
28-135 illetve 28-200akról nem írnak túl jókat :(

még legjobbnak tokina 24-200 tűnt.

mennyire kritikusak ezek a vélemények? tehát pl az alap 18-55 vajon milyen eredményt érne el itt? mert az egy dolog hogy egy Canon L-es cucchoz képest gyengék/közepesek ezek :)

#19 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 13. 00:56

idézet:
Ezt írta WiZARD:

hát ez kiábrándító :(
28-135 illetve 28-200akról nem írnak túl jókat :(

még legjobbnak tokina 24-200 tűnt.

mennyire kritikusak ezek a vélemények? tehát pl az alap 18-55 vajon milyen eredményt érne el itt? mert az egy dolog hogy egy Canon L-es cucchoz képest gyengék/közepesek ezek :)
[/quote]

index forumban a 10D topikban nezd meg NJanit, meg a kepeit. Nem gyengen tolja. Neki pl 28-135 IS van, tobbek kozott, bar utobbi linkelt kepei gondolom nem azzal keszultek.
Namost ha neki jo...

#20 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 13. 01:03

idézet:
Ezt írta sz:
Neki pl 28-135 IS van, tobbek kozott, bar utobbi linkelt kepei gondolom nem azzal keszultek.
Namost ha neki jo...
[/quote]

azért az a 28-135 IS eléggé drága :(
ebayen láttam tűrhető áron, de rájöttem, hogy használtan, próba nélkül inkább nem veszek semmmit.

majd még szétnézek, hogy ausztriában hátha van új emberi áron, vagy usaban, de félek, hogy nagyon drága lesz...

tokina 24-200 tűnik legesélyesebbnek. de egyelőre úgyis csak nézelődök, pénzem jó esetben 1 hónap múlva lesz, de lehet, hogy csak később :(

Téma megosztása:

• (165 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó