idézet:
Ezt írta Sipi-:
Tanulgatok (BMF-NIK).
Megélhetésem biztosított, szülők által.
Még azt nem tudom, hogy mit érné meg: Bt vagy Kft? Úgytduom, hogy a Kft kedvezőbb helyzetben van adózási szempontból, de ott meg fel kell mutatni 3milliót. Azt még vhogy össze is hoznánk, de ezt minden évben meg kell tenni, ugye? Vagy csak minden évben egy adott időpontban kell meglennie annak a pénzösszegnek?
[ 2002. október 22.: Sipi- szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
A gazdasági környezet legtöbb szereplője inkább preferálja a bt-t, mert korlátlan felelősségű társaság, tehát teljes vagyonoddal felelsz minden vállalkozói lépésedért.
Ugyanakkor nagyobb szabadságot (és kockázatvállaló készséget) ad a kft., mert korlátolt felelősségű, vagyis a tagok csak az üzletrészük összegéig felelnek, azt pedig ugye befizetik az alapításkor, vagy azt követően egy éven belül, és újabb befizetésre soha többet nem kötelezettek. A kft. alaptőkéje a mai törvények szerint min. 3 millió forint, de ennek csak 50 %-át kell készpénzben letenni az alapításkor, a többi lehet apport (gépkocsi, ház, lakás, munkaeszköz stb., vagy pedig szellemi apportként akár egy leírás, ami üzleti értékkel bír). Ha készpénz a teljes alaptőke, akkor is az alapítást követő első teljes üzleti év végéig kell befizetni a teljes összeget, és igazolni a befizetést a cégbíróság felé. Az alapításkor csak az 50 %-ot, vagyis másfél millió forintot. De azt is lehet, hogy délelött befizeted a bankba, bemutatod a banki igazolást a cégbíróságon, és délután, vagy másnap ki is veszed a bankból. Csak majd utólag el kell könyvelni, hogy milyen jogcímen vetted ki. Számtalan törvényes jogcím van erre.
Az alaptőkét csak egyszer kell befizetned, az alapításkor, s utána akár 100 évig is működhet a cég. Ha felélte a cég az alaptőkét az nem olyan nagy probléma, hogy véget érne az élet. A könyvelő tudja, mit kell tennie. Ettől egy cég sem roppan még össze, ha van az ügyvezetőnek, vagy a tagoknak ötlete, koncepciója arra, hogyan lehet majd eredményes.
Hát, "röviden" ennyi a felvetéseidre.
Vannak erről könyvek különben, ha gondolod, szívesen ajánlok közülük megbizhatóakat.![]()
Vállalkozás, amit megéri elindítani Ötletek, költségek
Elküldve: 2002. 10. 22. 18:31
Letéptem ezt a hanga szálat...
Elküldve: 2002. 10. 22. 23:59
- Nem ertek az alketreszekkel torteno sefteleshez, nagyker, kisker, nagykamion Kinabol, kiskamion Zagrabbol tipusu informatikai szakagazathoz. Ide inkabb zsivanyver kell (nem pejorativ ertelemben!).
- Ha tudasalapu informatikai szolgaltatasban gondolkodik a delikvens, akkor (ezt taglalom, eletszeruen):
Elso korben eldonteni, volumentarista gondolkodas, vagy keves amde nagy ugyfelek kiszolgalasa. Az utobbi fexik nekem. A ketto egyutt ritkan mukodik. A nagyok kiszolgalasa jovedelmezobb, de sokkalta jobban kicsavarja az embert, maganeleti valsagok, baratok el, baratok vissza, stb., vmint komoly meglepesekre lehet szamitani, kezdve az apehtol a rendorsegig bezarolag.
Mindenkepp erdemes specializalodni egy szakteruletre.
Peldakeppen, a teljesseg igenye nelkul:
Fejlesztes, mittomen SAP ala (elegge szuk tarsasag ez MO-n, nem ajanlott frisskent nyomulni.
Fejlesztes html/xml/java/mittomenmilyen web tech. cucokkal. Lehetoseg szerint ne wetsex portalokat, dunat lehet rekeszteni mindenfele webguruval, meg photoshop magussal. Ceg manapsag nem el meg ebbol. Ill. az fresh cegek nagyon nem.
Rendszer bevezetes. Zsiros falat, elso korben isteni szerencsevel. Eleg sokan hijjak magukat "rendszerintegratornak". Detto folyoszabalyozas.
Szaktanacsadas: Igazi kasza a penzmezon. Ez az uberdivat penzgyarto uzem. Eros lobby kell, ertekelni a kezzel festett nyakkendoket es tsa. Contactok nelkulozhetetlenek. Persze tanacsadason belul szinten eldonteni, hogy milyen temaban is osztod az eszt.
Fontos, ne az legyen a vallalkozasrol a benyomas, hogy osszeallt par egyetemista es most nyomjak az ipart. Nem fexik ez sokaknak. Vmint a jooreg duna. Plane az internyet kornyeke van telitve hasonszoru egyedekkel.
Penzugyi szektor: oriasi mazli kell, hogy bejuss, ha bentvagy, mar csak a franya tukor miatt kell aggodni, mikent allsz ele reggelente. Tovabba elso korben tunik csak konnyupenznek, valojaban penny business a penzugyi szektor. Nehez beloluk penzt kihuzni, de ha egyszer beindul... (codename: jackpot)
Konnyuipar: Felejtos nagyreszben. Javareszt nem akarnak kolteni, elegge tre' dolgokkal is megelegszenek, volumentarista gondolkodas ajanlott.
Nehezipar: Van ilyenunk?
Inkabb ugy erdemes kategorizalni: kis/kozep/nagyvallalatok.
A merettel aranyos a penzcsilingeles hangereje is.
A referenciak szepek, jok, megelni beloluk nem lehet. Esetleg az ajanlatokban jol jon nehany plusz oldalkent, ami noveli a vastagsagat az ajanlatnak (minel nehezebb, annal jobb!).
Retorika! Profi hozzaallas, kifinomult stilus (hacsak nem, mint pizzafutar akar vki tudasalapu infos ceget osszedobni). Kifinomultsag, hogy megerezd az apro rezduleseket a targyalopartnereden, hogy ne pisalj a mosdoba (csak akkor ha nincs bekamerazva a toilet), stb.
Nyalni-nyalni-nyalni es contact. Indulashoz contact kell, lehetoleg olyan vki, aki magas polcon leledzik, nem art, ha gyermekkori jobarat, volt evfolyamtars, stb.
Ez mar eleve determinalja, nagy mazli kell ahhoz, hogy egy bizonyos eletkor alatt jol induljon tudasalapu infos ceg. Persze lehetne mondani, ugye ott van a Telnet nevu """csoda ceg""", amit ugyebar Nemes Daniel nevu fiatal srac inditott el. Latszolag. Azonban egy idosebb rokon nyomta be sok helyre. Neha keves sikerrel.
Nem szabad szukmarkunak lenni. Sem a munkatarsakkal kapcs, sem a megbizoval szemben (khm-khm).
Soha ne becsuld le az asszisztenseket. Egyreszt nagyon kedvesek tudnak lenni, nemelyikuk gyonyoru es ami a legfontosabb, ha megvan az aszisztens bizalma, jobb eselyekkel indulsz a donteshozonal is.
Legy ramenos, de ne bunko. Nem illo visszamaszni azonnal az ablakon, ha egyszer kitessekeltek a masik nyilaszaron.
Legy pontos. Ha megis egy fennakadsz egy mocskos dugoban, csorogjel oda, hogy kesel. Ergo: Legy kiszamithato, megbizhato(!!). A businessben nem szeretik a muveszlelkeket. A penztermeles nem olajfestes. Tulkepp a pontossag kevesbe fontos, mint a megbizhatosag. Ha aszontod, hogy holnapra meglesz a hiv vizsgalat eredmeny es megsincs meg, tudjanak rola, hogy csuszik a dolog.
Ha olyan helyre kerulsz, ahol nincs apu, anyu, gyerekkori jobarat, marad a lobby, ebed, esti kocsma (ez mar fel siker) es az, hogyha ajanlatot kernek jol lod be az arat. Az olcsojanosoktol hidegrazast kapnak (lasd egyetemista kategoria), ha sokat kersz, akkor a rohogestol elromlik a peacemakeruk.
Tehat roviden a tapasztalatim alapjan:
- mukodesi terulet definialasa.
- contact. (ez van, k-europa feeling).
- contact.
Indulo toke: Erdekes problemakor. 3 millat osszeszedni nem hinnem hogy problema annak aki ceget akar csinalni (ha megis, akkor talan a munkavallalokent nyomni az ipart tovabb, addig is gyulnek a ismerosok). Tovabbi tokeigeny ertelemszeruen fugg a mukodesi terulettol. A kockazati toke sajnos nem divat MO-n.
Bt.-t nem erdemes csinalni, mostmar plane nem, hiszen - ha jol tudom - jan 1.-tol a beteti tarsasagok is kotelesek kettos konyvelest vezetni (nem tudom mi a helyzet az EVA valasztasa eseten). Inkabb Kft., Rt. az Rt. megfontolando szinten, felugyelo bizottsag miatt es egyeb nyalanksagok miatt.
Jobaratoddal csak kiveteles esetben alapitsal ceget. A baratsag nagyvaloszinuseggel gallyra megy es a ceg sem ugy mukodik majd ahogy terveztetek.
Tehat ugy gondolom szinte mindegy mibe fog bele a vallakozo, nagyon telitett a piac. Nem is biztos, hogy szuz teruletet kell megcelozni. A fontosabb az, miben tudsz tobbet/jobbat adni vagy esetleg szimplan maskepp (mondjuk emberibb modon) nyujtani, mint a piac tobbi jatekosa.
Jah: Oldschool! Ez a lenyeg.
Hirtelen ennyi.
Bocs, hogy belecsamcsogtam.
Elküldve: 2002. 10. 23. 18:18
te mivel foglalkozol?
(Tetszenek a gondolataid.)
Elküldve: 2002. 10. 23. 20:52
idézet:
Ezt írta barbra:
Hello bearr,
te mivel foglalkozol?
(Tetszenek a gondolataid.)[/quote]
Klimatechnika, azaz lehuto.
Komolyra forditva: Programozastol megcsomorlott, rendszergazdabol atvedlett konzulens, aki anno alapitott egy ici-pici, nyeszlett ceget, majd tulelt egy komoly valsagot a tulajdonostarsakkal, de mindekozben bankoknak es par allami intezmenynek adta el magat es a ceget jo pizert.
Koszonom, azonban inkabb tapasztalatnak hivnam mint gondolatoknak, vert izzadtam amig megtanultam a szabalyokat a jatekban.
Elküldve: 2002. 10. 23. 21:07
idézet:
Ezt írta bearr:
Klimatechnika, azaz lehuto.
Komolyra forditva: Programozastol megcsomorlott, rendszergazdabol atvedlett konzulens, aki anno alapitott egy ici-pici, nyeszlett ceget, majd tulelt egy komoly valsagot a tulajdonostarsakkal, de mindekozben bankoknak es par allami intezmenynek adta el magat es a ceget jo pizert.
Koszonom, azonban inkabb tapasztalatnak hivnam mint gondolatoknak, vert izzadtam amig megtanultam a szabalyokat a jatekban.[/quote]
Szóval vállalkozóból átmentél alkalmazottba ismét?
Vagy vállalkozóként adod el magad a bankároknak és állami intézményeknek?
Ez azért érdekes, mert a jelenlegi státusod igazolja az általad leírtakat, vagy cáfolja, amennyiben következtetésnek fogjuk fel.
(És én egy kíváncsi kacsa vagyok, ezért érdekel.)![]()
Elküldve: 2002. 10. 23. 21:15
idézet:
Ezt írta barbra:
Szóval vállalkozóból átmentél alkalmazottba ismét?
Vagy vállalkozóként adod el magad a bankároknak és állami intézményeknek?
Ez azért érdekes, mert a jelenlegi státusod igazolja az általad leírtakat, vagy cáfolja, amennyiben következtetésnek fogjuk fel.
(És én egy kíváncsi kacsa vagyok, ezért érdekel.)[/quote]
A kacsak valosagshowja a mikrohullamu suto.
Perpill is "vallakozo" vagyok. Van egy pici ceg es egy annal is picibb. Az egyikben megy a cegszeru mukodes, a masikban a sajat kasza. A nagyonpicivel jelenleg is allami szektorban vagyok kozel full time eladva, a masikban csak ugyvezeto vagyok es jarok szepen megertoen bologatni es okosakat mondani. Noha mint tudjuk az ugyvezetonek napi operativ feladati vannak, amibe nem tartozik bele a lobby, de magyarorszagon vagyunk.
Nos cafoltam vagy konfirmaltam?
[ 2002. október 23.: bearr szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2002. 10. 23. 21:22
idézet:
Ezt írta bearr:
A kacsak valosagshowja a mikrohullamu suto.
Perpill is "vallakozo" vagyok. Van egy pici ceg es egy annal is picibb. Az egyikben megy a cegszeru mukodes, a masikban a sajat kasza. A nagyonpicivel jelenleg is allami szektorban vagyok kozel full time eladva, a masikban csak ugyvezeto vagyok es jarok szepen megertoen bologatni es okosakat mondani. Noha mint tudjuk az ugyvezetonek napi operativ feladati vannak, amibe nem tartozik bele a lobby, de magyarorszagon vagyunk.
Nos cafoltam vagy konfirmaltam?
[ 2002. október 23.: bearr szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
![]()
![]()
Nos, szerintem az ügyvezető munkájába beletartozik a lobby, amennyiben üzletet hozhat általa, vagy akár áttételesen ahhoz segít hozzá.
Egyebekben igazoltak a korábban leírt tapasztalataidat/gondolataidat.
És mit szeretnél majd hosszabb távon csinálni? Vagy nyugdíjas állásnak tekinted a mostanit?
Elküldve: 2002. 10. 23. 21:46
idézet:
Ezt írta barbra:
![]()
![]()
Nos, szerintem az ügyvezető munkájába beletartozik a lobby, amennyiben üzletet hozhat általa, vagy akár áttételesen ahhoz segít hozzá.
Egyebekben igazoltak a korábban leírt tapasztalataidat/gondolataidat.
És mit szeretnél majd hosszabb távon csinálni? Vagy nyugdíjas állásnak tekinted a mostanit?[/quote]
Egyezzunk ki egy dontetlenben, mit szolsz hozza? MO-n beletartozik, mashol nemnagyon.
Azt tudom, hogy hosszabb tavon semmikeppen nem szeretnem ezt csinalni. Idegolo. Abban az esetben nyugdijas allas, ha 10-15 even belul sikerul kivonulnom a pusztara es mezogazdasagbol megelnem. Par eve az az eletcelom, hogy vala szolovel foglalkozhassak. Na erre kicsi a realis esely. Ugyhogy marad az "ugyeskedes".
/me pedig szivesen maradt volna szagember, csak abbol nem lehet megelni. Illetve az megel aki beeri havi ~1.5K USD szintu osszeggel.
Elküldve: 2002. 10. 23. 22:06
idézet:
Ezt írta bearr:
Egyezzunk ki egy dontetlenben, mit szolsz hozza? MO-n beletartozik, mashol nemnagyon.
Azt tudom, hogy hosszabb tavon semmikeppen nem szeretnem ezt csinalni. Idegolo. Abban az esetben nyugdijas allas, ha 10-15 even belul sikerul kivonulnom a pusztara es mezogazdasagbol megelnem. Par eve az az eletcelom, hogy vala szolovel foglalkozhassak. Na erre kicsi a realis esely. Ugyhogy marad az "ugyeskedes".
/me pedig szivesen maradt volna szagember, csak abbol nem lehet megelni. Illetve az megel aki beeri havi ~1.5K USD szintu osszeggel.[/quote]
Ok,
döntetlen. Én a kompromisszumok embere vagyok.
Mennyi időt adsz még magadnak itt?
Elküldve: 2002. 10. 23. 22:28
idézet:
Ezt írta barbra:
Ok,
döntetlen. Én a kompromisszumok embere vagyok.
Mennyi időt adsz még magadnak itt?[/quote]
Gyorsan lemeoztalak, mert szivod am az infokat amde hirtelen.Irc 7 eve? Abba meg a korai #magyar is beleesett. Voltal ottan?
Az idot ne tolem kerdezd, ez ugyben a felelos szemely pontos elerhetoseget nem tudom, valahol heaven tajekan god nick alatt. Nincsenek konkret elkepzeleseim idointervallumokra. Mar nem, ill. nemcsak szakmaszeretetbol hajtok. Amennyiben az elobb emlitett szemelyt lokalisan keresned, akkor money nick alatt elered.
/me szeret offolni, amig nemgyun lorugas erte.
Elküldve: 2002. 10. 23. 22:37
idézet:
Ezt írta bearr:
Gyorsan lemeoztalak, mert szivod am az infokat amde hirtelen.Irc 7 eve? Abba meg a korai #magyar is beleesett. Voltal ottan?
Az idot ne tolem kerdezd, ez ugyben a felelos szemely pontos elerhetoseget nem tudom, valahol heaven tajekan god nick alatt. Nincsenek konkret elkepzeleseim idointervallumokra. Mar nem, ill. nemcsak szakmaszeretetbol hajtok. Amennyiben az elobb emlitett szemelyt lokalisan keresned, akkor money nick alatt elered.
/me szeret offolni, amig nemgyun lorugas erte.[/quote]
Az is volt, meg az index.hu stb.
Különben csak érdeklődöm, kíváncsi vagyok, ilyesmi. Engem érdekelnek az emberek, azért beszélgetek itt velük.
(A Dumaparty és a Dumaparty II. sokat "tud" rólam.)
Te merre szoktál járni az irc-en?![]()
Elküldve: 2002. 10. 23. 22:49
idézet:
Ezt írta barbra:
Az is volt, meg az index.hu stb.
Különben csak érdeklődöm, kíváncsi vagyok, ilyesmi. Engem érdekelnek az emberek, azért beszélgetek itt velük.
(A Dumaparty és a Dumaparty II. sokat "tud" rólam.)
Te merre szoktál járni az irc-en?[/quote]
index.hu vagy internetto? Mert nem mindegy am.
Perpill is a dumapartybol probalok szemelyspecifikus tudasbazist felallitani. Jobban illene hozzad talan az unicum nick, tobb ok miatt, vhogy igy erzem.
Irc mar semerre. 97-ben voltam utoljara. Jottek az ujjak, megszunt bekes, eldugott mikrokozmoszkent letezni igyhat a felejtes martaleka lett.
Elküldve: 2002. 10. 23. 23:09
idézet:
Ezt írta bearr:
index.hu vagy internetto? Mert nem mindegy am.
Perpill is a dumapartybol probalok szemelyspecifikus tudasbazist felallitani. Jobban illene hozzad talan az unicum nick, tobb ok miatt, vhogy igy erzem.
Irc mar semerre. 97-ben voltam utoljara. Jottek az ujjak, megszunt bekes, eldugott mikrokozmoszkent letezni igyhat a felejtes martaleka lett.[/quote]
Alighanem nagyot tévedsz ezzel az unicum nickkel,ha valóban az italra gondolsz. Ezt sajnálom. Mi ott a Dumaparty-ban kissé "családiasan" létezünk, ebbe illik bele, hogy Lulu640 "küldött" nekem pár üveget, "felhívásomra".
Különben index-től. De az Internettonak is voltam olvasója.
[ 2002. október 24.: barbra szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2002. 10. 23. 23:25
idézet:
Ezt írta barbra:
Alighanem nagyot tévedsz ezzel az unicum nickkel,ha valóban az italra gondolsz. Ezt sajnálom. Mi ott a Dumaparty-ban kissé "családiasan" létezünk, ebbe illik bele, hogy Lulu640 "küldött" nekem pár üveget, "felhívásomra".
Különben index-től. De az Internettonak is voltam olvasója.
[ 2002. október 24.: barbra szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Par uveg, mi?Nem ott meg nem tartok, ellenben unicum helyett unique-nak mondom. Tehat nem az italra gondoltam.
Most viszont joejt extra sebesseggel. Reggel mar a munka dandarja, vmint izomlazas lesz a nyelvem egy b kategorias tozsdei cegnel.
/me gyulol koran kelni. Koran keles 7-8 elott ertendo. Ettol szurkulnek be az emberek.
Elküldve: 2002. 10. 25. 16:03
hosszú álmod van, ami azt illeti...
Elküldve: 2003. 01. 01. 23:30
idézet:
Egyébként a könyvelőm szerint aki még főiskolára vagy egyetemre jár annak nem kell EHO-t és TB-t fizetnie, ez nem így van?[/quote]
idézet:
De így van.[/quote]
Hol lehet erről részletes információt találni? Most készülök vállalkozni, ez nagy segítség lenne. Az én (leendő) könyvelőm meg sem említette - lehet hogy mást kellene keresnem helyette?
Elküldve: 2003. 01. 02. 00:46
idézet:
Egyébként a könyvelőm szerint aki még főiskolára vagy egyetemre jár annak nem kell EHO-t és TB-t fizetnie, ez nem így van?[/quote]
idézet:
Ezt írta Exi:
Hol lehet erről részletes információt találni? Most készülök vállalkozni, ez nagy segítség lenne. Az én (leendő) könyvelőm meg sem említette - lehet hogy mást kellene keresnem helyette?[/quote]
Nem tudom h igaz-e. Imho csak diákmunkára. Elvileg arról van szó, hogy amíg tanulsz addig (mint a gyerekeknél és nyugdíjasoknál) alanyi jogon kapod a TB-t (vagyis akkor más fizeti, vagy másképp Te fizeted majd, ha dolgozol).
x.
Elküldve: 2003. 01. 02. 10:19
Elküldve: 2003. 01. 02. 12:48
idézet:
Ezt írta Jahno:
Igaz. Nálunk a cégben van nappalis egyetemista, utána nem TBzünk, az EHOt nem tudom, majd jövő héttől dolgoznak a könyvelőék, mekkérdem.[/quote]
Levelező / távoktatás nem jó?

Súgó
A téma zárva.