sziasztok!
már egyszer vadásztam itt a fórumon egy rendszert, meg is van, működik szépen. de most újra belekezdek, mert elköltöztem otthonról (öcsém megörökölte a korábbi rendszert, meg úgy általában mindent) és szeretnék egy új rendszert összeépíteni.
a korábbi "szisztéma" egy Yamaha RXV-630RDS erőlködöből (ne tessék fújolni), egy Denon DVD-800 lejátszóból és Quadral QLX205, QLX115, valamint Quadral Ascent Base hangfalakból áll. a tévé most nem érdekes, mert az tulajdonképpen mindegy, egy másik kérdés tárgya lesz majd. igazából nem lesz kérdés tárgya, mert azt tudom, hogy milyet szeretnék.
azért kérdezek, mert az új cuccokat nem ismerem, itt viszont sok tapasztalt és hozzáértő írogat és szakért. előre mondom, hogy végigolvastam a topikot, de nem állt össze egységes kép.
mivel fontos, hogy az igényeket tisztázzam, ezért akkor leírom. kábé 50% filmnézés (akció kicsit, bár barátnőm azokat is szereti, koncert DVD-k sokat, normál és krimi/thriller filmek is kicsit), 20% populáris zenék (barátnőm kedveli a mai slágereket), 30% kevésbbé populáris zene (ezen belül 50% komolyzene, 30% 80-as évek beli rock, valamint 20% metál).
a peremfeltételek: a szoba egy hálószoba, tetőtérben, de a tető csak a hangfalakkal szemközt kezd el belógni egy métert kábé függőlegesen. olyan 6x6 m lehet a szoba kábé, van benne szekrény, franciaágy, kis szekrények. nem az ideális, de most ilyenek a peremfeltételek...
mivel a mostani rendszer kemény hangú erősítő, kemény hangfallal, ezt megszoktam. de a zenei preferenciáim kicsit tolódnak az énekhangos zene irányába, így olyan rendszert szeretnék, ami jó közép hangokat is tud, a megfelelő mélyek mellett. hiába, öregszem
kinéztem erősítőnek a Denon AVR-1804-et (Netdepoban jelenleg 100 rugó leértékelve a fekete) és a Yamaha RXV-650RDS típust (119e). még lehet esetleg az RXV-750RDS is (130e), de nem látom, hogy mi a különbség a kettő között az 5 W plusz (hanyagolható) és az LCD-s távirányító (hamarabb lemerül) kivételével. van valami olyasmi, mint régen az 530 és a 630 között, hogy az egy magasabb szintű erősítő áramkört kapott és ezáltal nem annyira "technics-es" a hangja? (elnézést kérek minden márkabaráttól!)
a lejátszó a Denon DVD700 lenne, ha jobbat nem javasoltok. lehet kérni kikódolva is, tud RGB-t is (a 800-asom nem tudja, kénytelen vagyok S-Video módban használni miatta a tévét sajnos), kábé 70e Ft.
mivel először csak sztereo lenne, ezért most csak két frontot keresek. olyat, ami tud megfelelő basszust, fontos a szép közép és elfogadható magas is. amit a fórum alapján kinéztem: Mission M34 (108 rugó per pár), vagy a Mission M35 (138 rugó per pár).
nekem valahogy bejönnek a padlón álló hangfalak, nem akarok bookshelf-et, szóval ezt a variációt zárjuk is ki. tudom, hogy ez nem egy jó felfogás, de egyszerűen ez jön be és ezt tudom jól elhelyezni. viszont frontból mindenképpen jót akarok, sokáig nem lenne sem hátsó, sem center, sem szub. utána jöhetne egy jó center, később a hátsók. szub talán nem is lenne, mert most sincs és egyáltalán nem hiányzik (így is szól néha a fenti lakásból valaki, hogy dörög az ég, áramtalanítani kellene. pedig csak az űrhajó száll fel a Titan A.E. nyitó jelenetében

)
meg fogom hallgatni a hangfalakat, de kiváncsi vagyok a véleményekre. ezek a hangfalak a fentieknek megfelelnek első blikkre? ami tetszik bennük:
- szép nagy doboz, a 35-ös vastagabb falú is, van tömege.
- 92 dB-es érzékenység, a mostani 89-es, ez egy szép értéknek tűnik.
- 40Hz-es induló frekvencia, szép mélyeket szeretnék, nem döngést és loudness-t.
mivel a front szerintem a legfontosabb, ezért a drágábbat is kicsengetem, ha a hangja jobban tetszik. hogy illenek ezek a hangfalak a Denon erősítőhöz? filmek alatt a Denon semleges hangja nem lesz túlságosan "lapos"? sztereo módban biztos jó viszont a semlegessége.
ha a Yamaha erősítőt párosítom a Mission-hoz, akkor abból mi fog kisülni? elvileg a kemény erősítő/lágy hangfal jó szokott lenni. ez milyen lenne?
megyek majd hallgatózni is, de szeretnék támpontokat kapni. ha lehet, akkor hagyom magamat meggyőzni is, bár az hosszas vitát fog jelenteni

de nyitott vagyok sokmindenre, ha meg tudtok téríteni.
köszönöm előre is a segítséget és a türelmet!
üdv!
.
.
.