HWSW Informatikai Kerekasztal: Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 98
  • 99
  • 100
  • 101
  • 102
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) Átfogóan a fotózásról

#1981 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 01. 11. 23:12

Idézet: Mirko - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 23:37

Hiába nagy fotós, hazudós az biztos. Hiszen ez ottokar-ral történt meg.. A piszok.. na mind1 :D Egyébként mi is az értelme annak, hogy melyik zár jobb, egyáltalán mi értelme annak hogy jobb, ha egyik sem ront képet soha? A hangosabb rázósabb csattanósabb zártól sem lesznek rosszabbak a mai képek, ezért szerintem ez a vita értelmetlen.

Most nagy butaságot mondtál. A durván felcsapódó tükör berázza a gépet és az pont a zárnyitásnál rezeg be , kézben is  de állványon méginkább. Meggondolhatnád mielött valamit állítasz hogy a másik hátha jobban ért ehhez és nem a levegőbe beszél. Tudod mit ajánl az én gépemnél a kezelési könyv az állványról való fényképezéshez? Azt hogy csapassuk fel a tükröt az expozició elött. Mert elég nagyot rúg az acélvázas tükör, az acél tüköraknában. Beon.

#1982 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 01. 11. 23:22

"Egyszerű:  gomb lenyom, zár becsuk, tükör felcsap, zár kinyit"

Nem jó! Leírtam hogy a zár az expozició elött nyitva van és nem csukódik össze. A gomb lenyomásakor a blende beugrik, tükör föl, és a zár összecsapódik, annyi idő múlva amennyi a beállított érték.

Csak az átnézeti keresős gépeknél van zárt központi zár.

#1983 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 01. 11. 23:31

Idézet: gazdi - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 23:28

Honnan is ismerős nekem ez a történet? Ja, hogy az egyik vezető magyar természetfotós, a denevérfényképek mestere mesélte személyesen? Hmm, érdekes egybeesés.

Én nem hallottam. Csak tudod a rendőrségi kihallgatásról van jegyzőkönyv, és a filmelőhívásról a labor és a technikusok véleményéről van véleményezés melyen le van írva hogy az előhívott filmen nincs tiltott objektum felvétele. Ez nem nyert.

#1984 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 11. 23:38

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 23:22

Nem jó! Leírtam hogy a zár az expozició elött nyitva van és nem csukódik össze.

Éppen ezért mondom, hogy ha a zár közvetlenül a tükör felcsapása előtt bezárna, és egyből a felcsapás után kinyitna, akkor nem kellene ilyen irreális tükörfelcsapódási időkkel dobálóznod (;
És akkor éjszaka nem forgolódnék majd álmatlanul azon filózva, hogy ugyan hogyan tud egy 1/20000 másodperc alatt felcsapódó tükör "finomabban" felcsapódni (;

#1985 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 11. 23:39

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 23:31

Én nem hallottam. Csak tudod a rendőrségi kihallgatásról van jegyzőkönyv, és a filmelőhívásról a labor és a technikusok véleményéről van véleményezés melyen le van írva hogy az előhívott filmen nincs tiltott objektum felvétele. Ez nem nyert.

Akkor nem nyerne, ha ezeket esetleg mi is láthatnánk... (;

Szerkesztette: szeder 2007. 01. 11. 23:39 -kor

#1986 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 01. 11. 23:47

"hogyan tud egy 1/20000 másodperc alatt felcsapódó tükör "finomabban" felcsapódni (;"

Ezért nagy szám mert légpárnás fékezése van.

#1987 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 01. 11. 23:49

Idézet: szeder - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 0:39

Akkor nem nyerne, ha ezeket esetleg mi is láthatnánk... (;

Az anyakönyvi kivonatom meg a személyim nem kéne még?

#1988 Felhasználó inaktív   Mirko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 11. 23:53

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 23:12

Most nagy butaságot mondtál. A durván felcsapódó tükör berázza a gépet és az pont a zárnyitásnál rezeg be , kézben is  de állványon méginkább. Meggondolhatnád mielött valamit állítasz hogy a másik hátha jobban ért ehhez és nem a levegőbe beszél. Tudod mit ajánl az én gépemnél a kezelési könyv az állványról való fényképezéshez? Azt hogy csapassuk fel a tükröt az expozició elött. Mert elég nagyot rúg az acélvázas tükör, az acél tüköraknában. Beon.

Állványon méginkább? Miért is? :) Ne haragudj de az után a sok ostobaság után ami írtál mindig elfelejtem, hogy lehet, hogy most pont olyat írsz amihez tényleg értessz. Ha nagyzolásról, vagy kioktatásról lenne szó, fejet hajtanék a tapasztalatod előtt, de mivel fényképezésről írtál kételkedem. A hozzászólásom lényege az volt, hogy nem a tükör által okozott esetleges berázás kiküszübölésétől hanem egy szenzációs ötlettől, érzelmektől, és egyáltalán a művészi szándék beteljesítésétől lesz egy képből "A kép".

#1989 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 11. 23:57

Pentina modellek

2. generációs Pentina modellek adatlapjai láthatók a fenti linket. Mindegyik 1/500s legrövidebb záridővel rendelkezik.
Az 1. generációs modellekről nem találok adatokat.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1990 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 00:02

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 23:47

Ezért nagy szám mert légpárnás fékezése van.

Mivel ebbe az 1/20000-be bele kell férnie a tükör felgyorsításának és a lefékezésének is.  Newton óta pedig tudjuk, hogy hatás-ellenhatás van, úgyhogy szerintem tökmindegy, milyen fékezése van ilyen rövid idő mellett...

#1991 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 01. 12. 00:07

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 0:57

Pentina modellek

2. generációs Pentina modellek adatlapjai láthatók a fenti linket. Mindegyik 1/500s legrövidebb záridővel rendelkezik.
Az 1. generációs modellekről nem találok adatokat.

Leírtam világosan központi zárat nem lehet 1/500-adnál rövidebb záridőre csinálni.

#1992 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 01. 12. 00:11

Idézet: szeder - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 1:02

Mivel ebbe az 1/20000-be bele kell férnie a tükör felgyorsításának és a lefékezésének is.  Newton óta pedig tudjuk, hogy hatás-ellenhatás van, úgyhogy szerintem tökmindegy, milyen fékezése van ilyen rövid idő mellett...

Ez az elmélet se jó, mert van egy állás amikor már a tükör alja nincs a képsugár útjában, nem kell teljesen a mattüvegig felcsapódni. Ez csak a lamellás redőnyzárnál probléma.

#1993 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 00:21

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 0:11

Ez az elmélet se jó, mert van egy állás amikor már a tükör alja nincs a képsugár útjában, nem kell teljesen a mattüvegig felcsapódni. Ez csak a lamellás redőnyzárnál probléma.

A fénysugár útja legjobb tudomásom szerint nem függ attól, hogy központi- vagy redőnyzár van az adott gépben/objektívben...  Úgyhogy nem igazán értem, hogy ez miért csak redőnyzárnál lenne probléma.

#1994 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 00:35

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 0:07

Leírtam világosan központi zárat nem lehet 1/500-adnál rövidebb záridőre csinálni.

Bocs, elnéztem, csak a tükör tud 1/20000-et. Mondjuk kíváncsi volnék, mire jó ez a teljesítmény, még ha igaz is, miközben a legjobb záridő 1/500. Végülis a képalkotáshoz semmi köze, akár van ilyen jó teljesítménye, akár nincs.

#1995 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 01. 12. 01:00

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 1:35

Bocs, elnéztem, csak a tükör tud 1/20000-et. Mondjuk kíváncsi volnék, mire jó ez a teljesítmény, még ha igaz is, miközben a legjobb záridő 1/500. Végülis a képalkotáshoz semmi köze, akár van ilyen jó teljesítménye, akár nincs.

Leírtam világosan hogy a tükörnek a központi zárnál pontosan van szerepe az expoziciónál. Hol van a redőnyzár? A tükör mögött a fim elött. A központi zár a tükör elött van az optika mögött. Az expoziciónál a zárnak nyitva kell lenni mert nem lehetne a témát látni. Expoziciókor a blende ugrik be először, a zár nyitva, majd elindul a tükör és a képet a filmre engedi és a zár utána összecsapódik. Felhúzott állapotban a tükör zárja el a fény útját a filmtől. míg a redőnyzáras gépnél a redőny. Nem érthető ez? Azért kell a tükörnek gyorsan nyitni mert látható hogy a filmkocka nem egyforma ideig kap fényt. És ha ez lassú akkor a megvilágításon is meglátszana.

A zár a prizmás gépnél nem úgy működik mint az átnézeti keresősnél(pld Szmena)

Szerkesztette: ottokar 2007. 01. 12. 01:04 -kor

#1996 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 07:51

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. jan. 11., csütörtök - 22:45

Továbbá havas tájakon, napsűtésben azért szintén kell a rövidebb záridő, mert túlzottan rekeszelni nem jó dolog.

Ilyenkor érdemes polárszűrőt, ND szűrőt használni.

#1997 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 08:18

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 1:00

Leírtam világosan hogy a tükörnek a központi zárnál pontosan van szerepe az expoziciónál. Hol van a redőnyzár? A tükör mögött a fim elött. A központi zár a tükör elött van az optika mögött. Az expoziciónál a zárnak nyitva kell lenni mert nem lehetne a témát látni. Expoziciókor a blende ugrik be először, a zár nyitva, majd elindul a tükör és a képet a filmre engedi és a zár utána összecsapódik. Felhúzott állapotban a tükör zárja el a fény útját a filmtől. míg a redőnyzáras gépnél a redőny. Nem érthető ez? Azért kell a tükörnek gyorsan nyitni mert látható hogy a filmkocka nem egyforma ideig kap fényt. És ha ez lassú akkor a megvilágításon is meglátszana.

A zár a prizmás gépnél nem úgy működik mint az átnézeti keresősnél(pld Szmena)

De érthető, és már előzőleg is értettem. De mint már mondtam, semmi előnnyel nem jár, hogy a tükör gyorsabban csapódik fel, ettől gyorsabb témákat nem fogok tudni lefényképezni.

#1998 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 12. 08:19

Idézet: debaj - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 7:51

Ilyenkor érdemes polárszűrőt, ND szűrőt használni.

Valóban lehet használni, azért nem olyan rossz dolog, ha nem kell még egy szűrőt is az objektív elé rakni.

#1999 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 01. 12. 09:28

"akkor nem kellene ilyen irreális tükörfelcsapódási időkkel dobálóznod (;"

Tudod én voltam Drezdában az Ihaage gyárban ott dicsekedtek vele.

Mellesleg a ráépített fénymérők minden gépen ugyanúgy voltak használhatók, pld a Nikonokon is.

#2000 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 01. 12. 09:56

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. jan. 12., péntek - 9:18

De érthető, és már előzőleg is értettem. De mint már mondtam, semmi előnnyel nem jár, hogy a tükör gyorsabban csapódik fel, ettől gyorsabb témákat nem fogok tudni lefényképezni.

Csak a megvilágítás egyenletessége múlik rajta és a gép gyorsasága semmi más.

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 98
  • 99
  • 100
  • 101
  • 102
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.