HWSW Informatikai Kerekasztal: Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) Átfogóan a fotózásról

#41 Felhasználó inaktív   Sz@bi 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 11. 02:18

Idézet: WiZARD - Dátum: 2004. április 6, kedd - 11:13

van egy nagy gondom fényképezésnél, méghozzá az, hogy a felhős ég rettentő könnyen beég.
most voltam külföldön, szerencsére végig nagyon jó idő volt, sütött a nap, de picit felhős volt az ég. szinte vakítóan fehér felhő.... biztos tudjátok mire gondolok. Városnézés, és épületeket is fényképeztem természetesen, és itt jött a gond, rettentő sok helyen beégett az ég, főleg ahol egy picit a nappal szemben kellett fényképezni.

ennek a kiküszöbölésére van valami jó megoldás?
tudom hogy vannak "átmenetes" szűrők, amik tájképhez és társaihoz jók is, de épülethez nem nyerő.
vagy 2 képet kéne csinálni, ahol az egyiken az ég, másikon a többi a megfelelő expozíciójú, és összephotoshopolni? 6-7 megás raw képeknél elég kellemetlen, 1.5 giga cf-em van, de alig fér rá raw :(
megaztán ehhez állvány kellene, amit nem biztos hogy egésznapos városnézések alkalmával végig cipelni akarok.

update: végülis annak köszönhetően, hogy rawba fényképeztem egész jól rendbe lehet rakni ezeket, de azért érdekelne, hogy van-e valami más megoldás, mint raw+photoshopos bűvészkedés

Van olyan szűrő is, ami a teteje felé sötétedik, tehát kb. a képed felső 1/4-edén fejti ki a hatását. Ha olyan a kompozíciód, hogy az épület kb. az alsó 2/3-ad, az ég a többi, akkor segíthet.

Szerkesztette: Sz@bi 2004. 04. 11. 02:19 -kor

Részt vettem egy gyorsolvasó-tanfolyamon. A Háború és békét nem egészen 20 perc alatt olvastam el. Az oroszokról szól.
Már hetedik éve, hogy anyósom átjön karácsonykor. Idén újítunk. Beengedjük.
A feleségem alapjában véve gyerekes. A múltkor is bejött a fürdőszobába és elsüllyesztette a papírhajócskáimat.

#42 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 11. 18:02

Idézet: Sz@bi - Dátum: 2004. április 11, vasárnap - 3:23

Van olyan szűrő is, ami a teteje felé sötétedik, tehát kb. a képed felső 1/4-edén fejti ki a hatását. Ha olyan a kompozíciód, hogy az épület kb. az alsó 2/3-ad, az ég a többi, akkor segíthet.

köszi, ezt "ismerem", csak tornyos, íves épületeknél semmire se jó, és azért bíztam benne hátha van más megoldás.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#43 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 12. 07:50

HaLiHó!!

Én is egy kis segítséget kérnék, csak éppen gépvásárlásban.  ;)  Régebben sokat fotóztam filmes géppel (Zenit rulez... :D ), aztán valahogy abbamaradt, most egy digitgép hatására rájöttem hogy
nekem kell egy AF-es gép, mert fényképezni jó.

Túl sok pénzem persze nincs, és így kezdetnek nem akarok használtat venni. Maximum 120-130e van rá. Több mindent néztem (Canon, Nikon, Minolta, Pentax,...) valahogy azt vettem észre h a Canonok valamivel "többet tudnak" mint az azonos árketgóriájó Nikonok. És ha lehet ne a Canon - Nikon hitvita kezdődjön el. :rolleyes:

Ami nekem a legszimpatikusabb:

Canon EOS-300V + EF 28-90 f/4-5,6 + EF 90-300 f/4-5,6 -> Ez lenne szettben pont 130...
De például nem nagyon tudom mi a különbség az EOS-300 és 300V között leszámítva design-t az LCD-t és a filmtovábbítási sebességet.
Ugyanebben az árkategóriában játszik a Nikon F65, F75, de pl azokat nem láttam ilyen (számomra szimpatikus) szettben.

Minolták valahogy nem igazán tetszenek (Dynax 505si, stb).

Amire kellene a gép:
-mindíg ott elgyen nálam, mert ki tudja mi tetszik meg
-elég sokat kirándulok, és régebben is sokat fotóztam állatokat, erről nem szeretnék leszokni
(már csak ezért is tetszik a tele-zoomos EOS-300V)
-kitartson annyi ideig mint a régi Zenit (apám vette valamikor a 70-es évek végén)

Várok mindenféle ötletet. ÉS így előre is köszi mindenkinek! :respect:

Szerkesztette: m-t 2004. 04. 12. 07:53 -kor

mt

#44 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 08:07

Idézet: m-t - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 8:55

Minolták valahogy nem igazán tetszenek (Dynax 505si, stb).

Pedig fateromnak ilyen van, vagyis az amcsi megfelelője de szerintem nagyon jó. Igaz az álalad említett többivel nem volt lehetőségem összehasonlítani.

#45 Felhasználó inaktív   tomcs 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 12. 11:40

Idézet: acws - Dátum: 2004. április 5, hétfő - 9:28

Nem tudom a digiteken milyen van, de gondolom - főleg az alsóbb és középkategóriásoknál - aktív.

acws

digi gepre szvsz csak passziv autofokuszt erdemes rakni - persze az emberiseg nem mindig ragaszkodott az ertelmes dolgokhoz szal nem tudom, biztos tudnal mondani ellenpeldat

de azert a ccd vagy valamilyen keperzekelo megiscsak ott van, egyszerubb azon fokuszt keresni, mint meg melle pakolni 1 aktiv rendszert ami raadasul csak par meterig bir fokuszalni. af segedfenyt meg nem neveznem aktiv af-nek

(megj1zes.. canon a70en jol megfigyelheto hogy fokuszalasnal a fuggoleges konturokat keresi. bar ugy tudom ez sok mas gepre igaz)
vagy nem?

#46 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 12:10

Idézet: saen - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 7:12

Pedig fateromnak ilyen van, vagyis az amcsi megfelelője de szerintem nagyon jó. Igaz az álalad említett többivel nem volt lehetőségem összehasonlítani.

A Minolta eddig az egyetlen amit megnéztem, valahogy nem áll kézre... A többit a héten fogom végignézni. Ha valaki tud véleményt mondani az ne tartsa magában...  :D
mt

#47 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 13:02

Idézet: m-t - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 13:15

A Minolta eddig az egyetlen amit megnéztem, valahogy nem áll kézre... A többit a héten fogom végignézni. Ha valaki tud véleményt mondani az ne tartsa magában...  :D

Ha nem áll kézre akkor tényleg keress egy másikat. Fontos hogy belesimuljon a kezedbe a cuccos.

#48 Felhasználó inaktív   bajsz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 16:29

Üdv mindenkinek!
Csak benéztem a témába és feliratkoztam... :)

Bajsz

#49 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 16:51

Idézet: m-t - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 13:15

Hm... Egy Minolta Dynax 5-tel szerintem jól jársz. Egész jó optikái vannak a minoltának, és később, ha kinövöd a kis 5-öst, vehetsz mellé egy Dynax7-est, az 5 meg jó lesz második kisváznak.

A Canon vázak is nagyon jók, az optikái is, jó alternatíva, bár kissé talán drágább, mint a minolta.

A Nikon vázai elsőosztályúak, én személy szerint a Nikont egy hajszálnyival mindíg a Canon és a Minolta fölé helyezem annak ellenére, hogy Minolta cuccaim vannak. Nagyon jó optikák, de jóval drágább is.

A mai műanyag AF vázaktól viszont semmiképpen ne várj el 30 év élettartamot. Ha ilyet akarsz, vegyél egy Nikon FM2A-t, vagy FM3-at.

Használt FM2A-t már lehet kapni 100 körül, és az életed végéig kitart.

#50 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 17:41

Idézet: Targa - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 15:56

A Canon vázak is nagyon jók, az optikái is, jó alternatíva, bár kissé talán drágább, mint a minolta.

A Nikon vázai elsőosztályúak, én személy szerint a Nikont egy hajszálnyival mindíg a Canon és a Minolta fölé helyezem annak ellenére, hogy Minolta cuccaim vannak. Nagyon jó optikák, de jóval drágább is.

Használt FM2A-t már lehet kapni 100 körül, és az életed végéig kitart.

Hmmmm. Nem véletlenül AF-es gépet keresek, szóval FM2A nem játszik.  :)
És egész véletlenül F65-ről nincsen véleményed? Dynax7 vázat egyébként mennyiért osztogatják?

A tartósságra való utalás igazából a "ne essen szét fél éve múlva" kitételt jelenti.
Sajnos sejtem h nem igazán cél betonstabil gépeket készíteni az alsó-kategóriában. :-(

Szerkesztette: m-t 2004. 04. 12. 17:48 -kor

mt

#51 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 17:43

Felesleges harminc évre előre gondolkodni, szerintem pl már tíz év múlva is lehet olcsón nagyon jó digitális vázat kapni. Tudom Targa neked a filmes váz a király, de hobbi célra már egy 6mp felbontás is tökéletes + folyamatosan növekedni fog még ez jó darabig.

Szerkesztette: saen 2004. 04. 12. 18:02 -kor

#52 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 18:04

Idézet: saen - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 16:48

Felesleges harminc évre előre gondolkodni, szerintem pl már tíz év múlva is lehet olcsón nagyon jó digitális vázat kapni. Tudom Targa neked a filmes váz a király, de hobbi célra már egy 6mp felbontás is tökéletes + folyamatosan növekedni fog még ez jó darabig.

Van emellet egy Canon A70-esem, egész jól el lehet vele lenni, de a normális digit váz nálam valahol az EOS-300D-nél kezdődik, az meg azért húzós. Na meg akkor mire használom a pincében a labort? a PS mégse az igazi...  :D
mt

#53 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 19:38

Idézet: m-t - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 18:46

Hmmmm. Nem véletlenül AF-es gépet keresek, szóval FM2A nem játszik.  :)
És egész véletlenül F65-ről nincsen véleményed? Dynax7 vázat egyébként mennyiért osztogatják?

A tartósságra való utalás igazából a "ne essen szét fél éve múlva" kitételt jelenti.
Sajnos sejtem h nem igazán cél betonstabil gépeket készíteni az alsó-kategóriában. :-(

F65-tel pár képkocka erejéig találkoztam, egy barátomnak van olyanja. Tetszett. Csendes, gyors, megbízható, az én Minoltás kezemnek is könnyű volt használni, szóval jól ki vannak találva a Nikonok.
Persze a fénymérésben a Minolta a király. :)

Dynax 7 váz, optika nélkül olyan 250 körül van mostanában. Használtan, pl E-Bay-en Németországban egész jó árakon lehet már kapni ilyen kaliberű vázakat. Érdemes körülnézni szerintem ilyen úton is.

Azért mielőtt végleg lemondasz egy FM2A-ról, fogj kézbe egyet. Lehet, hogy beleszeretsz. :)

#54 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 19:43

Idézet: m-t - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 19:09

Van emellet egy Canon A70-esem, egész jól el lehet vele lenni, de a normális digit váz nálam valahol az EOS-300D-nél kezdődik, az meg azért húzós. Na meg akkor mire használom a pincében a labort? a PS mégse az igazi...  :D

Hali m-t,

nehezet kérdeztél, de nagyon. Abból az összegből amit írtál nem hogy szettet, de még egy jó vázat sem lehet kapni. A szettben adott objektívek minőségéről (képalkotás) meg ne is beszéljünk.
Én ősöreg Nikonos vagyok (kb a 6-8. vázat nyúzom olyan 12-13 éve) ennek ellenére, vagy pont ezért, nem ajánlanám sem az F65-öt sem a 75-öt. Mindkettőt nagyon hamar kinőnéd, értem ezalatt: valami nagyon hányozna belőle, vagy valami nagyon bután leegyszerűsítve van megoldva ami zavarja a kényelmes használatot. Ez, mondhatjuk marketingstratégia, vedd meg a belépőszintű gépet olcsó vegyél hozzá objektívet aztán ha rájössz hogy kevés vegyél egy felsőbb kategóriás gépet, majd cseréld le a szettben adott objektíveket....
Ha Nikont választanál mindenképp felsőbb kategóriásat, akár használtat is (ha gondolod mondok szerelőt aki bevizsgálja). A minimum az F80, már az új szériás Nikonk első példánya, az F65, F75 nagytesója. Sokat tudó váz, egy hibája van semmilyen manuális (nem processzoros) objektívvel nem mér fényt.  Nem használhatsz nikon közgyűrűt régi telekonveretert (AF nincs Nikonból csak drága AF-S), olcsó nagyon jó minőságű MF objektíveket. Ha biztos vagy benne hogy elegek lesznek a megfizethető amatőr Af objektívek akkor jó választás lehet.
Szóba jöhet még az F70, az F80 elődje, nagyon nagyon jó váz, jó Af, max 1/4000mp, fém burkolatú prizmaház, stabil masszív darab, elnyűhetetlen. Működik még a kályhacsővel is ha rá tudod valahogy tenni.  :)  Azaz MF obikkal, de átalakítóval M42, P-Six...stb obikkal is mér fényt. ostanában nagyon olcsó, mondhatjuk nincs ára 5xxxxx Ft-ért meg lehet kapni. Amit mondanak róla, hogy nehezen kezelhető (valszeg ezen legenda miatt ilyen alacsony az ára) nem kell elhinni, elég hamar meg lehet szokni, én személy szerint kevés pénzből ezt választanám.
Ha kicsit több pénzed van akkor viszont F90X, markolattal együtt 140000 Ft-ért  szépet lehet kapni. Tudja mindazt amit az F70, meg még rengeteg mindent. Kb az F100 elődje, de sokban felülmúlja azt.
Ha Nikon akkor érdemes EZT olvasgatni sokat.
A Canonról és a Minoltáról nem nyilatkoznék, lévén csak próbálgattam, de soha nem használtam tartósan azokat.  Nem állnak a kezemre  :D

Bocs ha túl hosszú voltam (ps.: Nikon vázakról előadások tartását vállalom  :D  :D  :D )
web-solution.hu A megfizethető tárhely

#55 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 19:47

Idézet: Targa - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 18:43

Persze a fénymérésben a Minolta a király. :)

Dynax 7 váz, optika nélkül olyan 250 körül van mostanában.

Sok helyről hallottam már h fénymérésben a Minolta nagyon tud, de tekintve hogy még nem használtam élesben minoltát nem tudom ez mit jelent... Kicsit felhomályosítanál? Jó szenzor/okos program/egyéb titkosfegyver  :cool:

250e hünnye. akkor olyanom se lesz most. (Meg asszem később se nagyon). Én ahhoz hobbifotós vagyok hogy ennyit költsek a gépre. 120-130 a max és akkor még állvány stb is kell mellé.

A használt dolgoktól meg valahogy ódzkodom. Ez mondjuk teljesen egyéni szocproblem, de ha lehet
akkor újat.

F65-ből is láttam jóóóóó kis telés szettet, és némi Nikonos tapasztalatom alapján (10-20 tekercs egy kölcsön F80-val kb 6 éve :cool2: )  Ez is tetszik. Na meg persze ahogy láttam van belőle full fekete...
az meg mégiscsak jobban néz ki mint a műayagszürke EOS-300V...  :D
mt

#56 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 19:48

Idézet: acws - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 20:48

Hali m-t,

nehezet kérdeztél, de...

A konkrét nikonos tapasztalatokhoz nem tudok hozzászólni, mert sosem használtam nikont, de abban mindenképpen igazad van, hogy érdemes komolyabb vázat venni, mint kinőni egyet, aztán venni egy nagyobbat, és-így-tovább.

Ezért is mertem ajánlani a Dynax 7-et... :)

#57 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 19:52

Idézet: acws - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 18:48

Hali m-t,

nehezet kérdeztél, de nagyon. Abból az összegből amit írtál nem hogy szettet, de még egy jó vázat sem lehet kapni. A szettben adott objektívek minőségéről (képalkotás) meg ne is beszéljünk.
...
Bocs ha túl hosszú voltam (ps.: Nikon vázakról előadások tartását vállalom  :D  :D  :D )

Nem vagyok akkora fotós h hamar kinőjem... :) 10 évet lehúztam apám Zenit TTL-jével + Pentacon 4/200 + Zeiss 4/20 és szerettem nagyon. Arra hogy havi egy-két tekercset elfényképezzek szerintem nem szükségeltetik halál profi cókmók. értem ezt az objektívekre is.
Azt a kiselőadást meg szívesen meghallgatom vmikor. :respect:
mt

#58 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 19:55

Idézet: m-t - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 20:52

Sok helyről hallottam már h fénymérésben a Minolta nagyon tud, de tekintve hogy még nem használtam élesben minoltát nem tudom ez mit jelent... Kicsit felhomályosítanál? Jó szenzor/okos program/egyéb titkosfegyver  :cool:

Jó a szenzor is, precíz, pontos - persze nem idiótabiztos, ha a fehér falra rámérsz, akkor azt a Minolta is középszürkére fogja kiexponálni, szóval az alapokat tudni kell -, és nem utolsósorban a Minolta nem spórol az ilyesmiben. Szinte a legalapabb kezdő vázaiban is ott van a spot, ami más gyártóknál még a komolyabb darabokban sincs benne, pedig állati jól használható a pepecselős munkáknál... A komolyabb Minolta vázak meg tényleg elkényeztetnek a változatos fénymérési lehetőségeikkel. Mátrix, középsúlyos mátrix, átlagoló, spot, meg az isten tudja még micsoda. Hozzá az ADI (tématávolságon alapuló) vakuvezérlés...

#59 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 20:16

Idézet: m-t - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 20:57

Nem vagyok akkora fotós h hamar kinőjem... :) 10 évet lehúztam apám Zenit TTL-jével + Pentacon 4/200 + Zeiss 4/20 és szerettem nagyon. Arra hogy havi egy-két tekercset elfényképezzek szerintem nem szükségeltetik halál profi cókmók. értem ezt az objektívekre is.
Azt a kiselőadást meg szívesen meghallgatom vmikor. :respect:

A Pentacon 4/200 a képminőségét tekintve sokkal jobb (élesebb, kontrasztosabb...stb) mint egy 70-300G, a Zeiss 4/20-ról ne is beszéljünk (nem érdemes a consumer zoomok melett  :D ) egy jó átalakítóval nagyon király bármely, vele fényt mérni hajlandó, Nikon vázon....Ez a két optika jó minőségű AF objektívként sok 100000 Ft. 
Majd ha a váz pl helyetted vált AF módot egyszeriből követőbe rájössz miért növöd mi a vázat hamar. A Zenit TTL után főleg idegesítő lesz egy helyetted gondolkozni akaró váz. Meg mint említettem a consumer zoomok lényegesen gyengébbek mint a régi NDK M42-es prime-ok.
web-solution.hu A megfizethető tárhely

#60 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 20:25

Idézet: acws - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 19:21

Meg mint említettem a consumer zoomok lényegesen gyengébbek mint a régi NDK M42-es prime-ok.

Ezt azért nem gondoltam volna... :eek:  :OOO
Privátba írtam neked, ha gondolod majd válaszolj... :)
De már így is köszi a sok segítséget.
mt

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.