Boltoltam magamnak egy EOS-30-at 35-80 és 75-300 USM objektívekkel, objektívtokkal, 160e-ért.
Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) Átfogóan a fotózásról
Elküldve: 2004. 04. 14. 17:25
Boltoltam magamnak egy EOS-30-at 35-80 és 75-300 USM objektívekkel, objektívtokkal, 160e-ért.
Elküldve: 2004. 04. 14. 18:55
Idézet: drd - Dátum: 2004. április 14, szerda - 17:05
Az emberi szemet nehéz ebbe belevenni, mert képes alkalmazkodni, tehát sötétben nagyobb érzékenységű, világosban meg kevésbé. Ez tulajdonképpen olyan, mintha olyan filmed lenne, amelyiknek az adott fényvoszonyoktól függően változik az ISO/ASA értéke...
drd
Az emberi szem a "rekeszértéket" (pupillaméret) tudja változtatni, nem? :confused:
/hozzáteszem, nem értek hozzá, csak érdekel/
Elküldve: 2004. 04. 14. 19:03
Idézet: AEomega - Dátum: 2004. április 14, szerda - 18:00
Ez érdekelne engem is! Valaki leirhatná hogy a fényképezésben ezek a kifejezések a szemnél pontosan hogyan valósulnak meg, mert így könnyebb a fényképezőgépen elképzelni! Pl. ez a rekeszérték, meg pl az f az a fókusztáv???
Most kezdett érdekelni a téma, és még nem nagyon tudom elképzelni a dolgokat, hogy mi miért...
Elküldve: 2004. 04. 14. 19:31
Idézet: drd - Dátum: 2004. április 14, szerda - 17:05
A denzitás a feketedés, azaz azt mutatja meg, hogy valamilyen bejövő fénymennyiség hatására az adott nyersanyag mennyire feketedik. Az ideális az lenne, ha ez lineáris lenne, vagyis 2x akkora fénymennyiség hatására 2x akkora feketedés lépne fel a nyersanyagon is. A filmek csak bizonyos tartományban tudják ezt produkálni. A ccd-k ebből a szempontból jobbak, mert azok lineárisak (mérésre sokkal jobban használható), hiszen már egy darab bejövő foton is gerjeszti.
Az egészet megtarkítja még az is, hogy a dolog hullámhosszfüggő is, tehát az adott fény színétől is függ. Pl. a ccd-k sokkal kevésbé érzékenyek a vörös/infra tartományban.
Az emberi szemet nehéz ebbe belevenni, mert képes alkalmazkodni, tehát sötétben nagyobb érzékenységű, világosban meg kevésbé. Ez tulajdonképpen olyan, mintha olyan filmed lenne, amelyiknek az adott fényvoszonyoktól függően változik az ISO/ASA értéke.
Pontosabb és részletesebb leírásért ajánlom a Sevcsik/Hefelle féle Fotólexikont.
Üdv,
drd
Ha lesz kis szabadidőm, becsapkodom a Hefelle-Sevcsik könyvből az okosságot. Mindenesetre nagyjából azt jelenti, amit drd leírt.
Más: Az emberi szem a pupilla szűkítésével kb valóban olyan hatást ér el, mint a lerekeszelés egy optikánál, tehát a bejövő fény mennyiségét szabályozza.
Az, hogy a pupilla szűkülése-tágulása befolyásolja-e a mélységélességet a látásban, nem tudom. Az optika törvényei szerint mindenképpen módosítania kell, de szerintem nem volt még ember, aki ezt kifejezetten kutatási célból megfigyelte volna. A fene tudja.
A szemnél az élességállítás is másképp megy, mint az optikánál, bár csak a "mechanika" terén. Az elv ugyanaz.
Az optikánál az élesség állítása során az optika hosszát változtatjuk, igen kismértékben. Hogy ez a frontlencsének egy meneten való tekergetésével, vagy valamelyik belső lencsetag, netán a leghátsó lencsetag ugyanilyen mozgatásával történik, az tulajdonképpen mellékes.
A szemnél meg ugye magának a szem hosszát változtatjuk, a szemizmokkal egy picit megnyújtva a szemgolyót.
A fókusztávolság a szem esetében tulajdonképpen adott, meg lehet mérni, bár nem annyira élesen meghatározható dolog, mint az optikáknál, hiszen a szemnél létezik a perifériás látás is, tehát a látószög elméletileg közel 180°. Ettől függetlenül nincs halszem-optika szemünk, képalkotás, perspektíva szempontjából az emberi szem kisfilmes képméretre számolva egy kb 50mm-es optikának felel meg. Nem véletlenül az 50mm az alap-optika.
A rövid, illetve távollátással a szem élességállítási képessége változik meg. A rövidlátók pl arányosan közelebbre tudnak "élességet állítani" a szemükkel, mint a jól látók. Hogy mennyire, azt a tudott dipotria érétkből lehet számolni.
Én pl. erős rövidlátó mivoltomból adódóan baromi jól tudok órát szerelni, mert szinte az orromig emelhetm az apró csetreszeket, és még mindíg élesen látom szemüveg nélkül.
Nagyjából ennyi jut eszembe hirtelen a látás, és az optikák különbségéről.
Elküldve: 2004. 04. 14. 19:35
Idézet: AEomega - Dátum: 2004. április 14, szerda - 20:00
Az emberi szem a fényérték" befolyásolásához valóban a pupillát használja, de ne felejtsd el azt, hogy nem ugyanazok az érzékelők fogják a színes fényeket, és a "sötétben látást".
4 féle érzékelő van az emberi szemben, 3 db foglalkozik a színekkel (kék, zöld, és vörös érzékelők), valamint van a negyedik, ami sötétben "lát". Ebből kevés van, de ezek extrém magas érzékenységűek, és mivel csak egy van belőlük, csak fekete-fehérben látunk velük. Ezért van az, hogy ha sötétben lassan hozzászokik a szemed a sötéthez, és látsz, nem látsz színeket.
Filmes érzékenységre egész könnyen át lehet számítani az éjszakai látáshoz működő csapok érzékenységét: Csupán rá kell mérni valamire a géppel sötétben, aztán lehet számolgatni, hogy adott rekesszel, adot záridőn mekkora érzékenység kell ahhoz az expóhoz, amit látsz. Hirtelen ha saccolnom kéne, akkor azt mondanám, hogy az éjszakai látásunk olyan ISO 8-10.000 környékén lehet... Persze lehet, hogy ezzel most óriásit tévedtem...
Elküldve: 2004. 04. 14. 19:37
Idézet: Targa - Dátum: 2004. április 14, szerda - 18:36
Más: Az emberi szem a pupilla szűkítésével kb valóban olyan hatást ér el, mint a lerekeszelés egy optikánál, tehát a bejövő fény mennyiségét szabályozza.
Az, hogy a pupilla szűkülése-tágulása befolyásolja-e a mélységélességet a látásban, nem tudom. Az optika törvényei szerint mindenképpen módosítania kell, de szerintem nem volt még ember, aki ezt kifejezetten kutatási célból megfigyelte volna. A fene tudja.
A szemnél az élességállítás is másképp megy, mint az optikánál, bár csak a "mechanika" terén. Az elv ugyanaz.
Az optikánál az élesség állítása során az optika hosszát változtatjuk, igen kismértékben. Hogy ez a frontlencsének egy meneten való tekergetésével, vagy valamelyik belső lencsetag, netán a leghátsó lencsetag ugyanilyen mozgatásával történik, az tulajdonképpen mellékes.
A szemnél meg ugye magának a szem hosszát változtatjuk, a szemizmokkal egy picit megnyújtva a szemgolyót.
A fókusztávolság a szem esetében tulajdonképpen adott, meg lehet mérni, bár nem annyira élesen meghatározható dolog, mint az optikáknál, hiszen a szemnél létezik a perifériás látás is, tehát a látószög elméletileg közel 180°. Ettől függetlenül nincs halszem-optika szemünk, képalkotás, perspektíva szempontjából az emberi szem kisfilmes képméretre számolva egy kb 50mm-es optikának felel meg. Nem véletlenül az 50mm az alap-optika.
A rövid, illetve távollátással a szem élességállítási képessége változik meg. A rövidlátók pl arányosan közelebbre tudnak "élességet állítani" a szemükkel, mint a jól látók. Hogy mennyire, azt a tudott dipotria érétkből lehet számolni.
Én pl. erős rövidlátó mivoltomból adódóan baromi jól tudok órát szerelni, mert szinte az orromig emelhetm az apró csetreszeket, és még mindíg élesen látom szemüveg nélkül.
Nagyjából ennyi jut eszembe hirtelen a látás, és az optikák különbségéről.
köszi szépen az infót!
Elküldve: 2004. 04. 14. 20:26
Üdv,
drd
drd
Elküldve: 2004. 04. 14. 20:27
Idézet: m-t - Dátum: 2004. április 14, szerda - 18:30
Gratula
Üdv,
drd
drd
Elküldve: 2004. 04. 14. 20:46
Idézet: drd - Dátum: 2004. április 14, szerda - 19:32
Üdv,
drd
EGyelőre elég lesz, később talán egy 28-105 vagy vmi hasonló. De lehet h csak egy nagylátószögű zoom jön még hozzá. Végül azért maradtam EOS-30 nál, mert 300V-nél a követő autófokusz csak sport módban van. Szemvezérlés: ahhoz képest h szemüvegen keresztül, az előző tulaj kalibrációjával próbáltam másod/harmadszorra eltaláltam a fókuszpontot...
Mégegyszer köszi a segítségeket. A nagy érv a Canon mellett az optikák digit-váz "kompatibilitása" volt.
Még vmi jó kis állvány, nyár végén egy rendszervaku meg egy külső elemtartó-markolat azt kész is van.
Kérdés: BP-n hol hívnak diát? LEhetőleg Batthyányi - Műegyetem vonalon...
Szerkesztette: m-t 2004. 04. 14. 20:48 -kor
Elküldve: 2004. 04. 14. 20:52
Idézet: m-t - Dátum: 2004. április 14, szerda - 21:51
Mégegyszer köszi a segítségeket. A nagy érv a Canon mellett az optikák digit-váz "kompatibilitása" volt.
Még vmi jó kis állvány, nyár végén egy rendszervaku meg egy külső elemtartó-markolat azt kész is van.
Kérdés: BP-n hol hívnak diát? LEhetőleg Batthyányi - Műegyetem vonalon...
Hívásokra merem ajánlani a Sajtólabort. Gyulai Pál utca, a Blahától kb 3 perc sétára.
Jól kontaktolnak, nem olyan nagyon vészesek az áraik, és a nagyításaik is jók. Bár én nagyítani többnyire az EMKE Foto Kodak Express-nél szoktam, a sajtólaborban csak negatívhívatok, és kontaktot csináltatok.
Elküldve: 2004. 04. 14. 20:58
No, meg is van:
Idézet: dpreview.com
Szerkesztette: AEomega 2004. 04. 14. 21:02 -kor
Elküldve: 2004. 04. 14. 21:06
Idézet: AEomega - Dátum: 2004. április 14, szerda - 20:03
No, meg is van:
Idézet: dpreview.com
Szép... aztán lassan eljön az a kor, hogy a fényképezőgépekkel jobban fogunk látni mint a saját szemünkkel
Elküldve: 2004. 04. 14. 22:55
Szép... aztán lassan eljön az a kor, hogy a fényképezőgépekkel jobban fogunk látni mint a saját szemünkkel
Azt a hwsw-t megnézném ami lemodellezi az ember látásmechanizmusát.
Elküldve: 2004. 04. 15. 08:06
Azt a hwsw-t megnézném ami lemodellezi az ember látásmechanizmusát.
Azt én is.
Elküldve: 2004. 04. 15. 09:02
Idézet: Thrawn - Dátum: 2004. április 15, csütörtök - 9:11
Hja...
Csatolt fájl:
-
erzeki_csalodas.jpg (0byte)
Letöltések:: 0
Elküldve: 2004. 04. 15. 09:33
Idézet: szeder - Dátum: 2004. április 15, csütörtök - 8:07
Szóval
Elküldve: 2004. 04. 15. 15:00
Idézet: szeder - Dátum: 2004. április 15, csütörtök - 10:07
Istenkém, még nem teljesen tökéletes az algoritmus...
drd
Elküldve: 2004. 04. 15. 15:47
Ha valakinek akad magyar, szánjon már meg...
Előző képre:
megnéztem, tényleg ua-olyan szín (PS szerint). Valaki elmagyarázná h miért látom mégis másnak?
Gondolom a henger árnyéka miatt, de mégis hogy? :confused:
Elküldve: 2004. 04. 15. 16:02
Idézet: m-t - Dátum: 2004. április 15, csütörtök - 16:52
Ha valakinek akad magyar, szánjon már meg...
Előző képre:
megnéztem, tényleg ua-olyan szín (PS szerint). Valaki elmagyarázná h miért látom mégis másnak?
Gondolom a henger árnyéka miatt, de mégis hogy? :confused:
Az "A" jelű négyzet csupa nála világosabb négyzettel van körülvéve, míg a "B" csupa nála sötétebbel. Ehhez még hozzájön, hogy - bár látod, hogy a "B" sötétebb, mint a nem árnyékban levő világos négyzetek - mégis az agyadban világos négyzetként szerepel, tehát nem lehet olyan sötét, mint a sötét négyzetek, még akkor sem, ha azok nem árnyékban vannak, és emiatt világosabbak.
drd
Elküldve: 2004. 04. 15. 16:03
Idézet: drd - Dátum: 2004. április 15, csütörtök - 17:07
És sejtem, hogy az is számít, hogy a betű milyen színű a négyzetben...
drd

Súgó
A téma zárva.