HWSW Informatikai Kerekasztal: Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 106
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) Átfogóan a fotózásról

#2141 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 26. 19:26

Idézet: debaj - Dátum: 2007. jan. 26., péntek - 19:22

Ilyenkor mit látni bárhol? :)

A Várból végre szép volt az Országház mögött az ég naplemente után.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2142 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 26. 19:29

Idézet: gazdi - Dátum: 2007. jan. 26., péntek - 19:26

A Várból végre szép volt az Országház mögött az ég naplemente után.

Természetfotóról volt szó. :) Arra most sajnos nem a legjobb az idő. Majd ha leesik a hó, akkor. :)

#2143 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2007. 01. 26. 19:33

Idézet: debaj - Dátum: 2007. jan. 26., péntek - 19:29

Természetfotóról volt szó. :) Arra most sajnos nem a legjobb az idő. Majd ha leesik a hó, akkor. :)

"Természetfotóból" városi parkokban mókus. :)
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2144 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 26. 19:39

Na most először életemben bánom, hogy a fővárosba születtem és itt élek.
Naná, hogy pont a természetfotózás érdekel, és nem a szocio, amiből lenne aztán téma :/
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#2145 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 26. 19:44

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2007. jan. 26., péntek - 19:39

Na most először életemben bánom, hogy a fővárosba születtem és itt élek.
Naná, hogy pont a természetfotózás érdekel, és nem a szocio, amiből lenne aztán téma :/

Közel a Börzsőny és az jó hely, sose bánd.

#2146 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 26. 23:59

por: szerintem ha rendesen visszazarod (jol visszagongyolod), es mondjuk a kamra huvoseben tartod szerintem ugy 10-20 evig biztosan.. ;)

de ha nagyon szeretned rakerdezhetek a vegyesz edesanyamnal.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2147 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 27. 17:53

Akkor megnyugodtam. :) Ki tudja, milyen védőgázokkal védik, mit csinál vele a légnedvesség/oxigén/satöbbi, meg egyéb örömök. :)

Már postán van a tankom, jövő héten meg kell jönnie. Tűkön ülök :D

#2148 Felhasználó inaktív   Mirko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 28. 11:54

Nem tud véletlenül valamelyikőtök valami jó írást neten az ff nagyításról? Elsősorban az érdekelne, hogy a hivási és a megvilágítási idők különböző aránya milyen eredményt ad, mert nagyjából véletlenszerűen kaptam kontrasztosabb, és laposabb képeket. Nem nagyon tudtam befolyásolni... Ha minden támpont nélkül kísérletezek tovább akkor az hosszú fárasztó és drága lesz :) Az is jó ha van valami könyvtárból feltehetően beszerezhető könyv ami jól leírja. Kép

Szerkesztette: Mirko 2007. 01. 28. 11:55 -kor

#2149 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 28. 12:37

Idézet: Mirko - Dátum: 2007. jan. 28., vasárnap - 11:54

Nem tud véletlenül valamelyikőtök valami jó írást neten az ff nagyításról? Elsősorban az érdekelne, hogy a hivási és a megvilágítási idők különböző aránya milyen eredményt ad,...
Szia!
Itt már érdeklődtél?
http://forum.index.hu/Article/showArticle?...189&la=63689022
http://forum.index.hu/Article/showArticle?...420&la=63685678
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#2150 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 28. 17:18

jonak tunnek ezek a forumok, el kene nekem is olvasni oket.. :)

alapvetoen (az en csekely tudasom alapjan) a hosszabb megvilagitas-rovidebb hivasi ido ad kemenyebb kontrasztot, a forditottja meg forditva. de tul sokat ezzel nem lehet jatszani: ha keves ideig vilagitod meg akkor akarmeddig hivhatod nem lesz rajta sotet (akarmeddig!!), ha tul sokat, akkor meg elvesznek a kepreszletek (ket tonusra: feketere es feherre redukalsz mindent), raadasul el kezd szurkulni az egesz..

szoval ha a kontrasztal akarsz jatszani valojaban papirt kell valtanod. kemeny-normal-special-lagy a fix kontrasztuak kozott, vagy valtozo gradaciojuval, szinszurozve. (ezzel en meg nem jatszottam.)

persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a kontraszt valtoztatas az nem a kepek megmentesere valo (az ember sokszor arra akarna hasznalni): ha a kep nincs helyesen exponalva, akkor kontrasztvaltoztatassal sem lehet belole csodat muvelni. (persze enyhen segiteni lehet, csak nem biztos, hogy erdemes.. ahogy digitalisnal is van olyan felreexpozicio, amit erdemesebb kidobni.)
a forum ma:

#2151 Felhasználó inaktív   Mirko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 28. 18:26

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 28., vasárnap - 17:18

jonak tunnek ezek a forumok, el kene nekem is olvasni oket.. :)

alapvetoen (az en csekely tudasom alapjan) a hosszabb megvilagitas-rovidebb hivasi ido ad kemenyebb kontrasztot, a forditottja meg forditva. de tul sokat ezzel nem lehet jatszani: ha keves ideig vilagitod meg akkor akarmeddig hivhatod nem lesz rajta sotet (akarmeddig!!), ha tul sokat, akkor meg elvesznek a kepreszletek (ket tonusra: feketere es feherre redukalsz mindent), raadasul el kezd szurkulni az egesz..

szoval ha a kontrasztal akarsz jatszani valojaban papirt kell valtanod. kemeny-normal-special-lagy a fix kontrasztuak kozott, vagy valtozo gradaciojuval, szinszurozve. (ezzel en meg nem jatszottam.)

persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a kontraszt valtoztatas az nem a kepek megmentesere valo (az ember sokszor arra akarna hasznalni): ha a kep nincs helyesen exponalva, akkor kontrasztvaltoztatassal sem lehet belole csodat muvelni. (persze enyhen segiteni lehet, csak nem biztos, hogy erdemes.. ahogy digitalisnal is van olyan felreexpozicio, amit erdemesebb kidobni.)

Nem valami extrém dologra gondoltam, csak egy nagyjából normális kontrasztarányra. Ha nem leszek lusta ma megpróbálom újra jó hosszú megvilágítással, aztán megyek visszafelé, ahol már nem szürkül...

#2152 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 28. 18:49

ja, hogy ilyen alap kerdes? tessek tesztcsikot csinalni!!

kis darab papir (hosszu), raengedsz valamennyit (mondjuk 20 sec), letakarod a harmadat, meg +10sec, majd a ketharmadat es meg +10sec. (hivni sokaig hivod, amig valtozik, nem rantod ki.) az eredmenybol mar latsz valamit.

persze ezek az en nagyitom tipikus adatai, ket blendenyi ertekre becsukva a nyitottbol. (erdemes nem total nyitottan nagyitani: jobb az optika es nagyobb a melysegelesseg.) mas nagyitoknal total mas szamok is lehetnek! (es persze fugg a negativ fedettsegetol. de tesztcsikot mindenki csinal..!! szinte kivetel nelkul.

Szerkesztette: bogdan 2007. 01. 28. 18:57 -kor

a forum ma:

#2153 Felhasználó inaktív   Mirko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 29. 00:03

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 28., vasárnap - 18:49

ja, hogy ilyen alap kerdes? tessek tesztcsikot csinalni!!

kis darab papir (hosszu), raengedsz valamennyit (mondjuk 20 sec), letakarod a harmadat, meg +10sec, majd a ketharmadat es meg +10sec. (hivni sokaig hivod, amig valtozik, nem rantod ki.) az eredmenybol mar latsz valamit.

persze ezek az en nagyitom tipikus adatai, ket blendenyi ertekre becsukva a nyitottbol. (erdemes nem total nyitottan nagyitani: jobb az optika es nagyobb a melysegelesseg.) mas nagyitoknal total mas szamok is lehetnek! (es persze fugg a negativ fedettsegetol. de tesztcsikot mindenki csinal..!! szinte kivetel nelkul.

Köszi, ez már így is nagy segítség. Azt hiszem azt rontottam el, hogy nagyon rövid "expozíciós" időt használtam (talán 22sec volt a leghosszabb) egy gagyi táskanagyítóval (nem vettem, kölcsönben van nálam :) ) Azt mondod olyan hívásidőt kell használnom, amikor már nem változik? Nem lesz teljesen fekete? Hmm ezt most át kell gondolnom, hogy hogy is van :) Tehát a tesztcsíknak ahhoz a feléhez tartozik jó idő, amelyik fekete lesz, amennyiben a kevesebb ideig fedetlen annál világosabb.. ha az is fekete akkor megint nagyon elszúrtam :) Az, hogy sokági hívom az azt jelenti, hogy a vegyszernek megadott ideig végig vagy még annál is tovább?

Látszik, hogy még nem sokat értek az egészből,  de most már kíváncsi vagyok mit tudok kihozni belőle..

#2154 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2007. 01. 29. 01:00

Idézet: Mirko - Dátum: 2007. jan. 29., hétfő - 1:03

Köszi, ez már így is nagy segítség. Azt hiszem azt rontottam el, hogy nagyon rövid "expozíciós" időt használtam (talán 22sec volt a leghosszabb) egy gagyi táskanagyítóval (nem vettem, kölcsönben van nálam :) ) Azt mondod olyan hívásidőt kell használnom, amikor már nem változik? Nem lesz teljesen fekete? Hmm ezt most át kell gondolnom, hogy hogy is van :) Tehát a tesztcsíknak ahhoz a feléhez tartozik jó idő, amelyik fekete lesz, amennyiben a kevesebb ideig fedetlen annál világosabb.. ha az is fekete akkor megint nagyon elszúrtam :) Az, hogy sokági hívom az azt jelenti, hogy a vegyszernek megadott ideig végig vagy még annál is tovább?

Látszik, hogy még nem sokat értek az egészből,  de most már kíváncsi vagyok mit tudok kihozni belőle..

A jól exponált papíron a kép a hívási idő alatt teljesen előjön és nem feketedik meg mégha több percig tovább tartod benn a hívóban akkor sem. Ha a hívóban feketedni kezd a kép akkor sok volt az expozíció. Ha meg nem jön elő a kép teljesen akkor kevés volt a megvílágítás. A 22sec nagyon hosszú megvilágítás 10x15-ös képhez pld.

#2155 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 01. 29. 09:22

Idézet: Mirko - Dátum: 2007. jan. 29., hétfő - 1:03

Mellesleg az orosz táskanagyítógépek egyáltalán nem gagyik, persze megfelelő nagyítóizzót kell bele használni, ez minden nagyítógépre érvényes. Largiphot 75W kell általában, a nagyobb gépekbe 125W. Ha nincs nagyítóizzó akkor lagalább opál v tejüvegizzó kell és ha van rajta pecsét azt el kell távolítani cigarettahamuval dörzsölve nedvesen.

#2156 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 29. 09:53

udvozlunk ismet itt, a megszakitott remetesegbol visszaterve! ;)

a 22sec nalam pl. tok normal, ugyhogy ezert irtam, hogy nagyito fuggo! es igen, pontosan ugy van, ahogy ottokar irja: az eloirt hivasi ido utan sem fog tobb reszlet elojonni. voltakeppen ezt jol lehet erzesre is csinalni, nem kell hozza ora: eloszor sokaig semmi, majd lassan elojonnek reszletek, felgyorsul, majd lelassul (ezek 5-10 sec nagysagrenduek) majd leall a sotetedese a kepnek. a tesztcsik meg pont azert jo, mert egyfelol csak a papir (mondjuk) negyedet hasznalod fel, masfelol rogton 3-4 megvilagitasi idot is kiprobalhatsz.

ja, es pont tegnap kerult teljesen veletlenul a kezembe a DigitalisFotomagazin(!!) 2006 aprilisi (VI. evf 3. szam) szama, amely egy f-f kiadas, es egy csomo dolgot leirnak benne. negativhivas, laboralas otthon, szines kepek ff-e alakitasa PS-ban, ff nyomtatas.. ja, es nagyon szep kepek is vannak benne. (ff persze..)
a forum ma:

#2157 Felhasználó inaktív   Mirko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 29. 10:32

Idézet: ottokar - Dátum: 2007. jan. 29., hétfő - 9:22

Mellesleg az orosz táskanagyítógépek egyáltalán nem gagyik, persze megfelelő nagyítóizzót kell bele használni, ez minden nagyítógépre érvényes. Largiphot 75W kell általában, a nagyobb gépekbe 125W. Ha nincs nagyítóizzó akkor lagalább opál v tejüvegizzó kell és ha van rajta pecsét azt el kell távolítani cigarettahamuval dörzsölve nedvesen.

Köszönöm, akkor mégiscsak inkább hosszú lehetett legtöbbször. Ezeknek az infortmációknak a biztokában már értelmezhetetm a kapott eredményeket: 1. esetben egy szinte tiszta fekete lapot kaptam (a 22secre). Tehát az sok volt. Megfelelő képet 20ból egyszer kaptam kb 5. próbálkozásra úgy 15-17seccel de valószínűleg az is sok lehetett, mert még hívódott volna tovább. A 20. kép felé közeledve 3-4 teljesen értéktelen sötétszürke lett. Vagy állítottam a rekeszen és azt nem számítottam bele kellőképpen az időbe, vagy (egy csipesszel csináltam, de közben öblítetem) fokozatosan szennyeződött a hívó fixírrel, talán mindkettő...

Azért gagyiztam le a táskanagyítót, mert egyrészt csak 60Wos izzóval működik (nagyító, nem háztartási) másrészt nem ad egyenletes megvilágítást. Ha az izzó szépen egyenesen áll akkor középen csinál egy csíkot, más beállításoknál pedig különböző formákban vignettál.

A hamus trükk nagyon hasznos, erre biztosan szükségem lesz majd.

Holnap este érek rá próbálkozni legközelebb, akor meglátjuk mire jutok, aztán ha jó lesz akkor beszerzek egy saját nagyítót. Vaterán van most egy opemus 5 10000-12000ért, az ugye megérné?

#2158 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2007. 01. 29. 15:13

Az Opemusz nagyon jó de mindegyik nagyítónál azért lehet fel le és oldalra állítani az izzót hogy egyenletes legyen a megvilágítás, ezt be kell állítani. Nem értem a hívó fixirrel szennyezését mert van egy hívócsipesz amivel csak a hívóban mozgatod a papírt majd lecsurgatva beleereszted a fixirbe és elengeded, és akkor a másik fixírcsipesszel fixálod a képet. A hívócsipeszel nem kell a fixirbe nyúlni. Olyan nagyítógépet kell venni amelyiknél állítható az izzó. Az Upa táskagépek is ilyenek.

#2159 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 29. 17:29

esetleg ajanlhatom az en Krokus-4 nagyitomat, mert en meg valtason gondolkodom..
a forum ma:

#2160 Felhasználó inaktív   Mirko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 29. 23:10

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. jan. 29., hétfő - 17:29

esetleg ajanlhatom az en Krokus-4 nagyitomat, mert en meg valtason gondolkodom..

Döntöttem, ez a meopta jó lesz nekem.  Kikérdeztem az eladót, elvileg alig volt használva meg a szokásos szöveg :) Szóval villámáron elvittem, aztán majd péntek körül kiderül jól jártam-e.. Addig meg gyakorlok az upával :)

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 106
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.