HWSW Informatikai Kerekasztal: Nikon DSLR - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 142
  • 143
  • 144
  • 145
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Nikon DSLR

#2861 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 24. 14:34

Nem azt írtam, hogy a tele nem jó semmire. Azt felejtitek el, hogy mind a nagylátónak, mind a telének másmilyen képe van. A tele az összenyomja a teret, egymáshoz közel hozza az egyébként egymástól távol lévő dolgokat és kicsit olyan 2D-s képet ad, ezzel szemben a nagylátónál meg pont fordítva van az egész. Ezzel a különbséggel remek dolgokat lehet csinálni és ehhez kell a tudás, hogy ezt is kihasználd, ne csak arra használd a fókusztávot, hogy pont a megfelelő képkivágást megkapd. Pontosan emiatt a 24-120 szerintem sokkal jobb, mint egy 38-420 vagy valami hasonló.

#2862 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 18:55

mindenkinek megvan az a területe, amit imád fotózni. én pl odavagyok a különleges perspektívákért, nézőpontokért, ezért is nekem a legfontosabb a nagylátószög, nem tudok élni nélküle, míg tele nélkül igen. mindenki más. ennyi. de a kedvenc obim, bármennyire is imádom a nagylátót, az akkor is az alap 1,4es fényerejű, mert azzal rohadt jó effekteket lehet kihozni egy marha unalmas témából is. ;)

szerk: ja igen és egy alapobi megfordítva makró obi  :D

Szerkesztette: alkalmialkesz 2006. 05. 24. 18:56 -kor

#2863 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 20:12

Egy Hoya polárt szeretnék venni, de ebből van két fajta: van egy "normál", és van egy slim, ez utóbbit nagylátóra ajánlják, hogy ne vignettáljon. A kérdés az, hogy ők mit értenek nagylátó alatt, pl. egy D50 kitobi nagylátóg végén (18*1,5=27mm) vignettálna már? Bár ugyannyiba kerül forintra itthon az edigitalban például, de én ebayen vennék, ahol viszont csak a "normál" van, persze jóval olcsóbban, mint itthon.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#2864 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 20:20

Idézet: bbence - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 21:12

Egy Hoya polárt szeretnék venni, de ebből van két fajta: van egy "normál", és van egy slim, ez utóbbit nagylátóra ajánlják, hogy ne vignettáljon. A kérdés az, hogy ők mit értenek nagylátó alatt, pl. egy D50 kitobi nagylátóg végén (18*1,5=27mm) vignettálna már? Bár ugyannyiba kerül forintra itthon az edigitalban például, de én ebayen vennék, ahol viszont csak a "normál" van, persze jóval olcsóbban, mint itthon.

arra figyelj, hogy ha további szűrőket akarsz rárakni a cuccra akkor kellhet még menet a szűrőn is, és lehet,hogy a vékonyon nincs (a normálon van elvileg). csak mondom :)

#2865 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 20:21

Nikon vékonyon biztos van és emellett ha több szűrőt használsz akkor meg egyre fontosabb a vékonyság.

#2866 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 05. 24. 20:23

Idézet: alkalmialkesz - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 21:20

arra figyelj, hogy ha további szűrőket akarsz rárakni a cuccra akkor kellhet még menet a szűrőn is, és lehet,hogy a vékonyon nincs (a normálon van elvileg). csak mondom :)

Én múlt héten épp ezért nem vettem meg egy (véletlenül ép Hoya, HMC, cirkuláris, nem slim) polárt. Nem volt menet a külső oldalán.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2867 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 21:09

Csak a kérdésre nem válaszoltatok, de sebaj. :D Amúgy hasznosak voltak a hozzászólások. Szerintem nem fogok szűrőket pakolgatni, bár gondoltam rá, hogy a polár elé teszek egy újabb UV-t védelem gyanánt. Így már vignettálhat kitobin?

Ebayen tényleg jóval olcsóbban meg lehet úszni, azért kérdezem. :)

Szerkesztette: bbence 2006. 05. 24. 21:09 -kor

Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#2868 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 22:16

Idézet: bbence - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 22:09

Csak a kérdésre nem válaszoltatok, de sebaj. :D Amúgy hasznosak voltak a hozzászólások. Szerintem nem fogok szűrőket pakolgatni, bár gondoltam rá, hogy a polár elé teszek egy újabb UV-t védelem gyanánt. Így már vignettálhat kitobin?

Ebayen tényleg jóval olcsóbban meg lehet úszni, azért kérdezem. :)

nem tudom, vignettálna-e, passz. sztem 27mm-en nem fog vignettálni...én egy 0,75x konvertert tudok rátenni a 29mm-es obimra, az pedig nagyon durva méretekkel rendelkezik, s nem vignettál mégse (vagy ha igen, akkorse vettem eddig észre)

#2869 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 05. 24. 22:44

Idézet: alkalmialkesz - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 23:16

nem tudom, vignettálna-e, passz. sztem 27mm-en nem fog vignettálni...én egy 0,75x konvertert tudok rátenni a 29mm-es obimra, az pedig nagyon durva méretekkel rendelkezik, s nem vignettál mégse (vagy ha igen, akkorse vettem eddig észre)

A hasonlat nem jó mert a konverter megnöveli a látószöget míg egy sima szűrő nem.

#2870 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 24. 23:21

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 23:44

A hasonlat nem jó mert a konverter megnöveli a látószöget míg egy sima szűrő nem.

de a lényeget érted, ha odarakok az alapból nagylátószögű cucc elé valami nagyot, előrenyúlót, és nem lóg be, akkor egy szűrő se fog ;)

#2871 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 25. 00:15

Köszönöm, majd megfontolom és eldöntöm, hol s milyet veszek. :)

#2872 Felhasználó inaktív   tom.bo 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 25. 07:30

Idézet: saen - Dátum: 2006. máj. 24., szerda - 15:34

Nem azt írtam, hogy a tele nem jó semmire. Azt felejtitek el, hogy mind a nagylátónak, mind a telének másmilyen képe van. A tele az összenyomja a teret, egymáshoz közel hozza az egyébként egymástól távol lévő dolgokat és kicsit olyan 2D-s képet ad, ezzel szemben a nagylátónál meg pont fordítva van az egész. Ezzel a különbséggel remek dolgokat lehet csinálni és ehhez kell a tudás, hogy ezt is kihasználd, ne csak arra használd a fókusztávot, hogy pont a megfelelő képkivágást megkapd. Pontosan emiatt a 24-120 szerintem sokkal jobb, mint egy 38-420 vagy valami hasonló.

Csatlakozok! A jó fotót az különbözteti meg a tucat képtől, hogy valamit máshogyan mutat be. A telével, vagy makró optikával ezt könyebb elérni, mert olyat mutathatsz, amit szabad szemmel nem vennél észre, nem rögzülne benned. A nagylátóhoz viszont érteni kell, sokminden bekerül a képbe, itt jóval fontosabb válik a hogy hogyan és mit fényképezel, a sok dolog hogy mutat rá a fő témára... Nagyon jó képeket lehet nagylátóval csinálni, de a kompakt géppel készült képek nagy hibáját, hogy sok minden van a képen, nagy összevisszaságban, pedig csak egy kis lényeget akart megörökíteni a fotós, azt el kell kerülni, es ehhez kell a tudás, a gyakorlat, ami a profiknál inkább megvan.

#2873 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 05. 25. 08:28

Idézet: alkalmialkesz - Dátum: 2006. máj. 25., csütörtök - 0:21

de a lényeget érted, ha odarakok az alapból nagylátószögű cucc elé valami nagyot, előrenyúlót, és nem lóg be, akkor egy szűrő se fog ;)

Ez nem áll mert egy konverter megnöveli a sugárterjedelmet, míg a szűrőperem passzívan ott van.

#2874 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 05. 25. 08:31

"de a kompakt géppel készült képek nagy hibáját, hogy sok minden van a képen, nagy összevisszaságban, pedig csak egy kis lényeget akart megörökíteni a fotós,"

Ez nem a fényképezőgép hibája hanem a fotósé.

#2875 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 25. 08:32

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. máj. 25., csütörtök - 9:28

Ez nem áll mert egy konverter megnöveli a sugárterjedelmet, míg a szűrőperem passzívan ott van.

de figyi. a konverternek is van egy kezdő tubusrésze, amit az objektív akár láthatna is...

#2876 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 05. 25. 08:42

Idézet: alkalmialkesz - Dátum: 2006. máj. 25., csütörtök - 9:32

de figyi. a konverternek is van egy kezdő tubusrésze, amit az objektív akár láthatna is...

Csak azt felejted el hogy ott van a nagylátószögű feltét lencséje ami kilát a perem mögé.

#2877 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 25. 08:44

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. máj. 25., csütörtök - 9:31

"de a kompakt géppel készült képek nagy hibáját, hogy sok minden van a képen, nagy összevisszaságban, pedig csak egy kis lényeget akart megörökíteni a fotós,"

Ez nem a fényképezőgép hibája hanem a fotósé.

is

de itt nyilván arra gondolt, h a kompaktok nagy mélységélessége miatt minden éles a képen - az is, ami nem kellene mert csak zavaró

#2878 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 25. 09:20

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. máj. 25., csütörtök - 9:42

Csak azt felejted el hogy ott van a nagylátószögű feltét lencséje ami kilát a perem mögé.

hmmm nemtom lehet. mindegy.

#2879 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 25. 09:21

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. máj. 25., csütörtök - 9:44

de itt nyilván arra gondolt, h a kompaktok nagy mélységélessége miatt minden éles a képen - az is, ami nem kellene mert csak zavaró

ebben óriási az igazság. nekem is ez az egyik fő okom amiért váltani akarok DSLR-re.

#2880 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 05. 25. 10:17

Idézet: alkalmialkesz - Dátum: 2006. máj. 25., csütörtök - 10:21

ebben óriási az igazság. nekem is ez az egyik fő okom amiért váltani akarok DSLR-re.

A DSLR nagylátószögű optikája ugyanúgy nagy mélységélességű. A MÉ a gyújtótávolságtól is függ.

Téma megosztása:

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 142
  • 143
  • 144
  • 145
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó