HWSW Informatikai Kerekasztal: Nikon DSLR - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Nikon DSLR

#521 Felhasználó inaktív   Arakhtahr 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 11. 18:42

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. ápr. 8., péntek - 15:15

Nézd meg ezt a weblapot: www.luminous-landscape.com
Amellett, hogy nagyon jó, hasznos dolgok vannak ott, sokat lehet tanulni az illetőtől, van egy cikk, a bangladesi fotós kirándulásáról. A pontos számokra nem emlékszem, de úgy rémlik, hogy olyan 15000 kép körül csinált a kiránduláson, és 85-öt tartott "elég jónak". A te arányod ehhez képest (1:50, 1:100) nagyon jónak számít. Kicsit több önbizalom :) !

Rallyt fotózni jó lehet, egy barátommal mi is megbeszéltük hogy tennénk ilyet, de egyelőre még nem jött össze. Leírhatnád mire kell különösen odafigyelni, mik a tapasztalataid. Állványt gondolom nincs hely/idő használni.

Bocs, hogy csak most válaszolok, csak valahogy átlapoztam a hozzászólásodat.
A rallyfotózásról a tapasztalatom: mivel már megint családilag voltam itt is, sajna itt sem volt elég időm. Szóval összesen egy gyorsaságit láttam, ráadásul pont az volt az a futam, amit lefújtak amiatt, hogy valami autótolvaj felgyújtotta a tarlót.
Állványt vittem magammal, ez jól jött olyan képeknél amiket beállítottam egy pontra és ott nagyjából jól el tudtam kapni a kocsikat. A pálya szélén álltam, mert a többi helyen mindenhol belelógtak az emberek a képbe. Ez amiatt rossz, így utólag átgondolva a dolgokat, mert a túlzott közelség miatt a kocsik túl gyorsan elmentek mellettem. Én lassabban tudtam fordulni, illetve reagálni, mint hogy egy 200-al repesztő wrc elszáguld mellettem.
Az egylábú állványnak is nagy hasznát láttam volna, de azt odaadtam egy lelkes barátomnak, aki teljesen fel van buzdulva a fényképezésen és nemrég vett egy kompakt canon digitálist. 

Szóval összefoglalva a dolgot legközelebb biztos, hogy ha megyek legközelebb ilyenre,
1. Akkor egyedül megyek.
2. Egész napra
3. Előre végigjárok egy szakaszt, ahol megkeresem a lehető legjobb helyet a fotózáshoz.
4. Inkább távolabbról, telével fotózok, hogy jobban le tudjam követni a gyors mozgásokat.

#522 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 12. 21:23

Ha minden igaz, a jövő héten ideér az 50/1.8 AF objektívem amit rendeltem. Ki használ ilyet közületek?

#523 Felhasználó inaktív   Arakhtahr 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 13. 07:09

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. ápr. 12., kedd - 20:23

Ha minden igaz, a jövő héten ideér az 50/1.8 AF objektívem amit rendeltem. Ki használ ilyet közületek?

Nekem csak egy régi manuális 50/1,4-em van, de azzal csináltam eddig a legtökéletesebb képeimet.
Mennyiért és hol rendelted?

#524 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 13. 22:04

Idézet: Arakhtahr - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 6:09

Nekem csak egy régi manuális 50/1,4-em van, de azzal csináltam eddig a legtökéletesebb képeimet.
Mennyiért és hol rendelted?

A német ebay-ről, 73 euróért. A manuális 50/1.4 nem semmi. És nem semmi flíingje lehet vele fotózni. Nem zavaró hogy nem megy vele a fénymérés a D70-en? Mert ha nem, akkor beszerzek egy M42/Nikon átalakítót, és kipróbálom az igen kiváló M42-es objektívjeimet (azokkal tutira nem mér fényt).

#525 Felhasználó inaktív   Arakhtahr 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 14. 06:34

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 21:04

A német ebay-ről, 73 euróért. A manuális 50/1.4 nem semmi. És nem semmi flíingje lehet vele fotózni. Nem zavaró hogy nem megy vele a fénymérés a D70-en? Mert ha nem, akkor beszerzek egy M42/Nikon átalakítót, és kipróbálom az igen kiváló M42-es objektívjeimet (azokkal tutira nem mér fényt).

Hát az sajna tényleg nem jó, hogy nem mér fényt, de talán már korábban is írtam, hogy elég jól be lehet azt lőni, hogy milyen beállításokra van szükséged. Ha visszanézem, akkor nem kell 5 képnél több, hogy jó legyen a beállítás.
De én még most sem tudok elszakadni a manuális nikontól és ott is használom. És ott mér fényt:)

Egyébként azt nem tudom, hogy a "nagyobb" gépek (akár filmes, akár dslr) mérnek-e fényt hagyományos obibval. Azért az nem semmi lenne, ha egy D2x mondjuk megtenné:)

Szerkesztette: Arakhtahr 2005. 04. 14. 06:40 -kor

#526 Felhasználó inaktív   Arakhtahr 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 14. 06:35

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 21:04

Mesélj már erről az e-bay-es vásárlásról.
Hogy működik ez az egész rendszer? És hogyan fizetsz? Garancia?

#527 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 14. 16:22

Idézet: Arakhtahr - Dátum: 2005. ápr. 14., csütörtök - 7:34

Egyébként azt nem tudom, hogy a "nagyobb" gépek (akár filmes, akár dslr) mérnek-e fényt hagyományos obibval. Azért az nem semmi lenne, ha egy D2x mondjuk megtenné:)

D1, D2 sorozat tudtommal mér fényt manuális obikkal + jónéhány filmes is, pl F6...

#528 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 14. 16:59

Így igaz, általában a "felsőbb kategóriás" gépek mérnek velük fényt.

Az ebayes vásárlásról írtam egy hosszabb lélegzetvételű írást ebben a topikban korábban, nézd már vissza légyszi. Ha nincs meg, akkor előkeresem az indexes fórumból, mert oda is beírtam a múltkor.

#529 Felhasználó inaktív   Arakhtahr 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 14. 18:55

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. ápr. 14., csütörtök - 15:59

Így igaz, általában a "felsőbb kategóriás" gépek mérnek velük fényt.

Az ebayes vásárlásról írtam egy hosszabb lélegzetvételű írást ebben a topikban korábban, nézd már vissza légyszi. Ha nincs meg, akkor előkeresem az indexes fórumból, mert oda is beírtam a múltkor.

Ó igen, köszi!

A sok D70-es dolog közül nem tudtam már, hogy hol olvastam róla.
Fizetés kártyával lehetséges?

Azért nem hiszem, hogy nagy dolog lenne megoldani egy D70 szintű gépen a régifajta fénymérést.
Nem baj, majd ha a D70-el tutti képeket csinálok eladásra és már lesz pénzem D2-re, akkor ez a probléma megoldódik:D
De ilyen úgy sem lesz:)

#530 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 14. 19:41

Vegyél mondjuk egy használt D1H-t pl, igen olcsón van már, talán alig drágább, mint egy új D70.

#531 Felhasználó inaktív   Arakhtahr 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 15. 14:41

Hát egyelőre maradok a D70-nél.
Nekem nagyon bejön ez a gép. És az igényeimnek is bőven megfelel. Az amit írtam, tényleg csak vicc volt.
De azért nem lenne rossz egy "nagy" gép. De annál fontosabbak a jó objektívek szerintem. Egyerőre arra kell gyűjtenem.

#532 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 15. 17:29

Idézet: Arakhtahr - Dátum: 2005. ápr. 14., csütörtök - 17:55

Ó igen, köszi!

A sok D70-es dolog közül nem tudtam már, hogy hol olvastam róla.
Fizetés kártyával lehetséges?

Azért nem hiszem, hogy nagy dolog lenne megoldani egy D70 szintű gépen a régifajta fénymérést.
Nem baj, majd ha a D70-el tutti képeket csinálok eladásra és már lesz pénzem D2-re, akkor ez a probléma megoldódik:D
De ilyen úgy sem lesz:)

Lehet kártyával fizetni, amennyiben a bankod támogatja. Vagyis kapsz egy bankszámlaszámot, és oda kell átutalni a pénzt. Ha ezt meg tudod csinálni a neten, kártyával, akkor úgy is lehet. Én pl nem tudom megcsinálni, mert ezt a szolgáltatást direkt letiltattam annak idején a bankomnál, csak az egyenleg lekérdezését engedélyeztem.

#533 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 17. 18:55

Feltettem a photoshop cs trial verzióját, hadd ismerkedjek.
Viszont gondom van (megint) a színterekkel.

Valaki beírná nekem, hogy milyen beállításokat használ?
1. working space alatt
2. color management policies alatt

Megköszönném.

#534 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 17. 21:54

1: Adobe RGB (1998)
2: preserve embedded profiles

És nem kell minden topicba beírni...

Szerkesztette: saen 2005. 04. 17. 21:54 -kor

#535 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 18. 08:17

Idézet: saen - Dátum: 2005. ápr. 17., vasárnap - 20:54

1: Adobe RGB (1998)
2: preserve embedded profiles

És nem kell minden topicba beírni...

Köszi a reagálást!

A nagy bajom az, hogy úgy tűnt nekem is, hogy ez a helyes beállítás, és így is kezdtem én is. Viszont így az van, hogy magában a photoshopban rendben vannak a színek, és a jpg mentésekor pedig egészen kifakul minden. A monitor színkalibrációja be van állítva. Nálam most úgy van, hogy working space-nek a monitor színtere van beállítva, és hogy konvertálja arra, próbálom nézegetni bent a munkahelyen a képeimet egy másik monitoron is, persze fejből színárnyalatokat felidézni... :(

#536 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 18. 17:24

Hol lesz rossz a jpeg? Photoshop-on belül? Ha más progiban akkor az nem tudja kezelni az AdobeRGB-t, függetlenül a monitorod profiljától.

Konvertálni meg: Image -> Mode -> Convert to profile

#537 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 18. 19:49

Idézet: saen - Dátum: 2005. ápr. 18., hétfő - 16:24

Hol lesz rossz a jpeg? Photoshop-on belül? Ha más progiban akkor az nem tudja kezelni az AdobeRGB-t, függetlenül a monitorod profiljától.

Konvertálni meg: Image -> Mode -> Convert to profile

Ez nagyon hasznos volt, köszi. Azt hiszem, hogy már a PS-ben sem jók a színek, de az irfan view-ban már tuti. Amit mondtál holnap kipróbálom (nemrég értem haza, és nagyon fáradt vagyok). Bár ma telefonáltam a futárszolgálatnak és holnap megérkezik az objektívem, ugyhogy huhujj.

#538 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 18. 21:31

IrfanView nem tud AdobeRGB-t, ott biztosan rosszak a színek...

#539 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 19. 14:45

Bár nem pont D70, de szerintem ez a topik áll a legközelebb...

Nikon encrypts white balance data

:down:  :(

Szerkesztette: szeder 2005. 04. 19. 14:46 -kor

#540 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 19. 17:01

Megjött az 50/1.8 Nikkorom, ilyen élességet még nem láttam (15-20 próbafelvétel után). Véletlenül csináltam is egy olyan portrét a barátnőmről 2-es rekesszel, hogy azt hiszem ilyen jól sikerült képem még nincs róla. Már megérte :)

Téma megosztása:

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.