HWSW Informatikai Kerekasztal: Nikon DSLR - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Nikon DSLR

#481 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 29. 22:00

Megkérdeztem Thom Hogant mit tud a D70s-ről, a fentieken kívül egyelőre ő sem tud többet.

Közben megint működik a nikon link  :p  Remélem lejön, most jár 15%-nál...

Szerkesztette: saen 2005. 03. 29. 22:00 -kor

#482 Felhasználó inaktív   Arakhtahr 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 30. 10:39

Idézet: saen - Dátum: 2005. márc. 29., kedd - 21:00

Megkérdeztem Thom Hogant mit tud a D70s-ről, a fentieken kívül egyelőre ő sem tud többet.

Közben megint működik a nikon link  :p  Remélem lejön, most jár 15%-nál...

Írd be légyszíves a linket, hogy honnan tudom lehúzni a user manualokat a D50 és D70s-hez.

Thx.

#483 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 30. 16:41

Idézet: Arakhtahr - Dátum: 2005. márc. 30., szerda - 11:39

Írd be légyszíves a linket, hogy honnan tudom lehúzni a user manualokat a D50 és D70s-hez.

Thx.

Már levették, egyébként az ázsiai oldalukon volt fennt. Ha valakinek van ftp-je ahová fel tudom tölteni akkor azt szívesen megteszem.

#484 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 30. 17:09

Na akkor az új D70s-ről is egy kicsit.

Nagy változások nincsenek, ez a módosítás sokkal inkább a termelés racionalizálása miatt lesz szerintem bevezetve. Feltételezem a D50 is a thaiföldi gyárban fog készülni és próbálnak minél több közös alkatrészt felhasználni. Így kapta meg az új és nagyobb LCD-t a gép, illetve a kereső is ugyanolyan, mint a D50-ben, igaz a segédrácsok megmaradtak. Mérete ennek nem változott, szóval nagy különbségre nem számítok. Ezeken kívül van még új aksi, ami fogalmam sincs miben különbözik a régitől, de a régivel is megy a gép, szóval nagy különbség nem lehet, illetve most már van kábeles kioldó. Más lényegi változás nincs, az még lehet, hogy szoftveresen variáltak dolgokat, de ez nem derül ki a kézikönyvből.

Röviden ennyi, a nagy durranás inkább a D50, feltéve ha jó ára lesz.

Szerkesztette: saen 2005. 03. 30. 17:13 -kor

#485 Felhasználó inaktív   Anubis 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 03. 30. 19:18

Saen, Lugosi: Köszönöm szépen a tippeket és tanácsokat, igyekszem megfogadni őket.
A moire jelenség még nem tudom milyen gyakori, eddig kb: 400 fotót volt alkalmam készíteni a D70-el, de ebben pont volt néhány az említett farmeros és dzsekis moire-s képekből. A Ti véleményetekből ítélve, ez valószínűleg pont a véletlen "rossz szerencse" miatt jött be. Az éles képet én is jobban preferálom az esetleg néha előforduló moire-vel együtt is, mint az mindíg kissé életlen moire menteset.

Két kérdésem még lenne:
-Hogyan kell helyesen konvertálni Adobe-színtérben készült fotót srgb-be a Capture Editorral?
-raw fotó sötét részleteit hogyan lehet világosítani a világos részek "békén" hagyásával (szintén a CE-vel)?

#486 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 30. 19:38

Idézet: saen - Dátum: 2005. márc. 30., szerda - 16:09

Na akkor az új D70s-ről is egy kicsit.

Nagy változások nincsenek, ez a módosítás sokkal inkább a termelés racionalizálása miatt lesz szerintem bevezetve. Feltételezem a D50 is a thaiföldi gyárban fog készülni és próbálnak minél több közös alkatrészt felhasználni. Így kapta meg az új és nagyobb LCD-t a gép, illetve a kereső is ugyanolyan, mint a D50-ben, igaz a segédrácsok megmaradtak. Mérete ennek nem változott, szóval nagy különbségre nem számítok. Ezeken kívül van még új aksi, ami fogalmam sincs miben különbözik a régitől, de a régivel is megy a gép, szóval nagy különbség nem lehet, illetve most már van kábeles kioldó. Más lényegi változás nincs, az még lehet, hogy szoftveresen variáltak dolgokat, de ez nem derül ki a kézikönyvből.

Röviden ennyi, a nagy durranás inkább a D50, feltéve ha jó ára lesz.

Hubasszus, az a kábeles kioldó az nagyon fáj....  :mad:  Most komoly, épp a napokban gondolkoztam el rajta, hogy jól jönne a D70-en. Áhhh....

#487 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 30. 19:42

Idézet: Anubis - Dátum: 2005. márc. 30., szerda - 18:18

Saen, Lugosi: Köszönöm szépen a tippeket és tanácsokat, igyekszem megfogadni őket.
A moire jelenség még nem tudom milyen gyakori, eddig kb: 400 fotót volt alkalmam készíteni a D70-el, de ebben pont volt néhány az említett farmeros és dzsekis moire-s képekből. A Ti véleményetekből ítélve, ez valószínűleg pont a véletlen "rossz szerencse" miatt jött be. Az éles képet én is jobban preferálom az esetleg néha előforduló moire-vel együtt is, mint az mindíg kissé életlen moire menteset.

Két kérdésem még lenne:
-Hogyan kell helyesen konvertálni Adobe-színtérben készült fotót srgb-be a Capture Editorral?
-raw fotó sötét részleteit hogyan lehet világosítani a világos részek "békén" hagyásával (szintén a CE-vel)?

;) Ha esetleg Saen vagy valaki tud kimerítő választ a színterek kérdésében (kicsit még mindig küzdök a témával én is), azt nagy figyelemmel olvasnám.

A sötét részletek világosítása a NC-ben nagyon jól megoldott. Ha régebbi van (azt hiszem 4.1 előtti), akkor digital DEE a neve ha jól emlékszem, az újban meg d-lightning, de ha keverem majd kijavítanak (most nem otthon a gép előtt vagyok, a szállodában ahol ülök, meg nincs NC  ;)  ). Az utóbbi, vagyis a 4.1 feletti, gyorsabb (is tud lenni) és jobb eredményeket ad, kis túlzással és marketing-beütéssel azt jelentené, mintha digitálisan meg lenne vakuzva a kép. Persze nem, de így lehet a legrövidebben leírni. Vagyis ez a menüpont (jobb oldalt az eszközpalettán) pont erre való, és jól is van megcsinálva).

#488 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 30. 22:39

Színterekben még én sem vagyok profi, inkább néhány általános dolog.

AdobeRGB a legtágabb színtér, tehát ebben érdemes fotózni, így lehet a legjobb eredményt elérni. sRGB egy szűkebb valami, de sok program, főleg a böngészők ezt támogatják, szóval ha kész a kép és webre akarod tenni akkor érdemes ide átkonvertálni. Nyomdák meg sokszor a CMYK-t használják, nekik érdemes lehet ilyen file-t is küldeni. Ja és fontos még, hogy a színtér beállításnak mindenhol egyeznie kell, program, monitor, nyomatató, ha ez nincs meg akkor megint jön az értetlenkedés.
A Nikon Capture tudtommal nem tud színteret konvertálni, csak hozzárendelni, inkább photoshopban érdemes próbálkozni, az tudja mindkettőt.

Sötét részletek világosítása: Nikon Capture-ben valóban van a D-Ligting, ezzel gyorsan egész jó eredményt lehet elérni. Azonban javaslom mindenkinek a Curve (ez van Capture-ben is), illetve a Levels parancs nagyon-nagyon részletes megismerését. Ezekben én sem vagyok sajna profi, de azt már látom, hogy néhány gyors módosítással nagyon hatásos eredmény érhető el, ráadásul külön layer-en is lehet ezeket művelni, tehát nem lesz maradandó a módosítás. Azon viszont ne lepődjetek meg, hogy az árnyékos részekben több lesz a zaj, főleg ha sokat módosítotok rajta.

#489 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 31. 19:41

cikk

"We are now developing a full range of new models from the top-end to popularly-priced models, but we can't say anything more now," he said.

Reméljük hamar bejelenik őket :)

#490 Felhasználó inaktív   warfare 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 03. 17:05

Üdv Mindenkinek!

Végre sikerült egy táskát találnom ami nemis drága, de tök jól lehet benne pakolászni. CaseLogic nevű cég termékére esett a választásom az nagy Tescoban, ami adobozban volt (d70+18-70) az elférbenne sőt még 1-2 plussz cucc is, de pl második objektív már nem, ja és az ára 6490Ft.
Programok... Nekem a PictureProjek abszulte nem teccik, nem is használom, ellenben az NC egész yó. Illetve az alulexponált képek, nekem nincs vele problémám, fotozás közben nem is szoktam rajta állítgatni, ha szükséges utolag még megtehető. (részletgazdagság rules)

#491 Felhasználó inaktív   Arakhtahr 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 06. 06:22

Végetért a londoni három napom.
Nem most, de másfél hete azt a három napot pótolom a melóban.

A tapasztalatok:
Én felvittem a gépre a felszerelést. Nem is szóltak érte, de az átvilágításnál kicsit féltettem a diákat a filmes géphez, de szerencsére semmi baja nem lett.  Sajnos állványt nem tudtam vinni magammal, mert táskába nem fért bele, külön állványtartó zsákom nincsen, a fedélzetre meg csak úgy engednek fel (nem is tűnt még soha ekkorának a manfrottó állvány. Még fej nélkül sem fér el sehol). Egylábúról meg kiderült, hogy gyakorlatilag fegyvernek minősül így az is maradt.
Londonban nem zavart senkit, hogy fotózom, hozzá vannak szokva az emberek. Inkább én voltam nagyon rosszul felkészülve az útra. Az alap 18-70-es objektívet jól tudtam használni, a 70-210-et is, csak jópárszor lecsúsztam a cserélgetés miatt a legjobb részekről.
A következő gondom az volt, hogy családilag voltam. A párom, a huga - akihez igazából mentünk -, a pasija, és a leendő apósom. Így az amúgy is kevés három nap még kevesebbnek tűnt. Én fotóztam volna, de ők mindig 4-500 méterrel előttem jártak, én meg rohanhattam utánuk. Emiatt portrét, amit igazán szerettem volna csinálni, gyakorlatilag nem csináltam egyet sem. Ahhoz több időt kell eltölteni egy ember mellett, hogy jó pillanatot kapj el róla.
Igazából ez a három nap arra is kevés, hogy felderítsük mit is érdemes fotózni.
Egy igazán jó vakunak nagy hasznát vettem volna az épületekben, vagy valamelyik állványomnak. Kint nem volt nagy probléma, bár az idő nem volt valami napsütéses, úgyhogy 11-16 os reksznél nem tudtam szűkebb rekeszt venni.
Sajnos nagyon sok a szürke, színtelen dolog abban a városban. Jó lett volna néha, ha az ég kékje ellensúlyoz egy kicsit. Persze aznap, mikor jöttünk verőfényes napsütés volt mindefelé.
Láttam viszont egy érdekes fotóscsoportot. Németek voltak, öten. Beszélgettem velük kicsit. Amatőr fotósok, mint én is, fiatalok mint én is, nekem jobb munkám van mint nekik (szerintük németországban bármelyiküknél 3x többet keresnék), és mégis én részletrevásárolt D70-el nyomultam, meg egy régi filmes FM-el + egy 70-210-es obival. Nekik meg a brutálisan felszerelt táskájukban a D2-es, D100-as  mellett második gépnek volt a D70, + filmesnek F80, vagy F100. Vagy ugyanezeknek a cononos megfelelői. Megy egy rakás objektív. Most irigykedem kicsit :)

Úgyhogy lett egy nagy rakás túristaképem, amik közül én egyet sem tartok igazán érdekesnek és ha esetleg megyek még Londonba, akkor egészen másképp csinálok mindent.

Most így nagy hirtelen ennyi, ha érdekel valakit valami, akkor írok még részletesebben is.

#492 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 06. 15:58

Engem a 70-210-es obid érdekelne, ez az f4-es, vagy az f4-5.6 verzió?

#493 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 06. 18:44

Ne búsulj öregem, nem biztos hogy a D100-ukkal tudnak fele olyan jó képet is csinálni, mint te az FM-eddel. És egy jó képnél úgysem kérdezi meg senki, hogy mennyibe került a géped...

#494 Felhasználó inaktív   Arakhtahr 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 07. 05:37

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. ápr. 6., szerda - 17:44

Ne búsulj öregem, nem biztos hogy a D100-ukkal tudnak fele olyan jó képet is csinálni, mint te az FM-eddel. És egy jó képnél úgysem kérdezi meg senki, hogy mennyibe került a géped...

Hát köszönöm a vigasztalást. Jó lenne, ha elmondhatnám, igen! tudok jó képeket csinálni. De ami igazán tetszik a soksok képem közül, az nagyon kevés.

Saen! Az objektívem egy sigma 4-5,6. Elég kicsi obi, de legalább van + amikor pár éve vettem, nekem fontos volt, hogy a 25 éves FM vázon is használhassam. Ezért van rajta élességállító gyűrű. Nagyon zajos és lassú objektív, de egyelőre erre fussa. Tervezem én, hogy veszek majd komolyabbat, de egyelőre minden pénzem elmegy a párommal közös lakásunk rendbetételére. A D70-t is mindenféle megszorítások és lemondások után vettem hitelre.
De nem panaszkodni akarok, örülök, hogy ez is van. Aztán meg ha lesz majd időm és energiám, megpróbálkozom néhány jobb fotó készítésével is.

#495 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 07. 14:42

Idézet: Arakhtahr - Dátum: 2005. ápr. 7., csütörtök - 4:37

Hát köszönöm a vigasztalást. Jó lenne, ha elmondhatnám, igen! tudok jó képeket csinálni. De ami igazán tetszik a soksok képem közül, az nagyon kevés.

Saen! Az objektívem egy sigma 4-5,6. Elég kicsi obi, de legalább van + amikor pár éve vettem, nekem fontos volt, hogy a 25 éves FM vázon is használhassam. Ezért van rajta élességállító gyűrű. Nagyon zajos és lassú objektív, de egyelőre erre fussa. Tervezem én, hogy veszek majd komolyabbat, de egyelőre minden pénzem elmegy a párommal közös lakásunk rendbetételére. A D70-t is mindenféle megszorítások és lemondások után vettem hitelre.
De nem panaszkodni akarok, örülök, hogy ez is van. Aztán meg ha lesz majd időm és energiám, megpróbálkozom néhány jobb fotó készítésével is.

Azért ennyi szerénykedés után én már nagyon kíváncsi lettem a képeidre. Valahogy az a sztereotípiám, hogy aki manuális nikonnal kezdte az olyan rossz dolgokat nem csinálhatott. Nincsenek fent a képeid valahol a neten?

#496 Felhasználó inaktív   Arakhtahr 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 07. 15:07

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. ápr. 7., csütörtök - 13:42

Azért ennyi szerénykedés után én már nagyon kíváncsi lettem a képeidre. Valahogy az a sztereotípiám, hogy aki manuális nikonnal kezdte az olyan rossz dolgokat nem csinálhatott. Nincsenek fent a képeid valahol a neten?

Nem szerénykedem. De komolyan. Nekem a legtöbb (99%) képem nem tetszik annyira, hogy bárhová is felrakjam őket. Ami pár meg szerintem sikerült, az meg nincsen jó minőségben scannelve. De levetítve diavetítővel nem rosszak.
Az viszont (szerintem) igaz, hogy a fotózás alapjait egy olyan géppel talán jobban meg lehet tanulni, ahol minimális az , vagy nincs semmi automatika. Jobban kell a beállításokra ügyelni. Ezzel nem is nagyon van gondom. Inkább a képeim megkompnálása nem tetszik. Ami a keresőben nagyon jónak tűnik, utólag visszanézve nagyon ritkán mondható igazinak.
A képeimhez szeretnék majd egy jó kis honlapot is összehozni, de a lapkészítést még nagyon ugatom. Na meg több képet is kéne csinálni, amiből majd válogathatok, hogy mit rakjak fel.
Majd ha meglesz (talán májusban), akkor írok róla.

De most, hogy lesz jó kis napsütés, megyek fotózni mindenfelé és talán összejön pár jó kép. Majd meglátjuk.

#497 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 07. 16:28

Ha jobb képeket akarsz készíteni, nézz meg nagyon-nagyon sok fotót és próbáld meg elemezgetni, hogy mi tetszik és mi nem, mi az amit másképp csinálnál. Hidd el nagyon sokat számít.

#498 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 07. 21:18

Idézet: saen - Dátum: 2005. ápr. 7., csütörtök - 15:28

Ha jobb képeket akarsz készíteni, nézz meg nagyon-nagyon sok fotót és próbáld meg elemezgetni, hogy mi tetszik és mi nem, mi az amit másképp csinálnál. Hidd el nagyon sokat számít.

Ez egy nagyon hasznos tanács, szerintem is így van.

#499 Felhasználó inaktív   Arakhtahr 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 08. 05:56

Idézet: saen - Dátum: 2005. ápr. 7., csütörtök - 15:28

Teljesen egyetértek. Mindig ezt teszem:) Nem is biztos, hogy arról van szó, hogy rosszak a képeim, egyszerűen csak szeretném, ha mondjuk lenne egy arány (pl. 50 fotóból 1), amire azt mondanám, hogy na IGEN! Ez az arány most kissebb. És azt is szeretném levetkőzni, hogy tucatképeket csináljak. Azt gondolom, hogy ehhez kell a gyakorlat, meg egy kis művészi látásmód.

Ja! Hétvégén fotóztam rallyt. Hát most értettem meg, hogy miért is kell a sportriportereknek olyan gép, ami mondjuk 8-10 képet csinál másodpercenként. Meg miért is kell bazinagy optika. Viszont a D70 tárgykövető képességétől hanyattvágtam magam. Bokrok, emberek mögött száguldott az egyik kocsi. Tökéletesen éles, minden más elmosódott. Tényleg nagyon jó. Örülök ennek a gépnek.

Huhh. Már megint bő lére eresztettem.

#500 Felhasználó inaktív   Arakhtahr 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 08. 05:57

a kissebb arány helyett inkább rosszabb arányt mondanék

Téma megosztása:

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 23