HWSW Informatikai Kerekasztal: Nikon DSLR - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 136
  • 137
  • 138
  • 139
  • 140
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Nikon DSLR

#2741 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 21. 11:59

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 12:57

Ha egy vaku kulcsszáma 36 az nem azt jelenti hogy annyi méterre ad jó expoziciót.

Na igen. 100-as ISO-n ennyi lábra ad jó expozíciót. 36-os kulcsszámú vaku kb. 11 méterre.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#2742 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 12:14

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 12:59

Na igen. 100-as ISO-n ennyi lábra ad jó expozíciót. 36-os kulcsszámú vaku kb. 11 méterre.

:confused:

fölösleges a lábat idekeverni - semmi köze a témához, ha a kulcsszám méterben van megadva!
(márpedig abban van, még a beépített pici vaku is 56-os kulcsszámú lenne lábban megadva, ISO200-ra vonatkoztatva. Méterben 17)

egyedül a beállított rekesz számít: ha azzal osztod el a kulcsszámot, akkor kapod meg azt a távolságot, ami jól ki lesz exponálva

#2743 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 12:15

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 12:59

igaz, hogy én se hiszem el, hogy jól exponálok vele 36 méterre is, de azért marha erős, és tényleg látszik még nagyon messze is a fénye.

Szerkesztette: alkalmialkesz 2006. 05. 21. 12:16 -kor

#2744 Felhasználó inaktív   KekszNET 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 12:15

helló,
erre a kit-re gondoltam:
http://www.edigital.hu/product.php?bid=11&...roductid=20302#

es akkor majd nezek vmi metz vakut
es talan 200.000bol kijovok?
(persze kell meg 2 potakku is :()

üdv
Keksz

UI: az en Pana FZ20-as gepem juniusban lesz 1 eves :(
::: <a href='http://www.keksz.net' target='_blank'>www.keksz.net</a>

#2745 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 12:20

Idézet: KekszNET - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 13:15

helló,
erre a kit-re gondoltam:

üdv
Keksz

akkor kb talán kijössz ha jó vakut akarsz ami sokat tud. de egyvalamit elfelejtesz: nem csak a vázhoz kell pótakksi 2, hanem a vakuhoz is legalább 1 :D

#2746 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 12:26

Idézet: KekszNET - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 13:15

persze kell meg 2 potakku is :(

miért kell? pláne kettő... felejtsd el a Pana kompaktok közt is roppant rövid üzemidejét, ez egészen más kategória!

a D70-el 1000 körüli RAW képet (ami többet fogyaszt) tudok lőni egy feltöltéssel
ha JPG-ben használja vki, simán 2000 fölé mehet

persze ha napokig vagy konnektortól távol, az más tészta - de egyébként egyetlen nap aligha futnál ki belőle

így aztán egyelőre nem is vettem pótakkut
csak a biztonság kedvéért lehet, h majd nyaralásra beszerzek egyet - de egyáltalán nem okvetlenül fontos

#2747 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 12:27

vakut meg szerintem nyugodtan vehetsz használtan

#2748 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 12:41

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 13:14

:confused:

fölösleges a lábat idekeverni - semmi köze a témához, ha a kulcsszám méterben van megadva!
(márpedig abban van, még a beépített pici vaku is 56-os kulcsszámú lenne lábban megadva, ISO200-ra vonatkoztatva. Méterben 17)

egyedül a beállított rekesz számít: ha azzal osztod el a kulcsszámot, akkor kapod meg azt a távolságot, ami jól ki lesz exponálva

Elnézést, vmit benéztem. Mindenesetre majd ha lesz f1-es lencséje, akkor el is megy 36 méterig.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#2749 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 14:06

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 13:26

miért kell? pláne kettő... felejtsd el a Pana kompaktok közt is roppant rövid üzemidejét, ez egészen más kategória!

a D70-el 1000 körüli RAW képet (ami többet fogyaszt) tudok lőni egy feltöltéssel

persze ha napokig vagy konnektortól távol, az más tészta - de egyébként egyetlen nap aligha futnál ki belőle

így aztán egyelőre nem is vettem pótakkut
csak a biztonság kedvéért lehet, h majd nyaralásra beszerzek egyet - de egyáltalán nem okvetlenül fontos

a D70 legendásan keveset fogyasztott. én speciel a fuji S20prommal ha 1 napot kb végiglövök akkor a nap végén biztos kell cserélnem, ha nem előbb (igaz, itt 4 cerka akksi van 2000es). komám D200ával ellőttünk 2 gyári akksit egy nap alatt, igaz, tele is lett 3 db 2GB CFkari.

#2750 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 14:14

D50-et szeretne venni, és azt hiszem annál sem rövidült az üzemidő

#2751 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 14:51

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 15:14

D50-et szeretne venni, és azt hiszem annál sem rövidült az üzemidő

én is így hallottam-olvastam, de nincs saját tapasztalatom.

#2752 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 16:29

Idézet

Battery life
The D50 uses the same EN-EL3 Lithium-Ion battery as the D70, it has a capacity of 1400 mAh at 7.4 V (10.3 Wh) which in our experience of using the camera means hours of usage without even a low battery warning. Nikon state battery life as the following (taken with permission from the D50 manual):

Example 1: 2000 shots

AF-S DX ED 18–55 mm f/3.5–5.6G lens; continuous shooting mode; continuous-servo autofocus; image quality set to JPEG Basic; image size set to M; shutter speed 1/250 s; shutter-release pressed half way for three seconds and focus cycled from infinity to minimum range three times; after six shots, monitor turned on for five seconds and then turned off; cycle repeated once exposure meters have turned off.

Example 2: 400 shots

AF-S DX ED 18–55 mm f/3.5–5.6G lens; single-frame shooting mode; single-servo autofocus; image quality set to JPEG Normal; image size set to L; shutter speed 1/250 s; shutter-release pressed half way for five seconds and focus cycled from infinity to minimum range once with each shot; built-in Speedlight fired at full power with every other shot; AF-assist illuminator lights when Speedlight is used; cycle repeated once exposure meters have turned off; camera turned off for one minute with every ten shots.

forrás: http://www.dpreview....nd50/page11.asp
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#2753 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 18:03

Idézet: KekszNET - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 11:15

helló,
erre a kit-re gondoltam:

üdv
Keksz

Szia!
Szerintem azt senki nem mondta idáig, hogy a Panáddal volt (van) egy nagyon jó gép/objektív párosításod, nézd meg az obija fényerejét. Ha ilyen fényerejű obikat akarsz a D50-hez, ugyanerre a gyújtótávolságra, akkor az hasraütésszerűen 1 millióba fog kerülni. Mielőtt bárki gondolkodás nélkül lehülyézne, a Pana FZ20-nak van egy 36 - 432 mm-es ekvivalens, az EGÉSZ tartományban 2.8-as fényerejű obija. Hoppá, mennyiből jönne ez ki? A nagylátószög lenne egy Nikon 17-35/F2.8 AF-S IF ED ugye a fényerő miatt, ez most olyan 430e, egy Nikon 80-200/F2.8 AF-D obi 290e-ért, és akkor még nem a több mint 500e-be kerülő VR-est vettem, holott a Pana obija VÉGIG stabilizált, és akkor nézzünk valamit a 400mm köré, vagy fölé: elég lesz a Nikkor 300mm f/2.8D AF-S II, ez most alig 100e-rel van 1 millió fölött, úgyhogy a fenti becslésem eleve bukta, és ez az obi sem VR-es... Ha csak az első két obit nézzük, akkor 720-ból kijön. Ha ragaszkodsz a rázkódáscsökkentéshez (VR), akkor a 17mm-től 200mm-ig (ekvivalensen olyan 25mm-től 300-ig) lesz úgy pont 1 millió...  :eek:

Ez most így elég hülyén hangzott, mert kb 100%, hogy nem fogsz (most még  :D ) ilyen drága obikat venni, meg lehetséges, hogy szükséged se lesz rá, csak érzékeltetni szerettem volna azt a különbséget, ami a Pana obija és a D50+gyengébb fényerős kitobi között majd azért lesz. Amíg nem veszel pl egy normálisabb telét, ne is álmodj olyan telés képekről, mint amit a bridge gépeddel megcsináltál. Ja, a makróról még nem is beszéltünk, 150 körül van nagyon jó.

Így a végére csak annyit, hogy nem akartam destruktív lenni, még akkor se, ha esetleg úgy tűnt. :) Csak pont a múltkor gondolkoztam el azon, hogy egy jól összerakott bridge gép, az obijának köszönhetően (pl a Sony 828-asa, 2.0-2.8 ha jól emlékszem), igenis simán le tud nyomni egy átlagos obival, vagy obikkal felszerelt dslr-t.

Még annyit a végére, hogy a vakuban ne köss kompromisszumot, nekem van manuális vakum, automata vakum, és rendszervakum is, érezhető a különbség. Ha nagyon akarsz spórolni az elején, mindenképpen egy automata vakut vegyél, de erre ne szánj sok pénzt, mert a rendszervakut előbb-utóbb úgyis meg fogod venni. Ebből az egyből (vaku) soha nem vennék semmilyen más márkát a nikonon kívül, a Sigma i-TTL "kompatibilis" vakuiról elég sok rémtörténetet hallottam, végül a vevő mindig azzal nyugtatta meg magát, hogy sok helyzetben igenis helyesen exponál... Hát én ezzel nem kínlódnék. Rendszervakuval dolgozni egészen más.

#2754 Felhasználó inaktív   warfare 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 18:20

Valaki írta (Degeczi?), h problémája van a túltelített pirossal, nos nekem is van :( visszaolvastam pár oldalt, de nem találtam meg a megoldást, annak a valakinek sikerült ezt megoldania?

#2755 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 18:22

Idézet: lugosi - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 19:03

nézd meg az obija fényerejét. Ha ilyen fényerejű obikat akarsz a D50-hez, ugyanerre a gyújtótávolságra, akkor az hasraütésszerűen 1 millióba fog kerülni. Mielőtt bárki gondolkodás nélkül lehülyézne, a Pana FZ20-nak van egy 36 - 432 mm-es ekvivalens, az EGÉSZ tartományban 2.8-as fényerejű obija. Hoppá, mennyiből jönne ez ki?

kihagytad a számításból a használható érzékenységet, ami ezt pontosan kiegyenlíti: a Nikon alapérzékenysége eleve 200, ami már f4-es rekesz mellett is ugyanazt eredményezi, mint az f2.8 ISO100-on - de ha kell, minden további nélkül használható az ISO 400 is, azzal pedig már léphetünk f5.6-ra
hoppá

#2756 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 18:24

Idézet: warfare - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 19:20

Valaki írta (Degeczi?), h problémája van a túltelített pirossal, nos nekem is van :( visszaolvastam pár oldalt, de nem találtam meg a megoldást, annak a valakinek sikerült ezt megoldania?

igen
attól függ, mi van a képen
ha csak egy kicsi piros virág, akkor már nem érdekel, hadd telítődjön

ha egy nagyobb piros rész (pl ruhadarab), akkor viszont kötelező Adobe RGB-t használni, mert ott jól kezeli (és mondjuk Photoshopban átalakítani sRGB-re, akkor jó marad. Remélhetőleg a következő Nikon RAW konverter már jól fogja ezt kezelni. Ja, mindig RAW-ban használom, így elég az otthoni feldolgozás során dönteni)

#2757 Felhasználó inaktív   warfare 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 18:33

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 19:24

igen
attól függ, mi van a képen
ha csak egy kicsi piros virág, akkor már nem érdekel, hadd telítődjön

ha egy nagyobb piros rész (pl ruhadarab), akkor viszont kötelező Adobe RGB-t használni, mert ott jól kezeli (és mondjuk Photoshopban átalakítani sRGB-re, akkor jó marad. Remélhetőleg a következő Nikon RAW konverter már jól fogja ezt kezelni. Ja, mindig RAW-ban használom, így elég az otthoni feldolgozás során dönteni)

Sajna nagyobb ruhadarab (kabát). Szintén AdobeRGB + RAW-ba lövöldözök, de RawShooter-t használok.

#2758 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 19:41

azzal nem tudom, hogyan néz ki a dolog, de Nikon Capture-rel (amit minden nyűgje ellenére szeretek, azzal kapom a legegyszerűbben a legjobb eredményt) így fest az sRGB és az Adobe RGB közti különbség (utóbbi sRGB-re konvertálva utólag):
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
egyrészt a kabát színe is eltorzult, narancssárga felé tolódott sRGB-ben, de ezt csak az venné észre, aki ismeri az adott ruhadarabot, így ennél sokkal nagyobb baj, h komoly részletvesztést szenvedett el
minél élénkebb, minél telítettebb a valóságban is a tárgy, annál erősebb ez a hatás
amúgy ha nem okvetlenül kell, nem használom a mode II-t, mert pl a füvet a valósnál sárgábbra színezi

#2759 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 19:50

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 13:26

Én ezt már sajna nem mondhatom el, nekem egy izgisebb napon le tud merülni az aksi, egyelőre csak egy van, de szerintem előbb-utóbb kell mégegy...

#2760 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 21. 19:51

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. máj. 21., vasárnap - 19:22

kihagytad a számításból a használható érzékenységet, ami ezt pontosan kiegyenlíti: a Nikon alapérzékenysége eleve 200, ami már f4-es rekesz mellett is ugyanazt eredményezi, mint az f2.8 ISO100-on - de ha kell, minden további nélkül használható az ISO 400 is, azzal pedig már léphetünk f5.6-ra
hoppá

És azt se felejtsétek el, hogy Lugosi kolléga a létező legprofibb obikat sorolta fel, egy hangyányit jobb csak a képminőségük, mint a pana leicájának...

Téma megosztása:

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 136
  • 137
  • 138
  • 139
  • 140
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.