HWSW Informatikai Kerekasztal: Hány betűből áll a magyar ábécé? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (6 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hány betűből áll a magyar ábécé? 40 Értékeld a témát: -----

#61 Felhasználó inaktív   Abel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 13. 18:36

Idézet: T2k - Dátum: 2004. április 13, kedd - 19:35

Nem, cafe, igy, ekezet nelkul. Amit te irsz, az mar vmilyen divatos verzioja. :

Cafe, cafeteria, miegymas. :D

The American Heritage® Dictionary of the English Language: Fourth Edition.  2000.

#62 Felhasználó inaktív   T2k 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 04. 13. 18:37

Idézet: PPeter - Dátum: 2004. április 13, kedd - 13:34

Idézet

Miért ne lehetne leírni a neveteket? Nem azt mondtuk, hogy nem írható le a nevetek, csak az érvényes szabályok szerinti 40 betűs magyar ábécé nem tartalmazza az q, x, y, w betűket.

Komolyan ne idegesits fel: AKKOR MITOL NEMTARTALMAZZA, BAZZZZZZZZZZZZZZZ? MERT SZAR A SZABALY!

Almomban nem gondoltam volna, hogy egy ekkora okorseg meg ervenyben van.
Mar a komcsik alatt is arrol volt szo, hogy ezt kijavitjak.

Idézet

Meglepően kevés változás történt, 1984 óta alig-alig. Tudom. Itt van mellettem a könyv kinyitva.

Hat errrol beszelek, bazz! HOGY EGY REMISZTOEN LEMARADT, SOTET, KORLATOLT, BUROKRATIKUS TESTULET DONT ARROL, hogy mi legyen szabalyos, mi nem - MINDEKOZBEN HUSZ EV ALATT HIHETETLEN VALTOZASON MENT AT A SZOKINCSUNK es amint latod, mindez kevesse erintette meg az elmult husz evben total inaktiv donteshozo gittegyletet.

Idézet

Már hogyne változna, ezt senki nem tagadta. De ettől még az érvényes magyar ábécé 40 betűs, minden jelenleg érvényes nyelvtani szabályozás szerint.

Ez az, amirol meg a te allitasodon kivul SEMMILYEN konkret dolog nem volt itt, de volt mar idezet, ahol bizony KEREK PEREC KIMONDJA, hogy azt a bizonyos 4 betut a kovetkezokeppen soroljuk be az abecebe.

En elhiszem neked, hogy ugy van, felreertes ne essek - de most komolyan, barki, te, akarki komolyan allitja, hogy ez NORMALIS? Keretik az debil peldakat meg simlis csusztatasokat (taxi-berauto es hasonlo okorsegek) elfelejteni a valasz kapcsan...

PS: Bazz, megyek, felbutolt ujra az MECm... :( Majd jovok vmikor...  :(

#63 Felhasználó inaktív   Satriani 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 18:40

Amit te irsz, az mar vmilyen divatos verzioja.

:D

Komolyra fordítva, én úgy tudom, hogy a brit angolban egyes francia eredetű szavaknak megmaradt az eredeti spellingje (pl. café, cliché, protégé, fiancé, née, stb). Lehet, hogy ez kikopott, lehet, hogy az amcsik abszolút nem így használják... Mindenesetre SZVSZ az angol ábécében sincs é betű. Máshol is lemaradt az akadémia  :think:  :p  :D

#64 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 13. 18:42

Idézet

Miért ne lehetne leírni a neveteket? Nem azt mondtuk, hogy nem írható le a nevetek, csak az érvényes szabályok szerinti 40 betűs magyar ábécé nem tartalmazza az q, x, y, w betűket.

Vagyis magyarul nem lehet leírni .

Az érvényes szabályok szerint. Kép
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#65 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 18:48

Idézet: T2k - Dátum: 2004. április 13, kedd - 19:42

En elhiszem neked, hogy ugy van, felreertes ne essek - de most komolyan, barki, te, akarki komolyan allitja, hogy ez NORMALIS? Keretik az debil peldakat meg simlis csusztatasokat (taxi-berauto es hasonlo okorsegek) elfelejteni a valasz kapcsan...

nem normális, változtatni kéne rajt (leginkább a jövevényszavak megítélésén) de végülis a MI szempontunkból TÖKMINDEGY!!!!!!!!  :rolleyes:
téged hol érint, hogy a nyelvészek milyen ABC-t fogadnak el?????
a beszélt/írott magyar nyelvnek ugyanúgy részei a kimaradt betűk... ebbe pedig a nyelvtani szempontból kivételnek számító szavak is beletartoznak... (ellentétben a nyelvészet által értelmezett magyar nyelvvel, talán itt kéne változtatni...)

sztem ezt a vitát már ideje lenne lezárni...

#66 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 18:49

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. április 13, kedd - 19:47

Vagyis magyarul nem lehet leírni .

Az érvényes szabályok szerint. KÉP

de le lehet mivel a tulajdon és személynevekre NEM vonatkoznak bizonyos szabályok (kivételként vannak megemlítve)

Szerkesztette: snakekiller 2004. 04. 13. 18:50 -kor

#67 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 18:51

Idézet

Mar a komcsik alatt is arrol volt szo, hogy ezt kijavitjak.

Én nem hallottam erről egy szót sem, persze a komcsik alatt én még pont általános iskolás voltam.

Idézet

AKKOR MITOL NEMTARTALMAZZA, BAZZZZZZZZZZZZZZZ? MERT SZAR A SZABALY!

A szabályok általában nem rugalmasak, de azért kellenek. Szerintem ez egyébként semmilyen szinten nem korlátozza a nyelvi fejlődést, hiszen a négy plusz betűt is elfogadja a magyar ábécé kiegészítéseként, szóval nem értem a dühkitörést. Tudom, Te most majd megmagyarázod, hogy ezért van szarban az ország, micsoda hozzáállás, de én szerintem meg nagyon nem ezen múlik.

Idézet

HOGY EGY REMISZTOEN LEMARADT, SOTET, KORLATOLT, BUROKRATIKUS TESTULET DONT ARROL, hogy mi legyen szabalyos, mi nem - MINDEKOZBEN HUSZ EV ALATT HIHETETLEN VALTOZASON MENT AT A SZOKINCSUNK es amint latod, mindez kevesse erintette meg az elmult husz evben total inaktiv donteshozo gittegyletet.

Szerintem azért ennél több tiszteletet érdemelnek, de mivel nem kísérem figyelemmel a munkájukat napi rendszerességgel, ezért jómagam tartózkodnék az ilyen felkiáltástól.

Idézet

Mi a normális? Mi lenne a normális? Nehogy azt hidd, hogy én szeretem a magyar helyesírás szabályait taglaló könyvecskét, de mégis aszerint kell dolgozom nap mint nap, amikor publikálok. A szabályok általában kemények és ridegek (ezért nevezzük szabályoknak őket) és bár megkeserítik az ember életét, mégiscsak ezek a szabályok segítik életben tartani a helyes anyanyelvi írást-olvasást.

Szerintem ne legyél ideges.

#68 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 13. 18:54

Idézet: snakekiller - Dátum: 2004. április 13, kedd - 19:54

de le lehet mivel a tulajdon és személynevekre NEM vonatkoznak bizonyos szabályok (kivételként vannak megemlítve)

Megbocsáss. Szemantika.

Nincs benne a magyar abc-ben = bizony, bizony nem lehet leírni magyarul.

Idegen elem kell hozzá. Független - úgymond - a nyelvtani szabály(zat)tól.
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#69 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 18:54

Idézet: Samott - Dátum: 2004. április 13, kedd - 18:45

Azon gondolkoztam hogy pl. a Báthory, es egyeb nemesi nevek? Ezek altalaban y-ra vegzodnek... ezek is idegen szavak?

Samott

a nemesek neveinek a végén állt y-lon. akkoriban mikor ezek a családnevek kialakultak még a latin és a német dívott itthon :)
nameg ott van még a magyar rovásírás is...
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#70 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 18:56

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. április 13, kedd - 19:59

Megbocsáss. Szemantika.

Nincs benne a magyar abc-ben = bizony, bizony nem lehet leírni magyarul.

Idegen elem kell hozzá. Független - úgymond - a nyelvtani szabály(zat)tól.

ha így nézzük, akkor a szabály elmebeteg, de ettől még az, ami....

#71 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 13. 18:58

Idézet: charlie - Dátum: 2004. április 13, kedd - 19:59

a nemesek neveinek a végén állt y-lon. akkoriban mikor ezek a családnevek kialakultak még a latin és a német dívott itthon :)

Tehát nincsenek is magyar nemesek..... ebben van valami. A Báthoryak, meg a Széchenyek.... piha....... 
¤

#72 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 13. 19:00

Idézet: snakekiller - Dátum: 2004. április 13, kedd - 20:01

ha így nézzük, akkor a szabály elmebeteg, de ettől még az, ami....

Szabál az szabál. :)

Úgy biza........  Szóval, nem lehet leírni magyarul a magyar családneveket. Ez a szabály.
¤

#73 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 19:01

Tisztelt fórumozók!

Ezt a témát átmenetileg zárom. Visszamenőleg minden off, flame, személyeskedő, vagy egyéb fórumszabályzatba ütköző hozzászólást átmozgatok a tématemetőbe egyéb tartalomra való tekintet nélkül. Köszönöm a figyelmet.

Drummaster

#74 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 19:36

Megnyílt?

Üdvözlöm a HvSv-t.

#75 Felhasználó inaktív   Drummaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 19:36

A témát megnyitottam, jó társalgást. A következő alkalommal, mikor be kell(ene) avatkoznom, végleg bezárom a topicot.

Üdv: Drummaster

#76 Felhasználó inaktív   Tano Cariddi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 19:59

Nem, cafe, igy, ekezet nelkul. Amit te irsz, az mar vmilyen divatos verzioja. :

Cafe, cafeteria, miegymas. :D

Az meg akar lehet is, azonban a cafetiere, caffe latte szavakban van ekezet. Legalabbis az Oxford University Press szerint.

#77 Felhasználó inaktív   T2k 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 20:06

Idézet: Tano Cariddi - Dátum: 2004. április 13, kedd - 15:04

Az meg akar lehet is, azonban a cafetiere, caffe latte szavakban van ekezet. Legalabbis az Oxford University Press szerint.

Mint mondtam, egyik sem angol szo. Jovevenyszo, hasznaljak, de NEM ANGOL SZO. AZ A COFFEE, tessek mar megerteni. :)

Az egy mas kerdes, hogy idekint sokkal rugalmasabbak ezugyben -mondhatnam ighenytelenek mar -, sz@rnak ra, hogy hogyan irod, ekezettel avagy anelkul.
Tekintve, hogy van amit meg ok maguk sem kepesek ketszer egyforman kimondani sem (elo pelda: Iraq - Irak/Ajrak), igy nem meglepo a lazasag... :D

PS: Milyen vicces, megint kaptam egy figyelmeztetest... :D :D Ez tok jo: ezzel a tempoval juniusra nem kell mar holmi haveesves ugyeken gondolkoznom tobbe... :nevet: :omg: :fuck:

#78 Felhasználó inaktív   T2k 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 20:08

Idézet: charlie - Dátum: 2004. április 13, kedd - 13:59

nameg ott van még a magyar rovásírás is...

BTW ez ugye megint hulyeseg: az enyem is az, de semmi koze a latinhoz. Raadasul az egesz y-temanak semmi koze a latinhoz, de tudomasom szerint a nemethez sincs semmi koze.

Ugyhogy ezt az ellenervet kisse ertelmetlenul olvastam...

#79 Felhasználó inaktív   T2k 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 20:09

Idézet: Satriani - Dátum: 2004. április 13, kedd - 13:45

:D

Komolyra fordítva, én úgy tudom, hogy a brit angolban egyes francia eredetű szavaknak megmaradt az eredeti spellingje (pl. café, cliché, protégé, fiancé, née, stb). Lehet, hogy ez kikopott, lehet, hogy az amcsik abszolút nem így használják... Mindenesetre SZVSZ az angol ábécében sincs é betű. Máshol is lemaradt az akadémia  :think:  :p  :D

Lehet, viszont itt az elet kovette a szbalyt akkor, ugyanis fiance - ez igy, ekezet nelkul is oke.

#80 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 13. 20:14

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. április 13, kedd - 20:05

Szabál az szabál. :)

Úgy biza........  Szóval, nem lehet leírni magyarul a magyar családneveket. Ez a szabály.

hát igen,le KÉNE tudni írni őket (mint sok más szavat még a beszélt nyelvben), IMHO sztem értelmetlen már ezernyi kivételt alkalmazni és "kívülállóként" kezelni a jövevény és idegen szavakat (ami mondjunk nálunk jóval nagyobb probléma, mint befolyásosabb, elterjedtebb nyelveknél (Angol, Francia, a németeknél azonban ez például komoly probléma...)) mert ez nagyon nagy káoszhoz fog vezetni rövid időn belül..-  :(

Téma megosztása:

• (6 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.