HWSW Informatikai Kerekasztal: "A stílus maga az ember..." - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (10 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

"A stílus maga az ember..." hű tükre az ember gondolkodásának..... Értékeld a témát: -----

#101 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 11. 22. 23:52

Idézet: jrpryv - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 23:21

Köszi szépen, a lekezelő stílust :eek:  (hamár a stílusnál tartunk ;) )......
A "megtámadott" részt, már megbocsáss, de nemértem. Hol támadtak meg engem? És miért kéne azzal foglalkoznom, hogy a mai fiatalságot támadják?
(mellesleg szerintem semmivel sem támadják jobban, mint mondjuk 100 évvel ezelött)

Juventus ventus. Kicsit olvasd el, hogy robbantál be ebbe a topikba (Flatley bácsi belépői jutottak hirtelen az eszembe). Nem lekezelő - mosolygós ( tudod -> :) ) volt.

Ha a "megtámadott" részt nem érted, akkor minden rendben. :) Ebben tévedtem.
... a trip back in time is all I need ...

#102 Felhasználó inaktív   jrpryv 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 23:54

Idézet: Telcontar - Dátum: 2004. nov. 23., kedd - 0:45

* Hol általánosítok? :confused: Minél többet és többfélét olvasol, annál nagyobb a passzív és az aktív szókincsed. Fejlődsz, tanulsz (új szavakat is) - egyszóval művelődsz.

** Hm. Így egy kicsit jobban értelek, bár nem értek egyet veled, és még mindig fenntartom állításom: általánosítottál. Hányféle szót használnak/értenek meg órán kívül pl. a tanárok? És valóban kevesebb szót használnak órán, mint azt a téma keretei lehetővé tennék? Mindegyikük? Ismerek néhány egyetemi és középiskolai tanárt, akiknek az előadásai, órái nemcsak szakmai, de nyelvi és stiláris szempontból is élvezhetőek és értékelhetőek voltak. Pl. gimnáziumi magyartanáraim közül (négyen voltak négy év alatt) kettő ilyen volt.

*** És ebből mi következik? Nem az említett emberek stílusával, attitűdjeivel és műveltségével van inkább baj? Tán nem olyan a személyiségük, hozzáállásuk másokhoz, mint amit mutat a stílusuk?

**** Újbóli elolvasás után sem látom úgy, hogy melléd beszéltem volna...:confused:

Te írtad:

A válaszom lényege:

Azt a szócskát, hogy "na", elképesztően sokféleképpen lehet mondani, és mindegyik módon mást jelent. Kérdést, sürgetést, felháborodást, kérést, könyörgést, elutasítást, közönyt.

* Ez így igaz, de a "tanári" példa ezt cáfolja. A tanárok többségére, amit írtam igaz (énis ismerek olyan egyetemi tanárt pl. akinek a beszédét, még az értelmiségieknek is csak egy kis része érti teljesen).
*** Röviden a válaszom: nem :D Bővebben, a stílusukkal természetesen baj van, de ebből semmilyen egyébb következtetést nem szabad levonni, mert a személyiségük tökéletesen más. Jóval tisztességesebbek, segítőkészebbek, mint azt a stílusok alapján az ember gondolná, sőt meglepő módon, szinte fordítottan arányos :eek:
**** És az a szó, hogy na, mennyire mély gondolatokat és érzelmeket fejez ki (na jó ezcsak kötözködés, de remélem a lényeget le lehet belőle szűrni)? Úgyértem, az igazán mély gondolatokat, érzelmeket még a legműveltebb ember sem képes kifejezni, ha a legnagyobb költő, akkorsem.
" Ha lelövünk egy embert, azzal bizonyos mértékig tisztázzuk a vele kapcsolatos álláspontunkat."

#103 Felhasználó inaktív   jrpryv 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 22. 23:58

Idézet: Telcontar - Dátum: 2004. nov. 23., kedd - 0:52

Juventus ventus. Kicsit olvasd el, hogy robbantál be ebbe a topikba (Flatley bácsi belépői jutottak hirtelen az eszembe). Nem lekezelő - mosolygós ( tudod -> :) ) volt.

Ha a "megtámadott" részt nem érted, akkor minden rendben. :) Ebben tévedtem.

Ha arra gondoltál, hogy a mai magyar fiatalsághoz tartozom, akkor nem tévedtél ;)  De általában a mai magyar fiatalságot ért támadásokat nem szoktam felvenni, egyrészről, mert akinek nem inge ne vegye magára :) , másrészrőlmeg a korom ellenére (22 leszek februárban) vagyok annyira "bölcs", hogycsak mosolyogjak az ilyen támadások többségén.  :up:
" Ha lelövünk egy embert, azzal bizonyos mértékig tisztázzuk a vele kapcsolatos álláspontunkat."

#104 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 23. 00:01

Idézet: jrpryv - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 23:58

Ha arra gondoltál, hogy a mai magyar fiatalsághoz tartozom, akkor nem tévedtél ;)  De általában a mai magyar fiatalságot ért támadásokat nem szoktam felvenni, egyrészről, mert akinek nem inge ne vegye magára :) , másrészrőlmeg a korom ellenére (22 leszek februárban) vagyok annyira "bölcs", hogycsak mosolyogjak az ilyen támadások többségén.  :up:

Már ismertem a korodat, amikor leírtam azt a hozzászólásomat. Azért is adódott az ötlet.

#105 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 23. 00:10

Idézet: jrpryv - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 23:54

* Ez így igaz, de a "tanári" példa ezt cáfolja. A tanárok többségére, amit írtam igaz (énis ismerek olyan egyetemi tanárt pl. akinek a beszédét, még az értelmiségieknek is csak egy kis része érti teljesen).
*** Röviden a válaszom: nem :D Bővebben, a stílusukkal természetesen baj van, de ebből semmilyen egyébb következtetést nem szabad levonni, mert a személyiségük tökéletesen más. Jóval tisztességesebbek, segítőkészebbek, mint azt a stílusok alapján az ember gondolná, sőt meglepő módon, szinte fordítottan arányos :eek:
**** És az a szó, hogy na, mennyire mély gondolatokat és érzelmeket fejez ki (na jó ezcsak kötözködés, de remélem a lényeget le lehet belőle szűrni)? Úgyértem, az igazán mély gondolatokat, érzelmeket még a legműveltebb ember sem képes kifejezni, ha a legnagyobb költő, akkorsem.

* Vannak tanárok, akikre igaz, és vannak, akikre nem. Ugyanígy politikusokra is. Ne csak az elevenekre gondolj - ott vannak a régvoltak is. Mikszáth országgyűlési képviselő is volt.

Idézet

A stílus elárulja a gondolat egészségét vagy betegségét. A stílus testhezálló ruhája a gondolatnak s a test semmi fogyatkozását sem takarhatja el. Minden rossz mondat törött ablak, melyen át egy rossz gondolatra látni. Görbe hüvelyben nincsen egyenes kard. A stílushibák gyüjteménye: nyomorék gondolatok kórháza.

**** Nem a "na" szócska lehetséges jelentései a lényeg. Hanem az, hogy ha egy érzelmet nem lehet szavakba önteni, azt máshogy sem fogod tudni kifejezni. Egyes emberek számára könnyebb valamit szavak nélkül, más eszközökkel kifejezni, de ez nem a szavak gyengesége.

Gondolatok esetében más a helyzet - kíváncsivá tettél, vajh milyen gondolatunkat nem tudjuk szavakkal kifejezni?

#106 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 23. 00:23

Idézet: jrpryv - Dátum: 2004. nov. 22., hétfő - 22:36

Ti úgy gondoljátok, hogy az ember szókincse egyenesen arányos annak inteligenciájával?  :think: És akkor mi a helyzet a tanárokkal? Sőt, talán a politikusok egy részét is idevehetem. Az ő szókincsük szándékosan szegényebb, mint a hasonlóan értelmiségi foglalkozásúaké, hisz a szakmájuk része kommunikálni....
Azt, hogy a stílus maga az ember, csak egy egyszerű közhelynek tartom. Túl sok ellenpéldát ismerek.....
A szavak teljesen alkalmatlanok a mély gondolatok, érzelmek kifejezésére pedig éppen ezek a dolgok azok, amik egy embert igazán jellemeznek (és nem pusztán a stílus..) A művészet pontosan ezt a gátat próbálja áttörni.

Több logikai hiba is van az érvelésben, remélem észreveszed, ha mégegyszer átgondolod. ;)
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#107 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 11. 23. 07:54

Idézet

Igaza van Buffonnak: a stílus maga az ember; hű tükre az ember gondolkodásának, erényeiben és gyengeségeiben egyaránt.

¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#108 Felhasználó inaktív   jrpryv 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 23. 10:45

Idézet: Telcontar - Dátum: 2004. nov. 23., kedd - 1:10

* Vannak tanárok, akikre igaz, és vannak, akikre nem. Ugyanígy politikusokra is. Ne csak az elevenekre gondolj - ott vannak a régvoltak is. Mikszáth országgyűlési képviselő is volt.

**** Nem a "na" szócska lehetséges jelentései a lényeg. Hanem az, hogy ha egy érzelmet nem lehet szavakba önteni, azt máshogy sem fogod tudni kifejezni. Egyes emberek számára könnyebb valamit szavak nélkül, más eszközökkel kifejezni, de ez nem a szavak gyengesége.

Gondolatok esetében más a helyzet - kíváncsivá tettél, vajh milyen gondolatunkat nem tudjuk szavakkal kifejezni?

**** Ebben nem értünk eggyet. Pontosan ez az eggyik célja, lényege a művészetnek, hogy aztis kitudja fejezni, amire a szó már kevés. Sőt ahhoz, hogy valamit kifejezzünk, amit szavakkal lehetetlen lenne, mégcsak művésznek se kell lennünk (nem kell tudnunk festeni, táncolni, zenélni....), a hétköznapi életben is számtalan példát lehet erre mondani. Hogycsak a legegyszerűbbet említsem, amit mindenki ért, ha szeretsz egy nőt egy csókkal, mindent kitudsz fejezni, amit szavakkal nem sikerült.
A Kéretik elégetni című színdarabban például a tánc eszközével élt a rendező és azthiszem tökéletesre sikerült, érdemes megnézni (miközben a két főszereplő beszél, a háttérben egy lepel mögött két táncos fejezi ki a valódi érzelmeiket). Millió más példát tudnék felhozni, valószínüleg nemis ezek voltak a legjobbak, de most így hirtelen ezek jutottak eszembe. Ja még arra is gondolj, hogy rengeteg költő író egész egyszerűen "fest" a szavaival.....
Egyébként Ottlik Géza volt az a legismertebb írónk, aki "szembefordult" a szavakkal és rámutatott annak alapvető hiányosságára, amiért alkalmatlan a mély érzelmek és gondolatok kifejezésére. Majd előszedek egy-két idézetet tőle, de nem most  :)

#109 Felhasználó inaktív   jrpryv 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 23. 10:47

Idézet: bbence - Dátum: 2004. nov. 23., kedd - 1:23

Több logikai hiba is van az érvelésben, remélem észreveszed, ha mégegyszer átgondolod. ;)

Jópárszor átgondoltam és nemsikerült felfedeznem benn a logikai hibákat (hacsak nem arra gondolsz, amit már megtárgyaltunk pár hozzászólással ezelött).  :)

#110 Felhasználó inaktív   jrpryv 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 23. 10:54

"Igaza van Buffonnak: a stílus maga az ember; hű tükre az ember gondolkodásának, erényeiben és gyengeségeiben egyaránt."

"A stílus elárulja a gondolat egészségét vagy betegségét. A stílus testhezálló ruhája a gondolatnak s a test semmi fogyatkozását sem takarhatja el. Minden rossz mondat törött ablak, melyen át egy rossz gondolatra látni. Görbe hüvelyben nincsen egyenes kard. A stílushibák gyüjteménye: nyomorék gondolatok kórháza."

Függetlenül attól, hogy rengeteg igazság van ezekben a gondolatokban, összességében továbbra sem tudom elfogadni, magamévá tenni azokat. Számomra egy ember sokkal többet jelent, mint azt a stílusa elárulná, ezek számomra túl felszines dolgok. Nem gondolom, hogy attól, hogy valaki nem tudja magát jól kifejezni, rossz stílusban mondja amit akar a gondolat is hibás lenne amit közvetíteni akart.

#111 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 23. 11:13

Idézet: jrpryv - Dátum: 2004. nov. 23., kedd - 10:54

Nem gondolom, hogy attól, hogy valaki nem tudja magát jól kifejezni, rossz stílusban mondja amit akar a gondolat is hibás lenne amit közvetíteni akart.

Ha valaki közölni akar valamit, akkor nyilván az általa szükségesnek ítélt gondossággal állítja össze közlendőjének szóbeli formáját, hogy abban, akihez szól, az igényeinek megfelelően tükröződhessenek a gondolatai.
A közlés ezért mindenképpen többletinformációt hordoz a szimpla jelentésen túl. Néha csak annyit: igazából nem érdekel. Vagy: nem tudom pontosabban megfogalmazni. Esetleg: tőlem ennyi telik.
Ha ez a többletinformáció valamiféle differenciálatlanságról, igénytelenségről beszél, akkor ugyan hogyan lehetne megbízni abban, hogy aki közöl, az legalább a gondolataiban elégségesen igényes? Hogy komolyan veszi a másik felet?

Szerkesztette: Rive 2004. 11. 23. 11:14 -kor

Elköltöztem :-)

#112 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 23. 11:22

Idézet: jrpryv - Dátum: 2004. nov. 23., kedd - 10:47

Jópárszor átgondoltam és nemsikerült felfedeznem benn a logikai hibákat (hacsak nem arra gondolsz, amit már megtárgyaltunk pár hozzászólással ezelött).  :)

Akkor elmondanám, mire gondolok.

Senki nem állította explicite, hogy az intelligencia és a szókincs között összefüggés volna, már csak azért sem tehette, mert az intelligencia nem egyenlő a műveltséggel, s ez utóbbi talán valamennyire mégis összefüggésben van a szókinccsel, de csak úgy, hogy a műveltség egyfajta szókincset ad.
Logikailag hibás az az érvelésed, hogy a tanárok - elmondásod szerint bár szellemi foglalkozásúak és értelmiségiek - mégis kisebb szókinccsel rendelkeznek (ezt te állítottad és itt a logikai hiba). Pedig itt csak arról van szó, hogy amikor ők kisebb szókinccsel rendelkezőkkel kommunikálnak, akkor nem használnak annyit a tényleges szókincsből, hasonlóan ahhoz, hogy az emberek szinte minden másik emberrel, akivel beszélnek, más-más szókészletet használnak - és mindez, amit most leírtam, az a stílus (vagy nyelvtanilag a stílusszint).

A másik logikai buktató, amibe beleestél szerintem, az a "sok olyat ismerek, aki..." típusú érvelés, mert bár sokszor megengedhető a használata, de csak óvatosan. Másfelől egy későbbi hozzászólásodban valami olyat írsz példaként, hogy ismersz olyan diplomásokat, akiket a stílusuk alapján "utcai árushoz" hasonlítasz. Nem írod ki egyértelműen, de én úgy értelmezem ezt, mintha valamifajta ellentmondás lenne a kettő között, ti. hogy létezik az, hogy valaki diplomás létére olyan stílussal rendelkezik, mint... Visszatérő érvelés ez, de szerintem alapvetően hibás.

Végül a szavak alkalmatlanságáról írt véleményedet sem tartom helytállónak. A szavak nagyon is alkalmasak a mély gondolatok és érzések kifejezésére, és abban van a szépségük - megint csak szerintem - hogy nem kizárólag a költő/író gondolatait/érzéseit közvetíti, hanem az olvasóét is, tehát sokkal összetettebb hatás képes elérni. Később írsz a szavakkal való festésről. Igen, pont erről van szó! A vásznon festő is, ha nem talál megfelelő színt a pelattáján, színeket kezd keverni a meglévőkből, és ennek révén új színt hoz létre, ami megfelel az elképzelésének és annak a hatásnak, amit el szeretne érni. A festészetnél és a többi képzőművészetnél még inkább rá van "utalva" az alkotó a megfigyelőre, mivel ott még szavakat sem használhat, hanem a befogadó látását, amit sokan a legobjektívebb érzékszervnek hisznek, pedig ez koránt sincs így. Úgyhogy ilyesformán a szavak alkalmasabbak volnának a pontos, konkrét dolgok kifejezésére, azonban a művészetben mégsem ez a szerepük.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#113 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 11. 23. 13:07

Kosztolányi Dezső: Szeretet   

Mennyi ember van,
akit szeretek.
Mennyi nő és férfi,
akit szeretek.
Rokonszenves boltileányok,
kereskedősegédek, régi és hű
cselédek, lapkihordók, csöndes,
munkás írók, kedves tanárok,
kik vesződnek a kisfiammal.

Találkozunk mi olykor-olykor,
meg-megállunk, szemünk összevillan
s én még maradnék tétovázva,
talán, hogy elmondjam ezt nekik.
Mégsem beszélek, mert csak a részeg
aggastyánok, s pulyák fecsegnek.
Ilyesmiről szólni nem ízléses.
Meg aztán nincs is időnk.
De hogyha majd meghalok egyszer
s egy csillagon meglátom őket,
átintek nekik kiabálva,
hajrázva, mint egy gimnazista:
"Lásd, téged is szerettelek."
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#114 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 23. 16:55

Idézet

A stílus maga az ember; hű tükre az ember gondolkodásának, erényeiben és gyengeségeiben egyaránt.

Véleményem szerint a mondat egy alapvetően hibás gondolatot fejez ki. Hogy miért?
Néhány barátomról elmondhatom, hogy nálam kevésbé tudja pontosan, szabatosan kifejezni magát, néha zavarosan beszél, azonban semmi kétségem afelől, hogy sok képessége messze meghaladja az enyémeket. Az a tapasztalatom, hogy vétek a hibás mondataik mögé hibás gondolatokat feltételezni. Továbbá meg vagyok róla győződve - már csak jóindulatból is -, hogy képességeikhez mérten igyekeznek igényesen használni anyanyelvünket. Pusztán arról van szó, hogy különböző (típusú és szintű) képességekkel vagyunk felvértezve. Olvastam fentebb a példálózást a művészeteket illető tehetségekről, és szerintem tévedés azt gondolni, hogy a nyelvhasználat kapcsán más a helyzet. Aki a stílusa alapján ítél meg egy embert, az önmagát minősíti, saját gondolkodásáról ad szegénységi bizonyítványt. Mennyi mindent lehet elmondani, megtudni egy emberről a stílusán kívül! Ehhez persze időre és akaratra van szükség...

#115 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 11. 23. 17:39

Idézet

Ha stílust tanulunk, gondolkodásunkat fegyelmezzük: a stílus gondolkodásunk fegyelmezettségének fokát árulja el.

Persze, tagadni lehet. Sőt, van életkor, amikor ab ovo csak ezt tesszük. Ami persze szintén egy stílus:)
¤

#116 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 23. 19:18

Idézet: cx.core - Dátum: 2004. nov. 23., kedd - 16:55

Véleményem szerint a mondat egy alapvetően hibás gondolatot fejez ki. Hogy miért?
Néhány barátomról elmondhatom, hogy nálam kevésbé tudja pontosan, szabatosan kifejezni magát, néha zavarosan beszél, azonban semmi kétségem afelől, hogy sok képessége messze meghaladja az enyémeket. Az a tapasztalatom, hogy vétek a hibás mondataik mögé hibás gondolatokat feltételezni. Továbbá meg vagyok róla győződve - már csak jóindulatból is -, hogy képességeikhez mérten igyekeznek igényesen használni anyanyelvünket. Pusztán arról van szó, hogy különböző (típusú és szintű) képességekkel vagyunk felvértezve. Olvastam fentebb a példálózást a művészeteket illető tehetségekről, és szerintem tévedés azt gondolni, hogy a nyelvhasználat kapcsán más a helyzet. Aki a stílusa alapján ítél meg egy embert, az önmagát minősíti, saját gondolkodásáról ad szegénységi bizonyítványt. Mennyi mindent lehet elmondani, megtudni egy emberről a stílusán kívül! Ehhez persze időre és akaratra van szükség...

Hűha, félve merészkedek ilyen nehézsúlyú bölcselkedők közé, de ha már erre jártam, beleszólnék :). Jobb ugyanis, mint minőségbiztosítást tanulni, arra ott van még az egész este :D.

Cx: szerintem a stíluson nem feltétlenül a beszédstílust kellene érteni, hanem talán egy kicsit magasabb madártávlatból érdemes nézni a dolgot. A szókincs, a megfelelő fogalmazás persze sok mindent elárul, de a stílus maga ennél nekem elvontabb fogalomnak tűnik... valami olyasminek, amit a fent említettek nem teljesen határoznak meg.

Hogy csak egy példát mondjak, élvezettel szoktam hallgatni mondjuk két szembenálló politikus vitáját... ha két ténylegesen jól képzett, esetleg értelmes emberről van szó, akkor valószínűleg tökéletesen szabatos mondatokat hallhatsz, ám mégis meg lehet különböztetni a két ember különböző stílusát. A metakommunikáció, a mondatok árnyaltabb jelentése, a válaszok az ellenfél kérdéseire... mind egyfajta stílusról árulkodnak, amit nem feltétlenül lehet pusztán a beszéd stílusával egy kalap alá venni. Arról nem is szólva, hogy egy ember stílusának (ha még tágabb értelemben vesszük) ugyanolyan része az öltözködés, a viselkedés, a mozgás. Egyvalami azonban szerény véleményem szerint közös ezekben a részjellemzőkben: mind-mind elsajátítható és fejleszthető.

Említetted az anyanyelv-használat képességét. Ahogy én látom, ez nem képesség, hanem képzettség. Egyetértünk, hogy hibás mondatok mögé hibás gondolatokat feltételezni vétek, de meg lehet látni a különbséget a hibás mondatok és a hibás stílus között.

Khmm, nos, őőő, ha valaki talált egy fonalat, írja meg, mert nekem sikerült elvesztenem. Vagy ha érti, hogy mi a fenét írtam, akkor is. Mostanság asszem agyamra ment a tanulás :).

#117 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 23. 22:03

Idézet: Jim DiGriz - Dátum: 2004. nov. 23., kedd - 20:18

szerintem a stíluson nem feltétlenül a beszédstílust kellene érteni, hanem talán egy kicsit magasabb madártávlatból érdemes nézni a dolgot.

A stílus szerintem is egy eléggé elvont, megfoghatatlan fogalom.
Csakhogy a témafelvető hozzászólás idézetében található többek között ez a mondat is, amely más részekkel szemben eléggé konkrét:

Idézet

Minden rossz mondat törött ablak, melyen át egy rossz gondolatra látni.

A gondolatok, amelyeket leírtam, az egész témafelvető hozzászólást érintik, noha különböző megfontolásokból adódóan csak azt az egy - amolyan mottóként funkcionáló - mondatot idéztem.

#118 Felhasználó inaktív   Jim DiGriz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 23. 22:44

Idézet: cx.core - Dátum: 2004. nov. 23., kedd - 22:03

A stílus szerintem is egy eléggé elvont, megfoghatatlan fogalom.
Csakhogy a témafelvető hozzászólás idézetében található többek között ez a mondat is, amely más részekkel szemben eléggé konkrét:

A gondolatok, amelyeket leírtam, az egész témafelvető hozzászólást érintik, noha különböző megfontolásokból adódóan csak azt az egy - amolyan mottóként funkcionáló - mondatot idéztem.

Értem. Rive nemrég már leírta azt, ami miatt az ember legalábbis szkeptikus egy rossz stílussal szemben. Ezt egészíteném ki talán a stílus fejleszthetőségéről szóló véleményemmel. Mondjuk annyiból mindenképp jogos kiemelni a beszédet, mert például egy fórumon, vagy chaten nincs metakommunikáció - és hát emlékeim szerint a topic megindulását is egy másik itteni beszélgetés inspirálta.

Érdekes lehet egyébként például itt a fórumon egy tag hozzászólásaiba beleolvasgatni, a kezdeti, regisztráció korabeliektől a legújabbakig egyaránt szemezgetve. Ennek a kommunikációs csatornának is van egy stílusigénye, meg lehet figyelni, hogy többek is lassan elkezdenek megfelelni ennek... ahogy egy kicsit megismerik, és persze feltéve, hogy kommunikálni akarnak a többiekkel. Vannak tehát fejlődőképes egyedek :).

#119 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 23. 23:03

Idézet

Amikor a fiadat oktatod, a fiad fiát is oktatod.
  (Talmud)

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#120 Felhasználó inaktív   cx.core 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 11. 24. 13:58

Idézet: Jim DiGriz - Dátum: 2004. nov. 23., kedd - 23:44

Ezt egészíteném ki talán a stílus fejleszthetőségéről szóló véleményemmel.

Én is úgy gondolom, hogy bizonyos keretek között a stílus fejleszthető, tanulható. Azonban szerintem ez sokszor sajnos nem vezet egyébre, minthogy az óvatlan elmék elől a jó stílus épp úgy képes eltakarni hibás gondolatokat, ahogyan (az általam tapasztalt esetben) a rossz stílus helyeseket.

Téma megosztása:

• (10 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.