Nehéz lenne pár szóban elmondani, inkább itt a Bíróságnak írt indoklásom (kicsit hosszú lesz!):
2002. év szeptember 2-án telefonon megrendeltem a szolgáltatótól a CHELLO nevezetű internet hozzáférést, amit 2002. szeptember 10-én be is kötöttek részemre. Szeptember 15-én megkaptam postai úton az első számlalevelet (1. melléklet), melyben a jogos bekötési és havidíjon felül kiszámlázásra került bruttó 3,165.-Ft is, mely összeg a 2002. szeptember 02 - 2002. szeptember 10-ig terjedő időszakra vonatkozó internet szolgáltatás díját tartalmazta, holott a ebben az időszakban még nem is nyújtottak semmiféle szolgáltatást részemre. A számlázási hibáról 2002. szeptember 16.-án telefonon tájékoztattam a szolgáltatót.
Az szolgáltató ügyintézője, akivel beszéltem azt mondta, hogy náluk a nyilvántartásba már 2002. szeptember 02.-tól biztosítják részemre az internet szolgáltatást, de a szerelő még nem adta le a beszereléskor kitöltött és általam aláírt szerződést és belépési nyomtatványokat.
Az ügyintéző közölte velem, hogy fizessem be a bruttó 3,165.-Ft-ot melyet a következő havi számlán részemre jóváírnak. Ezen kérésüket nem tartottam elfogadhatónak, mivel az első, részemre elküldött számlalevelükben már egy jogtalan összeget követeltek tőlem, és ezért az irántuk támasztott bizalmam megingott (nem láttam rá semmiféle biztosítékot, hogy a következő hónapban jóváírják a többlet befizetésemet). Ezek után faxon átküldtem részükre a szerződés másolatát (2. melléklet), melyben igazoltam - az Ő szerelőjük helyett -, hogy 2002. szeptember 10.-én kötötték be a szolgáltatást. Az ügyintézőt arra kértem, hogy küldjön egy új számlalevelet, melyben már csak a jogos összeg szerepel, kérésemet az ügyintéző elfogadta, mivel a faxon átküldött dokumentumok alátámasztották igazamat.
2002. október 07.-én meg is érkezett a következő havi számlalevelük (3. melléklet), melyben nem került jóváírásra a fent említett 3,165.-Ft, sőt, 2002. szeptember 10. – 2002. szeptember 10.-ig (?) terjedő időszakra “internet egyszeridíj” megnevezéssel, bruttó 16,500.-Ft lett kiszámlázva a havi internet szolgáltatás díján felül. Ezen számlalevélhez csatolva kézhez kaptam a szolgáltató fizetési felszólítását (4. melléklet), melyben a bekötési díjon (bruttó 9,900.-Ft) és a 2002. szeptember 11.-től 2002. október 10.-ig terjedő időszakra vonatkozó, egyébként jogos havidíjon (bruttó 10,900.-Ft) felül még mindig szerepelt a 3,165.-Ft. Így 2002. november 10.-ig az Ő nyilvántartásuk szerint már bruttó 51,365.-Ft-tal tartoztam, holott a szerződésben foglalt egyszeri bekötési díj és a két havi szolgáltatási díj, összesen bruttó 31,700.-Ft lett volna. Ezek után ismét felhívtam a szolgáltatót és tájékoztattam az ismételten hibásan kiállított számlájukról, és a jogtalan követelésükről. Újra azt közölték velem, hogy nem tudják stornírozni a számlájukat (ezt számviteli oldalról sem értem egészen, mert miért kellene elfogadnom egy hibásan kiállított számlát?!), fizessem be, és a következő hónapban küldött számlájukon az összeget jóváírják.
2002. november 14.-én kézhez is kaptam a következő számlalevelüket (5. melléklet), melyben érdekes módon semmiféle plusz díj nem szerepel, viszont a számlán jelzett tartozás már bruttó 62,265.-Ft-ra emelkedett. Megint, ugyan ezen levélhez mellékelve küldtek egy fizetési felszólítást (6. melléklet), melyben az előző hónapban, az Ő álltaluk is jogtalannak elismert 51,365.-Ft szerepelt, így a nyilvántartásuk szerinti már 62,265.-Ft-al tartoztam az egyébként jogos 42,600.-Ft helyett. Ezen számlájuk ellen megint kifogással éltem telefonon, melyre ugyan azt közölték velem mint az előző hónapban.
2002. december 06.-án a szolgáltató megbízásából, Dr. Pintér Andrea ügyvédtől kaptam egy felszólítást (ragszámmal ellátott ajánlott levélben, melyet átvételkor szokásos aláírás nélkül a postaládámban találtam, 7. melléklet), hogy 8 napon belül fizessem meg a szolgáltató által is jogtalannak elismert 51,365.-ot (?). Ezek után már kíváncsi voltam, hogy a szolgáltató meddig megy el a jogtalan követelése érvényesítésében.
2002. december 12.-én megérkezett a következő számlalevél (8. melléklet), melyben már 73,165.-Ft tartozás szerepelt az 53,500.-Ft helyett. A számlához csatolva ismét kaptam egy felszólítást 62,265.-Ft-ról (9. melléklet) Ismételten telefonon felhívtam a szolgáltató ügyfélszolgálatát, de kifogásaim süket fülekre találtak (ugyan azt a választ kaptam, mint az előző hónapokban).
2003. január 10.-én kézhez kaptam a következő számlát (10. melléklet), melyben az előző hónapok eseményeit figyelembe véve, a csodával határos módon minuszolásra került a fent említett 16,500.-Ft és egy általam még nem ismert 2,813-Ft is (??), így a tartozásom összege 65,842.-Ft-ra csökkent. Ezen számla fizetési határideje 2003. január 22. volt.
2003. január 16.-án személyesen megjelent lakásomon Somogyi József úr, aki közölte velem, hogy a UPC Magyarország Kft. munkatársa, és mivel hátralékom van, ezért az internet szolgáltatásomat kikapcsolja. Én Somogyi úrral közöltem a tényeket, erre azt reagálta, hogy ez öt nem érdekli, és a számlán feltüntetett fizetési határidő előtt kikapcsolta a szolgáltatást (11. melléklet). Mivel a munkámhoz szükségem van az internet kapcsolatra, ezért 2003. január 20.-án befizettem a jogtalan 65,842.-Ft-ot (12. melléklet) a jogos 65,490.-Ft helyett.
2003. január 21.-én telefonon kértem a szolgáltatót, hogy az internet kapcsolatomat állítsa vissza, mire közölték velem, hogy a befizetésem még nem érkezett meg hozzájuk, de az is elég, ha a csekk másolatát részükre átfaxolom (13. melléklet), ez meg is történt még aznap délelőtt 10 óra 41 perckor. Mivel még másnap, 22.-én délelőtt sem volt szolgáltatás, ismételten beszéltem a szolgáltató ügyfélszolgálatával, és közölték, hogy a faxon átküldött csekk másolat még mindig nem érkezett meg hozzájuk (??). Ezért még egyszer átküldtem (14. melléklet). Két nap múlva vissza is kötötték a szolgáltatást.
2003. február 03-án kaptam egy köszönő levelet a szolgáltatótól, hogy befizettem a jogtalan 65,842.-Ft-ot, és megállapították, hogy előfizetői szerződésem alapján egyenlegem rendezett, elmaradást nem mutat (15. melléklet), és további kellemes televíziózást kívántak (???).
A szolgáltató köszönő levele után azt gondoltam, hogy a kettőnk közötti számlázási problémák megoldódtak (attól a 352.- Ft túlszámlázástól eltekintve, amit be is fizettem részükre), de örömöm nem tartott sokáig, mert 2003. február közepén ismét kézhez kaptam a szolgáltató esedékes havi számlalevelét, melyben a havi díjon felül kiszámlázásra került még késedelmi kamat, és a szolgáltatás bekötésekor ajándékba kapott ingyen vekker is. Sajnos ezt a számlát ezen levelemhez mellékelni nem tudom, mivel sajnos mérgemben összetéptem! Így a számla teljesen megsemmisült. 2003. február 25.-én a szolgáltató ügyfélszolgálatától telefonon kértem egy hiteles számlamásolatot, de a másolat helyett 2003. március 02.-án kézhez kaptam egy borítékot, amely nem tartalmazott számlamásolatot, csak egy 35,352.-Ft-ról szóló csekket, mely összeget ismételten csak nem értek, mivel az előző köszönő levelükben leírták, hogy a havi díjon felül semmiféle tartozásom nincs feléjük (16.melléklet)
2003. március 10.-én kézhez kaptam a következő havi számlát, melyben a tartozásom két hónapra már 47,342.-Ft-ra emelkedett, holott a 2003. januárjától a havi díj bruttó 10,900.-Ft-ról 11,990.-Ft-ra emelkedett, ezt figyelembevéve a tartozásom rendezéstől eltelt két hónapra maximum 23,980.-Ft lenne a tartozásom.(17. melléklet) Könyvelő cégnél dolgozom, és mint bizonyára Önök is tudják, hogy a március hónap SZJA bevallási hónap, nem volt sem időm, se energiám a szolgáltatóval megint telefonon vitatkozni, ezért a számlán, és a mellékelt csekken szereplő 11,990.-Ft havi díjat még másnap be is fizettem.(18.melléklet)
Ezen számlához szintén mellékeltek egy fizetési felszólítást, melyben az előző hónapban 35,352.-Ft-ról szóló hátralékom befizetésére hívták fel a figyelmemet.(19. melléklet)
2003. április 14.-én kézhez kaptam a következő havi számlát, melyben a tartozásom ismét 47,342.-Ft, a szerződésben leírt havi díjat figyelembe véve (11,990.-Ft/hó) a február, április hónapra járó összeg összesen 23,980.-Ft-nak kellene, hogy legyen.(20. melléklet) Ezen levelükhöz szintén csatolták a szokásos fizetési felszólításukat, melyben a már előző felszólításukban szereplő 35,352.-Ft ismételten szerepelt.(21. melléklet) Ismételten panasszal éltem a szolgáltató ügyfélszolgálatán a számlán szereplő állítólagos tartozás, és a fizetési felszólítás mellé csatolt csekken szereplő összegek miatt. Erre a már megszokott választ kaptam. (fizessem be, majd jóváírják!)
2003. április 30.-án megkaptam dr. Pintér Andrea ügyvéd felszólító levelét, melyben felhívta a figyelmemet, hogy a leveléhez mellékelt csekken szereplő 35,352.-Ft-ot 8 napon belül fizessem be, melyet, ha nem teljesítek 2003. június 10. napjával felmondja a szolgáltatást.(22. melléklet) A szolgáltató ügyvédje levelében felhívja arra is a figyelmemet, hogy amennyiben az összeget nem fizetem meg, úgy a részemre nyújtott kábeltelevíziós szolgáltatásomat (mivel én vagyok a levél címzettje) a legalacsonyabb díjú programcsomag elérhetőségére korlátozza. Ha az ügyvéd kicsit is foglalkozott volna az ügyemmel, észre vehette volna, hogy nincs is ilyen szolgáltatási szerződésem a UPC Magyarország Kft-vel! A kábeltévé szolgáltatásra édesanyámnak, Takács Csabánénak van szerződése, neki jön a számla, és a mai napig is mindig pontosan fizetve van. Ennek értelmében semmiféle korlátozásra joga sem lett volna UPC Magyarország Kft-nek. Az én szerződésem csak az internet szolgáltatásra vonatkozik, tehát nem lehet a két dolgot összekeverni sem személyileg, sem szerződésileg. (Vagy ezek szerint lehet?)
2003. május 12.-én kézhez kaptam a következő havi számlát, melyben a tartozásom 59,332.-Ft. (23. melléklet) Ezen levelükhöz szintén csatolták a szokásos fizetési felszólításukat, melyben az összeg 47,342.-Ft szerepelt.(24. melléklet) Ismételten panasszal éltem a szolgáltató ügyfélszolgálatán a számlán szereplő tartozás, és a fizetési felszólítás mellé csatolt csekken szereplő összegek ellen. Erre is a már megszokott választ kaptam. (fizessem be, majd jóváírják!)
2003. június 10.-én kézhez kaptam a következő esedékes havi számlát, melyben a 2003. június 11.-től 2003. július 10.-ig terjedő időszakot számlázták le (25. melléklet), amiből kiderült, hogy a szolgáltató, és az állítólag nekik dolgozó ügyvéd között semmiféle érdemleges kommunikáció nincs, mert ha lenne nem kerülhetett volna kiszámlázásra a fenti időszak, mivel az ügyvéd a levelében 2003. június 10.-ét állapította meg a szolgáltatás kikapcsolására, a szolgáltató és közöttem lévő szerződés felmondására.
A számlán feltüntetett fizetendő összeg, ezen számla mellé csatolt csekken szereplő összeg, és a már szokásosan csatolt fizetési felszólítás összegét figyelembe véve 71,322.-Ft. (26. melléklet) Megint panasszal éltem a szolgáltató ügyfélszolgálatán, mivel tudomásom szerint nem vagyok köteles egy olyan számlát elfogadni, melyen nem a szolgáltatás/termék valós összege szerepel. Erre is a már megszokott választ kaptam. (Fizessem be, majd jóváírják!)
2003. július 14.-én kézhez kaptam a szolgáltató következő részemre küldött számláját(27. melléklet), melyben ugyan az előző havi díjat, és a 2003. június 10.-ére szóló egynapi díjat stonírozzák, de a szokásos fizetési felszólításon a számlán szereplő mínusz összegeket figyelembe véve 58,946.-Ft szerepel a tényleges 35,970.-Ft elmaradásom helyett.(28. melléklet)
Egyébként arról, hogy 2003. június 10.-én lekapcsolják a szolgáltatást semmiféle külön értesítést nem kaptam, illetve nem hagytak itt részemre, mint 2003. januárjában (lásd 11. melléklet).
2003. szeptember 24.-én megkaptam a szolgáltató levelét (29. melléklet), melyben arról tájékoztatnak, hogy a nálam lévő kábelmodemet nem tudták átvenni tőlem, ill. nem adtam le az ügyfélszolgálatnál. Mint említettem, nem kaptam semmilyen értesítőt, hogy nálam jártak volna, ill. hogy vigyem be a modemet az ügyfélszolgálatra. Ez furcsállottam, mert ha a jogtalan összegről tudnak kimutatást küldeni, akkor a modem visszaviteléről miért nem?? Ismételten felhívják figyelmemet a jogtalan 58,946.-Ft-os hátralékomra, és az ÁSZF 6. 1. pontjára hivatkozva a modem megtérítési díját kénytelenek lesznek kiszámlázni felém. A levélben „Emlékeztetőül” idézik is az ÁSZF 6.1. pontját. Ezek szerint emlékeznem kellene a szerződés eme pontjára, miután már olvastam, de mivel nekem ilyen szerződés nincs a birtokomba, mert soha nem kaptam, még csak ehhez hasonlót sem a szolgáltatótól (tudomásom szerint csatolni kellene az előfizetői szerződéshez), így azt olvasni sem tudtam. Nem értem miért sarkalják az embert arra, hogy az Ő tulajdonukban lévő drága berendezést, esetleg az illető a hozzá nem értése miatt tönkretegyen? (azért, hogy mindenképpen kiszámlázhassák felé??!!) A szerelésből és/vagy a szállításból adódó esetleges hibákért nem tudom, és nem is akarom vállalni a felelősséget, és erről a telefonos ügyfélszolgálatán tájékoztattam is a szolgáltatót.
Mivel a szolgáltató már a legelső számlájával megsértette a kettőnk között létrejött előfizetői szerződés (30. melléklet) 3.a. pontját (idézem: „a szolgáltatás díjáról a szerződésnek és a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelő számla kiállítása, és annak az előfizetők részére történő eljuttatása”) elfogadhatatlannak tartom a részükről, hogy egy olyan szerződésre hivatkoznak, amit meg sem kaptam.
2003. november 11-én a postaládámban találtam meg a szolgáltató következő számlalevelét (31. melléklet). A boríték felbontásakor (a biztonság kedvéért már felbontás előtt leültem egy székre) megdöbbenve láttam, hogy kiszámlázásra került egy „Internet egyszeridíj”, (később kiderült, hogy ez takarja a kábelmodemet) bruttó 68,750.-Ft, és az „Ébresztő óra” (gondolom, ez az „ingyen” vekker) bruttó 7,000.-Ft értékben, így a tartozásom már 134,696.-Ft-ra emelkedett. A számla mellé ismételten csatoltak egy fizetési felszólítást, az 58,946.-Ft-ról (32. melléklet). A szolgáltatóval folytatott sikertelen telefonos ügyintézéseimből kiindulva, úgy döntöttem, hogy ez alkalommal levelet fogok írni nekik (33. melléklet). Gondoltam, ha már magyarul nem beszél náluk senki, olvasni valaki csak tud?! Levelemben közöltem velük, hogy nem értek egyet a számlájukban szereplő összegekkel, mivel a modemet és az órát már eddig bármikor elvihették volna egy egyeztetett időpontban, továbbá azt is, hogy a köztünk lévő elszámolás 23,328.-Ft-al nem egyezik. Levelemben arra kértem a szolgáltatót, hogy a kifogásaimat figyelembe véve küldjenek részemre egy új számlát, valamint arra is, hogy az óra, és a modem elvitelének időpontját előzőleg telefonon egyeztessék velem. Arról, hogy a szolgáltató bármikor is megpróbálta volna elvinni tőlem a modemet és az órát, egyébként semmiféle dokumentum, értesítés nem tanúskodik.
2003. december közepén meg is jött levelemre a válasz (34. melléklet), melyben közölték, hogy a „hűségnyilatkozatban” (mivel a szerződésem határozatlan időre szól (lásd 30. melléklet), nem tudom mire fogadtam nekik hűséget?!) kiszámlázták felém a bekötési díjat (a bekötési díj 9,900.-Ft volt, mely összeget kiszámláztak már felém az első, részemre küldött számlájukon, amit a 65,842.-Ft-os, 2003. januári befizetésemmel teljesítettem is), valamint az ingyen vekkert is (elnézést, ha ismétlem magamat, de már nekem is nagyon unalmas ez a téma). Továbbá, mivel a megadott (????)időpontban kollégájuk nem tudta átvenni tőlem a modemet ezért az is kiszámlázásra került.
A levélhez mellékeltek egy egyenlegközlő kimutatást is (35. melléklet), melyen csak úgy lehet elmenni, ha az ember leteszi a földre és átsétál rajta, egyébként használhatatlan, mivel eleve rossz összegeket tartalmaz!
Ezek után úgy döntöttem, hogy a karácsony szent ünnepét, és az újév első napjait nem fogom egy ilyen, értetlen, és még csak a közös megoldás hajlandóságát sem mutató cég miatt végigidegeskedni.
A következő levél, amit ezzel az ügyel kapcsolatban kaptam az Önök fizetési felszólítása volt.
Tisztelt Bíróság!
Én szeretném végre ezt az ügyet lezárni, elismerem (amit már eddig is megtettem!), hogy a UPC Magyarország Kft. felé, 35,618.-Ft tartozásom van, amit hajlandó vagyok kifizetni. Előzetes, telefonon történő időpont egyeztetés után a szolgáltató, minden további nélkül elviheti a kábelmodemet, hiszen az a részemre nyújtott internet szolgáltatás 2003.06.10-i kikapcsolása óta, számomra semmire nem használható, valamit, az ingyen vekkert is.
Nagyon érdekes, hogy amíg az ügyfelet meg kell szerezni, el kell esetleg egy másik szolgáltatótól csábítani, addig ő a fontos személy, de amikor már beszervezték, attól a pillanattól kezdve már csak az a lényeg, hogy mindent kifizessen feléjük, amit elé tolnak. Ez sajnos más szolgáltatóknál (más kábeltévék, mobil és telefon szolgáltatók, stb.) is így van. A szolgáltatók azt is tudják, hogy az emberek nem mennek bíróságra, mert sem idejük, sem pénzük nincs rá, így inkább befizetik a szolgáltatónak azt az összeget, amit jogtalanul kiszámláznak feléjük. Látszik, hogy az én ügyemben sem kellett volna idáig eljutni és Önöknek felesleges munkát csinálni, ha a szolgáltató már az első, hibás számláját, amire felhívtam a figyelmét, kijavítja. Olyan, pedig nincs a számviteli törvény szerint, hogy az ügyfél fizesse ki a rossz számlát (amit a szolgáltató el is ismer), majd a következő számláján a túlfizetést jóváírják. A törvény szerint a hibás összegeket tartalmazó számlát stornírozni kell és helyette ki kell állítani a helyes összegekről szólót, amit az ügyfél már köteles kifizetni. Ebben az esetben a UPC Magyarország Kft-nél semmi nem történt szabályosan. Hozzáállásukkal és viselkedésükkel, valószínűleg megszegtek más törvényeket is (polgári törvénykönyv, stb.), de a számviteli törvényt biztosan.
Mint már említettem, kérek egy stornó számlát az összes jogtalanul számlázott összegről, és jogosan kérek egy helyes összegű számlát, amit természetesen ki is fizetek, és ezzel véglegesen zárjuk le az ügyet. Mellékelem még az általam, a szerződésben leírt havi internet költség, és a belépési díj, valamint a UPC Magyarország Kft által részemre küldött számlák alapján elkészített táblázatot (36. melléklet).
Szerinted is unalmas, mert nekem már a "lábam" tele van ezzel!