HWSW Informatikai Kerekasztal: DVD adatvesztés - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (112 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

DVD adatvesztés Problémák a megírt lemezekkel Értékeld a témát: -----

#1321 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 02. 10:35

Idézet: mexel - Dátum: 2005. jún. 2., csütörtök - 11:03

Lehet hogy félreértettem vmit, de úgy olvastam, mintha PPéter is azt írta volna(bocs ha rosszul értelmeztem), hogy jobb a 2x-esen írt lemez, akkor is ha 4x-es lemezre írunk. Csupán tapasztalatból szeretnék "rossz" lemezt írni. Amióta lemezeket írok (cd,dvd) azóta mindig a legkisebb sebességen írtam, és soha nem voltak olyan problémáim, amiket sűrűn felvetnek az ilyen topicocban. A tapasztalatom az, hogy a legtöbb asztali lejátszó nem szereti a gyorsan írt lemezeket. Amit pl.2x-esen írtam mind jó volt, de amiket hoztak 4 és 8x-osan írva, sajnos nagyon sokszor fordultak elő hibák. Minden ismerősömnek azt szoktam javasolni, hogy a lehető leglassabb sebességen írjon, mert pár perc miatt nem érdemes nagyobb hibaarányú lemezt gyártani. Pl. autós cd játszók(főleg régebbiek) is érzékenyek a gyorsan írt lemezekre, többször ugranak, tévesztenek.

A 4x-es lemezek és 4x-es írók korában valóban célszerűbb volt szinte minden 4x-es lemezt inkább 2x-esen írni, főleg érzékeny felhasználási környezet (DVD-Video lejátszó) esetén. Manapság - normális márkás lemezről beszélek - alig kapni olyan 4x-es lemezt, amit a mai 8x-os, 16x-os írókkal ne lehetne teljesen nyugodtan megírni 4x-esen, a 8x-os és 16x-os lemezekhez meg egyenesen nincs 2x-es írási stratégia az írók legtöbbjében.

#1322 Felhasználó inaktív   multibit 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 02. 11:01

Idézet: PPeter - Dátum: 2005. jún. 2., csütörtök - 11:33

... Sokszor leírtam már: nem csupán a megjelölt sebességi érték és az írás ideje változott meg az újabb, gyorsabb lemezeknél, írásnál, hanem igen komoly változásokra volt szükség a lemez felépítésáben, a hordozórétegben, írási stratégiában (tehát az írókban is)...

Ez fontos megállapítás! Leírom, hogy jártam én:
Verbatim DVD-R 8x lemezeket vettem pár hónappal ezelőtt. Megírtam egy-két korongot a munkahelyi Pioneer DVR-105 írónkkal 4x sebességgel (a 105-ösnél ez a plafon). Az eredmény elég felemás (de inkább lehangoló) lett. Bizonyos asztali játékosok hiba nélkül lejátszották a filmeket, mások - közöttük az én 2,5 éves gépem - sajnos akadozva tették a dolgukat. Később ugyanerre a lemeztípusra, ugyanazokat a filmeket, szintén 4x sebességgel írtam ki, csak az otthoni Pioneer DVR-108 íróval. Gondolhatjátok, most már mindegyik asztali gép hiba nélkül kezelte a lemezeket. Tehát 4x és 4x írás között van különbség!

#1323 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 02. 11:18

Idézet: multibit - Dátum: 2005. jún. 2., csütörtök - 12:01

Ez fontos megállapítás! Leírom, hogy jártam én:
Verbatim DVD-R 8x lemezeket vettem pár hónappal ezelőtt. Megírtam egy-két korongot a munkahelyi Pioneer DVR-105 írónkkal 4x sebességgel (a 105-ösnél ez a plafon). Az eredmény elég felemás (de inkább lehangoló) lett. Bizonyos asztali játékosok hiba nélkül lejátszották a filmeket, mások - közöttük az én 2,5 éves gépem - sajnos akadozva tették a dolgukat. Később ugyanerre a lemeztípusra, ugyanazokat a filmeket, szintén 4x sebességgel írtam ki, csak az otthoni Pioneer DVR-108 íróval. Gondolhatjátok, most már mindegyik asztali gép hiba nélkül kezelte a lemezeket. Tehát 4x és 4x írás között van különbség!

A Verbatim oldalán a kompatibiltási táblázat a 8x -R írására min. a Pio 107-est javasolja azaz a táblázat alapján a 105-ös íróval nem használható a Verbatim 8x DVD-R

#1324 Felhasználó inaktív   multibit 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 02. 11:37

Idézet: wpepi - Dátum: 2005. jún. 2., csütörtök - 12:18

A Verbatim oldalán a kompatibiltási táblázat a 8x -R írására min. a Pio 107-est javasolja azaz a táblázat alapján a 105-ös íróval nem használható a Verbatim 8x DVD-R

Mikor így (pórul)jártam, a Verbatim valamelyik angol nyelvű oldaláról töltöttem le táblázatokat, leírásokat pdf formátumban. Ezekben egy szót sem ejtettek a DVR-105 író és a DVD-R 8x lemez inkompatibilitásáról. Úgy látszik nem voltam elég bizalmatlan, tovább kellett volna kutatni - még a 105-ösben történt írás előtt. Egyébként a magyar honlapon található "Compatibility Guide" sem mond igazat mindenben. Abban a bizonyos DVR-105-ben írtam már Verbatim DVD-RW 4x lemezt hiba nélkül, ami szerintük nem lehetséges (nincs a támogatott lemezek listáján :) )

Szerkesztette: multibit 2005. 06. 02. 11:40 -kor

#1325 Felhasználó inaktív   mexel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 02. 11:37

Idézet: PPeter - Dátum: 2005. jún. 2., csütörtök - 11:35

A 4x-es lemezek és 4x-es írók korában valóban célszerűbb volt szinte minden 4x-es lemezt inkább 2x-esen írni, főleg érzékeny felhasználási környezet (DVD-Video lejátszó) esetén. Manapság - normális márkás lemezről beszélek - alig kapni olyan 4x-es lemezt, amit a mai 8x-os, 16x-os írókkal ne lehetne teljesen nyugodtan megírni 4x-esen, a 8x-os és 16x-os lemezekhez meg egyenesen nincs 2x-es írási stratégia az írók legtöbbjében.

Köszönöm szépen a választ! Némiképpen megnyugtattál, akkor nem erőltetem a 2x-es írást. Hallgatok rád.  :)

Most már csak azt kell eldöntenem, hogy maradjak-e a Traxdata RitekG05-nél, vagy az MMC-s alapanyagú Verbatimnál?

#1326 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 02. 16:36

Verbatim MCC
P3 Versus K7 ; p4 Versus K8 :) :)
Rögös a macskaköves út....

#1327 Felhasználó inaktív   toyotakacsa01 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 02. 19:34

Idézet: mexel - Dátum: 2005. jún. 2., csütörtök - 12:37

Most már csak azt kell eldöntenem, hogy maradjak-e a Traxdata RitekG05-nél, vagy az MMC-s alapanyagú Verbatimnál?

A Verbatim +8x  (DVD+R (MCC 003)) NEC3520-al 4-szeresen írva, cdspeed disk quality testjével mérve 77,127,183 PI errors maximumokat hozott ki (3 lemezen teszteltem csak).
Ugyanilyen tempóban megírt Arita +8x lemezek 169, 344, 693 és 817 -es maximumokat hoztak. A többi értékekkel nem untatlak titeket, csak arra akartam utalni hogy a verbatim jobb. (plusszos lemezeknél és NEC3520-nál legalábbis).

Minuszosok esetén nem teszteltem, csak a régi íróval (NEC1300) írt lemezeket. Itt annyi volt a szembetűnő hogy az Arita (-) minősége (PIE maximum 6245, 6859 és 7878)  lényegesen roszabb lett mint az arita (+)-é (PIE max 854,957). Ezek annak idején 2 illetve 2,4-es sebességgel készültek.
A cdspeedes teszteket a NEC3520-al végeztem.

#1328 Felhasználó inaktív   toyotakacsa01 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 02. 19:44

Még egy kiegészítés: traxdata lemezről kérdeztél, én meg aritáról írtam:
teszteltem a traxot is: (+-os)
4-szeresen írva PIO max 161, 327
6-szorosan 240 és 574
8-szorosan 3542 és 4366 lett

A verbatim tehát még ettől is jobb.

Szerkesztette: toyotakacsa01 2005. 06. 02. 19:45 -kor

#1329 Felhasználó inaktív   mexel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 02. 21:16

Idézet: Macska - Dátum: 2005. jún. 2., csütörtök - 17:36

Verbatim MCC

ja

#1330 Felhasználó inaktív   toyotakacsa01 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 03. 09:00

Idézet: PPeter - Dátum: 2005. máj. 23., hétfő - 11:48

B. Korrupt (eltérő) adatok vannak a lemezen
Ebben az esetben a fájlok gond nélkül elérhetők a lemezen, általában sebességcsökkenés nélkül visszamásolhatók (látszólag minden rendben van), de a tömörített állományok CRC hibát adnak a kicsomagoláskor, a multimédiás (kép-video-audio) fájlok hibásak lesznek, az exe állományok visszavonhatatlanul használhatatlanokká válnak - tehát az állomány jellegétől és a hibák mennyiségétől függően válik részlegesen vagy teljesen hasznavehetetlenné az anyag.

Tóvábbra is ez a problémám és már kezdek morcos lenni. A legutoljára megírt lemezem 2 darab file is crc hibás lett. (vissza lehet olvasni, de nem egyezik meg az eredeti állománnyal - kb 8Kb eltérő adat van benne)

Etele a következőket javasolta:
"Kábelcsere, drivesorrend cserélgetés, esetleg meg kell nézni egy másik gépben is az írót, hátha az IDE vezérlőd rakoncátlankodik. Ja, meg egy intenzív memtest86 és golmemory szeánsz sem árthat, hátha... "

Kábelcsere megvolt (két ide kábel volt a gépben, a winyóét raktam most a íróhoz)
Nem segített

Drivesorrend csere : az alaplapon megcseréltem az ide kábelek sorrendjét (ide2 helyett ide 1-be ment a LG olvasó és a NEC író,  ide2-be ment a vinyó meg a Lg cd író)
Nem segített

VIA_hyperion_4_in_1 telepítése:
sem az újabb sem a cd-n kapott változat feltelepítése után nem változott a helyzet(bár nem tudom van e köze a cd íráshoz)

"meg kell nézni egy másik gépben is az írót":
Felesleges, mert most cseréltem le a NEC1300-at NEC3520-ra, és ez is ugyanazt csinálja - nem valószínű hogy egymás után két rossz írót fogtam ki

Memtest86 : ezt azért nem próbáltam, mert amióta (több mint 1 éve) be van kötve az adsl, gyakorlatilag nincs kikapcsolva a gép, és stabilan működik. ha memória hiba lenne akkor illene néha azért lefagynia

Op. rendszerem egyébként XP sp2, alaplap ECS KT600-A.
És nem tudom mit tegyek.  :(

#1331 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2005. 06. 03. 09:04

ha nem akarsz tesztelni próbálj ki más memóriát...
szerk.: milyan alaplap?

Szerkesztette: avman 2005. 06. 03. 09:05 -kor

- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

#1332 Felhasználó inaktív   toyotakacsa01 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 03. 09:13

Idézet: avman - Dátum: 2005. jún. 3., péntek - 10:04

ha nem akarsz tesztelni próbálj ki más memóriát...
szerk.: milyan alaplap?

Ott van alul: ecs kt600-a

De ha memóriahiba lenne akkor nem illene a programoknak, játékoknak lefagyni?
Na jó csinálok memtestet.

Másnak nem volt még ilyen gondja?

#1333 Felhasználó inaktív   multibit 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 03. 09:51

Idézet: toyotakacsa01 - Dátum: 2005. jún. 3., péntek - 10:00

"meg kell nézni egy másik gépben is az írót":
Felesleges, mert most cseréltem le a NEC1300-at NEC3520-ra, és ez is ugyanazt csinálja - nem valószínű hogy egymás után két rossz írót fogtam ki

Azért nem felesleges, mert, ha egy másik gépben sikeres az írás, legalább tudod, hogy az író OK, tehát a Te konfigodban van a hiba valahol. Így tudod szűkíteni a hibás eszközök körét.

#1334 Felhasználó inaktív   toyotakacsa01 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 03. 09:58

Idézet: multibit - Dátum: 2005. jún. 3., péntek - 10:51

Azért nem felesleges, mert, ha egy másik gépben sikeres az írás, legalább tudod, hogy az író OK, tehát a Te konfigodban van a hiba valahol. Így tudod szűkíteni a hibás eszközök körét.

Olyan gyakori hiba lenne ez a dolog? Előfordulhat hogy egymás után 2 rossz írót fogtam ki?

A másik probléma az, hogy cseles a kis piszok, egymás után megír mondjuk 5 lemezt hibátlanul, aztán mint most is, hirtelen elkezd hibákat csinálni. ( a lemez típusától nem függ, verbatimot ugyanúgy elrontja mint a traxdatát vagy az aritát)

Másik gépbe berakva is csak elég sokára derülne ki a hiba.

Memtestet meg megcsináltam, 24 perc alatt végigszenvedte, 0 darab hibával.
(És közben nagyon hiányzott az internet. )

#1335 Felhasználó inaktív   multibit 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 03. 10:08

Idézet: toyotakacsa01 - Dátum: 2005. jún. 3., péntek - 10:58

Olyan gyakori hiba lenne ez a dolog? Előfordulhat hogy egymás után 2 rossz írót fogtam ki?

Miért ragaszkodsz a "két hibás író" elmélethez? Értsd meg, ha egy másik gépben jó az írás, az azt mutatja, hogy a gépedben van valami gubanc és nem az íród b@szakszik! A hiba véletleszerű megjelenése is arra utal, hogy az író - valószínüleg - jó. Hagyd a másik gépben kicsit tovább az írót (több írás erejéig), hogy biztosra mehess!

#1336 Felhasználó inaktív   toyotakacsa01 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 03. 11:12

Idézet: multibit - Dátum: 2005. jún. 3., péntek - 11:08

Miért ragaszkodsz a "két hibás író" elmélethez? Értsd meg, ha egy másik gépben jó az írás, az azt mutatja, hogy a gépedben van valami gubanc és nem az íród b@szakszik! A hiba véletleszerű megjelenése is arra utal, hogy az író - valószínüleg - jó. Hagyd a másik gépben kicsit tovább az írót (több írás erejéig), hogy biztosra mehess!

Épp ezt mondom én is. Nem valószínű hogy mindkét író rossz lenne.
99,9%-ban biztos vagyok benne hogy a gépemmel van gond. Épp ezért nem pakolom másik gépbe, mert ott biztos nem lenne gond.

Másrészt van itthon ugyan egy másik gép (466-os celeron 128 Mb ram), de eddig eszembe se jutott hogy belerakjam a jó kis írómat abba a csóri gépbe. Hálózaton keresztül éppenséggel megoldható lenne az írás (fordítva már csináltam - a csóró gép winchestreréről írtam ki cucct dvd-re). De jobban örülnék ha az én szép gépemben maradna az író és kiderülne mi a baj.

#1337 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 03. 11:55

Idézet: toyotakacsa01 - Dátum: 2005. jún. 3., péntek - 10:13

Ott van alul: ecs kt600-a

De ha memóriahiba lenne akkor nem illene a programoknak, játékoknak lefagyni?
Na jó csinálok memtestet.

Másnak nem volt még ilyen gondja?

Jó esélye van, hogy memóriahiba. 1998 óta írogatom cikkekben, hogy egy látszólag stabilan működő windows egyik legjobb próbája, ha Padus DiscJuggler programmal nagy sebességgel készítesz image fájlt CD-ről (most már inkább DVD-ről) visszaellenőrzéssel, majd (ha ez hiba nélkül lement) ezt az image fájlt ki kell írni a lehető leggyorsabban (szintén visszaellenőrzéssel). Ha nincs hiba a visszaellenőrzéskor, a gép pöpec. Mivel a CD/DVD-írásnál a gépben lévő memóriához és az általában használt, betöltött állományok méretéhez képest óriási mennyiségű anyag kerül "megmozgatásra" egy-egy teli korong kiírásakor, a direkt memóriaátvitellel (UDMA módban) operáló író/olvasó-eszköz sokkal jobban kihasználja, terheli (azaz teszteli) a gépet, mint a "sima" oprendszer műveletek, futattás, ilyesmi. Valamint játék közben egy kis hiba a textúrában, hangban fel sem tűnik, nem omlasztja feltétlenül össze a gépet, míg egy dvd-nél egy hibás bájt is rögtön kitűnik a visszaellenőrzéskor. Szóval, én azt mondom, hogy a gépedben, rendszeredben van a hiba, nagy eséllyel a memória (vagy az alaplap maga, esetleg alaplapi driver szórakozik) és amíg ezt nem veszed tudomásul, addig magyarázhatunk itt neked napestig. Tegyél egy próbát: fogj meg egy nagy állományt (vagy állományokat), lehetőleg CD méretű anyagot, és készíttess belőle ZIP vagy RAR fájlt vinyóról-vinyóra, aztán ellenőrizd vissza, hogy kicsomagolható-e hiba nélkül. Jó esélllyel az ilyen műveletekben is hibát vét a géped. Ha meg nem a memória a hibás, akkor az IDE/ATA driver körül nézelődnék.

#1338 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2005. 06. 03. 11:59

próbáld meg sima xp-s ide vezérlővel (szedd le a az alaplapit), esetleg nézz egy frissebbet az alaplaphoz a gyártó oldalán, csinálj töredezettségmentesítést, úgy ahogy van cseréld ki az ide kábeleket újakra (nem megcserélni) és így nagyjából ennyi amit tehetsz...
- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

#1339 Felhasználó inaktív   toyotakacsa01 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 03. 14:37

Köszi a válaszokat, remélhetőleg nem a memóriám hibás, próbálok valamit kezdeni az IDE vezérlővel.
PPeter: ki fogom próbálni azt is amit írtál.

Most jut eszembe, nem vacakolok az ide vezérlővel, van nekem win98 is a gépen, próbálok majd az alatt írni.

Szerkesztette: toyotakacsa01 2005. 06. 03. 14:41 -kor

#1340 Felhasználó inaktív   [Fishi] 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 03. 14:39

Idézet: PPeter - Dátum: 2005. jún. 3., péntek - 12:55

Szóval, én azt mondom, hogy a gépedben, rendszeredben van a hiba, nagy eséllyel a memória (vagy az alaplap maga, esetleg alaplapi driver szórakozik) és amíg ezt nem veszed tudomásul, addig magyarázhatunk itt neked napestig.

:D Hogy ennyien félreértsenek vkit egyszerre...

Épp ezt mondta ő is, hogy biztos nem az íróban van a hiba, hanem a rendszerében. Egyedül a memóriahibával kapcsolatban tamáskodott, de alapvetően azt nem vonta kétségbe, hogy a géppel van gond.

Szerkesztette: Lucas Garas 2005. 06. 03. 14:41 -kor

Dare2Live (dvd lemezekről): "elképzelhető, hogy 100 év múlva is megtudom nézni amit ma kiírok?"
perempe: "Te valószínűleg már nem. Bár ahogy manapság az orvostudomány fejlődik..."

Téma megosztása:

• (112 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.