Idézet: Victor - Dátum: 2004. jún. 1., kedd - 18:48
a. Ja, csak épp korábban arról volt szó, hogy Linux-hoz sem adott ki semmi ilyesmit.
b. Ha Linuxhoz kiadta ezt, legalábbis nem zárható ki, hogy MorphOS alá is kiadta (talán nem is kellett [volna] hozzá túl sokat módosítani - úgy tudom, ott is van DRI).
Valóban nem tudom, viszont mindenfelé ilyesmi mondatokat olvasok (pl. az általad linkelt oldalon):
"In 1997 the first graphics hardware support was added to Mesa in the form of a Glide driver for the new 3dfx Voodoo graphics card. Suddenly, high performance 3D graphics was available at a modest price."
Meg:
"The DRI is an integral part of XFree86 4.x , and integrates with Mesa, an open source implementation of the OpenGL API. Several 3D accelerated drivers have been written to the DRI specification, including drivers for chipsets produced by ATI, Matrox, 3dfx, and Intel."
Ebből én azt vonom le, hogy a Mesa is egy (OpenGL kompatibilis) API, a DRI fölött, ami megtestesíti a layert az API-t használó programok, és a DRI-s HW driver, vagy épp a saját SW rendering engine-je között.
Tehát nem az egész MESA-t kell kidobni... Csak a Mesa API-hoz írt eredeti SW renderert.
De persze javíts ki, ha rosszul gondolom.
Igen, tudom, láttam már...
Lásd "para2".
Lehet. De most mindegy, mert ez az R3x0-ra vonatkozik. A MorphOS-hez a korábbi ATI szériákhoz "igérnek" HW támogatást. És az egy másik csoport projectje, ami állítólag jóval előrehaladottabb. Az oldaluk már volt linkelve.
(a)-t senki nem mondta
(b) meg saynos commitment sincs ra. 6 million install base eseten lehet, hogy megfontoljak. addig nem.
a 3dFX a glide mellett kiadta a miniGL-t, is openre. A voodoo kartyak eseten ezt hasznalja a linux alatt az X es nem a Mesa-t. Pontosabban fogalmazva a Mesa-ba belenott a Glide es glide-os cuccban ugy telepul, hogy a Glide/MiniGL fog mukodni, nem pedig a Mesa renderer. (telleg at kene nezned a szoftot).
Onmagaban a DRI nem teszi sajnos lehetove, hogy kiaknazd a vendor-specifikus hw-t. a DRI csak megosztja a hw-t. (tudom hogy en vagyok a kekec, de tessek mar megerteni.)
A Mesa az nem egy API. Az API az az OpenGL. ennek egy szoftrenderes implementacioja a Mesa.
A voodoo egyebkent nem egy tul nagy etvasz. lenyegeben csak texturazni tud, 'fillezni'.
Victor, jelenleg az R300 a mainstream technologia. Nem sokat er, ha 5 ev mulava valami icipici 3D-szeruseget osszekinlodsz a VPU blackbox tesztje alapjan. Akkor mar R600 lesz a mainstream. Arrol nem is beszelve, hogyha az ATi ezt megtudja, hogy Pegasosek miket muvelnek, akkor perre megy eseteleg es beborul a pegasos gyartoja tokkal, vonoval
Ezt tesseetek mar megerteni. A pegasos _permanenesen_ 5 ev vagy metobb lemaradasban lesz a mainstream hw technologiakhoz kepest.
Idézet: Victor
Az 1.4-ben pl. a Voodoo szériához van 2D/3D support.)
(Ezzel természetesen senki sem akar versenyre kelni a Windows-zal, stb. Csak annyi, hogy portolni lehet az OpenGL-es programokat, és viszonylag normálisan mennek.)
Persze hogy van support, mert open a kodja

Csakhogy voodoo elavult, nehez beszerezni. nema windows-zal valo versenyrol van szo, hanem arrol, hogy _penzt_lehessen_keresni_ azzal a szerencsetlen geppel, hamar belefeccol az ember agy vagon penzt. A Mesa-val, minden tovabbi nelkul mennek az OGL-es stuffok (ehhez nem kell driver), csak eszetlen lassan. A Mesa arra valo, hogy OGL alatt 3D programozast tanulhass, ha szegeny vagy, es nem tudsz venni egy bazidraga grafikus vasat.
Szerkesztette: SFIJ 2004. 06. 01. 19:32 -kor