HWSW Informatikai Kerekasztal: Vegyünk Pegasos II-t! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (14 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vegyünk Pegasos II-t! minél többen...

#121 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 05. 20. 16:33

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. máj. 20, csütörtök - 15:20

Ismerek jopar SUN-ra fejlesztot. Ismerek Jopar Apple-re fejlesztot. Nos. A tipikus SUN/Apple fejlesztohoz kepest a PCs fejlesztok kattingatos hujegyerekek. Az Osszes nem-PCs platfrom eseten a fejlesztoknek naggyon elmelyult rendszer/OS ismereteik vannak...

Nem erről beszéltem. Nyílván jól kell ismerni a rendszert. De itt az OS alatti szintekről volt szó.

Idézet

Amugy mitolis lowend idetlenseg a VESA BIOS? Funkcionalisan a BIOS(ok) kepezik a DOS alatt a drivereket.  Victor a szamitogep/OS architekturak egy szakma aminek vanik multja, jelene es jovoje. Mindharom nagyon fontos. _senki_sem_vagy_ ebben az arenaban (max egy nagyszaju juzer) ha ezekkel a dolgokkal nem vagy tisztaban... A VESA BIOS egyebkent  - mino meglepo - nem mas mint HW absztrakcio. Hirdet az OS felol egy interfeszt es a benne levo kod nem csinal mast, mint implementanla a VESA altal specifikalt interface-t az adott video kontrolleren.

Tehát a VESA BIOS a DOS alatti szint, de azért nem low-low-level...? :eek: Erről beszélek!

Azt a hülye is tudja, hogy ez egy HAL! (Annyira, de annyira el vagy szállva magadtól, hogy az már poén!  :rolleyes: ) Én azt mondom, hogy túl alacsony szintű HAL, amit egy normálisabb OS már "elrejt" a programozó elöl, hogy ne kelljen vele foglalkoznia.

És milyen arénáról beszélsz már megint? A PC-s arénáról? Mégegyszer mondom, hogy fogd fel, hogy ezen kívül is van élet.

#122 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 20. 16:39

Idézet: Victor - Dátum: 2004. máj. 20, csütörtök - 17:33

Tehát a VESA BIOS a DOS alatti szint, de azért nem low-low-level...? :eek: Erről beszélek!

Anyaaaam fogjatok le  :omg:  :offtopic:  :think:

Idézet: Victor - Dátum: 2004. máj. 20, csütörtök - 17:33

És milyen arénáról beszélsz már megint? A PC-s arénáról? Mégegyszer mondom, hogy fogd fel, hogy ezen kívül is van élet.
Es ki mondta, hogy nincs? Olyan dolgokkal is foglalkozom a munkakoromben te szerencsetlen, aminek te meg a letezeserol se tudsz :p

Szerkesztette: SFIJ 2004. 05. 20. 16:43 -kor

νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#123 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 20. 16:40

SFIJ! Én befejeztem veled! Újra kiderült, hogy olyan nagyra vagy magaddal, hogy képtelen vagy a normális kommunikációra. És gondolom, még azt is hiszed, hogy ez hozzáratozik az "ITPro" image-hoz. Nevetséges. Megjátszod itt a hatalmas szakértőt, mert jobban ismersz egy adott területet (amire a másiknak, aki az IT más szféráiban mozog, eddig nem volt szüksége, és remélhetőleg ezután sem lesz).

#124 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 20. 16:45

Idézet: Victor - Dátum: 2004. máj. 20, csütörtök - 17:40

SFIJ! Én befejeztem veled! Újra kiderült, hogy olyan nagyra vagy magaddal, hogy képtelen vagy a normális kommunikációra. És gondolom, még azt is hiszed, hogy ez hozzáratozik az "ITPro" image-hoz. Nevetséges. Megjátszod itt a hatalmas szakértőt, mert jobban ismersz egy adott területet (amire a másiknak, aki az IT más szféráiban mozog, eddig nem volt szüksége, és remélhetőleg ezután sem lesz).

:respect:  Tudod az valaszt el engem toled, hogy en valos tudas es szakmai tapasztalat birtokaban szolok hozza a temakhoz, ellenben veled, aki internetes kacsamagazinokbol osszeszedett bolcsessegek alapjan ugatsz le masokat... es osztod az eszt...
Legszebb pelda erre a CRT vs TFT topik, ahol csipobol hulyeztel le minden olyan hozzaszolot, aki realisan probalta osszevetni a ket technologiat...

Szerkesztette: SFIJ 2004. 05. 20. 16:47 -kor

#125 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 20. 17:48

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. máj. 20, csütörtök - 15:45

:respect:  Tudod az valaszt el engem toled, hogy en valos tudas es szakmai tapasztalat birtokaban szolok hozza a temakhoz, ellenben veled, aki internetes kacsamagazinokbol osszeszedett bolcsessegek alapjan ugatsz le masokat... es osztod az eszt...
Legszebb pelda erre a CRT vs TFT topik, ahol csipobol hulyeztel le minden olyan hozzaszolot, aki realisan probalta osszevetni a ket technologiat...

Én sem értek mindenhez, soha nem is állítottam. De azért engedd már meg, hogy hozzászóljak olyasmihez is, amiben tényleg nem vagyok otthon - mint sokan mások. (Általában jelzem is, ha valamiben nem vagyok otthon, és csak magán véleményt mondok, vagy kérdezek.)

De azt állítani, hogy ez mindenre igaz, az egy vaskos hazugság. Nem állok neki ezt bizonygatni, felesleges: aki követi a hozzászólásaimat, tudhatja.

Én el tudom ismerni a tévedéseimet, így nem irracionális az önképem magamról. Ez nem mondható el mindenkiről.

Mellesleg a kérdéses topikban sem minden úgy volt, ahogy beállítod. (Ugyebár itt is a tévedések el nem ismerése, stb. bejátszik.)

Ellentétben veled, én szívesen megosztom az ismereteim, és részletesen elmagyarázom a dolgokat másoknak, nem csak kérkedek vele, mint te.

És nem szokásom leugatni másokat (legalábbis nem ez a default viselkedés) - ezt valaki más csinálja, csak meg kell nézni akár ezt a topikot...

Részemről ennyi. Tőlem te folytathatod a pocskondiázást, ha ezt szereted.

#126 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 20. 23:59

Na, egy picit pihentem (előző éjszaka nem aludtam). És most veszem észre, milyen cselesen kiforgattátok itt a dolgokat. Nevezetesen, hogy nem nektek volt igazatok. (És még én magyarázkodok...)

1. Jól sejtettem (a 2D sebességből, amit én láttam - miközben te anélkül állítottál dolgokat, hogy valaha láttad volna), hogy nem csak a sima BIOS hívások használatáról van itt szó, hanem mégiscsak van egy (bár nyílván nem Catalyst szintű) driver, amit véletlenül éppen az ATI csinált. Az semmit sem von le az értékéből, hogy ez a DRI rendszerhez készült. Az alábbi linken leírtak szerint a DRI szimplán az XFree azon része, ami koordinálja a HW hozzáféréseket. Nem szükségszerű, hogy az korlátozza a driver lehetőségeit, hogy a DRI-hez készült. Akár HW 3D lámogatás is lehet benne.

2. A Mesa egyszerűen az OpenGL open-source megfelelője. Semmi sem gátolja, hogy akár HW gyorsítás is legyen benne. Pl. már jópár éve van AmigaOS-re olyan Mesa rendszer, ami egyes grafikus kártyák esetén HW gyorsítást használ!

Talán vessetek ide egy pillantást, hátha ti is tanulhattok valami újat:
http://dri.sourcefor...i-bin/moin.cgi/

Idézet

The Direct Rendering Infrastructure, also known as the dri, is a framework for allowing direct access to graphics hardware in a safe and efficient manner. It includes changes to the X server, to several client libraries, and to the kernel. The first major use for the DRI is to create fast OpenGL implementations.
The DRI was initially developed by Precision Insight, Inc. (PI) in cooperation with, and partially funded by Red Hat Inc., and SGI. Since PI's merger with VA Linux, and VA Linux' subsequent exit from Linux, the DRI is being maintained by Tungsten Graphics Inc., a new company formed by some of the initial DRI developers from PI.

The DRI is an integral part of XFree86 4.x , and integrates with Mesa, an open source implementation of the OpenGL API. Several 3D accelerated drivers have been written to the DRI specification, including drivers for chipsets produced by ATI, Matrox, 3dfx, and Intel. Tungsten Graphics is the current focal point for all DRI development, and many open source developers continue to contribute to the project through the DRI sourceforge project.

És akkor én még nem is ismerem közelebbről a témát...

Szerkesztette: Victor 2004. 05. 21. 00:04 -kor

#127 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 00:34

én csak azon mosolygok, hogy még mindig azzal a szerencsétlen wipeout 2097-el kell mutogatni a teljesítményt... ami mellesleg már egy ppc 603e esetén is igen jól ment software renderrel is.
*derelict flashdev & fotó weblog | SHELL8 "médiaipari faszkivan" | flickr galéria - mindenféle fotózmányok

#128 Felhasználó inaktív   T2k 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2004. 05. 21. 01:21

Idézet: Victor - Dátum: 2004. máj. 20, csütörtök - 18:59

Na, egy picit pihentem (előző éjszaka nem aludtam). És most veszem észre, milyen cselesen kiforgattátok itt a dolgokat. Nevezetesen, hogy nem nektek volt igazatok. (És még én magyarázkodok...)

1. Jól sejtettem (a 2D sebességből, amit én láttam - miközben te anélkül állítottál dolgokat, hogy valaha láttad volna), hogy nem csak a sima BIOS hívások használatáról van itt szó, hanem mégiscsak van egy (bár nyílván nem Catalyst szintű) driver, amit véletlenül éppen az ATI csinált. Az semmit sem von le az értékéből, hogy ez a DRI rendszerhez készült. Az alábbi linken leírtak szerint a DRI szimplán az XFree azon része, ami koordinálja a HW hozzáféréseket. Nem szükségszerű, hogy az korlátozza a driver lehetőségeit, hogy a DRI-hez készült. Akár HW 3D lámogatás is lehet benne.

2. A Mesa egyszerűen az OpenGL open-source megfelelője. Semmi sem gátolja, hogy akár HW gyorsítás is legyen benne. Pl. már jópár éve van AmigaOS-re olyan Mesa rendszer, ami egyes grafikus kártyák esetén HW gyorsítást használ!

Talán vessetek ide egy pillantást, hátha ti is tanulhattok valami újat:
http://dri.sourcefor...i-bin/moin.cgi/

És akkor én még nem is ismerem közelebbről a témát...

Te teljesen, egeszebn, tetotol-talpig tokhulye vagy.

A temahoz kulonosen.

Reszemrol IGNORE ON.

#129 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 01:26

Mondjuk arra én is kíváncsi vagyok, hogy a fent említett Xfree86-os DRI driver hogy fut PPC-n (CPU emulációban?), ill. hogy konkrétan ez fut-e, bele lehet illeszteni a MorphOS-be valahogy, stb. De mindenesetre úgy tűnik, valahogy megoldották. Lényeg, hogy nem lehetetlen.

#130 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 01:34

Idézet: T2k - Dátum: 2004. máj. 21, péntek - 0:21

Te teljesen, egeszebn, tetotol-talpig tokhulye vagy.

A temahoz kulonosen.

Reszemrol IGNORE ON.

Micsoda ellenérvek...  :D

Szerintem meg te vagy tök hülye, szóval kvittek vagyunk... :D

Engem ignorálhatsz, de attól még nem győzted meg itt a szavaidban (és SFIJ szavaiban) kételkedőket, akik egyelőre szerintem inkább hisznek a MorphOS fejlesztőinek (és/vagy témába vágó fejlesztői weblapoknak, mint pl. a fenti), mint nektek... (Akik szerint egy DRI driver nem ér semmit, vagy pl. a Mesában nem lehet HW gyorsítás, stb.) Már most visszakoznotok kellett, ahhoz képest, hogy mit mondtatok először... (Hogy csak a teljesen alap BIOS hívásokat használja a MorphOS, és lehetetlen, hogy 2D+3D gyorsítás legyen.) Hamarosan eljutunk a valóságig is...

Szerkesztette: Victor 2004. 05. 21. 01:47 -kor

#131 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 01:53

Gondolom, ez is mind hülyeség, hallucináció, stb.: http://dri.sourcefor...n.cgi/ATIRadeon

Idézet

2D support in Radeons
All radeons have open source 2D support.

3D support in Radeons
Open source 3D acceleration is available on all radeons up to and including the 9200 (rv280). 3D support for r300 based cards (9500 and above) is only available from ati's binary driver.

És itt emlékeztetnék, hogy a MorphOS által hivatalosan 2D/3D támogatott Radeon kártyák a 9500 előtti sorozatok. Ezekhez tehát még x86 emuláció sem kell, mivelhogy opensource-ban is elérhető a driver, csak át kellett ültetni MorphOS-re (talán a DRI-vel együtt, nem tudom pontosan).

Szerkesztette: Victor 2004. 05. 21. 01:59 -kor

#132 Felhasználó inaktív   T2k 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 01:54

Kép

#133 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 13:40

Victor  a MesaGL egy C-ben irt OpenGL renderer. Legyszives nezz utana. Leirtuk/tam azt is, hogy igen az ATi kontributolt nemi anayagot az XFree-be, igen. Ezen a szinten a meregdraga RV250/RV300 vagy RV akarmennyi, tehat mondjuk baromi draga R9700PRO/R9800PRO/9800XT kartyam olyan nVIDIA NV4 (TNT1) szinten muzsikal. Raadasul az XFreebe beepitett opensource driver meg T'n'L gyorsitast se tud, azt is a cpuval kell leszamolni.
Utoljara: Az a gondom a pegasos-sal, hogy az ipar 1998-as szinvonalat kepviseli, mikozben az arazasat nezve a vas arszintje a mainstream PC/MAC kategoriaban van.
Nem mondta senki sem, hogy ez egy eredendoen rossz rendszer. 2 baj van vele: szoftvertechnologiailag fell kell jonnie a mai atlagos szintre. Platform tekinteteben G5 cpu-t kene hasznalni. A fogyasztoi tabor szamara az volna a legelonyosebb, ha eMAC-on vagy G5-os powerMAC on futna. No nem azert, mert en MAC buzi vagyok, hanem azert, mert jelentos elorelepes volna ar/teljesitmeny szempontbol.
A topiccal szemben az a legnagyobb averziom, hogy a kedves topicnyito ennek a szamitogepnek a vasarlasara buzdit. Teljes rosszhiszemet felteltlezve el tudom kepzelni, hogy meg jutalekot is kap a meloja utan a magyar disztribtol. Aki meg meggondolatlanul belevag, az hozzajut egy kiserleti oprendszerhez, amit sajnos se munkara sem pedig szorakozasra, sem pedig internetre nem fog tudni telejes ertekuen felhsznalni, ha nem tanul bele a Linuxba.

Kedves Victor. Nekem pl az exokernel technologia egy kedvenc teruletem. De nem nyitok topikot es nem kezdek el oltogatni embereket ezerrel, hogy azzonnal ugorjanak fejest a Bob Pike altal jegyzett Plan9-be Mert akit erdekel, az mar ugyis tud rola...

PS: Az ATi mind windowsra mind pedig linuxra elerheto detonator drivere a teljes radeon termekcsaladot tamogatja.

Szerkesztette: SFIJ 2004. 05. 21. 13:42 -kor

#134 Felhasználó inaktív   dr.PAra 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 14:32

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. máj. 21, péntek - 14:40

PS: Az ATi mind windowsra mind pedig linuxra elerheto detonator drivere a teljes radeon termekcsaladot tamogatja.

Ez itt ugye Catalyst akar lenni és nem detonator...
:D  :think:

#135 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 14:42

Idézet: PAraNoIA21 - Dátum: 2004. máj. 21, péntek - 15:32

Ez itt ugye Catalyst akar lenni és nem detonator...
:D  :think:

igen az akart lenni, javitani is akartam, csak valamiert mexunt a 'szerkeszt' gomb..  :reklamacio:  :D

Szerkesztette: SFIJ 2004. 05. 21. 14:43 -kor

#136 Felhasználó inaktív   dr.PAra 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 14:49

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. máj. 21, péntek - 15:42

igen az akart lenni, javitani is akartam, csak valamiert mexunt a 'szerkeszt' gomb..  :reklamacio:  :D

Csak korlátozott ideig lehet szerkeszteni vagy mi a szösz.  :banghead:

Szerkesztette: PAraNoIA21 2004. 05. 21. 14:50 -kor

#137 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 21. 20:32

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. máj. 21, péntek - 12:40

Victor  a MesaGL egy C-ben irt OpenGL renderer. Legyszives nezz utana.

Nézek, de épp ugyanazt találom, mint amit már linkeltem (Mesa[GL] = opensource, free OpenGL). Itt valamilyen jogi ügyek állnak a háttérben. (Azt hiszem, az OpenGL egy konzorcium tulajdona.) Sőt, pár éve pl. olvastam, hogy eredetileg MesaGL volt a neve, de el kellett haszniuk a "GL"-t is a végéről. Ezek alapján a Mesa célja nem a SW rendering, hanem az OpenGL kiváltása. (Kb. mint a Lindoz.) És eddig az derült ki, hogy megfelelő chipset sub-driver segítségével a HW 3D is megvan.

Tudom, hogy van a Mesá-ban SW renderer is, mivel 2D-s kártyákon is futottak pl. régebben AmigaOS-en a Mesa alatt futtatott OGL cuccok - jó lassan. De - úgy emlékszem legalábbis - 3D-s kártyán (pl. S3-as cuccok, Permedia2/3, stb.) sokkal gyorsabban mentek.

#138 Felhasználó inaktív   Leeroy of SMV Design 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 23. 22:41

Idézet: SFIJ - Dátum: 2004. máj. 21, péntek - 14:40

A topiccal szemben az a legnagyobb averziom, hogy a kedves topicnyito ennek a szamitogepnek a vasarlasara buzdit. Teljes rosszhiszemet felteltlezve el tudom kepzelni, hogy meg jutalekot is kap a meloja utan a magyar disztribtol. Aki meg meggondolatlanul belevag, az hozzajut egy kiserleti oprendszerhez, amit sajnos se munkara sem pedig szorakozasra, sem pedig internetre nem fog tudni telejes ertekuen felhsznalni, ha nem tanul bele a Linuxba.

Azért hozzáfűzném, hogy aki ilyen gépet vásárol, nem lyukra fut, hanem pontosan tudja, mit kap a pénzéért, tán pont azért, hogy a "kísérleti" operációs rendszerrel meg linux-szal szórakozzon. Nem lehetünk egyformák... van, akinek létezik a kihívás mint fogalom.
Intel Core i7 4770K@4.3, Asus Z87-K, MSI N750Ti 2G, 8G DDR3, BenQ GL2240

#139 Felhasználó inaktív   Leeroy of SMV Design 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 23. 22:43

Hogy megtoldjam magam: nem is beszélve a kiscsillió, rendszerbarát módon megírt 68k Amiga software-ről, melyek szintén prímán érzik magukat eme környezetben.
Intel Core i7 4770K@4.3, Asus Z87-K, MSI N750Ti 2G, 8G DDR3, BenQ GL2240

#140 Felhasználó inaktív   T2k 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 05. 23. 23:03

Leeroy: mi mindossze Victor szokasos, minden fing tajekozottsag nelkuli, a legalapvetobb alapismeretket is nelkulozo fanboy-szoveget cafoltuk mindossze.

Ez egy nagyon jopofa hobbigep lehet, de 1. nincs ra sw 2. nincs ra hw - meg az Apple gepekhez kepest sincs.
Emellett $1500-ert rablas ugy reklamozni, hogy huu, van 3D is - mikozben ket generacioval ezelotti hw-eket sem kepes meg hw accel modban meghajtani es igy tovabb.

Aranyos hobbigep, amugy viszont hasznalhatatlan alternativa PC-vel, de meg Mac-kel szemben is.

Szerkesztette: T2k 2004. 05. 23. 23:05 -kor

Téma megosztása:

• (14 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.