NNLH
Hogy a címben szereplő rövidítés mit takar? A kis történetem végére kiderül...
Jó messziről kezdem, ha megengeditek (ha nem, akkor is...

). Idősebb geek-eknek egy kis nosztalgia, fiatalabbaknak meg okulás lészen. Viszonylag korán kezdtem az ismerkedést a home computinggal, valamikor a '80-as években, amikor Magyarországon legálisan nem is lehetett otthon számítógépe az embernek (COCOM-lista mond még valakinek valamit?), unokatesómék Svájcból zsebimportált ZX 81-én (kőkemény 4 KB memória!), majd lett egy csili-vili, színes, gumigombos, ultrapici ZX Spectrum - no, az egy csoda volt... Napokon keresztül csak enni és üríteni álltunk föl mellőle, programozás, játék hosszú órákon át. A gépet a végén már ventillátorral kellett hűteni, annyira átmelegedett. Junoszty TV mint monitor, kazettás magnó mint adattároló... Igazi buhera-feeling.
Az első saját számítógépem egy Commodore 64 volt, osztrák magánimportból, egy pöttyet komolyabb konstrukció, mint a ZX sorozat, de magyar nyelvű leírás persze nem nagyon volt hozzá, annál nagyobb volt az örömöm, amikor a német nyelvű kézikönyv alapján sikerült BASIC nyelven írni egy sprite-animátor programot (a spire mátrixát megrajzoltam kockás füzetbe, majd kiszámoltam a koordinátákat és bekódoltam). Máig emlékszem, ahogy a kis léghajók átúsztak a képernyőn... A fejlődés töretlen volt, a kazettás egységet leváltotta a disc drive és a kézzel kivágott szélű DD nagyfloppy-lemez (hogy double-sided legyen). Még egyet csavarva a dolgon a 360 K-s lemezeket fölformáztuk spéci progikkal 400-500 K-ra, és nagyon örültünk, hogy mennyi helyet nyertünk. Később jöttek a hardcore lemezpiszkálók, disk editorok stb. Emlékszem, hogy kezdetben nem voltak ékezetes betűk, ezért elhatároztam, hogy magyarítom a kiosztást. Kitaláltam egy logikusnak tűnő kódtáblát és szépen átprogramoztam a ritkábban használt billentyűkre. Szükség is volt rá, ugyanis érkezett az első teljesen grafikus szövegszerkesztő, a Fuchs (azaz Róka). Istenem, egy dokumentum megformázása órákba telt, kézzel kellett állítani még a kerninget is, volt olyan, hogy egy iniciáléval fél órát játszottam, mire a helyére került...
Az első IMB PC-kompatibilis gépemet horribilisnak számító 30.000 (igen, harmincezer!) forintért hozattam a székesfehérvári Videotonból (akkoriban csak ők forgalmazták). IMB XT, 640 KB memória, 10 MB HDD, 1,2" FDD, mono 11" Hercules monitor - gyakorlatilag használhatatlan volt, játszani nem lehetett vele, majd kifolyt a szemem az ócska monitoron (szereztem is rá egy monitorszűrőt), hangja nem volt. Mindenesetre nagyon komoly masinának tűnt, hiszen külön volt a billentyűzet, a gép meg egyáltalán. Az evolúció ezután felgyorsult, jöttek sorban a 286-osok, 486 DLC-k, DX-ek, volt AMD 5x86-om is, aztán sokáig Intel Pentiumok (hogyan is kell ejteni? "pencium" vagy "pentium"?

)
Soha nem ijedtem meg, ha fel kellett nyitni a gépházat, ha lefagyott a gép - mindig a kezem ügyében volt a csavarhúzó, a fiókban pótalkatrészek, csavarok, kábelek. Valahogy eszembe sem jutott, hogy szakembert vagy a szervízt hívjam, ha valami nem működik, mindig sikerült megoldanom a felmerülő problémákat. No persze gyakran éjszakába nyúlóan, a szőnyegpadlón hasalva és csendesen káromkodva magamban, de ez hozzá tartozott a feelinghez. Állítom, hogy egy-egy ilyen átszerelt éjszaka alatt többet megtudtam a gépek lelkivilágáról, működéséről, mint mások a többhetes drága tanfolyamokon.
Akik a fenti néhány bekezdést párás szemmel olvasták, akik a processzorok sebességét nem gigahertzben kezdték el számolni, hanem hertzben, akik az internet sebességét nem megabitben, hanem kilobitben adták meg anno, akik jártak már körbe kis számtechboltokat kockás füzetlapra összeírt konfigokkal, akik használtak/használnak C64-emulátort a Pentium IV-es erőművükön, ők tudják, hogy miről beszélek. És ők szívnak a láma júzerekkel.
S hogy mit takar az NNLH? Az előbb említettem, hogy még C64-re készítettem egy saját billentyűzet-kiosztást. Ez olyan jól sikerült, hogy átmentettem a PC-korszakba is, dacolva a Microsoft idiotisztikus 1250-es kódtáblájával, a Neumann-társaság ajánlásával, minden külső kényszerítő erővel évekig. Ebben a kiosztásban a kurzorbillentyűk szerepét a numpadon szereplő másodlagos nyilak vették át, többek között azért, mert játék közben a "normál" kurzorgombok egyszerűen kényelmetlennek bizonyultak (emlékeztek: bal gomb, jobb gomb, fel, le, CTRL-lő, Shift-gyorsít, Space-ugrik). Ezért nálam defaultban (BIOS-ban) ki van kapcsolva a Num Lock, csak akkor kapcsolom be, ha sok számot kell begépelnem. Ha idegen géphez ülök (akár karbantartás, akár pusztán saját célú használat ürügyén), első dolgom, hogy kikapcsolom a NumLockot - és gyakran elfelejtem visszakapcsolni. Ez vezet a
Nagy
Num
Lock
Háború kirobbanásához.
Ez persze a PC-n felnőtt, non-kreatív, konformista usernek föl nem fogható, meg nem érthető deviancia, elhajlás, amelyet szankcionálni kell. Nem vicc, nekem már verést is kilátásba helyeztek emiatt...

A kevésbé cizellált user csak csodálkozik, amikor az Excelben ahelyett, hogy megjelennének a számok, mindenféle egzotikus cellában találja magát szegény, az öntudatosabb user persze telefont/e-mailt/telefaxot ragad és már mondja is: "valami nagy baj van a géppel, szerintem vírus, de nem ír számokat, betűket egyelőre még tudok írni, de a számok eltűntek, most mi lesz, a főnököm megöl stb.".
Legutóbb szegény Marika nénit sikerült akaratomon kívül megtréfálnom. Ugye ő az a kedves adminisztrátor hölgy, akivel nem a számítógép kezelését tanították meg, hanem azt, hogy bizonyos célok eléréséhez milyen billentyűkombinációkat kell egymás után leütnie. Ez neki egy kis füzetben szépen le van írva, és ő ezt szolgaian végrehajtja, mint egy makró script. Ebből már adódtak vicces helyzetek, amikor egy-egy lépést véletlenül kihagyva egészen máshol találta magát, mint amire számított. Legutóbb valamit ügyködtem a gépén és persze kikapcsoltam a NumLockot, de ami még nagyobb baj, úgy is hagytam. Fél óra múlva halálra váltan jön oda hozzám, hogy nem engedi be az étkezést nyilvántartó program, biztosan letiltotta valami a hozzáférést vagy összeomlott az egész, mittudomén. Amikor prezentálta a hibát (a jelszó az "1" volt), egyből rájöttem, hogy én voltam a ludas, de nem volt a képemen bőr megmondani neki, ezért udvariasan kiküldtem valamilyen ürüggyel, visszakapcsoltam a NumLockot, majd vártam pár percet, nehogy úgy tűnjön, hogy túl hamar végeztem. Amikor rákérdezett, hogy mi volt a gond, lenyomtam valami kamu szöveget az adatbázisról, a hülye Windowsról, meg a programozóról és gyorsan kislisszoltam, mielőtt kitört volna belőlem a röhögés. Egy újabb ütközetet vívtam meg a Nagy NumLock Háborúban.
ASUS P5N-E SLI * Intel Core2Duo E6600 @ 2.4 GHz * 4 x 1GB DDR2-800 Geil Ultra * NVidia GeForce GTS 450 1 GB * OCZ Agility3 SSD 120 GB * Samsung HD160JJ 160 GB 7200 RPM SATA-II * Pioneer DVR-110D * Terratec Cinergy 400 * Alcor DTV HS DVB-T vevő * Benq E2200HDA 22" FullHD * ThermalTake Soprano * Chieftec 450W * Genius SW-HF5.1 5000