HWSW Informatikai Kerekasztal: Vallási felekezetek, egyházak, szekták - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 116
  • 117
  • 118
  • 119
  • 120
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vallási felekezetek, egyházak, szekták Szerepük, helyük a társadalomban Értékeld a témát: -----

#2341 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2006. 08. 09. 08:14

Idézet: Carmaged - Dátum: 2006. aug. 9., szerda - 7:28

Akkor főleg nehéz értékelni, ha valaki nem tudja elkülöníteni a világtörténelmet és a vallást. Vagy van már valódi bizonyíték arra, hogy Jézus valóban élt? Nem, a Biblia nem bizonyíték.

Jézus élt (és él) és ezt a szemtanúk bizonytják, akik ezt le is írták. Az egész Szentírás Istentől ihletett, számomra nem kell bizonygatni a valóság-voltát, aki meg nem hisz annak minek bizonygatni, hogy a biblia igaz?  :confused:  nem látom értelmét...

#2342 Felhasználó inaktív   Diopapa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 09. 08:20

Idézet: Basic - Dátum: 2006. aug. 9., szerda - 9:14

Jézus élt (és él) és ezt a szemtanúk bizonytják, akik ezt le is írták. Az egész Szentírás Istentől ihletett, számomra nem kell bizonygatni a valóság-voltát, aki meg nem hisz annak minek bizonygatni, hogy a biblia igaz?  :confused:  nem látom értelmét...

Nem akarok kötözködni, de most ezzel pont nem válaszoltál a kérdésére. Nem a biblia igaz/hamis voltáról beszélt, hanem hogy Jézus mint törénlemi személy létezett-e.
National Organization of Men Against Amazonian Masterhood

#2343 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 08:28

Idézet: Basic - Dátum: 2006. aug. 9., szerda - 9:11

Hú neked tényleg alapvető hiányosságaid vannak. A 4 evangéliumot 4 különböző ember írta le, úgy ahogy ők megélték. Nem zárják ki egymást, hanem inkább kiegészítik, természetesen átfedések azok vannak. Amúgy a Károli fordítás nagyon sok helyen rossz, de ez már más kérédés, nem ide tartozik...

A három filmet pedig három különböző ember rendezte, annak alapján, ahogy ők megélték Jézust, az evangéliumok alapján.

A Károli fordítás persze hogy rossz, a SzenPál akadémiás a non plus ultra.  Mindenki hülye, csak én vagyok helikopter... ;)
"...Magyarország eljátszotta a lehetőségeit, és most nagy bajban van. Ez a szélsőségesen elitvezérelt ország beleragadt a nyolcvanas évek félkapitalista mutyivilágába. Ezen nem segít sem a reform, sem a kormányváltás. Itt elitváltástra van szükség..."

#2344 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 08:36

Idézet: Fanatic - Dátum: 2006. aug. 9., szerda - 8:28

A Károli fordítás persze hogy rossz, a SzenPál akadémiás a non plus ultra.  Mindenki hülye, csak én vagyok helikopter... ;)

Mintha már említettem volna egyszer, de érdemes Raj Tamás bibliamagyarázatait elolvasni. Ő beszéli a hébert és az arámit is, néhol olyan kemény félrefordításokra világít rá hogy az embert leveri a víz. És ő nem a "szándékosan félremagyarázók" közé tartozik, jobban ismeri az ószövetséget mint a legtöbb keresztény...
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#2345 Felhasználó inaktív   Fanatic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 08:44

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. aug. 9., szerda - 9:36

Mintha már említettem volna egyszer, de érdemes Raj Tamás bibliamagyarázatait elolvasni. Ő beszéli a hébert és az arámit is, néhol olyan kemény félrefordításokra világít rá hogy az embert leveri a víz. És ő nem a "szándékosan félremagyarázók" közé tartozik, jobban ismeri az ószövetséget mint a legtöbb keresztény...

Ezzel azt akartam mondani, hogy nyilván mindegyik fordítás tartalmaz véletlen vagy szándékos hibákat.  De egyik fordítás sem helyezhető a többi fölé, hogy igen, ez a tökéletes Biblia. Az igazság, -szokás szerint-valahol félúton van...
Raj Tamás foglalkozik az Újszövetséggel is?

Beszéljünk inkább a filmekről - kulturáltan.

A Napfivér naív együgyűsége, tisztasága csak engem érintett meg ?
"...Magyarország eljátszotta a lehetőségeit, és most nagy bajban van. Ez a szélsőségesen elitvezérelt ország beleragadt a nyolcvanas évek félkapitalista mutyivilágába. Ezen nem segít sem a reform, sem a kormányváltás. Itt elitváltástra van szükség..."

#2346 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 08:46

A Szent Pál fordításról csak annyit: olyanok fordították akik professzorok, teológusok, akik nagyon-nagyon profin beszélik a biblia eredeti nyelvezetét. Ez nem vita tárgya. Ezek tények. 

#2347 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 08:47

Idézet: Fanatic - Dátum: 2006. aug. 9., szerda - 8:44

Ezzel azt akartam mondani, hogy nyilván mindegyik fordítás tartalmaz véletlen vagy szándékos hibákat.  De egyik fordítás sem helyezhető a többi fölé, hogy igen, ez a tökéletes Biblia. Az igazság, -szokás szerint-valahol félúton van...

Filmekről? :rolleyes:  Mert? Átnevezték volna a topic címét? Nem vettem észre, bocsika....  :D

#2348 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 08:59

Idézet: Diablovazze - Dátum: 2006. aug. 9., szerda - 9:20

Nem a biblia igaz/hamis voltáról beszélt, hanem hogy Jézus mint törénlemi személy létezett-e.

Többek között Tacitus is megemlíti az Évkönyvekben, pedig ő aztán nem volt elfogult a kereszténységgel szemben. :)

Idézet

Ezért a híresztelés elhallgattatása végett Nero másokat tett meg bűnösnek, és a leg­vá­lo­ga­tottabb büntetésekkel sújtotta azokat, akiket a sokaság bűneik miatt gyűlölt és Christianusoknak nevezett. Christust, akitől ez a név származik, Tiberius uralkodása alatt Pontius Pilatus procurator kivégeztette, de az egyelőre el­foj­tott vészes babonaság újból előtört, nemcsak Iudeában, e métely szülőhazájában, hanem a Városban [Rómában] is, ahová mindenünnen minden szörnyű és szégyenletes dolog összefolyik, s hívekre talál.

(Annales, XV/44)

#2349 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 09:02

Idézet: Fanatic - Dátum: 2006. aug. 9., szerda - 9:44

Nem csak Téged.  Engem is.  ;) (Ha jól emlékszem, még sírtam is  :Đ )

#2350 Felhasználó inaktív   Zsul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 09:06

Idézet: Fanatic - Dátum: 2006. aug. 9., szerda - 8:44

Mivel rabbi, gondolom "hivatalosan" nem. De mivel történész-vallástörténész ezért gondolom igen. :)
Karosszékből nincs rákkendroll... |

#2351 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 12:49

Idézet: Eleanor - Dátum: 2006. aug. 9., szerda - 2:07

Nagyon olyan érzésem van, hogy a lehető leghalványabb elképzelésed sincs - gyakorlati tapasztalatod pedig egyáltalán nem létezik - sem az emberről, sem a kísértésről.

Hát persze, Neked még nem említette Basic, hogy földön kívüli ... ?  :confused:  :Đ

#2352 Felhasználó inaktív   WhiteHunter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 12:52

Idézet: Eleanor - Dátum: 2006. aug. 8., kedd - 19:21

Mert Krisztus is esendő ember volt. nagyságot Mert úgy könnyű, ha nincs kisértés, mindegy milyen okból.  ;)

És ezt melyik Lúdas Matyiban olvastad?? Látom, megfogadtad a tanácsomat... :up:  :Đ

De ez spec, nem A Mókás oladalak topic... :lol:

Alapvető műveltség rlz... :up:

Ui. Ja és ez :

Idézet

Jótanácsként mondom, az önelégültség istenre kenése régi trükk, de már akkor is a farizeusokat jellemezte.

Valóban. De ez még jócskán kiegészítésre szorul... Azért már határozottan fejlődő tendenciát mutatsz...
Így tovább  :up:

Szerkesztette: WhiteHunter 2006. 08. 09. 13:01 -kor

#2353 Felhasználó inaktív   Dorien 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 21:07

Idézet: Zsul - Dátum: 2006. aug. 8., kedd - 17:31

Ki milyen vallási filmekről tud, amiket érdemes megnézni?

Kép

A bálnalovas (Whale Rider) (2002)
színes feliratos új-zélandi filmdráma, 110 perc

Új-Zéland őslakói, a keleti partvidéken élő maorik azt állítják, hogy ősük, Paikea bálna hátán érkezett meg a szigetre.

A hagyomány szerint minden generációban a fiú örökös veszi át a családfő szerepét. Azonban egy ikerpár születésekor a fiútestvér meghal, így a lány, Pai rendeltetett a jövőbeli családfő szerepének betöltésére. Koro, a családfő nem hajlandó beleegyezni, hogy lány unokája lépjen a nyomába.

Pár évvel később Koro a fejébe veszi, hogy törzse folyamatos szerencsétlensége Pai születésével kezdődött, ezért összehívja embereit, hátha köztük van a leendő vezér. Pai a világon mindenkinél jobban szereti Koro-t, de szembe kell szállnia vele és a több ezer éves hagyománnyal, hogy bebizonyítsa: ő az igazi örökös.

A bálnalovas egy modern történet szeretetről, visszautasításról, egy fiatal lányról, aki azért harcol, hogy beteljesíthesse küldetését. A film főszereplőjét, a 14 éves Keisha Castle-Hughes-t 2004-ben a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjra jelölték.

-----------

A kommentem csak annyi, hogy elég rágondolnom és máris könnyek szöknek a szemembe. :)
Wherever you go, go with all your heart.

#2354 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 08. 09. 22:53

Úgy látom minden áron lakatot szeretnétek.  :( 
Miért nem mentek a filmes topicba?  :reklamacio:

#2355 Felhasználó inaktív   VINIKOR 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 09. 23:10

Véletlenül akadtam erre a honlapra és erre a cikkre: link. Kicsit érdekes.
Szolgálati közlemény:                                Konfig leírasa a Profilban található

#2356 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 10. 00:49

Idézet: Basic - Dátum: 2006. aug. 9., szerda - 23:53

Ha topikhoz, témához kapcsolódan folyik értelmes társalgás a vallással kapcsolatos filmekről, akkor miért is kerülne ide lakat? Mindenesetre kevésbé zavaró mint más vadhajtásai a topiknak, khmm.

#2357 Felhasználó inaktív   VINIKOR 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 10. 02:09

Idézet: debaj - Dátum: 2006. aug. 9., szerda - 9:59

Többek között Tacitus is megemlíti az Évkönyvekben, pedig ő aztán nem volt elfogult a kereszténységgel szemben. :)

Idézet

Ezért a híresztelés elhallgattatása végett Nero másokat tett meg bűnösnek, és a legválogatottabb büntetésekkel sújtotta azokat, akiket a sokaság bűneik miatt gyűlölt és Christianusoknak nevezett. Christust, akitől ez a név származik, Tiberius uralkodása alatt Pontius Pilatus procurator kivégeztette, de az egyelőre elfojtott vészes babonaság újból előtört, nemcsak Iudeában, e métely szülőhazájában, hanem a Városban [Rómában] is, ahová mindenünnen minden szörnyű és szégyenletes dolog összefolyik, s hívekre talál.

(Annales, XV/44)

Ehhez kapcsolódik a 2006. június 11. előadás : link. 1 óra 55 perchez "tekerd" a lejátszást. Itt pont arról van szó, hogy milyen ókori szerzők említik meg a kereszténységet. Nagyon érdekes. De az egész érdekes. A Biblia történelmi eseményei logikusan próbálja bizonyítani.
Szolgálati közlemény:                                Konfig leírasa a Profilban található

#2358 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 08. 10. 06:25

Idézet: Basic - Dátum: 2006. aug. 9., szerda - 23:53

Olyan jól elsajátítottad már a fórumszabályzat meg a topikok pontos címének idézgetését. Engedtessék most meg nekem:

Idézet

Vallási felekezetek, egyházak, szekták, Szerepük, helyük a társadalomban

A hittel, egy-egy vallással kapcsolatos filmek kitárgyalása pontosan illeszkedik a címben kövérrel kiemelt témakörbe.
Szóval, mielőtt lakatért kiabálsz, gondolkodj. Volt már ez a topic közel a lakathoz, de korántsem a témához kapcsolódó filmek/könyvek/énekek/táncok kitárgyalásakor.

#2359 Felhasználó inaktív   Basic 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 10. 07:38

Idézet: PPeter - Dátum: 2006. aug. 10., csütörtök - 0:49

Ha topikhoz, témához kapcsolódan folyik értelmes társalgás a vallással kapcsolatos filmekről, akkor miért is kerülne ide lakat? Mindenesetre kevésbé zavaró mint más vadhajtásai a topiknak, khmm.

OK. Megadom magam, én mint vadhajtás!  :respect:  Ha már a góré is azt mondja, hogy lehet, akkor nyomjátok! :D

#2360 Felhasználó inaktív   johnnyrotten 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 10. 07:52

Zenefüggőként had jegyezzem meg halkan:

Jézus Krisztus Szupersztár

(Még mielőtt... szerintem senki nem gondolja, hogy Jézus ilyen enervált csávó lett volna, de ezt a filmet-musicalt nem is ezért lehet szeretni.) :cool:

Téma megosztása:

• (124 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 116
  • 117
  • 118
  • 119
  • 120
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.