HWSW Informatikai Kerekasztal: Garancia tapasztalatok - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (49 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Garancia tapasztalatok átvert illetve elégedett vevők! Értékeld a témát: -----

#841 Felhasználó inaktív   Captain Crash 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 10. 12. 01:46

Elnézés e tekintetben elfogadva. Ezzel együtt továbbra is úgy vélem, hogy jogszabályok emlegetése nélkül is megállja helyét a véleményem, félreértelmezése pedig bármikor, bárminek lehetséges. De arra, hogy ez megtörtént fel is hívtam a figyelmet.

Egyébként a szerződés megkötöttsége tekintetében én tényleg jobbnak látnám a vélelmet a jótállási jegyhez kötni. Természetesen csak jogszabályból keletkező jótállás esetében.

Szerkesztette: Captain Crash 2007. 10. 12. 01:50 -kor

#842 Felhasználó inaktív   lordrolee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 12. 03:15

Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. okt. 12., péntek - 2:30

A teljesítés módjáról az 1959. évi IV. tv. 283-287. § -ai rendelkezik, eszerint a szolgáltatás természetéhez igazodva, illetőleg az adott szerződésre vonatkozó jogszagályi rendelkezésnek megfelelően a jogosoultat mennyiségi és minőségi megvizsgálási kötelezettség terheli. Ugyanezen tv. értelmében ilyen kötelezettség olyan dolgok vonatkozásában nem áll fenn, melyek minőségét tanusították, ill. melyre jótállás vonarkozik. A tv. ezen kötelezettség mulasztásának jogkövetkezményeiről külön rendelkezést nem tartalmaz, csupán kártérítési kötelezettséget eredményezhez és egyes kötelmeknél a mulasztás következményeként speciális szabályok érvényesülnek. (Ilyen például a Ptk. 385. §, vagy az általam említett 311. §)

Ezen hozzászólás pedig arra kívánt rámutatni, hogy a lordrolee által megfogalmazott szándékosságról szó sem volt, illetve, hogy az általam emlegetett felelősség kérdésében mást vélt, mint amit a jog. "Az, hogy néha néha becsúszik egy gyári hibás alkatrész, azt hiszem nem róható fel a kereskedőnek." <-- A felróhatóságot nem említettem, - bár kártérítési felelősség fenn állhat, - én csupán a felelősségről beszéltem.

Ezután jött a népi mesétől kezdve minden belemagyarázás abba, amit írtam...

Halleluja  :D

Igen. Ilyenkor van az, amikor a jog és a való élet nem fedi egymást. Ezek szerint teljesen eltérő jelentéssel bír a jogban a minőség vizsgálata/ellenőrzése mint a való életben. Köszönöm, hogy végre tiszta vizet öntöttünk a pohárba és kiderült, hogy nekem mint kiskereskedőnek marhára nincsen semmilyen minőségügyi kötelezettségem.

Szerkesztette: lordrolee 2007. 10. 12. 03:19 -kor

Kép

Xfire profil

LordRolee

#843 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 12. 08:07

Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. okt. 12., péntek - 1:33

Idézet

emellett még mindig lógsz az egyik vitapartenerednek az állításodat alátámasztó törvényi helyekkel, amiket nem perzentáláltál
Ez legyen a legnagyobb probléma. Ugye?
hat ez csoppet sem kis problema, ugyanis...

Idézet

Arra gondoltam - bár látván a viselkedésedet tévesen - hogy e kérdésben érdemi vitára alkalmas érveket tudunk felhozni egymásnak.
konkretan ez nem valosul meg ebben az esetben!

tudod az erdemi vitara alkalmas ervek pont az adott jogszabalyok idezese lenne. ha ezt keresre sem teszed meg, akkor pont azzal ellentetes amit csinalsz, aminek ezek utan beallitod (miszerint marpedig Te hoztal erveket.)

(jelzem, hogy en sem kaptam meg velemenyen kivul ervet [=allitast alatamaszto torvenyi helyet] arra, hogy egy, a vevo altal elismerten jobb termek csereje nem minosul a ptk szerinti cserenek, es a vevo jogosult visszakerni a vetelarat..)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#844 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 10. 12. 08:17

Idézet: lordrolee - Dátum: 2007. okt. 12., péntek - 1:01

Jahno: Marhára ráérhetsz, hogy éjfélkor nézegetsz törvényeket  :o  :Đ vagy csak rossz alvó vagy?

Kora délután volt, jómunkásember szervert hegeszt, közben pont láttam a bannert, oszt rányomtam. Érdekes, hogy itt is EUval példálóznak, közben odaát a híres EUban sokszor homlokegyenest más tapasztalatok vannak. Érdekes, jó lenne tudni a kinti törvényt, meg kicsit jobban a viszonyokat is, de erre nem sok esélyünk van.
Make love not Wor.

#845 Felhasználó inaktív   lordrolee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 12. 08:21

Egyenlőre még biztos nem. Talán idővel majd, amikor már kis vállalkozásunkat határainkon túlra is vihetjük, megtudjuk hogy mi merre hány lépés.
Kép

Xfire profil

LordRolee

#846 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 10. 12. 08:36

CC és SFIJ, muszáj ezt a topicot is szétszedni?

Szerkesztette: Carmaged 2007. 10. 12. 08:55 -kor

#847 Felhasználó inaktív   Captain Crash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 12. 08:42

Idézet: Carmaged - Dátum: 2007. okt. 12., péntek - 8:36

CC és SFIJ, muszáj ezt a topicot is szétszedni?

Nem, de elárulnád, mivel szedtük szét? Főleg pont most, hogy tökre megbékéltünk egymással? :)

#848 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 12. 08:55

Idézet: Captain Crash - Dátum: 2007. okt. 12., péntek - 9:42

Nem, de elárulnád, mivel szedtük szét? Főleg pont most, hogy tökre megbékéltünk egymással? :)

Az újfent egymásra találásra gondoltam.

#849 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2007. 10. 12. 09:05

khm, khm, az én tanult kollégáim szerint is, amennyiben bizonyított a fogyasztói szerződés megléte (jótállási jegy VAGY olyan számla, amely tartalmazza az azonosításhoz szükséges adatokat úgymint gyári szám, stb), úgy felesleges ezen vergődnötök.
itt kerül képbe az, h megtörtént-e az átadása, azaz ha én azt mondom, h nem, kereskedő meg igen, akkor fifti-fifti, de ha van egy ilyen számla tartó fogyasztási cikkről, akkor túlképp érdektelenné válik. garjegy hasonló. bár ott azért meglehetősen életidegen, h számlát nem adott, nekem meg nem tűnt fel. de mondhatom azt is, h azt mondta elég a jótálláshoz. nem teszi egyzserűvé  a dolgot, mert ugye a számla és jótállási jegy együttes megléte szükséges, ha nincs akkor bizonyítani kell a fogyasztói szerződést, ami jócskán megbonyolíthatja (főleg ha a másik fél nem konstruktívan áll hozzá), de nem teszi lehetetlenné a jótállás érvényesítését.
az ofe meg egy civil szervezet, ne essünk már abba a hibába, h úgy teszünk, mintha vmiféle hatóság lenne,  annyi erővel az ASVA féle illegális forrásból a letöltés is illegális és egyéb okosságokat is készpénznek kéne venni, vagy a BSA ide azzal a szofvernyilvántartással viccét.
találtatok vmit, és most örültök neki, pedig sztem csak módjával kéne ujjongani.

Szerkesztette: avman 2007. 10. 12. 09:06 -kor

- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

#850 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 12. 09:24

Azért nincs leírva a törvényben, hogy ugyanolyanra kell cserélni, mert szükségtelen ilyen részletességgel leírni.

Az ugyanolyan-ság mint kritérium megállapítható:
- az alábbi Ptk-beli szabályok egymásra vonatkoztatásával: 198. § (1), különösen a 205. § (1)-(2), különösen 211. § (1), 227. § (1), 230. § (1), 240. § (1), 241. §, 277. §, 288. §,  305. §, különösen a 305. § (1) "szerződésben meghatározott tulajdonságoknak" rész, 306. §,  306/A. §
- egyszerű nyelvtani értelmezéssel a Ptk. 306. § által említett "kicserélés" megfogalmazásból, különös tekintettel az igekötőre és a "dolog"-ra, amelyre a kicserélés vonatkozik. A "csere" nem szavatossági jog, hanem egy szerződésfajta. Amiről beszéltünk mindvégig az kicserélés
- ha a "jobbat" el kéne fogadni a szerződében szereplő szolgáltatás helyett, akkor a törvény ezt kimondaná és meghatározná a "jobb" kritériumait. Többféle dolog esetén előfordul, hogy fogalmilag nincsen jobb (pl. említett cipő). Ez egy olyan általános kérdés, amit általánossága miatt sem lehet eldönteni a "jobb az van legalább olyan jó mint az ugyanolyan" logikai elvén.

Az elméletet már megírtam konyhanyelven litániák formájában. Kapcsolódó bírósági határozatot nem találtam.

További lehetőségeid egyszerűségi sorrendben:
- regisztrálsz a jogiforum.hu fórumára és szakvizsgázott jogászok felvilágosítását kéred az ügyben vagy
- elolvasol egy kapcsolódó kommentárt vagy jogi tankönyvet
- megkérdezed a fogyasztovedelem.com fórumán
- elmész a fogyasztóvédelemre felvilágosításért
- elmész egy jogi karra felvilágosításért vagy
- elmész egy városi bíróságra, beülsz egy hasonló témájú elsőfokú polgári tárgyalásra, és ha van a bírónak türelme tárgyalás után akkor felvilágosít. Ha annyira a hitelességért vagy oda, akkor az utolsóval kezdd.

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. okt. 10., szerda - 10:44

szerintem meg pont lehetseges a csere, egy, a vevonek mindenben jobban megfelelo darabra!

Szerintem is lehetséges, de a vevőnek nem kötelessége elfogadni, ha pedig elfogadja, akkor pedig a jogi minősítés nem kicserélés lesz.Szerinted lehetséges... Jól van akkor legyél okos és fütyürésszél zsebretett kézzel. Csak ne zavarjon, hogy olyanba kontárkodsz bele, amihez sem lövésed, sem affinitásod nincs és esetleg más laikusoknak teszel keresztbe a megtévesztő érveléssel.

Ráadásul te sem tudod hitelesen alátámasztani az álláspontod, csak azt, hogy abban van valaminemű logika. Ha valaki elmagyarázza, hogy tévedsz, akkor csak belekötsz a másik írásába vagy hitelességért kiáltassz.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#851 Felhasználó inaktív   Captain Crash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 12. 10:40

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. okt. 12., péntek - 8:07

tudod az erdemi vitara alkalmas ervek pont az adott jogszabalyok idezese lenne. ha ezt keresre sem teszed meg, akkor pont azzal ellentetes amit csinalsz, aminek ezek utan beallitod (miszerint marpedig Te hoztal erveket.)

Te vagy aki egyetlen jogszabállyal sem tudnád alátámasztani ami mellett érvelsz, mégsem mondom, hogy hiteltelen vagy, vagy azt, hogy várom a konkrét jogszabályt. (Mondjuk emögött az van, hogy tudom, hogy tévedsz.)

Idézet

(jelzem, hogy en sem kaptam meg velemenyen kivul ervet [=allitast alatamaszto torvenyi helyet] arra, hogy egy, a vevo altal elismerten jobb termek csereje nem minosul a ptk szerinti cserenek, es a vevo jogosult visszakerni a vetelarat..)
Akkor tőled sem történt érvelés, csak azért, mert nem hoztál állítást alátámasztó törvényi helyet? Szerintem gondold végig újra ezt!

#852 Felhasználó inaktív   Captain Crash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 12. 11:49

Másfelöl én úgy gondolom, hogy annak ellenére, hogy nem hoztál jogszabályi helyeket, hogy állításod igazold - mivel nem is jogi alapon közelítetted meg elsősorban - logikus érv volt amellett, hogy hogyan lehetne másképp, mint ahogyan jelenleg van.

Ilyen logikus érv azonban ezzel ellentétesen az is, hogy a jogalkotó itt azért hozta előnybe a fogyasztót, hogy, mint az adott szerződés kapcsán vagyoni hátrányban lévő, ő döntse el, hogy mit kíván kezdeni a kialakult helyzettel. A kereskedő ebben a helyzetben, mint a szerződésszegéséért felelős fél vesz részt.
Mert ugye ebbe a helyzetbe akkor kerül a fogyasztó, amikor a kereskedő a fogyasztónak az első körben lévő jogát nem tudta teljesíteni. Amennyiben a kereskedő ajánlata vonzó, a fogyasztó dönthet úgy, hogy azt elfogadja, amennyiben nem, kezdhet azt a pénzével, amit akar. Akár azt is, hogy a vételárat újra a kereskedőnél költi el.

Szerkesztette: Captain Crash 2007. 10. 12. 11:50 -kor

#853 Felhasználó inaktív   Csaba_20 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 12. 19:10

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. okt. 11., csütörtök - 22:43

Janho az az érzésem, hogy amint vesszük a fáradságot (sic!) és végignyaljuk az egész gari-sztorit CC és Csaba urak egyre randábban fognak beégni :Đ Valahogy nagyon nem szeretem eztafajta vitakultúrát, amikor valakinek egy témában minimális ismeretelőnye van és erre nagyarccal bemondogat dolgokat és eljátssza a májert.. csakhát a sánta kutya effektus :Đ

Az az érzésem, hogy amint a végére értek az átnyalásnak, annál jobban fogod ennek ellenkezőjét érezni. Egészen jó kezdet azért, hogy legalább utánaolvastok annak, amiről osztani próbáljátok az észt. Csak tudnám, hogy kellő tárgyi ismeret hiányában miért alkalmazol folyton olyan stílust a vitapartnereiddel szemben, mintha te sz*rnád a spanyol viaszt a témában. :rolleyes:

#854 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 13. 06:11

Idézet: N0zer0 - Dátum: 2007. okt. 12., péntek - 10:24

Az ugyanolyan-ság mint kritérium megállapítható:
- az alábbi Ptk-beli szabályok egymásra vonatkoztatásával: 198. § (1), különösen a 205. § (1)-(2), különösen 211. § (1), 227. § (1), 230. § (1), 240. § (1), 241. §, 277. §, 288. §,  305. §, különösen a 305. § (1) "szerződésben meghatározott tulajdonságoknak" rész, 306. §,  306/A. §
- egyszerű nyelvtani értelmezéssel a Ptk. 306. § által említett "kicserélés" megfogalmazásból, különös tekintettel az igekötőre és a "dolog"-ra, amelyre a kicserélés vonatkozik. A "csere" nem szavatossági jog, hanem egy szerződésfajta. Amiről beszéltünk mindvégig az kicserélés

Újabb törvényhely, ami bizonyítja, hogy ugyanolyanra kell kicserélni a dolgot:

Idézet: a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény

365. § (1) Adásvételi szerződés alapján az eladó köteles a dolog tulajdonát a vevőre átruházni és a dolgot a vevő birtokába bocsátani, a vevő pedig köteles a vételárat megfizetni és a dolgot átvenni.

Tehát "a" "dolog", az a bizonyos dolog képezheti tárgyát csak a szerződésnek. Már pedig a bolt-vevő kapcsolatban adásvételi szerződés jön létre. Hibás teljesítéskor a már megkötött szerződést kell újrateljesíteni. A felek kötve vannak szerződési nyilatkozataikhoz, a szerződést az abban foglaltak szerint kell teljesíteni. Egyik fél sem térhet el tőle egyoldalúan. Emiatt a kötöttség miatt nem lehet újrateljesítékor más dologgal teljesíteni a szerződésben megjelölt eredeti dolog helyett, az már lefixálódott.

Csak azért írom bogdannak, nehogy az legyen, hogy a topikban ádáz összeesküvés folyt ellene. Egyébként ugyanezeket pont neki már több mint egy éve ebben a topikban is megírtam. Akkor meggyőzte az érv, most nem  :D

Szerkesztette: N0zer0 2007. 10. 13. 06:17 -kor

„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#855 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 16. 21:03

Egy gyors kérdés, bár a választ tudom, de biztos ami biztos.
Pár éve vásárolt 6600GT-t 11K-ért akarják beszámítani, amikor a vételára 44K volt. Mág garanciális. Ha nem tudnak ugyanolyat adni, akkor a 44K-t lehet levásárolni ugye?

#856 Felhasználó inaktív   INT21H 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 16. 22:36

Idézet: Lipton - Dátum: 2007. nov. 16., péntek - 22:03

Egy gyors kérdés, bár a választ tudom, de biztos ami biztos.
Pár éve vásárolt 6600GT-t 11K-ért akarják beszámítani, amikor a vételára 44K volt. Mág garanciális. Ha nem tudnak ugyanolyat adni, akkor a 44K-t lehet levásárolni ugye?

"Lehet" levásárolni, de nem kötelező. Ha nem tudják kicserélni, akkor elállhatsz a vásárlástól és visszakérheted a pénzt. Hogy hol költöd el, a te dolgod.
Fogyasztóvédelmi fórum
"Hanyatló kultúránknak az egyik legkórosabb eleme a járandósági felfogás (entitlement culture) ami szerint az állampolgárnak jár minden, az is, amiért soha életében nem fizetett."

"I meditate diligently every morning. The subjects are life and love. I quit after 3 seconds."

#857 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 17. 17:06

Idézet: INT21H - Dátum: 2007. nov. 16., péntek - 22:36

"Lehet" levásárolni, de nem kötelező. Ha nem tudják kicserélni, akkor elállhatsz a vásárlástól és visszakérheted a pénzt. Hogy hol költöd el, a te dolgod.
Fogyasztóvédelmi fórum

Köszi a választ!
Én is így tudtam, a rossz vincsimet pár éve a vásárlási áron számították be, ahogy kell. Egyik havernak szétment a VGA-ja és 11-ért akarják neki beszámítani, de én is azt mondtam neki, hogy ha 44K van a számlán, akkor annyiért kell beszámítaniuk.

#858 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 22. 10:36

Remélem, hogy jó helyen teszem fel a kérdésemet?! :think: Az iránt érdeklődnék, hogy ugye van egy olyan törvény, mely szerint internetes vásárlásnál nem 3, hanem 8 nap a "visszavásárlási" idő, ha a termék rossz (vagy valami ilyesmi). :D Ez a csak internetes áruházakra vonatkozik, amiknek nincs konkrét boltjuk, csak pl. egy lerakatuk? Vagy a normál boltra is, de az internetes oldalán leadott és futárszolgálattal kért házhozszállításos rendelésre (is) vonatkozik? :confused: Mostánában egyre többször rendelek Bp.-i boltok webes rendelési felületéről és érdekelne az erre vonatkozó jogszabály! :) Előre is köszönöm! :respect:
Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#859 Felhasználó inaktív   lordrolee 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 22. 10:57

Ugyan nem vagyok jogász és nemis ismerem az idevágó jogszabályokat, de sztem ha online vásárolsz, tehát online (webshopon keresztül) vásárolsz, akkor a 8 nap él, attól függetlenül, hogy az adott cégnek van-e üzlethelyisége vagy nincs. A webshopos vásárlás az valami távollévők között kötött szerződésnek (vagy valahogy így hívják) minősül tudtommal.

Szerkesztette: lordrolee 2007. 11. 22. 10:58 -kor

Kép

Xfire profil

LordRolee

#860 Felhasználó inaktív   negyvenketto 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 11. 22. 11:03

Én úgy tudom, hogy a 8 napos vásárlástól való elallás (ha arra gondolsz) az a jogszabály szerint minden weben megrendelt termékre vonatkozik, függetlenül attól, hogy van-e boltjuk és ott megtekinthető-e a termék.
Ez nem arról szól, hogy rossz, hanem arról, hogy jé nem is ezt akartam, nem tetszik a színe, kínai a szeme a guminőnek pedig nepálit akartam meg ilyesmi.
Aztán, hogy ezt a boltok hogyan értelmezik az az ő dolguk itt magyarhonban. Van aki bontatlan csomagolással vesz vissza, van aki teljes csomagolással, de kibontottan is, ha nem használtad a terméket, van aki keresi a kibúvókat ezalól.
Ilyenkor aszem a visszaszállítás költsége téged terhel, ők meg 30 napon belül kötelesek fisszafizetni a pénzmagot.

Valami ilyesmi. Tehát aki pl akar ingyen olvasni az rendelget könyveket a booklinetól, kiolvassa 8 nap alatt és visszaviszi, hogy kösz nem erre gondoltam :)
Az élet a világmindenség meg minden...

Hivatásos topicsüllyesztő...

Téma megosztása:

• (49 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • Utolsó »