HWSW Informatikai Kerekasztal: Ubuntu - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Ubuntu Linux for human beings

#201 Felhasználó inaktív   mefi 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 11. 01. 16:23

Idézet: Friczy - Dátum: 2005. nov. 1., kedd - 10:00

Most megnéztem úgy, hogy a saját gépem hálózati megosztásáról próbáltam megnyitni, és igazad van. Erősen alkalmazásfüggő a dolog, az OpenOffice és pl. az Abiword nem tudja megnyitni, mezei editor igen (persze mivel nem ismeri a doc formátumot, nem lehet vele semmit kezdeni, de ez más kérdés). Valószínű, hogy valami UNC szerű filenevet ad meg neki, amiben benne van a gépnév, megosztásnév, és ezt az Ooo nem ismeri :(

Nem tudok rá megoldást, workaround, hogy mégis smbmounttal bemappeled, vagy pedig átmásolod és a helyi meghajtón szerkeszted :(

A videolejátszás a különféle jogi gondok miatt nagyon rossz az Ubuntuban, én fogtam egy mplayert és forrásból fordítottam magamnak, de ahogy már kaptál választ, alternatív repositorykból is le lehet tölteni.

További megoldás: apt-get install xine (vagy ogle).

Csak egy gyors próba erejéig annyit csináltam, hogy az XP Prof. egy mappáját megosztottam.
Ezután az Ubuntuval Places->Connect to Server, itt megadva az XP-s gépet bejött a megosztás, és
a megosztott dokumentumot megnyitotta.   :think: 
Itthon egy dsl router van, ezen keresztül látják egymást (is) a gépek.

Verziószámok nálam ( márha ez segít  :confused:  ) :
Ubuntu kernel : 2.6.12-9
OpenOffice, Writer->about : 1.9.129

Szerk: A(z) /etc/hosts állományom üres.

Szerkesztette: mefi 2005. 11. 01. 16:27 -kor

#202 Felhasználó inaktív   mefi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 01. 16:25

Idézet: Mono - Dátum: 2005. nov. 1., kedd - 1:48

Rákattintva pl. egy hálózati mappában levő .doc fájlra, felkínálja a megnyitás ezzel:

Ezt pontosan hol, hogyan csinálod, próbálkoznék én is, hátha rájövünk. :)  :think:

#203 Felhasználó inaktív   mefi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 01. 16:50

Idézet: Friczy - Dátum: 2005. okt. 27., csütörtök - 8:47

Ugyan még nem láttam, de az Ubuntuból készült egy kifejezetten servernek szánt CD image is. Gondolom a default feltelepített csomagkészlet más. Talán érdemes egy próbát tenni azzal is.

Pl:
http://ie.releases.ubuntu.com/ubuntu-relea...tu-server/5.10/

Utólag is köszi a linkért, utóbbi napokban enyhén más és álmos napjaim vannak, ezt a kiadást észre se vettem ( volna, ha nem jelzed ). Az év végéig aktív nyúzásnak vetjük alá, majd beszámolok. :respect:

#204 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 02. 08:25

Idézet: mefi - Dátum: 2005. nov. 1., kedd - 17:50

Utólag is köszi a linkért, utóbbi napokban enyhén más és álmos napjaim vannak, ezt a kiadást észre se vettem ( volna, ha nem jelzed ). Az év végéig aktív nyúzásnak vetjük alá, majd beszámolok.   :respect:

Kíváncsian várom a tapasztalatokat.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#205 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 03. 08:31

Idézet: mefi - Dátum: 2005. nov. 1., kedd - 16:25

Ezt pontosan hol, hogyan csinálod, próbálkoznék én is, hátha rájövünk.   :)     :think:  

Tálcán balról a második ikon: Rendszer -> Távoli helyek -> Samba megosztások. Itt bejön a munkacsoport, tudom tallózni a gépeket, megosztásait, minden ok, csak a doc, xls, ppt fájlokat nem nyitja meg. Felkínálja az OpenOffice-t, mint társított alkalmazást, "megnyitás ezzel: OpenOffice" gombra kattintva betöltődik az OpenOffice logo ablak, majd mikor bejönne maga az alkalmazás (Writer, Calc,...), akkor visszaadja a munkaasztalt, mintha semmi sem történt volna.
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#206 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 03. 09:12

Idézet: mefi - Dátum: 2005. nov. 1., kedd - 16:23

Csak egy gyors próba erejéig annyit csináltam, hogy az XP Prof. egy mappáját megosztottam.
Ezután az Ubuntuval Places->Connect to Server, itt megadva az XP-s gépet bejött a megosztás, és
a megosztott dokumentumot megnyitotta.   :think: 
Itthon egy dsl router van, ezen keresztül látják egymást (is) a gépek.

Verziószámok nálam ( márha ez segít  :confused:  ) :
Ubuntu kernel : 2.6.12-9
OpenOffice, Writer->about : 1.9.129

Szerk: A(z) /etc/hosts állományom üres.

Szia!

Hát nekem magyarul beszél, próbáltam megkeresni azt, amit írtál, konkrétan ilyet nem, de szerintem ehhez hasonlót találtam, megmutatnám az én lépéseimet, ahogy szavaidból kivettem:

Kép

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Természetesen a következő ablakban megadom a gép nevét, mappáját, fel is csatlakoztatja szépen, eredmény viszont ugyanaz, mint ha a "Samba megosztások" alól tallóznám ki, minden (egyelőre legalábbis) megnyílik, kivéve az Office dokumentumokat.

Kernel verzió, Writer verzió és /etc/hosts fájl megegyezik nálam is.

Kérlek segíts, te erre gondoltál, így csináltad, ahogy itt leírtam, képekkel mutogattam, vagy rossz felé járok :think:

:respect:

#207 Felhasználó inaktív   mefi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 03. 14:07

Idézet: Mono - Dátum: 2005. nov. 3., csütörtök - 9:12

Szia!

Természetesen a következő ablakban megadom a gép nevét, mappáját, fel is csatlakoztatja szépen, eredmény viszont ugyanaz, mint ha a "Samba megosztások" alól tallóznám ki, minden (egyelőre legalábbis) megnyílik, kivéve az Office dokumentumokat.

Kernel verzió, Writer verzió és /etc/hosts fájl megegyezik nálam is.

Szia, nem akarlak elkeseríteni, de a céges gépemen, a mellettem lévő pl. win98-as gép megosztására keresve megnyitja minden huzavona nélkül a doc fájlokat. Ami azonos az otthoni gépemmel, hogy  GNOME fut itt is. (KDE helyett) :think:    Megnézem ezt a KUBUNTU disztrót. :)

Szerkesztette: mefi 2005. 11. 03. 14:08 -kor

#208 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 03. 15:36

Idézet: mefi - Dátum: 2005. nov. 3., csütörtök - 14:07

Szia, nem akarlak elkeseríteni, de a céges gépemen, a mellettem lévő pl. win98-as gép megosztására keresve megnyitja minden huzavona nélkül a doc fájlokat. Ami azonos az otthoni gépemmel, hogy  GNOME fut itt is. (KDE helyett)   :think:    Megnézem ezt a KUBUNTU disztrót.   :)

Köszi! :)

#209 Felhasználó inaktív   etzel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 11. 18. 22:31

hali!

az érdekelne, hogy mennyire átjárhatóak ezek a distrib-ek GNOME és KDE között?
Pl, fedora-hoz mindkét környezetet adják, és én választhatom ki belépéskor, melyiket szeretném használni

megoldható itt is (ill. ha igen, akkor hogyan), hogy felrakok egy ubuntut, és rátöltök egy kde-t (ami aztán szépen bekerül a login képernyőhöz is, mint választható desktop env.)?

#210 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 19. 01:42

Idézet: etzel - Dátum: 2005. nov. 18., péntek - 22:31

hali!

Pl, fedora-hoz mindkét környezetet adják, és én választhatom ki belépéskor, melyiket szeretném használni

megoldható itt is (ill. ha igen, akkor hogyan), hogy felrakok egy ubuntut, és rátöltök egy kde-t (ami aztán szépen bekerül a login képernyőhöz is, mint választható desktop env.)?

persze
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#211 Felhasználó inaktív   etzel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 11. 22. 11:50

Idézet: kroozo - Dátum: 2005. nov. 19., szombat - 2:42

persze

részleteznéd, kérlek?

beraktam az eredeti kérdést, hogy vissza se kelljen lapozni érte:

Idézet

hali!

Szerkesztette: etzel 2005. 11. 22. 11:51 -kor

#212 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 22. 11:52

Idézet: kroozo - Dátum: 2005. nov. 19., szombat - 1:42

persze

mit? feltelepítesz egy ubuntut, majd atp-get install kubuntu, és aztán választhatsz gdmben vagy kdmben.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#213 Felhasználó inaktív   etzel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 11. 22. 12:54

Idézet: kroozo - Dátum: 2005. nov. 22., kedd - 12:52

mit? feltelepítesz egy ubuntut, majd atp-get install kubuntu, és aztán választhatsz gdmben vagy kdmben.

ilyesmire gondoltam, köszi!

Ha már itt vagy, kicsit kérdezősködök még: ha fut egy apt install folyamat (leszed egy rakás fájlt) és én megszakítom, akkor ugye nem korrumpálódik a rendszer? Van rá lehetőség, hogy később folytassam az install-t? (akár többször is megszakítva - újraindítva azt)

#214 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 22. 13:00

Idézet: etzel - Dátum: 2005. nov. 22., kedd - 12:54

ilyesmire gondoltam, köszi!

Ha már itt vagy, kicsit kérdezősködök még: ha fut egy apt install folyamat (leszed egy rakás fájlt) és én megszakítom, akkor ugye nem korrumpálódik a rendszer? Van rá lehetőség, hogy később folytassam az install-t? (akár többször is megszakítva - újraindítva azt)

attól függ, hogy hol. Ha a letöltéseknél tart még, akkor nem. Ha már egyes csomagokat élesít, akkor elképzelhető, hogy egy két dolog nem fog rendesen működni, de annyira nagyon nehéz elrontani, hogy ne lehessen később befejezni. Általában --fix-missing, esetleg -f jó szolgálatot tesznek...

#215 Felhasználó inaktív   alonso123 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 30. 10:41

Hello.
A tegnapi mysqles problémám miatt úgy döntöttem hogy ubuntura váltok. (mivel frissebb) Le is töltöttem a legujabb amd64 dvd-t felraktam működik, de elég sok mindent be kell még allítani.Ennek egy része érthető: wlan, printer.
_De_ pl: nincs mc !  :o 
Jó mondom felrakom forrásból
erre azt írja ki hogy nem lát alapértlemezett C fordított a $path-ba elérési útvonalba.  Ez egy alap telepítés után elég gyenge eredmény. Mind1.
Na jó akkor fel rakok egy deb csomagot mivel úgy tudtam hogy a kettő kompatibilis. De nem akar ez se sikerülni . Volna valaki aki tudja, hogy mi a legegyszeröbb módja az mc felinstalálának? És ha a *.deb csomagokat nem lehet feltelepíteni (nem csak én vagyok béna) akkor tudtok valalami olyan honlapot mondani, mint amilyen az ubk.uhulinux.hu? Ha viszont a kettő csomagformátuma egyezik akkor felmeről a kérdés hogy kell telepíteni csomagot ubuntu alatt? köszi a segítséget

#216 Felhasználó inaktív   Emvy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 30. 10:51

Idézet: alonso123 - Dátum: 2005. nov. 30., szerda - 11:41

Hello.
A tegnapi mysqles problémám miatt úgy döntöttem hogy ubuntura váltok. (mivel frissebb) Le is töltöttem a legujabb amd64 dvd-t felraktam működik, de elég sok mindent be kell még allítani.Ennek egy része érthető: wlan, printer.
erre azt írja ki hogy nem lát alapértlemezett C fordított a $path-ba elérési útvonalba.  Ez egy alap telepítés után elég gyenge eredmény. Mind1.
Na jó akkor fel rakok egy deb csomagot mivel úgy tudtam hogy a kettő kompatibilis. De nem akar ez se sikerülni . Volna valaki aki tudja, hogy mi a legegyszeröbb módja az mc felinstalálának? És ha a *.deb csomagokat nem lehet feltelepíteni (nem csak én vagyok béna) akkor tudtok valalami olyan honlapot mondani, mint amilyen az ubk.uhulinux.hu? Ha viszont a kettő csomagformátuma egyezik akkor felmeről a kérdés hogy kell telepíteni csomagot ubuntu alatt? köszi a segítséget

/etc/apt/sources.list commentezett sorait uncommentezni, aztán apt-get install mc
while (!sleep) sheep++;

#217 Felhasználó inaktív   alonso123 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 30. 10:55

na sikerült megoldani a telepítés dpkg -i és találtam olyan oldalt az ftp://fsf.hu -n most jöhet a wlan.

#218 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 30. 11:00

Idézet: alonso123 - Dátum: 2005. nov. 30., szerda - 10:55

na sikerült megoldani a telepítés dpkg -i és találtam olyan oldalt az ftp://fsf.hu -n most jöhet a wlan.

ajánlom figyelmedbe az apt-get és az apt-cache parancsokat ;)

#219 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 30. 14:38

Idézet: alonso123 - Dátum: 2005. nov. 30., szerda - 10:41

Hello.

Nyugi. Olvass kicsit utána.
In Flames We Trust

#220 Felhasználó inaktív   evone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 30. 15:04

jo hamar lett hozza leiras :) amint meglesz a 200gb vinyo rakom fel
macbook air 2014

Téma megosztása:

• (126 Oldal)
  • +