HWSW Informatikai Kerekasztal: Ubuntu - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Ubuntu Linux for human beings

#261 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 12. 12. 23:17

Idézet: bogdan - Dátum: 2005. dec. 12., hétfő - 23:14

azt hittem csak en hasznalom a linuxot slackware modban.. ;)

(az umask nem kell, hiszen ugyis ro, gmask van egyaltalan?? a gid sem annyira fontos, ha ugyis egy useres a gep. ha tobb useres, akkor igen!)

A frászt :D 90% vagy megszökik egy éven belül, vagy csak arra használja az xet, h legyen háttér a konzol mögött :D

Egyébként meg felsoroltam az összeset, aminek köze lehet hozzá, és lehet, h nincs gmask, az én fejem sem káptalan, amit nem használok rendszeresen, azt man foo; /;buzzword-emlékből;n-n-n-n; algoritmus alapján csinálom :)

Már a boot elejétől kivág egy képet, meg egy bitkolbászt, és ott szaladnak a messagek (ill van csak bitkolbászos grafika is). Grafikus boot lényegében. Kernel peccs kel hozzá, meg kell neki egy initrd, ahonnan a szarjait szedi, meg ilyesmi.

Ubuntuét már láttam vagy négyszer. Nem sűrűn bootolok :)

Szerkesztette: kroozo 2005. 12. 12. 23:20 -kor

And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#262 Felhasználó inaktív   mefi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 12. 14. 19:25

Idézet: mefi - Dátum: 2005. nov. 3., csütörtök - 14:07

Szia, nem akarlak elkeseríteni, de a céges gépemen, a mellettem lévő pl. win98-as gép megosztására keresve megnyitja minden huzavona nélkül a doc fájlokat. Ami azonos az otthoni gépemmel, hogy  GNOME fut itt is. (KDE helyett)   :think:    Megnézem ezt a KUBUNTU disztrót.   :)

Idézet

Szia!

Természetesen a következő ablakban megadom a gép nevét, mappáját, fel is csatlakoztatja szépen, eredmény viszont ugyanaz, mint ha a "Samba megosztások" alól tallóznám ki, minden (egyelőre legalábbis) megnyílik, kivéve az Office dokumentumokat.

Kernel verzió, Writer verzió és /etc/hosts fájl megegyezik nálam is.

Ejj, sajnálom, ki nem ásom magam a hó alól, de teljesen elfelejtettem. Aktuális még a probléma?  :think:

Ha igen, kanyarintok egy pár gigás partíciót és meglesem, ide a rozsdás bökőt  :)

#263 Felhasználó inaktív   Brianm74 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 06. 23:49

Idézet: kroozo - Dátum: 2005. dec. 12., hétfő - 23:17

A frászt :D 90% vagy megszökik egy éven belül, vagy csak arra használja az xet, h legyen háttér a konzol mögött :D

Mennyire jó és mennyire igaz :nevet2:

Más.

Telepített már valaki Lafisoft-os progit ubuntura? Nekem nagyon kéne az útnyilvántartó, de valami lib-et hiányol és a honlapjuk is azt írja, hogy mélyebb szakértelmet igényel. Ez utóbbi még meg is lenne, de nem szeretném összebarmonli a jól működő rendszeremet. Szal próbálkozni nem nagyon szeretnék.
© 2005-2010. Alfa 75

ThinkPad T41 Pentium-M 1.6GHz, 1024MB,  14.1, ATI 7500
ThinkPad T23 PIII-M 1.0GHz, 512MB,  14.1, SuperSavage
Thinkpad 360PE 486DX2 50MHz, 9.5"touchscreen, 4MB, 540MB
Workpad  20X Dragonball 16 MHz, 2MB

#264 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 09. 08:33

Idézet: bogdan - Dátum: 2005. dec. 12., hétfő - 23:09

ha ezt kerdezted: az ntsf particiokat nem fogod tudni irni, mert a linux kernel ezt nem tamogatja. a jogokhoz kell egy "uid=1000" szeru bejegyzes (a szam a Te uid-ed legyen) az fstab-ban az options-nel. gondolom persze van valami szabvanyos megoldas is az uj grafikus hozzaallas szerint, de az ilyeneket en nem ismerem.

a bootolas felbontasat akkor lehet allitani, ha frame buffer megy. akkor annak meg tudod mondani, hogy konkretan milyen felbontasban szeretned latni.

Ennél "hivatalosabb" módszer természetesen nem nagyon van. Viszont ha több felhasználó is van, akkor nem érdemes az uid értékével játszani, mert akkor csak egy felhasználó tudja használni a vfat/ntfs-t.

Én úgy szoktam, hogy létrehozok egy külön csoportot (mondjuk dos), és ez a csoport tudja olvasni (vfatnál írni is) a dos/windows partíciókat. A dos csoport gid-jét (gid=xxx) beírom az /etc/fstabba az opciók közé, és umask=007 (James Bondról könnyű megjegyezni :)), persze érdemes a noexec,showexec opciókat is felvenni. Persze ha nem akarsz jogosultságokkal foglalkozni, és mindenkinek meg akarod engedni a windowsos partíciók írását/olvasását (értékes dolog úgysincs rajta :Đ), akkor umask=000 aztán csók. De az előző szebb.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#265 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 09. 08:46

Idézet: etzel - Dátum: 2005. dec. 12., hétfő - 22:17

másik, még fontosabb kérdés: grub bootmenüt mivel tudom átszerkeszteni? (esetleg van grafikus program hozzá?)
az a gond, hogy az ubuntut a fedora core4 particiókra tettem, a grub ment a master boot record-ba, de valahogy a fedora témával jön fel (fedora logo + egy rakás felesleges bejegyzés, ezek között szeretnék rendet vágni).

Másik kérdés:
- a boot képernyő felbontását be tudom állítani valahogy? (amikor grub elindul, és elkezdi tölteni az ubuntut, van egy szép barnás logo + kiírja, hogy éppen mit csinál (szokásos kernel boot üzenetek), ezt szeretném 1280x1024-ben látni. Megoldható?

A grub bootmenüt ne nagyon szerkeszd, mert a kernelfrissítéskor lefutó update-grub úgyis át fogja neked írni :)

Illetve ha szerkeszteni akarod, megteheted, de az alábbiakat vedd figyelembe:

Az update-grub az általa megtalált kerneleket automatikusan felveszi a menübe, kivéve, ha korlátozod (# howmany=...)

Grafikus szerkesztésre legjobb egy gnome-terminálban indított vi /boot/grub/menu.lst :), persze használhatod a kedvenc szerkesztődet, bármit, ami normális text file-t képes kezelni (az Openoffice.org nem ilyen).

A file-ban találsz egy rakás kommentet, ezeket nagyon figyelmesen olvasd el, mert ezek befolyásolják a későbbiekben az updat-grub által generált menüt.

A BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST és END AUTOMAGIC KERNELS LIST közti részen csak a megjegyzésekben szereplő opciókat változtasd, magát a kommentet ne szedd ki. Ha olyan menüpontot szeretnél betenni, ami nem generálódik magától, azt ezen kívüli területen add hozzá a file-hoz.
Friczy

#266 Felhasználó inaktív   etzel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 01. 10. 23:20

Sziasztok!

Köszönöm a hozzászólásokat! Közben nagyjából sikerült megoldani a problémákat (ntfs particiók olvasása megy, a többi nem olyan lényeges).

#267 Felhasználó inaktív   somafero 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 23. 22:18

Help pls!
Adott egy Ubuntu 5,1 live,amit dvdről próbálok elindítani,de betöltéskor nm talál vezérlőt,szal
nem talál cdt a gépben azután,miután megadom neki hogy hungary nyelv meg billentyűzet (kipróbáltam pio dvd iroval/lg dvd olvasoval is ua)
Próbáljam meg 1 cd olvasóval is vagy mi lehet a gáz? :confused:

#268 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 24. 14:58

Idézet: somafero - Dátum: 2006. jan. 23., hétfő - 22:18

Help pls!
Adott egy Ubuntu 5,1 live,amit dvdről próbálok elindítani,de betöltéskor nm talál vezérlőt,szal
nem talál cdt a gépben azután,miután megadom neki hogy hungary nyelv meg billentyűzet (kipróbáltam pio dvd iroval/lg dvd olvasoval is ua)
Próbáljam meg 1 cd olvasóval is vagy mi lehet a gáz? :confused:

Sokat segítene, ha elárulnád, milyen vezérlő. Bár a normál ide vezérlőket fel szokta ismerni.
Ha jól rémlik, live-nél is működik, hogy át lehet váltani egy karakteres konzolra (alt+fvalamelyik) és ott lspci, meg lsmod parancsokkal kiókumlálni, hogy mi nem tetszik neki. Illetve alt+jobbra-balra nyilak használatával el tudsz menni olyan képernyőre, ahol a logot is látod, az is segíthet.

Sajnos ennél többet konkrétumok hiányában nem tudok mondani.
Friczy

#269 Felhasználó inaktív   somafero 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 26. 09:13

Idézet: Friczy - Dátum: 2006. jan. 24., kedd - 15:58

Sajnos ennél többet konkrétumok hiányában nem tudok mondani.

Nf4 vezérlőm volt,de már mind1,mert dvd-s verzió immáron muxik. :respect:

Arra van megoldás,hogy kde alatt a hosszú Ő és Ű rövidre cserléhető legyen vagy működjön vmien formában?
Mert jelenleg egy kocka van minden egyes ilyen karakter helyén,az meg elég hülyén néz ki  :think:  :confused:  :omg:

#270 Felhasználó inaktív   evone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 27. 21:03

beraktam gnome ala az openboxot ... kicsit fura de sokkal gyorsabb lett erdekes. meg a masik, frissitettem 1.5-re a firefoxot es azota nem hajlando megnyitni irrsibol semmilyen linket, valaki nem sejti mi lehet a gond? :(
macbook air 2014

#271 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 27. 22:02

Idézet: somafero - Dátum: 2006. jan. 26., csütörtök - 9:13

Nf4 vezérlőm volt,de már mind1,mert dvd-s verzió immáron muxik. :respect:

Arra van megoldás,hogy kde alatt a hosszú Ő és Ű rövidre cserléhető legyen vagy működjön vmien formában?
Mert jelenleg egy kocka van minden egyes ilyen karakter helyén,az meg elég hülyén néz ki  :think:  :confused:  :omg:

kde-control-centerben válassz egy szimpi fontot, amiben van...
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#272 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 30. 13:25

Sziasztok!

Egy kis segitsegre lenne szuksegem. Alapvetoen elegedetten hasznalok egy ubuntuval felvertezett hazi fajlszervert. De nehany dologgal nem boldogulok:

1, az x felbontasa fixen 640x480... megtalaltam az xorg.conf-ot... ott minden rendben van. Megse tudom feljebb vinni, a gnome alatt a felbontas valtasra szolgalo ablakban csak a 640x480 valaszthato. (alaplapi via integralt).

2, zug a gep, de jo lenne ha hozzaferheto lenne allandoan... megoldhato, hogy bizonyos ido utan lekapcsolja a merevlemezeket, esetleg az egesz gepet lekuldje "suspend to ram"-ba?

Koszi,
Samott

Szerkesztette: Samott 2006. 01. 30. 13:25 -kor

(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#273 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 30. 15:54

Idézet: Samott - Dátum: 2006. jan. 30., hétfő - 13:25

1, az x felbontasa fixen 640x480... megtalaltam az xorg.conf-ot... ott minden rendben van. Megse tudom feljebb vinni, a gnome alatt a felbontas valtasra szolgalo ablakban csak a 640x480 valaszthato. (alaplapi via integralt).

Arra tippelek, hogy a monitor időzítései nincsenek jól megadva, ezért ajánl fel mindössze 640x480-as felbontást. A gnome csak azt ajánlja fel, amit az X.org konfigjából ki tud bányászni.
Egy terminálablakban:
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

és itt menj végig ismét a lépéseken, különös tekintettel a monitor adataira. Egy áltagos monitornál a vízszintes szinkron 30-72, esetleg 30-86 vagy még nagyobb szokott lenni, a függőleges meg 60-160. A jelenlegi értékeket is megtalálod az /etc/X11/xorg.conf file-ban.
Friczy

#274 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 30. 15:57

Idézet: Friczy - Dátum: 2006. jan. 30., hétfő - 15:54

Arra tippelek, hogy a monitor időzítései nincsenek jól megadva, ezért ajánl fel mindössze 640x480-as felbontást. A gnome csak azt ajánlja fel, amit az X.org konfigjából ki tud bányászni.
Egy terminálablakban:
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

és itt menj végig ismét a lépéseken, különös tekintettel a monitor adataira. Egy áltagos monitornál a vízszintes szinkron 30-72, esetleg 30-86 vagy még nagyobb szokott lenni, a függőleges meg 60-160. A jelenlegi értékeket is megtalálod az /etc/X11/xorg.conf file-ban.

Fura, de a monitort megismeri (Daewoo 531B)... az okozhatja, hogy jelenleg fizikailag nincs radugva monitor (VNC-n keresztul szoktam hasznalni). Ezt az ujrakonfigolast megnezem, de az emlitett file (tegnap este megneztem) egeszsegesnek tunik.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#275 Felhasználó inaktív   Capri 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 09. 16:04

Sziasztok!

Ma feltelepítettem ezt a rendszert :) Viszont sajnos nem egészen sikerült: a hálókártyát nem telepítette fel. Pedig utánaolvasva automatikusan fel kellene ismernie! (A pci wireless kártyát egy szó nélkül felismerte) A device managerben ott van, unknown device-ként :(
A gép: egy sis 760gx+965-ös chipset rajta az ominózus integrált hálókártyával (sis 190 (?)).
és ezt installáltam: ubuntu-5.10-dvd-amd64 .

Sajnos annyira nem értek (még) a linuxhoz, de reméljük majd változik.

Előre is köszönöm a segítséget.

#276 Felhasználó inaktív   Piter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 23. 10:05

Hi!

Telepítettem egy Ubuntut 5.10-et, egyelőre különösebb cél nélkül. Minden flottul ment, az automatikus frissítések is végrehajtódtak.

Első "önálló" cselekedetem az lett volna, hogy kedvenc böngészőmet felrakom. Kiválasztottam a disztribúcióhoz felajánlott natív telepítőcsomagot (opera-qrvahosszunevufajl.deb), majd a letöltés befejeztével nekiláttam volna a "rendeltetésszerű használatnak". És itt kezdődtek a bajok. A felajánlott alapértelmezett alkalmazás (valami csomagkezelő), közölte hogy nem ismeri fel... hát erre most mit mondjak? Mégis hogyan kell interakcióba lépni egy ilyen ojjektummal?? Énekeljek neki szerenádot? Hívjam el vacsorázni? Biztos túlságosan megfertőztek más grafikus operációs rendszerek, de nekem valahogy természetesnek tűnt, hogy megfelelő helyen kivitelezett duplaklikkel azonnal bizalmas viszonyba kerülök egy fájllal. Letöltöttem a tar.gz-s változatot is, de a kicsomagoláson kívül azzal se tudtam mit kezdeni.

Szóval hogyan tudnám - a lehető legegyszerűbben - feltelepíteni az Operát? Előre is köszi a segítséget.

Egy örök-kezdő Linux-felhasználó.
('95 óta minden évben felnyomok egy-két disztribet valamelyik gépemre, de ezek a fentihez hasonló „nehézségek” miatt általában igen rövid életűek. :Đ)

#277 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 23. 11:44

Idézet

túlságosan megfertőztek más grafikus operációs rendszerek, de nekem valahogy természetesnek tűnt, hogy megfelelő helyen kivitelezett duplaklikkel azonnal bizalmas viszonyba kerülök egy fájllal.

parancssor: sudo dpgk -i operaakarmi.deb

Lesz Operád (helyes, jóféle kis böngésző nagyon) de a linuxos életérzéshez gyökeres szemléletmódváltásra van szükség.
Ezen (hup wiki) rágd át magad és a végére remélhetőleg lesz egy tuti kis rendszered, amin kezdhetsz hozzászokni a linuxhoz.
Olvasgass sokat (szabadon választott forrásokból) a linux lelkivilágáról, működéséről meg ugye a parancssorról. A linux határozottan szereti ha tudod mi hogy működik benne.
In Flames We Trust

#278 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 02. 23. 14:34

Idézet: peti2mtag - Dátum: 2006. febr. 23., csütörtök - 10:05

[...] Szóval hogyan tudnám - a lehető legegyszerűbben - feltelepíteni az Operát? Előre is köszi a segítséget. [...]

Ubuntu Opera Wiki:
https://wiki.ubuntu.com/OperaBrowser

Másik ajánlott olvasmány Ubuntuhoz, itt sok okosság le van írva, nagy segítség az első lépésekhez: http://ubuntuguide.org/
-ZsOlTi-

#279 Felhasználó inaktív   Piter 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 23. 17:09

Köszönöm mindkettőtöknek. :respect: Sikerülni ugyan nem sikerült, de majd még próbálkozom vele. Ekkora szopatást egy egyszerű telepítés miatt?!... No mindegy, ma már nem foglalkozom vele, vagy inkább a héten. :D

#280 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 23. 17:27

azutan az is elmarad, majd egy ev mulva egy ujab distro..? szerintem igy ne is allj neki, hasznald nyugodtan a windowst. igen, a linux telepitesehez, konfiguralasahoz sokat kell tanulni. de meg a hasznalatahoz sem art. cserebe viszont kezesbarany. :D de mint a matematikaban itt sincs kiralyi ut!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

Téma megosztása:

• (126 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »