Idézet: GI - Dátum: 2004. nov. 7., vasárnap - 19:34
Sajnos anyagi állapotom miatt nem tehetem meg, hogy s600-as mercivel járjak ,de te is belegondolhatnál mások írásába.
Én rohadtul elismerem neked, hogy 5.-ben legyorsulsz 80-120-ig (mindketten ötödikben vagyunk).
Még valszeg tovább is, egy darabig, annak ellenére, hogy neked magasabb fordulaton százalékosan nagyobb nyomatékvesztéssel kell számolnod, mint nekem. (előző oldali VW képek, és ez minden dízelnél így van)
De képzeld el, csak fél percre, hogy kiállsz mellém, meg akarsz kerülni. Én is és te is 5.-ben. Tolsz le az útrol a 115Le-s dízeleddel. De én ekkor fogom a 115Le-s FSI motoros gépemet és visszateszem 2-t.
És lehet, hogy többet pörög, már az én autóm is alatta van a nyomatékcsúcsnak. De nem veszít sokat. Ott a grafikon, nézd meg.
De ezt a 2 fokozattal visszatett váltó egy kicsit felszorozza, és nagyobb nyomaték jut a kerékre.
Dízellel tényleg nyomatékból kell menni, jó vele vontatni és jó a nőknek, mert nem fulladnak le, stb. Megvan a maga előnye. De a sportosságtól távol áll.
Vagyis volt egy dízel P206-os VB győztes autó, de ne feledd, hogy ott teljesítménylimit van.
Ha én megértelek, akkor te nemtudnál 5 percet rám szánni?
Vagy melyik egyéb paraméterét nézzem a 2 BMW-nek? A végsebességet? Ami többet megy 5km/-hval (221 és 225), az eléggé nyílvánvalóan jóval kraftosabb 200 körül már.
Nemtom próbáltad e már... De ami 10-el gyorsabb végsebességre, az jóval erősebb minden máshol.
GI: Nem akarok mindig visszatérni oda ahonnan elindultunk, épp ezért csak pár mondatban válaszolok , mert a többi kérdésedet már kitárgyaltuk sokszor!
Ha maradunk a példádnál, és Te mész autópályán 90-el mert le kellett lassítanod, de kivágsz és épp egy 115 Le dízel van a seggedben, akkor Te pakolhatod a sebességeket oda ahova akarod! Nem ártana beleszámolnod: meg kell választanod a fordulatszám függvényébe a megfelelő fokozatot; a motorodnak fel kell pörögnie, ami idő; váltanod kell; a váltás után pedig el kell kezdened gyorsulni! Ne is haragudj, de ennyi idő alatt Téged 2X körülautózik egy dízel, pusztán azért mert Ő kiteszi az irányjelzőjét, ad egy kövér gázt, és csókoltat Téged! Hát ez a nagy igazság!
A dízel motorokat pedig nem kell cserélgetni, csak nem kell széthajtani, ennyi a titok!
Ha valamit eleve nagyobb igénybevételre terveznek, kevesebb fordulathoz, akkor az többet fog elmenni mint az, amit sokat pörög, és nem annyira erős konstrukció!
Hallottál már olyanról, hogy egy benzines motor elmegy 250e km-ert felújítás nélkül? Dízelben elég sok ilyet lehet hallani, az új HDi-k között is! Kapnak ez idő alatt egy új kuplungot, és mennek tovább.
Tudom, hogy nehéz megemészteni, hogy a dízel motorok már jól mennek, nem szennyeznek, elenyésző konstrukcióból adódó a súlytöbbletük, ráadásul nem is fogyasztanak szinte semmi üzemanyagot sem, de próbáljuk meg apránként feldolgozni!
Végezetül GI, mi nem akarjuk, hogy Te lecseréld a benzines autódat egy dízel autóra! Mindenki döntse el, eme hozzászólások után, hogy Neki melyik "oldal" tetszik, és válasszon pénztárcájának, vezetési stílusának, és igényeinek megfelelően!