Idézet: Mykee - Dátum: 2004. dec. 8., szerda - 21:48
Amíg a megoldásokon meditálok, azért kérdeznék ON-t is.
Tehát ha Premierebe betetted, effektezted, szűrted, miegyéb, akkor ezt a végén mibe és hogyan mented ki, ha később DVD-re akarod tenni? A Premiere-es szerkesztést gondolom szintén WinME alatt csinálod, de ugye a 4 GB-os limit miatt hogyan lesz alapanyag? Mivel authorizálsz?
Ugyanis (bár tudom furcsa ember vagyok) a Premiere-n gondoltam a Timeline kijátszást, és Studio 9-cel az authort, de a projectek nem vihetők át.
Különben lehet, hogy megtaláltam az egérutat:
felteszek egy Win2k-t, és az 1.5-ös driverrel, limit nélkül leszedem az MJPEG cuccot, és XP alatt bedobom a Studio-ba, ami DC10-alapú kijátszást csinál render után. Jelenleg csak egy bajom van, hogy a szűrőktől és bármilyen effektustól elszáll a nyavajás, ha nem vele lopom le a videót.

Az meg csak max 6000-es lehet.

Azt nem tudom, hogy a kimenetet mivel, hogyan tehetem lejátszásra aktívvá a Premiere pluginen és a Studio dc10-es patchen kívül... :confused:
Mint már említettem a Premiere egy NLE rendszerű szerkesztő program. Ez azt jelenti, hogy nem nyúl fizikailag a forrás file-hoz hanem egy leíró file-t képez. Ez a leíró file pedig nem más mint a project file. Ez tartalmaz mindent azaz minden szükséges adatot (vágások helyeit, felhasznált effektet és filtereket meg ezek beállításait, a hangsávok adatait, stb.).
Tehát a menet a következő:
Capture-ölt anyag be a Premiere-be majd vágás, effektezés, ha szükséges akkor filterek beiktatása, feliratok elkészítése a Pinnacle Title Deko ill. a Title Express programokkal melyek ugyan külső programok de plugin szinten be vannak telepítve a premiere-be. Ha mindennel kész vagyok csak simán mentem a project-et és kész. Ha azonnal készítem az MPEG2 file-t akkor simán export (a Cinema Craft Encoder-t használom mely plugin szinten szintén beépül a Premiere-be). Ha később kell elkészíteni az MPEG2 file-t akkor sem kell semmit se menteni (exportálni) mert mindent a project file tartalmaz. Aztán ha kell az MPEG2 akkor project nyitás a Premiere-ben majd export MPEG2-be.
Igen WinMe alatt szerkesztek de a 4GB-os limit nem izgat mert:
1. a project file mérete pld. egy 3 órás project esetén (mely tele van tűzdelve effektekkel,
feliratokkal) sem nagyobb pár MB-nál.
2. az MPEG2 exportnál általában 2 órányi anyaggal dolgozom (általában max. ennyit teszek egy DVD-re)
ez pedig nem lépi át a 4GB-ot (2 órányi anyagnál az MPEG2 bitráta értékei a következők:
min.: 2000Kbps, átlag: 4500Kbps, max.: 9000Kbps természetesen VBR kódolást használok)
Ha viszont egy lemezre több kell mint 2 óra vagy emelnem kell a bitrátát akkor részekben készítem el
az MPEG2 file-t azaz export-nál egyszerre nem az egész project kerül ki hanem részenként azaz csak
egy egy kijelölt rész ami még nem lépi át a 4GB-ot. A Premiere-ben a szakaszok kijelölése is
kockapontosan történik (az audio sáv (sávok) esetén nem kell darabolni azaz a hang egyben megy ki
exportra mégpedig 48KHz PCM WAV formátumban)
A DVD authoring már XP alatt történik és erre a Scenarist author programot használom. Ebben a
programban kerülnek összefűzésre a darabolt MPEG2 file-ok is (normál összefűzés tehát folyamatos
lesz a lejátszás azaz nincs akadás az összeillesztésnél) és itt készül a Dolby Digital 2.0 (AC3)
kódolása is a kimentett PCM-ből.
Az MPEG2 készítését viszont ma már nem a fentiek szerint végzem mert szeptemberben vettem egy Pioneer DVR-520 asztali DVD felvevőt.

Ma már nem használok software-es MPEG2 készítést hanem simán kijátszom a kész anyagot a timeline-ról és az asztali felvevő készíti az MPEG2 videót és a Dolby Digital 2.0 kísérőhangot.
Viszont az authoring továbbra is PC-n készül (a kijátszás DVD-RW -re történik majd ez rippelve van a gépbe /demultiplexelve/).
Szerkesztette: wpepi 2004. 12. 08. 22:57 -kor