HWSW Informatikai Kerekasztal: kenyérsütö - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (40 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

kenyérsütö süssek otthon? Értékeld a témát: -----

#281 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 12. 11:22

Idézet: S W - Dátum: 2005. febr. 12., szombat - 10:09

Nem egyszerubb, higienikusabb minden alkalommal frisset kesziteni? :omg:

Nem. A kovásznak éppen ez a lényege. A higiéniának meg más.... :)
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#282 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 12. 11:27

Idézet: perzecutor - Dátum: 2005. febr. 12., szombat - 11:13

ha valaki tud/talál cukorbetegnek való kenyérreceptet, azt megköszönném.

Idézet

Graham-kenyér
Hozzávalók: 1 kg Graham-liszt, 30 dkg fehérliszt, 4 dkg élesztõ, 10 dkg napraforgóolaj, kb. mokkáskanál õrölt kömény (ízlés szerint), 2 dkg só, 1,2 1 víz.

Az élesztőt 2 dl langyos vízben jól feloldjuk, és 10-15 dkg liszttel tejföl sûrûségû kovászt készítünk, majd langyos helyen 35-45 percig kelesztjük. Közben a kétféle lisztet megszitáljuk és az őrölt köményt hozzáadjuk. Amikor a kovász megkelt, a liszthez öntjük, összekeverjük, a langyos sós vizet fokozatosan adagoljuk és elkezdjük a dagasztást. Közben hozzáöntjük az előre lemért napraforgóolajat és simára dolgozzuk a tésztát. Fontos, hogy a tészta fakanállal könnyen keverhető legyen. Akkor kapunk jó kenyeret, ha a tészta jó lágy. Az így elkészített tésztát 30 percig pihentetjük, majd kivajazott vagy olajozott tepsibe rakjuk. 15-20 percig pihentetjük, elõmelegített sütőbe helyezzük, közepes erősségen kb. 60 percig sütjük. A sütőben hagyjuk kihûlni, hogy a kenyér teteje puha legyen. 

--------------------------------------------------------------------------------
Graham-kenyér burgonyával
Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 50 dkg Graham-liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg burgonyapehely vagy 25 dkg fõtt, áttört burgonya, 3 dkg só, 3-4 dl tej, tojássárgája, a tetejére lenmag.

A megszitált langyos liszt közepébe mélyedést képezünk, és beleöntjük a langyos vízben feloldott élesztőt, majd letakarjuk és 60 percig kelni hagyjuk. Ha jó a kovász, akkor ráöntjük a burgonyapelyhet, a sót, a maradék lisztet, az olvasztott vajat és tejjel jól összedolgozzuk. Ezután a tésztát letakarjuk, 60 percig kelni hagyjuk. Ez idő eltelte után átgyúrjuk, négy részre osztjuk és kisebb vekniket formázunk belõle, kizsírozott tepsibe tesszük, 30 percig kelesztjük, közvetlenül sütés előtt tojássárgájával bekenjük, lenmaggal megszórjuk. Előmelegített, közepesen meleg sütőben 25-30 percig sütjük. 

--------------------------------------------------------------------------------
Graham-kenyér búzacsírával
Hozzávalók: 1 kg Graham-liszt, 10 dkg búzacsíra, 10 dkg kukoricaliszt, 10 dkg zabpehely, 1 dkg élesztő, 1 dkg só, 1 l langyos víz, 1 evőkanál lenmag, 5 dkg napraforgóolaj, 1 dkg méz.

Az élesztőt mézes, langyos vízben megkelesztjük. A zabpelyhet kávédarálón megőröljük. Ezután a különbözõ liszteket a búzacsírával, a sóval és a lenmaggal jól összekeverjük. Az élesztőt ráöntjük a lisztre, a langyos vízzel alaposan eldolgozzuk, és közben hozzáadjuk az olajat. Az így elkészült tésztát tálban 3-4 órán át langyos helyen megkelesztjük. Ez idő letelte után kiolajozott tepsibe tesszük, 30 percig pihentetjük, és közepesen meleg sütőben sütjük kb. 45-50 percig. Ha kész, a tepsiből óvatosan a kenyérvágó deszkára borítjuk és tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk kihûlni. 

Nem gépre készültek, de talán adaptálhatók.
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#283 Felhasználó inaktív   S W 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 02. 12. 14:55

Idézet: lameXpert - Dátum: 2005. febr. 12., szombat - 12:22

Nem. A kovásznak éppen ez a lényege. A higiéniának meg más.... :)

He-he! A HACCP-ellenor meg ugy zarna be a boltot/pekseget/ettermet hogy meg a bejaratot is leheggesztene... :omg:
SW

#284 Felhasználó inaktív   Nevergone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 12. 15:10

Idézet: S W - Dátum: 2005. febr. 12., szombat - 14:55

He-he! A HACCP-ellenor meg ugy zarna be a boltot/pekseget/ettermet hogy meg a bejaratot is leheggesztene... :omg:

Elöbb olvass.
Aztán beszélj.
Jó...? :)

(U.i.: lameXpert -nek van igaza... ez a kovász lényege. És ez a megoldás (azon kívül, hogy évszázadok óta működik, csak akkor még nem hűtőszekrény volt), megfelelően kivitelezve nem biztos, hogy kevésbé higiénikus, mint az "újkori dolgok..."

Idézet

„én még olyan programozási problémát soha az életemben nem láttam, amiben az alkalmazásoknak kommunikálniuk kellett volna egymással, leszámítva az indítósztring átadását. az interprocessz kommunikáció egy baromság, ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor azt a hálózati protokolon keresztül megteheti. ”
[link]

#285 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 12. 15:36

Idézet: S W - Dátum: 2005. febr. 12., szombat - 14:55

A kovászos uborkát sem lehet "higiénikusan" elkészíteni.
Az egyik lényeges eleme az uborkára helyezett kenyérdarabkák napon erjesztése.
Sajtot, és szalámit se egyél, és sört se igyál.

A te világod pl: a Zepter-edényhasználat.
Tökéletes, higiénikus, és ehetetlen.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#286 Felhasználó inaktív   dani83 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 12. 17:51

Én most sütöttem itthon egy Joghurtos kenyeret...isteni lett  :respect:  :up:

Szerkesztette: dani83 2005. 02. 12. 17:51 -kor

Sírva születtél, körülötted mindenki nevetett.Igyekezz úgy élni, hogy nevetve távozz, és körülötted mindenki sírjon!

#287 Felhasználó inaktív   S W 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 12. 17:56

Idézet: S W - Dátum: 2005. febr. 7., hétfő - 21:40

Udv Mindenkinek!

Halabol, mert olyan joszivuek es segitokeszek voltatok, szep lassan kozreadnam a kenyersutovel szerzett tapasztalataimat.  :D
Azert lassan hogy a koztes idoben legyen lehetoseg a velemenycserere, veszekedesre, anyazasra, stb. :nevet:

Nagyszeru!
Alakul a velemenykulonbseg... :taps:
SW

#288 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 12. 18:27

Ha neked ez az öröm alapforrása.....

Kép
¤

#289 Felhasználó inaktív   perzecutor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 12. 19:40

Lamex, kösz a graham kenyeret, mondjuk nem tudtam, hogy cukrosoknak is jó. Adaptálni fogom, és pné megsimogatja buksi fejemet.... :)  Mellesleg a tehén nem is igazi! Nem LILA!
Eddig még egyikőtök sem győzött meg arról, hogy az egymozdulatos élesztőbedobás helyett kezdjek konyhamüvészeti praktikákba, de lehet holnap kipróbálom. Csak ki ne másszon a hütőből, mert én hajlamos vagyok ottfelejteni, ma is találtam az egyik sarokban egy fél biotejfölt. Zöld volt. :)
Business as usual. We fucked up everything.

#290 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 12. 20:04

Idézet

A teljes értékû lisztből készült Graham–kenyér nem csak egészségesebb a fehér kenyérnél, hanem igen jó íze van, sokáig megőrzi a frissességét, és nem savanyodik meg a tárolás alatt. Még ízletesebbé tehetjük, ha a tésztájába ízlés szerint beledolgozunk 10–20 dg egyéb gabonalisztet, vagy 6 dg hántolt napraforgómagot, illetve 2–3 órán át bő vízben áztatott lenmagot. Barna rozsliszt, rozspehelyliszt, zabpehelyliszt, hajdinaliszt, zabkorpa, kukoricapehelyliszt, rizsliszt, árpapehelyliszt, tönkölyliszt, amarantliszt vagy más lisztek használata esetén a Graham–liszt mennyiségét arányosan csökkentsük. Egyéb adalékanyagokkal (pl. búzacsíra, burgonyapehely, szójaliszt) vigyázzunk, mert nagyobb mennyiségben tömörré és nehezen átsüthetővé teszik a korpás kenyeret. A kevert lisztből készített kenyér dagasztása során fokozottan ügyeljünk arra, hogy a tészta ne legyen túl lágy, mert kelesztés során könnyen kifakad, és az eltávozó széndioxid következtében összeesik. A rozslisztnek és egyéb adalékanyagoknak ugyanis nincs sikértartalmuk, így búzaliszthez keverve a sikérváz egyre vékonyabb és sérülékenyebb lesz, ami lehetővé teszi a széndioxid elszökését. A kevert lisztből készült kenyér tehát sohasem lesz olyan magas és laza szerkezetû, mint a tiszta búzakenyér. A kifakadás veszélyének csökkentése érdekében a kevert lisztből készült tésztát második alkalommal 10 perccel rövidebb ideig kelesszük.

Aki a barna kenyeret szereti, a kovászt is Graham–lisztből készítse. A teljes egészében Graham–lisztből készült kenyér nem lesz ugyan olyan foszlós, mint a félbarna változat, de az ízében egyetlen korpás kenyér kedvelő sem fog csalódni. A kovász készítéséhez most 4 dkg élesztőt, a tészta dagasztásához pedig 4 dl, illetve rozskenyérnél 3,8 dl vizet használjunk. A második kelesztési időt barna Graham–kenyérnél szintén 10 perccel, míg kevert liszt használata esetén 20 perccel csökkentsük. Barna Graham–kenyér sütése esetén fokozott jelentősége van annak, hogy milyen a liszt minősége. Érdemes több malom lisztjét is kipróbálni, mert igen nagy a színvonalbeli különbség közöttük. A minőségi Graham–liszt már a színéről és az állagáról is felismerhető. Ez a liszt az optimális finomliszt–korpa arány következtében középbarna színû, és kevés durvára őrölt búzacsírát is tartalmaz. Amennyiben nem kapunk Graham–lisztet, akkor mi is előállíthatjuk magunknak otthon, étkezési búzakorpa és finomliszt 1:4 arányú keverékébõl. Finomabbá tehetjük, ha kilogrammonként 1 kávéskanál friss búzacsírát is teszünk hozzá. Ehhez a liszthez a nagyobb szemcseméret miatt jóval több vizet kell adni.

Tudod, férjeknek kevés dolog szabad, de ami igen, az kötelező.... :)
¤

#291 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 12. 20:16

Idézet: perzecutor - Dátum: 2005. febr. 12., szombat - 19:40

Eddig még egyikőtök sem győzött meg arról, hogy az egymozdulatos élesztőbedobás helyett kezdjek konyhamüvészeti praktikákba, de lehet holnap kipróbálom. Csak ki ne másszon a hütőből, mert én hajlamos vagyok ottfelejteni, ma is találtam az egyik sarokban egy fél biotejfölt. Zöld volt. :)

Nekem egy pékipari szakmunkás mondta ezt a lehetőséget.
8 órás érlelési időt illik neki hagyni minimum.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#292 Felhasználó inaktív   S W 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 12. 20:28

Idézet: lameXpert - Dátum: 2005. febr. 12., szombat - 19:27

Ha neked ez az öröm alapforrása.....

Mint a kezdet kezdeten jeleztem pontosan a velemenykulonbsegek alapjan vetodnek fel tobbfele nezopontok, szemleletek melynek alapjan kialakithatod sajat modszeredet, velemenyedet, stilusodat. Aki meg ezert is engem hibaztat annak...:kma:

Szerkesztette: S W 2005. 02. 12. 20:28 -kor

SW

#293 Felhasználó inaktív   perzecutor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 12. 20:38

Tudod, férjeknek kevés dolog szabad, de ami igen, az kötelező.
...........
ezt tudom. De mégis gyüjtögetem a pluszpontokat, hátha 1x,.... legalább argumentumként... :)

#294 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 12. 23:41

Idézet: perzecutor - Dátum: 2005. febr. 12., szombat - 20:38

Tudod, férjeknek kevés dolog szabad, de ami igen, az kötelező.
...........
ezt tudom. De mégis gyüjtögetem a pluszpontokat, hátha 1x,.... legalább argumentumként... :)

Értem én azokat a pluszpontokat... és szorítok.
¤

#295 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 02. 12. 23:44

Idézet: S W - Dátum: 2005. febr. 12., szombat - 20:28

Mint a kezdet kezdeten jeleztem pontosan a velemenykulonbsegek alapjan vetodnek fel tobbfele nezopontok, szemleletek melynek alapjan kialakithatod sajat modszeredet, velemenyedet, stilusodat. Aki meg ezert is engem hibaztat annak...:kma:

Tudtommal senki nem mondta, hogy neked hogyan kell csinálni....  viszont a disznó pinaszőrénél fogva kezdtél előrángatni eléggé értelmetlen dolgokat. És ezután még triumfálni is akarsz.... biztos igazad van.  Jóéjt.
¤

#296 Felhasználó inaktív   S W 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 13. 01:07

Tovabbi jo sutogetest mindenkinek...
SW

#297 Felhasználó inaktív   akita 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 14. 13:36

A kenyérsütő naggyon jóóó, én szeretem az otthon sült kenyeret, és vasárnaponként mindig hozok a koliba :D

Olcsóbban is jön ki, mint ha boltból vennétek!  :hungry:
"Lenni, vagy nem lenni"
"Bátraké a cseresznye!" és mindenkinek legyen szemcserés a papja :) !

#298 Felhasználó inaktív   evett23 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 14. 13:40

Idézet: akita - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 13:36

A kenyérsütő naggyon jóóó, én szeretem az otthon sült kenyeret, és vasárnaponként mindig hozok a koliba :D

Olcsóbban is jön ki, mint ha boltból vennétek!     :hungry:

Így van! :dance:  :hungry:
evett

#299 Felhasználó inaktív   c0rn 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 14. 14:41

Idézet: perzecutor - Dátum: 2005. febr. 4., péntek - 18:58

na, milyen lett az első?

1000 bocs, nem jártam erre:

1. kenyér:  (hagyományos fehérenyér)
friss élesztőt használtam,  (mostmár tudom, hogy nagyon sokat...)
a kész kenyér atom élesztőszagú lett, de azért megkóstoltam, majd jól bekajáltam....
Később a kenyér életre kelt odabent...

2. kenyér:  (szintén hagyományos):
Itt már kevesebb volt az élesztő, de a kenyér marha sűrű lett,
de cserébe FINOM és nem kelt életre.

3. kenyér:  (asszem a Yep féle szalámis+sajtos döbbenet):
KIRÁLY lett, csak sok, másnap estére meg megkövesedett.

4. kenyér: (gyümölcskenyér):
Itt már áttértem a Dr. V.-ker. :-) por élesztőre (instant)
TELJESEN JÓ, minden okés, frankó állag, stb.
csak vastag a héja (túl vastag az a réteg ami keményre sül)...
Ezen hogy lehetne segíteni?

#300 Felhasználó inaktív   perzecutor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 02. 14. 19:09

Idézet: c0rn - Dátum: 2005. febr. 14., hétfő - 15:41

1000 bocs, nem jártam erre:

4. kenyér: (gyümölcskenyér):
Itt már áttértem a Dr. V.-ker. :-) por élesztőre (instant)
TELJESEN JÓ, minden okés, frankó állag, stb.
csak vastag a héja (túl vastag az a réteg ami keményre sül)...
Ezen hogy lehetne segíteni?

..
azt írod itt már áttértél a doktorra, de beleöntötted az egészet? szerintem az baromi sok, de hogy a héja mér lett vastag azt  :confused: nem állitottad el a programot a kenyérhéjnál?

Téma megosztása:

• (40 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.