HWSW Informatikai Kerekasztal: Házépítés és rejtelmei - Stealth Towers - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (14 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Házépítés és rejtelmei - Stealth Towers Avagy miről szólt volna az eredeti topic

#81 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 12. 20. 14:28

Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. dec. 19., vasárnap - 23:08

Fixaljunk le veglegesen, amit lehet:

- alapanyag tekinteteben teljesen mindegy mit kell megmunkalni (vorosrez vagy aluminium)
- mivel lesznek leveheto takaro lemezek, felejtheto a lamellak "design-olasa"

- Szvsz a radiator eseteben a v.rez holeadas szempontjabol nem hatekonyabb annyival, mint amennyivel hatranyosabb a sulyanak tobblete.
- Ha nem nagy macera, maradjon a vegeken a 30-45 fokos letores. Mennyire jelent problemat, hogy a szalag gazdasagos felapritasahoz egyszer az egyik, masszor a masik iranyba lenne 30-45 fok a vagando el?

Idézet

Ha valoban indokoltak a 150mm szeles lamellak, akkor tolem lehetnak akkorak. De ezt a szerszam elkszitese elott le kell fixalni. En felesleges "anyagpazarlasnak" tartom. Lamellak szelessege szerintem nyugodtan fixalhato 60mm-ben.

A 150mm-rel kapcsolatos reakciom a meret abszurditasat hivatott kidomboritani, megha nem is volt kelloen egyertelmu :) Szerintem a realis szelesseg 30-50mm koze teheto, ezert az Inter-Thermo Rt. altal nyujtott 43mm megfelel.

Idézet

Azonban azt nem tartom feleslegesnek, hogy haromnal tobb helyen legyenek "atszurva" csovekkel.

Persze, celszeru sok csovet alkalmazni.

Idézet

Ezt nem ertem! Milyen vegekrol van szo? A lamellakon kersztul futo csovek egy "gyujtoben" vegzodnek.

A csore fuzott lemellakrol egybol ez a konstrukcio jutott eszembe:
Kép
Fel sem merult bennem, hogy a sajat konstrukciommal otvozzem :) De jo otlet. A kepen lathatoval kapcsolatos eszreveteleim:
- A folyadek kigyozo utjat ki lehet ugy alakitani, hogy ugyanabba a sarokba erjen vissza. Igy egyszerubb a csoveket kezelni.
- Gyanitom, hogy a kepen lathato csovet, es 180 fokban kanyarodo idomot nem lehet kisebb atmerovel kapni.
- A 180 fokos idom merete behatarolja, hogy milyen surun kell a csoveket elhelyezni.
- Nem tudom, hogy alubol kaphato-e ilyen 180 fokos idom.
- A menetes gyorscsatlakozoval valo kompatibilitast meg kell valahogy oldani, nem tudom kaphato-e keszen ennek megfelelo toldalek.

Ezzel szemben, ha a 180 fokos idomok helyett egy-egy vegelemet hasznalunk, akkor:
- Megvalaszthato, hogy parhuzamos, kigyozo, vagy a ketto sajatos kombinaciojat alkoto jaratok kozul melyik keruljon kialakitasra.
- Tetszolegesen megvalaszthato a csovek atmeroje, a koztuk levo tavolsag es egymashoz viszonyitott elhelyezkedesuk.
- Nincs szukseg semmilyen forrasztasra, csupan a vegelemeknel gumitomitesre es csavarokra.
- Az alu csovek+lamellak egyuttese konnyen feluletkezelheto, sot a radiator hosszu hasznalat utan is konnyen szetszedheto, tisztithato.
- A felfuggesztes is maradhat az eredeti, a virtualis modellen lathatoval kompatibilis

Mindent osszevetve azt hiszem a radiator fobb konstrukcios kerdesei megoldasra talaltak :)
Hamarosan lemodellezem.

Idézet

Te szeparatornak nevezted a rajzokon!

Nem, a szeparatorok a lamellak kozott vonnak (lamellak szama -1 db). Amire te gondolsz, azt vegelemnek nevezem (2 db a ket szelen).

Idézet

Az alaplap talcaval szerintem van egy kis konstrukcios problema! Ha jol latom, akkor pont az a resz hianyzik, ami a processzor foglalat mogott helyezkedik el. Nem tudom ki hogyan van ezzel, de en ehhez a reszhez szoktam rogziteni a blokk leszoritasahoz hasznalt M4-es szarakat. Nem szeretem, ha az alaplap van terhelve.

Jol latod, de szandekosan az a resz lett kihagyva. A nyak kenyelmesen elbirja a blokkot, s igy a kivagasnak koszonhetoen az alaplap kiszerelese nelkul lehet a rogzitest felhelyezni.

Idézet

Tovabba ha megint csak jol latom, akkor maga a talca, egy lemez, aminek hajlitva vannak a szelei - ezek kepezik a csuszo reszt a sinekben.

A sin szempontjabol nem letfontossagu az elhajlitas, anelkul is egyszeruen kivitelezheto. Sokkal inkabb az alaplapi talca mereviteset hivatott szolgalni.

Idézet

Plussz koltseget jelentene a teli lemezre vagni egy akkora lyukat!

Attol fugg, milyen megmunkalassal keszulne. Elsore lezerre gondoltam, de ha tudsz konkret kivitelezot, aki mas megmunkalassal is biztositja a kello precizitast, de alacsonyabb koltsegvonzattal, ugy allok elebe.

Idézet

Az unnepek utan, amint van ra lehetoseg, szerintem egy kozos talalkozot letre kellene hozni! Akar Nalad, akar nalam.

Ezt majd PU-ben megbeszeljuk.

Szerkesztette: HookR 2004. 12. 20. 14:38 -kor

A tévedés jogát fenntartom :)

"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB
DTX-Box :: Koncepció

#82 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 20. 18:09

A trapez formara vagas konnyen megoldhato. Elsore a lamellak hosszanak a duplajara kell vagni a szalagot. Igy kapunk egy paralelogramma format. Majd miutan fel van darabolva az egesz tekercs, ezeket a paralelogrammakat terben az X tengely menten 180 fokkal el kell forditani es pontosan felbe vagni. Szerszam tekinteteben valtozas nem lep fel, csak majd a vegutkozot kell beallitani es ketszeres idotartamot vesz igenybe az elkeszites.
Meg felotlott bennem az, hogy mivel a lemez tekercselve vasarolhato meg, igy a lamellak felulete kicsit domboru lesz. Ez viszont kikuszobolheto azzal, hogy izlesesen a ket vegpontjahoz minel kozelebb kell elhelyezni az elso szemeket, igy a lamellak kisimulnak majd.

Csupan kivancsisagbol kerdezem, de miert ragaszkodsz annyira az Inter-Thermo Bt.-hez, mint beszerzesi forrashoz?

Ez a szeparator dolog bezavart engem egy kicsit, de most mar tiszta a kep. Gyakorlatilag irhattal volna tavtartot es akkor en paraszt is megertem. :)

Oalex radiratorara nezve, kirazott a hideg. Forrasztottal mar hazilag ilyen rovid csoszakaszt? Nagyon hamar atmelegszik, amit beforrasztottal elenged. Egyszoval nem lehetetlen, csak k*rva maceras. Annyi penz meg nem letezik, hogy ezt forrasztgassam! Ezt el kell felejteni! Nagyon jok lesznek a vegelemek!

(Halkam jegyzem meg, hogy nekem oalex radiatoraval ellentetben, egy sima ketutemu wartburg huto radiatorom volt passzivan. Kozel ugyan olyan eszkozoket is hutottem vele es alig volt 5-7 fok kulonbseg, oalex javara. Sot, a wartburg lamellai vizszintesen helyezkedtek el. De ezt dierkt nem irtam a topikba.)

Modellezz csak nagy boszen! Mar alig varom az elso prototipus teszteleset! :)

Az alaplapi talcara atterve.
Szerintem a kovetkezo konstrukcio jobb lenne, mint a lemezes megoldas. Kicsit magyarazom. A zold, attetszo reszek nem ilyen otrombak lennenek, hanem egy teglalap (tehat nem negyzet) profilu zartidom, a hosszu oldalan, hosszaban keresztbe vagva. Igen, ez a mondat fenomenalisra sikeredett! Ezek kepeznek az also-, felos sineket. Ebben csuszna a vilag legprimitivebb alaplaptarto talcaja, ami ezert fog kitunoen mukodni!
Nem kell lemezekkel bajlodni, nincsen felesleg, az alaplap az egesz hatoldalan szabad (north bridge resz is), hul, meg egyszeruen jo. A stabilitasat a minden ponton felfogatott alaplap csak noveli, de gyakorlatilag betolt allapotban, alaplap nelkul is igen massziv. A megmunkalasa a haz vazszerkezetevel megegyezo lenne, ami mar bevalt. Nincs hulladek es talan konnyebb is, mint a "teli" lemez.

A szemlelteto rajznak van egy hibaja. Ha valaki rajon, akkor fizetek neki! :)

Csatolt fájl:

Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#83 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 20. 19:59

Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. dec. 20., hétfő - 18:09

A trapez formara vagas konnyen megoldhato. Elsore a lamellak hosszanak a duplajara kell vagni a szalagot. Igy kapunk egy paralelogramma format. Majd miutan fel van darabolva az egesz tekercs, ezeket a paralelogrammakat terben az X tengely menten 180 fokkal el kell forditani es pontosan felbe vagni.

Erre a lehetosegre is gondoltam, csak remenykedtem benne, hogy esetleg meg lehet oldani az elso fazisban, pl. ket vagoszerszam hasznalataval, vagy egy vagoszerszammal, ami viszonylag gyorsan es konnyen elforgathato. De ha nem, hat nem.

Idézet

Meg felotlott bennem az, hogy mivel a lemez tekercselve vasarolhato meg, igy a lamellak felulete kicsit domboru lesz. Ez viszont kikuszobolheto azzal, hogy izlesesen a ket vegpontjahoz minel kozelebb kell elhelyezni az elso szemeket, igy a lamellak kisimulnak majd.

Mar kerdezni is akartam, hogy mikent szokas kiegyenesiteni...

Idézet

Csupan kivancsisagbol kerdezem, de miert ragaszkodsz annyira az Inter-Thermo Bt.-hez, mint beszerzesi forrashoz?

Nem ragaszkodom, de:
- Ez a ceg mar bevalt sokaknak itt a forumon, ergo lehet ra alapozni.
- Ha tobb helyen is el tudod kesziteni ugyanazt, akkor celszeru a masik(ak)nal is arajanlatot kerni.
- Ha te altalad megszabott megkotottsegek nem utkoznek e ceg altal megszabottal, akkor logikus olyan parametereket valasztani, ami mindket helyen kivitelezheto radiatort eredmenyez.
(Amugy oalex Rt.-nek irta, de mivel meg nem neztem utana, lehet hogy neked van igazad.)

Idézet

Ez a szeparator dolog bezavart engem egy kicsit, de most mar tiszta a kep. Gyakorlatilag irhattal volna tavtartot es akkor en paraszt is megertem. :)

Nem jar egy rugora az agyunk :)

Idézet

Oalex radiratorara nezve, kirazott a hideg. Forrasztottal mar hazilag ilyen rovid csoszakaszt? Nagyon hamar atmelegszik, amit beforrasztottal elenged. Egyszoval nem lehetetlen, csak k*rva maceras. Annyi penz meg nem letezik, hogy ezt forrasztgassam! Ezt el kell felejteni! Nagyon jok lesznek a vegelemek!

Eszem agaban sincs vele veszodni. Azert fizetek a kivitelezonek, hogy a tapasztalatai alapjan a kepessegei legjobbjat nyujtva elkeszitse helyettem, amit akarok... :) Az, hogy az Inter-Thermo-nal ilyet keszitenek az egy dolog, nem muszaj ilyet kerni.

Idézet

(Halkam jegyzem meg, hogy nekem oalex radiatoraval ellentetben, egy sima ketutemu wartburg huto radiatorom volt passzivan. Kozel ugyan olyan eszkozoket is hutottem vele es alig volt 5-7 fok kulonbseg, oalex javara. Sot, a wartburg lamellai vizszintesen helyezkedtek el. De ezt dierkt nem irtam a topikba.)

5-7 fok az nem keves. Az autokban hasznalatos hutoradiatorok ebben az esetben erdektelenek, hiszem nem felelnek meg minden elvarasnak. Amugy egy megoldast talan at lehetne venni beloluk: a feltoltotartalyt lehetne az egyik vegelembe epiteni, ezzel csoveket, csonkokat es hasznos teret sporolva a hazon belul.

Idézet

Modellezz csak nagy boszen! Mar alig varom az elso prototipus teszteleset! :)

Addig nem kivanok tovabb lepni a gyakorlati megvalositas teren, amig nem sikerul kidolgozni egy minden reszleteiben eletkepes, es megfizetheto aron eloallithato konstrukciot, ami raadasul adaptalhato az osszes felmerulo valtozatba (minitorony, nagytorony, kocka... stb.).

Idézet

Az alaplapi talcara atterve.
Szerintem a kovetkezo konstrukcio jobb lenne, mint a lemezes megoldas. Kicsit magyarazom. A zold, attetszo reszek nem ilyen otrombak lennenek, hanem egy teglalap (tehat nem negyzet) profilu zartidom, a hosszu oldalan, hosszaban keresztbe vagva. Igen, ez a mondat fenomenalisra sikeredett! Ezek kepeznek az also-, felos sineket. Ebben csuszna a vilag legprimitivebb alaplaptarto talcaja, ami ezert fog kitunoen mukodni!
Nem kell lemezekkel bajlodni, nincsen felesleg, az alaplap az egesz hatoldalan szabad (north bridge resz is), hul, meg egyszeruen jo. A stabilitasat a minden ponton felfogatott alaplap csak noveli, de gyakorlatilag betolt allapotban, alaplap nelkul is igen massziv. A megmunkalasa a haz vazszerkezetevel megegyezo lenne, ami mar bevalt. Nincs hulladek es talan konnyebb is, mint a "teli" lemez.

A szemlelteto rajznak van egy hibaja. Ha valaki rajon, akkor fizetek neki! :)

Azt nem tudom, hogy a rajzon milyen hibakat vetettel, de arra van nehany otletem, hogy milyen problemak merulhetnek fel:

- A zartszelveny tul vastag a celra, csokkenti a hasznosithato belteret. (HDD-k az alaplapi talca mogott)
- A legszelso furatoktol szamitva az alaplap nagyobb mertekben nyulik tul, mint pl. a 15mm-es zartszelveny szelessege (marpedig annal nagyobbat nem erdemes hasznalni)
- A hatlapi kivezetes, valamint a bovitokartyak rogzitese nem enged meg ekkora elemekt. Agyuval verebre :)

Ennek ellenere az otlet hatarozottan jo, bar talan eletkepesebb fix alaplapi talcanak, ahol is a vazat alkoto keret szerves reszet kepezne.

Szerkesztette: HookR 2004. 12. 20. 20:03 -kor

"Consciousness is the uninterrupted stream of memories and simulations taking place within your brain using models of yourself, people you know, and other aspects of reality in order to accurately choose behaviours likely to result in the most beneficial outcomes."

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#84 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 20. 21:17

Gyorsan osszeraktam egy radiatorra emlekezteto modellt, hogy lassuk, mirol is beszelunk.
Kép
Katt a kepre!

A tobbi kep tovabbra is <ITT> talalhato.

A kepen a lamellak 43mm szelesek, es 0.3mm vastagok. Szoval a kerdesek:
- Mekkora atmeroju csovek legyenek? Szvsz minnel kisebb, annal jobb, mondjuk 4/6mm, esetleg 6/8mm. (a kepen 6/8-as van) Indok: a kigyozo jaratok igenyelnenek legalabb 8-as belso atmeroju csoveket, de akkor tul sok jaratot kellene marni a vegelembe. Marad tehat a reszban parhuzamos, vagy a teljesen parhuzamos kialakitas. A reszben parhuzamos azt jelentene, hogy mondjuk 5-10 jarat lenne parhuzamosan, es ezen kotegek kozt kigyozva aramolna a folyadek. Valoszinuleg ez lesz a legeletkepesebb megoldas, kesobb kiterek ra miert.
- Milyen elrendezesben? Egymas mellett parosaval, vagy eltolassal, mint a kepen? A lamellak kozti levego aramlasat es a hoeloszlast befolyasolja, de leginkabb a megmunkalas szempontjai szamitanak.
- Mekkora legyen koztuk az osztas? A kepen az egy oszlopban levo csovek tengelye kozt 23mm, azaz a csovek kozt 15mm van. Ezzel kapcsolatban nincs otletem, legfeljebb 'erzessel' tudnam meghatarozni :)
- Milyen vastag lemezbol keszuljon a lamella? Az Inter-Thermo-nal ugyan 0.3mm-t irtak, de gyanitom megoldhato vastagabb anyagbol is, persze nem tudom, milyenek kaphatoak tekercsekben.
- Vegelem es a szelso lamella kozti tomites? Eloszor gumitomitesre gondoltam: 1. O-gyuru, ez nem jo, mert kulon vajatot igenyelne 2. (Gumilapbol kivagott) gumikeret, de ha nem kulon ilyen meretben gyartatnank, sok hulladek kepzodne.
Vegul a korabbi radinal is felmerult, keplekenyen felhordhato, majd megszarado anyag mellett tettem le a voksom (pl. szilikon alapu FBS?). Itt csak a ket vegelem feluletere kell felhordani, szemben a korabbi radiator osszes illesztesi feluletevel.
- A szigeteles mar megodva, azonban ajtokent is funkcionalo radiator eseten az elol levo vegelemre fokozott terheles harul, a ragaszto nem eleg. Mivel lehet megerositeni a radiatort? Megoldast a mar korabban is felvazolt menetes rudak jelenthetik, azokat keresztul vezetve a lamellakon a ket vegelemet erosen ossze lehet csavarozni, hisz a csovek ellentartanak.
Azonban nem csak a szelekre celszeru ilyen merevitorudat helyezni, hanem egyet kozepre is - az egyenletes terheles jegyeben -, ami kihatassal van a gyujtojarat kialakitasara.
- Csonkok elhelyezese. Maradjon a kepeken is lathato modon belul?, vagy legyen inkabb a radiator elen, a vegelem elolre nezo oldalan? Ezesetben ugyanis a csoveket a vazszerkezet ele nyulo elolap oldalaban is be lehetne vezetni, nem kellene a konyokcsonkok helyfoglalasanak problemajaval veszodni. Esztetikailag nyilvan zavaro, am ha az elolapot kiszelesitjuk, hogy takarja a radiatorokat is, ez a gond is kikuszobolheto.

Varom a velemenyeiteket! Igen, a tobbieket is, mert kezd kisse privat uzenet szeru lenni a beszelgetes. Kulonosen az erdekelne, hogy a harom felvazolt haz kozul kinek melyik tetszik a legjobban es miert? Vagy azok kombinaciojabol milyen ujabbat latna szivesen.

Szerkesztette: HookR 2004. 12. 20. 22:00 -kor

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#85 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 20. 21:20

Annyira utalom a bonyolult dolgokat! Nem szeretnem feleslegesen tulbonyolitani a vago szerszatot. Inkabb atfutok rajta majd meg egyszer.

Most csak addig leszunk a cegre utalva, amig megvesszuk az alapanyagot. Legalabb is a holeado vonatkozasaban. De ertelem szeruen az a ceg nyer, amelyikkel a legjobban jovunk ki anyagilag. :)

Szerintem amit lehet, azt keszitsuk el "hazon belul". Igy remelem jobban jovunk ki anyagilag. Vagy Neked az a terved, hogy csak tervezes es a tobbit gyartsak le masok?

Mi lenne, ha a feltolto tartalyt nem vennenk szo szerint tartalynak? Ha nem rendelkezne nagy fizikai meretekkel, de tovabbra is forgastest maradna (esztergalhato), akkor elhelyezhetnenk a tap es az optikai olvasok kozotti helyen, a haz tetejen kivezetve. Akartam keresni egy kepet, hogy milyen legyen kicsiben, de nem talalok. Ismert kep talan szamodra is, plexi tetovel van lefedve es imbusz csavarokkal rogzitve. De a kulso elhelyezes is jo otlet, csak az annyira nem tetszik.

Igy visszanezve boduletesen primitiv es sz*r a rajz, amit keszitettem, de most szakdolgozatot is irok. Biztosan lattal mar codegen torony hazat. Ezeknek kihuzhato az alaplapi talcaja. Na a sinrendszert nagyon hasonlora kepzelem el, csak a kihuzhato "talca" lenne mas.
A tullogas es a hatlapi kivezetesek nem problema. Van egy felre tett codegen tornyom, majd fenykepezek, csak tenyleg sietnem kell a szakdolgozattal.

Majd irj privatot legyszives, hogy mikor ernel ra egy talalkozora es hol!

U.i.: most nezem a radiator kepet es az todul a fejembe, hogy ... jo kis radiator lesz!
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#86 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 20. 21:47

Szerintem azert a 0.3-as lemez nagyon vekony. Ezt gyakorlatilag sima szabo olloval lehet a

legszebben vagni. Ez halal komoly! Presgepes vagas eseten legyen 1mm, konnyebb vele

dolgozni!

A csovek elrendezese teljesen mindegy, akar lehet csillag alakban is - a tervhez fog

igazodni a lyukaszto es szemnyomo szerszam.

Milyen vastag lemezbol keszuljon a lamella? Az Inter-Thermo-nal ugyan 4.3mm-t irtak, de

gyanitom megoldhato vastagabb anyagbol is, persze nem tudom, milyenek kaphatoak

tekercsekben.
/QUOTE

Szerintem az elso sorban valo szoveg hibas, 4.3-at szerettel volna irni. Jol gondolom? De

mindegy is talan, a lenyeg, hogy a 4.3-as lemez boduletesen vastag mar. Sot, ezt ha jol

tudom nem is nagyon tekercselik. Ennek a megmunkalasahoz legalabb egy 60tonnas nyomateku gep

kellene, nekunk meg csak olyan 10tonna koruli.

A merevito rudat szerintem ne hagyjuk ki, az egy lenyeges elem. De szerintem az sem elvetelt

otlet, hogy a ket vegelemnel korbeforrasztani a csovek tovet. Az osszekoto csovek furatat

passzentosra kell furni, igy osszeszereleskor meg mutatoba sem folyik cin a belso reszekbe.

Egy okolszabaly a reszemrol: minden ami lehet, legyen a haz oldallap sikjain belul. Igy

elkerulheto egy esetleges figyelmetlensegbol fakado baleset (letorik valami, elhajlik, stb).

Szoval legyen minel jobban "atombiztos" a haz.

Most nezem, hogy melyik haz is tetszik a legjobban, erre latom, hogy a cube hazon ott virit a feltolto, amirol beszeltem! Szoval azt kellen lekicsinyiteni es elhelyezni a midi-, torony haznak a fedlapjan.

Az alkalmazni kivant pumpaknak a magnese tere mennyire karos egy vinyora? A cube haz kivetelevel szerintem a tobbiben eleg kozel van a vinyohoz. Van ezzel kapcsolatos tapasztalat?

Mivel teny, hogy mostanaban nem sokan szoltak hozza, bennem felmerult, hogy van igeny a hazakra?

Nekem a legjobban a cube tetszik, a sok vinyo ferohely miatt. A sorban a kovetkezo a midi haz es vegul a torony.

#87 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 20. 21:58

Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. dec. 20., hétfő - 21:20

Annyira utalom a bonyolult dolgokat! Nem szeretnem feleslegesen tulbonyolitani a vago szerszatot. Inkabb atfutok rajta majd meg egyszer.

Most, hogy egy-egy vegelem lesz a radiator ket szelen, es nincsenek a csunya 180 fokos idomok, eltakarni sem feltetlenul indokolt a radiatort, marpedig a 30-45 fokos letores csak ahhoz kellett volna. Megfelel a 90 fok is, egy vagoszerszammal, egy befogassal. Ellenben a sarkok lekerekiteset is celszeru lenne ebben a fazisban vegezni. Megoldhato ilyen vagoszerszam keszitese?

Idézet

De ertelem szeruen az a ceg nyer, amelyikkel a legjobban jovunk ki anyagilag. :)

...es minosegben egyarant :)

Idézet

Szerintem amit lehet, azt keszitsuk el "hazon belul". Igy remelem jobban jovunk ki anyagilag. Vagy Neked az a terved, hogy csak tervezes es a tobbit gyartsak le masok?

Ez lenne a legkenyelmesebb, mivel amig egy prototipus eseten el lehet szoszmotolni, addig nagyobb mennyisegben a minoseget a szakosodott kivitelezok kepesek biztositani. Nem igy gondolod?

Idézet

Mi lenne, ha a feltolto tartalyt nem vennenk szo szerint tartalynak? Ha nem rendelkezne nagy fizikai meretekkel, de tovabbra is forgastest maradna (esztergalhato), akkor elhelyezhetnenk a tap es az optikai olvasok kozotti helyen, a haz tetejen kivezetve. Akartam keresni egy kepet, hogy milyen legyen kicsiben, de nem talalok. Ismert kep talan szamodra is, plexi tetovel van lefedve es imbusz csavarokkal rogzitve. De a kulso elhelyezes is jo otlet, csak az annyira nem tetszik.

Szvsz a legkevesbe a jelenlegi helyen lenne utban egy folyadektartaly, nem hiaba raktam oda. Azonban a radiator vegeleme amugy is viszonylag nagy teret igenyel, akkor mar csak egy lepes a tetejebe is egy menetes furatot kepezni, s kupakkal lezarni. Egy atlatszo vegelem (attetszo muanyag, pl. plexi) egyuttal atlatszo tartaly is lehetne. :) Persze tartalybol csak egy kell, igy pl. lenne ket fekete muanyag vegelem elol, egy hatul, meg egy atlatszo muanyagbol keszult, ami a fentebb emlitett kupakot is magaban foglalna. Hatul kulonosebben nem zavarna a szin beli harmoniat.

A tap es az ODD-k kozott szvsz nem lenne jo, mert kihatassal lenne a haz hosszara, pazarlo modon.

Ilyesmire gondoltal? :cool:
Kép
Katt

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#88 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 20. 22:34

Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. dec. 20., hétfő - 21:47

Szerintem azert a 0.3-as lemez nagyon vekony. Ezt gyakorlatilag sima szabo olloval lehet a legszebben vagni. Ez halal komoly! Presgepes vagas eseten legyen 1mm, konnyebb vele dolgozni!

1mm-re szavazok en is.

Idézet

A csovek elrendezese teljesen mindegy, akar lehet csillag alakban is - a tervhez fog igazodni a lyukaszto es szemnyomo szerszam.

Annak orulok, ha a megmunkalas szempontjabol mindegy, de milyen ervek szerint lenne erdemes ugy, ahogy...

Idézet

Idézet

Milyen vastag lemezbol keszuljon a lamella? Az Inter-Thermo-nal ugyan 4.3mm-t irtak, de gyanitom megoldhato vastagabb anyagbol is, persze nem tudom, milyenek kaphatoak tekercsekben.

Szerintem az elso sorban valo szoveg hibas, 4.3-at szerettel volna irni. Jol gondolom?

0.3-at akartam, javitottam.

Idézet

...szerintem az sem elvetelt otlet, hogy a ket vegelemnel korbeforrasztani a csovek tovet. Az osszekoto csovek furatat passzentosra kell furni, igy osszeszereleskor meg mutatoba sem folyik cin a belso reszekbe.

Ezt nem egeszen ertem. Addig rendben, hogy a szelso lamellat hozzaforrasztani a csovek vegehez, bar ezt is feleslegesnek tartom, de utana nem ertem.

Merevitoruddal ugy kepzeld el, mintha a lamellak ott sem lennenek (azokra nem harul teher), a merevitorudak szoritanak ossze a ket vegelemet, amik kozott a csovel tartananak ellent a szoritasnak. A ket szelso lamella ra lenne ragasztva a vegelemekre, a tobbi lemalle meg csak felfuzve a csovekre 'szoknyas deformalodassal'.

Idézet

Egy okolszabaly a reszemrol: minden ami lehet, legyen a haz oldallap sikjain belul. Igy elkerulheto egy esetleges figyelmetlensegbol fakado baleset (letorik valami, elhajlik, stb).

Szoval legyen minel jobban "atombiztos" a haz.

Esztetikailag is tagadhatat;anul ugy lenne szebb, de ehhez kicsit trukkozni kell a burkolati elemekkel. Mellesleg pont ezt javasoltam, amikor az elolapi elem kiszelesiteserol es igy a radiator eltakarasarol esett szo, csak nem fejtettem ki elegge :)

Idézet

Most nezem, hogy melyik haz is tetszik a legjobban, erre latom, hogy a cube hazon ott virit a feltolto, amirol beszeltem! Szoval azt kellen lekicsinyiteni es elhelyezni a midi-, torony haznak a fedlapjan.

Lekicsinyiteni csak annyira lehet, hogy legalabb egy csonk ferjen el rajta, mivel azt T-elosztoval be lehet kotni a rendszerbe. De mondom, ha mar kics tartaly, akkor furat az egyik vegelem tetelyere es kesz...

Idézet

Az alkalmazni kivant pumpaknak a magnese tere mennyire karos egy vinyora? A cube haz kivetelevel szerintem a tobbiben eleg kozel van a vinyohoz. Van ezzel kapcsolatos tapasztalat?

Ez a kerdes engem is foglalkoztat. A tapasztalat az, hogy a pumpa a monitor mellett latvanyos dolgokat muvel. Aztan, hogy a HDD-re lenne-e karos hatassal, azt nem tudom. Egy szervizest kellene megkerdezni.

Idézet

Mivel teny, hogy mostanaban nem sokan szoltak hozza, bennem felmerult, hogy van igeny a hazakra?

Egyreszt a tema, a hazepites nagyon keves megszallottat erdekel igazan, masreszt a tobbseg be sem nez a cim lattan. Hiaba, nem veletlenul viragzik a marketinges szakma :)

Idézet

Nekem a legjobban a cube tetszik, a sok vinyo ferohely miatt. A sorban a kovetkezo a midi haz es vegul a torony.

Az indoklas azert erdekes, mert egyreszt a kockaba egy HDD sincs beszerkesztve :D, masreszt kb ugyanannyi helyet biztosit, mint a torony, csak a ket terresz egymas mellett talalhato, nem egymas tetejen.

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#89 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 20. 23:42

Gyakorlatilag mar alig latok, a hibakert elore is elnezest kerek!

A vegelemek telejen levo furat, mint feltolto tartaly szuper otlet! Azt hittem, egy kis "hordot" akarsz raeszkozolni. Azonban minek legyen atlatszo? Nem lenne, tul oszver hangulata a gephaz oldalanak? Az esetleges hibas mukodest ugy is eszre lehet venni, meg ha megtellik a rendszer, akkor azt is. :) A buborekok pedig latszanak a csovekben majd. Maradjon tehat az eredeti verzio, nem kell mindent latni. Mondjuk ugy, latvanyosan takar majd.

A vago szerszam vagasi szoge barmi lehet ertelem szeruen. Ha kilencven fokos vagas kell, az lesz. A radiusz kikepzese megoldhato, nincs problema. Raadasul gyorsan fog menni a vagas. Egy alom!

Errol a gyartsak le masok dologrol majd kellene privatban kesziteni egy arkalkulaciot a majdani 2005-os evi, legfrissebb arakkal. Utanna merlegelni. Gyakorlatilag a maros, esztergalos munkakon kivul megoldhato minden hazon belul. Legyunk mi a "hajcsarok"?! ;)

A rendszer belso atmeroje 8mm lenne mindenhol, ugye? Holnap szamolgatok egy keveset, meg gondolkodom a holeado csoveinek az elhelyezkedesen. Adhatnal korulbeluli lamella mereteket hazankent!

Magambol kiindulva, mert mar voltam szervizes is. Szerintem fogalma sincsen, hogy milyen hatasokat gyakorol egy akvariumi keringeto szivattyu egy vinyo belso lelki vilagara. Az teny, hogy magneses ter hatasara behulyulhet.

A cube-ba nincs beszerkesztve vinyo, de ez nem akadaly a kepzeletem szamara! A torony engem mar nem erdekel, a napokban keszultem el a harmadikkal. Ez jelenleg marad is, mint fo gep. Kockam pedig meg soha sem volt. Hidd el, tobb vinyot lehet pakolni a kocka elrendezesbe. Elukre allitva harom sorban, dupla tappal. Nincs lehetetlen...

Kiterek arra amit nem ertettel - vegelemek forrasztasa. Elsokent Te vetetted fel a problemat, hogy a radiator csovei hogyan legyenek rogzitve a vegelemekbe - szivargas mentesen. Majd kitalaltad, hogy pl. FSB. Gondolni kell az elvakult oldoszer + viz parost hasznalokra is, nem jo a ragasztas. Helyette azt javasoltam, hogy a vegelembe forrasszuk bele a csoveket. Akartam irni, hogy tiszta 22-es csapdaja lesz az egesz.

Az aluminium galvanizalas elott siman nem forraszthato. Galvanizalas utan viszont a feluletkezeles kicsit megsinyli a nagy hoforrast. :)

Viszont a glykolos kevereket hasznalokat nem lenne celszeru kizarni a lehetseges felhasznalok korebol. Mit gondolsz errol? Legyen galvanizalas + porfestes? Vagy ketszeres galvanizalas?

Most mig sikerul vegre hozzaszolnom, addig megnezem, hanyszor latogattak meg eddig a topikot: 1096. Azert csak erdekel masokat is a dolog! :)

#90 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 21. 11:10

Nezegettem a mini hazat. Teves az elnevezese es becsaposak a kepek. Ha normal atx meretu lapot kepes befogadni minden haz, ugy hogy az alaplapok sikja folott helyezkedik el a tapegyseg, akkor a mini haz mar midi. Igy mindenfele valtoztatas nelkul elfer negy optikai meghajto es alattuk ketto floppy. Legalul pedig meg mindig van boven hely a futoradiatornak, illetve a pumpanak. Igy a floppyt nelkulozve (nem sok szukseg van ra manapsag) egy raid-es alaplap teljesen kihasznalhato marad. Ez sem elhanyagolando szempont es ezen okok miatt tetszik a legjobban a cube haz.

#91 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 21. 13:26

Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. dec. 20., hétfő - 23:42

Azonban minek legyen atlatszo? Nem lenne, tul oszver hangulata a gephaz oldalanak? Az esetleges hibas mukodest ugy is eszre lehet venni, meg ha megtellik a rendszer, akkor azt is. :)

Hatul az atlatszo vegelem nem lenne szem elott.

Idézet

A rendszer belso atmeroje 8mm lenne mindenhol, ugye? Holnap szamolgatok egy keveset, meg gondolkodom a holeado csoveinek az elhelyezkedesen. Adhatnal korulbeluli lamella mereteket hazankent!

Az oldalak zartszelvenyen beluli meretei:
Kocka:      SZxM: 320x320mm
Minitorony: SZxM: 350x363mm
Nagytorony: SZxM: 380x530mm

Idézet

Magambol kiindulva, mert mar voltam szervizes is. Szerintem fogalma sincsen, hogy milyen hatasokat gyakorol egy akvariumi keringeto szivattyu egy vinyo belso lelki vilagara. Az teny, hogy magneses ter hatasara behulyulhet.

Egy szervizes konnyen hozzafer olyan hibas merevlemezekhez, melyekert nem kar, s melyeken lehet kiserletezni.

Idézet

A cube-ba nincs beszerkesztve vinyo, de ez nem akadaly a kepzeletem szamara! A torony engem mar nem erdekel, a napokban keszultem el a harmadikkal. Ez jelenleg marad is, mint fo gep. Kockam pedig meg soha sem volt. Hidd el, tobb vinyot lehet pakolni a kocka elrendezesbe. Elukre allitva harom sorban, dupla tappal. Nincs lehetetlen...

Ez nem a kockasagon mulik, hanem a mereteken es az elrendezesen. Amugy a 3 haz kozul valoban a kocka gazdalkodik a legtobb hellyel, mert a nagytorony nem is annyira nagy torony, mint lehetne.

Idézet

Kiterek arra amit nem ertettel - vegelemek forrasztasa. Elsokent Te vetetted fel a problemat, hogy a radiator csovei hogyan legyenek rogzitve a vegelemekbe - szivargas mentesen. Majd kitalaltad, hogy pl. FSB. Gondolni kell az elvakult oldoszer + viz parost hasznalokra is, nem jo a ragasztas. Helyette azt javasoltam, hogy a vegelembe forrasszuk bele a csoveket. Akartam irni, hogy tiszta 22-es csapdaja lesz az egesz.

- Vegelemnek az aluminium is nehez. A muanyag konnyebb.
- Hogyan alakitanad ki azt a vegelemet - es benne a gyujtojarato(ka)t -, amibe forrasztani kell a csoveket... :confused: Vegigfurnad felulrol az ~530mm-t?

A lemezeket csak szoknya szeru deformacioval lehet szivargasmentesen felfuzni a csovekre? Mert a radiator egyik szelen sem maradhat a szelso lemez sikjabol kinyulo szoknya.

Idézet

Az aluminium galvanizalas elott siman nem forraszthato. Galvanizalas utan viszont a feluletkezeles kicsit megsinyli a nagy hoforrast. :)

Szeretnem elkerulni a forrasztast. Az oldhato rogzites hive vagyok.

Idézet

Viszont a glykolos kevereket hasznalokat nem lenne celszeru kizarni a lehetseges felhasznalok korebol. Mit gondolsz errol? Legyen galvanizalas + porfestes? Vagy ketszeres galvanizalas?

Aki kulcsrakesz vizhuteses hazat vesz, az azt rak bele, ami elo van irva.
A porfestes nem porozus szerkezetu? Megfelel a celra a csoveken belul is?

Idézet

Most mig sikerul vegre hozzaszolnom, addig megnezem, hanyszor latogattak meg eddig a topikot: 1096. Azert csak erdekel masokat is a dolog! :)

Akad nehany kivancsi ember, de a lapletoltesek tobbseget a topicba irogatok ideztek elo.

Szerkesztette: HookR 2004. 12. 21. 13:42 -kor

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#92 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 21. 13:31

Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. dec. 21., kedd - 11:10

Nezegettem a mini hazat.

Olvasva a hozzaszolast, az az erzesem, nem eleget :cool:

Idézet

Teves az elnevezese es becsaposak a kepek. Ha normal atx meretu lapot kepes befogadni minden haz, ugy hogy az alaplapok sikja folott helyezkedik el a tapegyseg, akkor a mini haz mar midi.

Egyreszt a minitorony mATX-es alaplapot fogad, mint az a kepeken is latszik, masreszt kisse fura a tagmondatok kozti logikai osszefugges :)

Idézet

Igy mindenfele valtoztatas nelkul elfer negy optikai meghajto es alattuk ketto floppy. Legalul pedig meg mindig van boven hely a futoradiatornak, illetve a pumpanak. Igy a floppyt nelkulozve (nem sok szukseg van ra manapsag) egy raid-es alaplap teljesen kihasznalhato marad. Ez sem elhanyagolando szempont es ezen okok miatt tetszik a legjobban a cube haz.

A kockaval kapcsolatos indoklast meg most sem ertem teljesen, ugyanis a nagytoronyba is elfer jonehany HDD.

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#93 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 21. 20:55

Nem ertem ezt a tulzott sulycsokkentes maniat, mar ne is haragudj! Vegelemnek nehez az aluminium?! Kilogramm ala akarod vinni a haz sulyat? ;)

A hatso vegelemek miert ne lennenek szem elott? Hazon kivul van, igy lathato. En naponta tobbszor is latom a gepem hatoldalat, mert ugy van elhelyezve. Vagy ez is kikotes lesz? :)

A vegelem, a vegelem. Rajzoltam egyet.
A felso kepen szembol lathato. A piros resz a lezaro kupakot jeloli, a fekete korok a csavarok helyet, a szurke resz a tomitogumi helyet, a kek resz pedig az altalam elkepzelt forrasztas helyet. A vegelemek az oldallapok sik feluletere lennenek felerositve. De mivel Te ragaszkodsz az oldhato rogziteshez, FSB-t kell hasznalni.

Kulcsrakesz haz? Amolyan plug&play...

Csatolt fájl:

#94 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 24. 12:29

Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. dec. 21., kedd - 20:55

Nem ertem ezt a tulzott sulycsokkentes maniat, mar ne is haragudj! Vegelemnek nehez az aluminium?! Kilogramm ala akarod vinni a haz sulyat? ;)

1. Felesleges aluval novelni az oldallapradik sulyat, ha raadasul az alut meg feluletkezelni is kell. A muanyagot csak kiforgacsolod es kesz.
2. Egy hazba integralt vizhutesnek nem titkolt celja a hordozhatosag megorzese.
3. Szvsz hatarozottan jo pont, ha egy latszatra nehez hazat megemelve kellemes csalodas eri az embert.
4. Kivancsian varom az ellenerveid. Miert jobb az alu?

Idézet

A hatso vegelemek miert ne lennenek szem elott? Hazon kivul van, igy lathato. En naponta tobbszor is latom a gepem hatoldalat, mert ugy van elhelyezve. Vagy ez is kikotes lesz? :)

Amin most gondolkozom, aszerint kivulrol nem latszodna a muanyag vegelem. Takarasban lenne.

Idézet

A vegelem, a vegelem. Rajzoltam egyet.
A felso kepen szembol lathato. A piros resz a lezaro kupakot jeloli, a fekete korok a csavarok helyet, a szurke resz a tomitogumi helyet, a kek resz pedig az altalam elkepzelt forrasztas helyet. A vegelemek az oldallapok sik feluletere lennenek felerositve. De mivel Te ragaszkodsz az oldhato rogziteshez, FSB-t kell hasznalni.

Az a forrasztasos valami az micsoda?
En alapvetoen szimpatizalok a gumitomitessel, de annak kulon vajatot kellene forgacsolni, es nem tudom, hogy ilyen hosszban es vekonysaggal lehet-e kapni 'gumigyurut'. Vagy tetszoleges hosszu szal ket veget osszedolgozzak?
A sok korulvevo csavarral az a baj, hogy azt mibe csavarod bele? Ugye lennenek az 1mm-es lamellak, amiket nem celszeru terhelni. Menetes ruddal mereviteni meg pazarlas ennyi helyen, az egesz radiatorhoz, merettol fuggoen 2-3 db kell. Esetleg, ha a ket szelso 'lamella' vastagabb lemezbol keszulne (mondjuk 2mm-esbol), akkor lehetne a tomitoanyag miatt tobb kisebb csavarral a vastagabb lemezhez rogziteni a vegelemet, mig 2-3 darab merevitorud az egeszet osszefogna, hogy elviselje a ra harulo terhelest ajtokent funkcionalva (csak az egyik vegelem kerul rogzitesre).

Idézet

Kulcsrakesz haz? Amolyan plug&play...

Na igen.

--------------------------------------------------------

Nezegettem mas hazakat otletek utan kutatva, es ket emlitesre melto peldany hivta fel magara a figyelmet:
Az Apple G3-as PowerMac-je a maga szetnyithato szerkezetevel (Nem kellene kivehetonak lennie az alaplapi talcanak es lehetne lemez helyett zartszelvenybol, illetve a ket oldallapradi is fixen rogzulne a szerkezetre. Hatranya, hogy alaposan meg kell tervezni a csovek/kabelek helyet.)...
Kép

...illetve a Zalman TNN 500A. Ebben az tetszik, hogy az oldallap joforman egy tombot kepez, ami zart allapotban egyseget alkot a haz egeszevel, valamint a hatrafele nyias is elgondolkodtato.
Kép

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#95 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 24. 12:31

Idézet: HookR - Dátum: 2004. dec. 24., péntek - 12:29

4. Kivancsian varom az ellenerveid. Miert jobb az alu?

Talan annyival, hogy azt jobban lehet terhelni. :think:

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#96 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 24. 13:24

Nem akarlak gyozkodni, hogy legyen aluminium! En fem manias vagyok, masodik helyen a valodi fa all, es csak a harmadik helyen a muanyagok. Ha epitek magamnak is egy ilyen hazat, akkor nalam a radiatorok ugy is rezbol lesznek.

Az altalam felvazolt vegelem nyitott resze az oldallapokra nezne, oda lenne felcsavarozva. A csavarok atmennek az oldallapon, a menetes resz a vegelemekbe megy bele. Nagyban hasonlit a Te elkepzelesedre, csak ez a fuggoleges tengely menten 90 fokkal el van forgatva. A lezarast nem lamella vegzi, hanem a mar emlitett oldallap.
A forrasztason mit nem ertesz? A vegelembe futo csoveknek a tovet szeretnem korbefuttatni onnal. Hasonlo dolgot keszitettem, ott az altalam emlitett technika jol bevalt, azert javaslom. Sot, minden amit eddig javasoltam mar bevealt dolog.

Nem tertel meg mindig ki arra, hogy miert erolteted a radiator bonthatosagat? Hirtelen a tisztithatosag jutott eszembe, de aki keszre szerelt hazat vesz, az biztosan nem fogja felevente szetszerelni a holeadot, hogy kitisztitsa. En meg mindig azt mondom, hogy fixre rakjuk ossze azt a radiatort. De varom a valaszt!

Azt meg vegkepp nem ertem, hogy miert csak az egyik vegelem kerul(ne) rogzitesre? A kepeket nezem es vilagosan latszik, hogy van egy oldallap, aminek a kozepebol ki van vagva egy nagy negyzet es a fennmarado reszen vannak a zsanerok, a vegelemek. Azt halott otletnek tartom, hogy csak az egyik vegelem van rogzitve! Autoban valo szallitas eseten egy-ket docceno utan szepen elhajolnak a holeado csovek, hiaba van plussz harom tomor ruddal merevitve.

A gumis tomites a mellekelt kepen latszik, ezt kepzeld el nagyban.

Tudom, hogy van kulon topik, de kellemes unnepeket kivanok!

Csatolt fájl:

#97 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 24. 14:32

Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. dec. 24., péntek - 13:24

Nem akarlak gyozkodni, hogy legyen aluminium! En fem manias vagyok, masodik helyen a valodi fa all, es csak a harmadik helyen a muanyagok. Ha epitek magamnak is egy ilyen hazat, akkor nalam a radiatorok ugy is rezbol lesznek.

Ervekkel meg lehet gyozni. Olvasva a hozzaszolasod, a velemenyem annyiban finomitom, hogy a muanyag az en elkepzelesem tukreben tunik csak jobb valasztasnak. Tehat csak egy variacio a sok kozul.

Idézet

Az altalam felvazolt vegelem nyitott resze az oldallapokra nezne, oda lenne felcsavarozva. A csavarok atmennek az oldallapon, a menetes resz a vegelemekbe megy bele. Nagyban hasonlit a Te elkepzelesedre, csak ez a fuggoleges tengely menten 90 fokkal el van forgatva. A lezarast nem lamella vegzi, hanem a mar emlitett oldallap.

Igen, mar ertem. Az 'oldallap'-ot a te szovegkornyezetedben vegig a szelso lamellanak hittem, fel sem merult bennem, hogy elforgattad a tengelyt, ez kavart meg.

Idézet

A forrasztason mit nem ertesz?

Nem a forrasztast - mint technikat - nem ertem :), hanem az elozo bekezdes tukreben nem tudtam mire velni az abba az iranyba kiallo valamit, amit raadasul forrasztani is kell.

Idézet

Nem tertel meg mindig ki arra, hogy miert erolteted a radiator bonthatosagat? Hirtelen a tisztithatosag jutott eszembe, de aki keszre szerelt hazat vesz, az biztosan nem fogja felevente szetszerelni a holeadot, hogy kitisztitsa. En meg mindig azt mondom, hogy fixre rakjuk ossze azt a radiatort. De varom a valaszt!

Egyreszt a tisztithatosag, noha ez olyan sokat nem nyom a latba, masreszt kezdetben ugy veltem, hogy a forrasztas a megmunkalas szempontjabol bonyolultabb/idoigenyesebb/dragabb megoldas, de mar kezdek meginogni. Onnal valo forrasztas eseten milyen feluletkezeles javallott? (Ami nem porozus szerkezetu feluletet eredmenyez, tehat hasznalhato a rendszeren belul is)

Idézet

Azt meg vegkepp nem ertem, hogy miert csak az egyik vegelem kerul(ne) rogzitesre? A kepeket nezem es vilagosan latszik, hogy van egy oldallap, aminek a kozepebol ki van vagva egy nagy negyzet es a fennmarado reszen vannak a zsanerok, a vegelemek. Azt halott otletnek tartom, hogy csak az egyik vegelem van rogzitve! Autoban valo szallitas eseten egy-ket docceno utan szepen elhajolnak a holeado csovek, hiaba van plussz harom tomor ruddal merevitve.

Kicsit elbeszeltunk egymas mellett:
- Most mar tudom, hogy a vegelemet az oldallaphoz csavarozva akarod szigetelni.
- En pedig az egyik vegelem rogziteset ugy ertem, hogy mivel ajtorol van szo, csak a tengely menten rogzul a radiator a haz szerkezetehez. Persze nyilvan ez is inkabb nyitott allapotra vonatkozik. Szallitasnal, azaz zart allapotban a masik veg is belekapaszkodik a hazba. Az oldallaphoz termeszetesen mindket vegelem rogzitheto, azaz helyesebben fogalmazva a radiator mindket vegelemehez rogzitheto az oldallap, hisz csak azon keresztul, kozvetve van koze a haz szerkezetehez. Oldallapradiator nelkul - megfelelo megmunkalasi lehetoseg hijan - nem is tudnam elegansan a hazhoz rogziteni az oldallapot.

Idézet

A gumis tomites a mellekelt kepen latszik, ezt kepzeld el nagyban.

Hmm, meglep, hogy az egymas melle szoritott gumicsikok szivargasmentesen szigetelnek.

Idézet

Tudom, hogy van kulon topik, de kellemes unnepeket kivanok!

Forumban ilyennel elvbol nem offolok, ezert majd PU-ben viszonzom :cool:

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#98 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 25. 09:44

Ha galvanizalva van az aluminium, akkor kozonseges forraszto onnal forraszthato. Most eszembe jutott, hogy horganyozni is lehet vegso soron. Mindket eljaras jo feluletet eredmenyez aramlas szempontjabol. Csak mar nem emlekszem az arakra.

A gumis dolog mukodik, szamtalan blokkom ilyen tomitessel mukodik idotlen idok ota. Csak mostanaban attertem a vorosrezre es a lagyforrasztasra. Az elv az, hogy a gumi atmerojenel hangyanyival keskenyebb es alacsonyabb a vajat. Igy a gumi alapbol szorul es a blokk sikja fole nyulik. Rahelyezve a tetot a negy sarokcsavar kelloen le tudja szoritani a fedlapot (3-5mm vastag), a gumi szetterpeszkedik a rahato nyomastol es nagyon franko. Lemodelleztem plexivel, a ket veg illeszkedesenel, nevezzuk kritikus pontnak, olyan szepen egymas melle nyomodtak, hezagmentesen, mintha direkt formara keszultek volna.

Nagyon orulok, hogy vegre sikerult megertetnem magam! Melyik megoldas mellett dontesz? Az erveimet ismered. Azt is, hogy inkabb a massziv dolgokat szeretem, nem a pille konnyu szerkezeteket. Reszemrol a dontes vegleges, de ha a sajat hazadnal szeretned megmaradni az otletednel, azt is kivitelezzuk! :)

#99 Felhasználó inaktív   HookR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 26. 23:44

Idézet: PeppeR - Dátum: 2004. dec. 25., szombat - 9:44

Ha galvanizalva van az aluminium, akkor kozonseges forraszto onnal forraszthato. Most eszembe jutott, hogy horganyozni is lehet vegso soron. Mindket eljaras jo feluletet eredmenyez aramlas szempontjabol. Csak mar nem emlekszem az arakra.

Engem a felulet inkabb az elektropotencial-kulonbseg miatt foglalkoztat.

Idézet

Melyik megoldas mellett dontesz?

A szelso lamellak nem lesznek utban a forrasztasnal?
A csonkot hogyan akarod rogziteni?

Server Tower - 2in1
Server Tower - SSI MEB

#100 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 27. 00:16

Idézet: HookR - Dátum: 2004. dec. 27., hétfő - 0:44

Engem a felulet inkabb az elektropotencial-kulonbseg miatt foglalkoztat.

A szelso lamellak nem lesznek utban a forrasztasnal?
A csonkot hogyan akarod rogziteni?

A szelso lamellak nem lesznek utban, majd elosztaskor figyelek ra. Meg forrasztottam mar kacifantosabb dolgot is. A csonkoknal meg lehet vastagitani az oldallap lemezt, nem problema. Utomunkalatokra biztosan szukseg lesz (finomitani a forrasztas feluletet), de ez nem problema. Ez csak a csonkok beforrasztasakor erdekes!

Téma megosztása:

• (14 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.