Idézet: devid01 - Dátum: 2008. márc. 21., péntek - 12:37
Ha hosszabb távra terveztek kamerát venni és dolgozni is akartok vele felvenni vágni.... és mindezt igényesen és jól akkor mit vennétek; HD-t vagy DV-t és melyik tipust, ésmiért azt????
Kamerázáshoz értek csak nem nyagyon ismerem a gépeket nem tom, h melyiknek mi a hátránya, előnye..
Lehet félreérhető voltam.
Átfogalmazom, annyival nem dolgozik gyorsabban, mint az várható lenne.
A lényeg, hogy videóvágó programok nincsenek optimalizálva a 2 illetve 4 magos processzorokra!
Logikus, hogy gyorsabban dolgozik mint egy P4-es, de nem annyival, mint az várható lenne, hiszen a processzor kihasználtsága 20-25%
Én is használok Video studio 8; 10; 11 lus verziókat és Adobe premire Pro 2.0 is.
Néhány éve "gyűröm" az ipart, van némi tapasztalatom.
Kérdésedre azt tudom válaszolni, hogy ha hosszabb távra tervezel, mindenképpen HD kamerát vegyél.
A nagyfelbontásé a jövő. Ha esetleg másoknak is filmezel, nem csak magadnak hobbi szinten, akkor meg főleg!
De ahogyazt fentebb is írtam már, nem ennyire egyszerű a dolog, mert éppen egy átmeneti időszak van. A régebbi rendszerek leáldozóban, az újak még drágák.
megpróbálom felsorakoztatni az érveimet:
- Mindenképpen HD kamera, mert a nagyfelbontásé a jövő, ha bérben dolgozol másoknak, akkor ők is ezt fogják kérni, elvárni.
- Mini DV mert jelenleg ez a legolcsóbb alternatiíva! Ha miniDV-re veszel fel HD anyagot, akkor cirka 600-900 ft/db áron HD anyagot archiváltál! Ezt bármikor előveheted, 10 év múlva is ugyan olyan lesz a minősége!
Ha merevlemezre, vagy memóriakártyára rögzítesz HD anyagot, hogyan tudod archiválni? Winchesteren? Memóriakártyán? Blue Ray lemezen? Ezek a tárolási módszerek sokszor többe kerülnek, mint a miniDV kazetta! Sajnos ez néhány évig még így is marad.
a szalagra rögzítő kamerák HDV formátumot és ez álltal mpeg2 kódolást használnak.
Ez minőségvesztés nélküli adatrögzítés 25.000Mbit/sec. Firewire porton (szerintem már nincs olyan PC amin ez alapból ne lenne) szintén minőségvesztés nélkül felteheted.
Fontos, hogy az mpeg2 kódolással sokkal könnyeben boldogulnak a videroszerkesztő programok, mint pl a H.264-el, amit a merevlemezes kamerák használnak.
Az is fontos, hogy a HD felvételből tudsz DV abból pedig DVD-t csinálni. Visszafelé ez nem igaz.
Ráadásul, ha HD felvételből csinálsz DV és DVD-t még mindig sokkal jobb a minősége, mint ha alapból DV kamerával vetted volna fel.
Konkrét kamerát nem tudok javasolni addig, ameddig nagyságrendileg nem mondod, hogy mennyit szánsz rá, mert 200.000 től akár 2.000.000 ig tudok kamerát javasolni.