Idézet: alexalex - Dátum: 2008. nov. 12., szerda - 21:32
Egyben van, részletezem:
1. 0:00-0:44-ig Easy Handycam ON
2. 0:44-1:06-ig Easy Handycam OFF
3. 1:06-1:32-ig fénymérő egy fehér A4-es lapra kézi beáll.
4. 1:32-1:56-ig fehéregyensúly egy fehér A4-es lapra kézi beáll.
5. 1:56-2:18-ig 500W halogén plafonra irányítva
6. 2:18-2:44-ig 500W halogén plafonra irányítva+fehéregyensúly egy fehér A4-es lapra kézi beáll.
A szoba alap világítása egy búrájától "megfosztott" ufólámpa, 2db 20W-os energiatakarékos ízzóval.
Ehhez jött az 500W-os halogén plusszban.
Elnézést, hogy nagyon remeg a kép de ölég sietve készült a felvétel, lehetett volna rögzítve is nem kézből de a lényeg így is látszik.
- Alex -
Szia Alex!
Az első 4 teszt hűen tükrözi a kamera lehetőségeit és korlátait. 0,8 mpixel, 1ccd érzékelő gyakorlatilag ennyit tud. Hiába a neves optika, ha az érzékelő mérete akkor is csak 1/6"
A felvétel minősége akkor lehetne alapból jobb, ha nagyobb lenne, vagy három lenne az érzékelőből.
Az utolsó 2 teszt viszont alátámasztja amit korábban beszéltünk, a filmezéshez fény kell.
Jelentősen javult a kép minősége a reflektornak köszönhetően. Ez a minőség az én véleményem szerint bőven megüti azt a szintet, ahol már élvezhető a felvett anyag.
A legutolsó kézi beállítású felvétel nem tökéletes, lehetne jobb is, de lesz ez jobb is idővel ha ráérzel a kamerára.
Egyébként jól látható, még ott is ahol nincs reflektor, hogy a világosabb felületek(ágytakaró) szebbek, kevésbé pixelesek a felvételen, mint a sötétebb tónusúak(szőnyeg)
Akkor lehetne jobb a minőség, ha tovább növelnéd a fényt, de senkitől sem várható el, hogy a lakását úgy világítsa be, mint ha egy stúdióban ülne.
Egyszóval, szerintem a legolcsóbb megoldással, kihoztad a lehetőségből a legtöbbet, jó eredménnyel!
Diffuzort használva lehet, hogy még jobb lesz az eredmény, de az árnyékok iránya és erőssége miatt szerintem kevésbé lesz természetes hatású, mint a mennyezetről derített fény. Megtörténhet hogy jobb képminőséget érsz el, de összességében kevésbé fog tetszeni a végeredmény. Teszteld ezt a variációt is és csinálj egy mennyezetről derített, meg egy direktbe világított tesztet is!
Egy apró jó tanács a végére még:
Gyengébb világításnál(szoba reflektorral együtt akár) az auto focust kapcsold ki. Minél kevesebb a fény, a kamera annál nehezebben tud élességet állítani, több időbe telik neki. A gyakorlatban ezt próbáld meg úgy megoldani hogy:
pl. valaki ül az ágyon te pedig távolabbról filmezed. Felvétel előtt kapcsoldki az auto focust, közelíts rá, élesítsd a képet kézzel, majd zumolj vissza arra távolságra ahonnan fel akarod venni. A képed éles lesz és nem lesznek benne auto focus hibák. Felvétel közben lehető legkevesebbet zumolj (mindegy hogy auto, vagy kézi) és ne "kaszálj" a kamerával, ha muszáj akkor lassan. Ezek a leg alapvetőbb dolgok, de ezekre figyelsz, sokkal "profibb" felvételeid lesznek.
Na befejezem mert offoltam a topicot... elnézést