HWSW Informatikai Kerekasztal: miniDV kamera tulajok IDE! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (131 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • 107
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

miniDV kamera tulajok IDE! Értékeld a témát: -----

#2081 Felhasználó inaktív   kapopsx 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 12. 15. 12:36

"...Rövid időn belül rájöttem, hogy a hdd-s kamerákat kerülöm, miniDV a megfelelő...."

Ez nem feltétlen kell hogy így legyen. A mini DV szalagra rögzítő kameráknak egyetlen hatalmas hátránya van a HDD DVD vagy kártyára rögzítő kamerákkal szemben, ez pedig az, hogy a felvett anyagot valós időben tudod csak felmásolni a PC-re. Magyarán 60 perc felvétel az 60 perc másolás. Ha csak keveset és ritkán kamerázol, ez nem olyan megrázó élmény. Én másoknak is filmezek, van hogy 6 órányi anyagot rögzítek, ez 6 óra másolás.
Hdd kameráról meg csak átmásolod, annyi időt vesz igénybe mint egyik merevlemezről a másikra.
Viszont a mai napig a szalagos archiválás a legolcsóbb és legbiztonságosabb.

"...Kérdésem. Pana vagy Sony? Pró és kontra...."

Ez ennyire nem egyszerű. Mindkét gyártónak van minden szinten több modellje is. Van olyan ahol az egyik és van olyan ahol a másik jobb.
Ésszerűbb lenne konkrét kamerákat összevetni.

Válassz ki mindkét gyártótól, azonos kategóriába sorolható kamerákat. Olyanokat amelyek neked tetszenek.
Utána összehasonlítjuk őket.

A NV-GS 330 és a DCR-HC62 nem igazán egy kategória.
a panasonic 3 CCD (3x800.000 pix), optikai képstabilizátorral, 1lux érzékenységgel,
a sony 1 CCD (1 megapixels) digitális képstabilizátor, 8lux(!) érzékenységgel.

Itt nem is lehet kérdés, hogy a panasonic a jobb a kettő közül.

Szerkesztette: kapopsx 2008. 12. 15. 12:46 -kor

#2082 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 12. 15. 13:17

Idézet: kapopsx - Dátum: 2008. dec. 15., hétfő - 12:36

A mini DV szalagra rögzítő kameráknak egyetlen hatalmas hátránya van a HDD DVD vagy kártyára rögzítő kamerákkal szemben, ez pedig az, hogy a felvett anyagot valós időben tudod csak felmásolni a PC-re. Magyarán 60 perc felvétel az 60 perc másolás. Ha csak keveset és ritkán kamerázol, ez nem olyan megrázó élmény.

Nem igazán pontos a válaszod.
A különbség a DV szalagra rögzítés és a HDD-k, memóriakártyák közt nem az, hogy a DV szalagról valósidőben tudod behúzni az anyagot. A különbség a tömörítésben, a digitális videó és hang formátumban van. A miniDV szalagra a videó 5:1 arányban tömörített (25Mbps), a kisérőhang pedig  48KHz 16bit PCM (tömörítetlen) formában kerül, míg a HDD-s, memóriakártyás kameráknál a rögzítés veszteséges elvet használó MPEG2, MPEG4 formában kerül fel melynek a legjobb minőségű változata sem képes azt adni mint a 25Mbps DV. A hang pedig MPEG1 layer2 ill. Dolby Digital formában tárolódik melyek szintén erősen tömörítettek (192Kbps-256Kbps).

Szerk:
A DV, látható minőségromlás nélkül kb. 5x-i újratömörítést visel el, míg az MPEG2-t nem lehet minőségromlás nélkül újratömöríteni.
És akkor még nem is beszéltem arról, hogy a DV az csak intra frame-ből áll ezért kockánként lehet vele dolgozni, az MPEG2 pedig a GOP szerkezet miatt sokkal nehezebben szerkeszthető.

Szerkesztette: wpepi 2008. 12. 15. 13:28 -kor

#2083 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 12. 15. 13:29

Idézet: kapopsx - Dátum: 2008. dec. 15., hétfő - 12:36

Ez nem feltétlen kell hogy így legyen. A mini DV szalagra rögzítő kameráknak egyetlen hatalmas hátránya van a HDD DVD vagy kártyára rögzítő kamerákkal szemben, ez pedig az, hogy a felvett anyagot valós időben tudod csak felmásolni a PC-re.

Valamint nonlineáris, ha fogy a hely, akkor elejéről ki lehet csapni 10 percet, meg innen-onnan, ha útközben döntök úgy, hogy ez jobban megéri. Aztán 3x10 perc, az 30 perc. Szaalgon ezt suzintén nem lehet, egyes kameráknál a motorzaj belehallatszik a felvételbe, meg ilyesmik.

De még biztos eszembe fog jutni valami nagy okosság. Cserébe HDD-s kicsit több akkut zabál, oszt amit írtál, nyaraláskor ha van 3 órányi kazi, akkor azt 3 óra áttolni a PCre. HDDsnél meg 3 perc.
Make love not Wor.

#2084 Felhasználó inaktív   kapopsx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 12. 15. 16:29

Idézet: wpepi - Dátum: 2008. dec. 15., hétfő - 13:17

Nem igazán pontos a válaszod.
A különbség a DV szalagra rögzítés és a HDD-k, memóriakártyák közt nem az, hogy a DV szalagról valósidőben tudod behúzni az anyagot. A különbség a tömörítésben, a digitális videó és hang formátumban van. A miniDV szalagra a videó 5:1 arányban tömörített (25Mbps), a kisérőhang pedig  48KHz 16bit PCM (tömörítetlen) formában kerül, míg a HDD-s, memóriakártyás kameráknál a rögzítés veszteséges elvet használó MPEG2, MPEG4 formában kerül fel melynek a legjobb minőségű változata sem képes azt adni mint a 25Mbps DV. A hang pedig MPEG1 layer2 ill. Dolby Digital formában tárolódik melyek szintén erősen tömörítettek (192Kbps-256Kbps).

Szerk:
A DV, látható minőségromlás nélkül kb. 5x-i újratömörítést visel el, míg az MPEG2-t nem lehet minőségromlás nélkül újratömöríteni.
És akkor még nem is beszéltem arról, hogy a DV az csak intra frame-ből áll ezért kockánként lehet vele dolgozni, az MPEG2 pedig a GOP szerkezet miatt sokkal nehezebben szerkeszthető.

wepi,

távol álljon tőlem, hogy vitatkozzam veled, de én a saját megítélésem szerint a miniDV szalagra rögzítés " legnagyobb hátrányáról" beszéltem az egyéb más formátumokban történő rögzítéssel szemben, nem pedig a különbségekről.
Nem arról beszéltem, hogy miért jobb az egyik a másiktól vagy éppen mik a különbségek.
Sajnálom ha félreérhető voltam.

Akkor leírom megint:

miniDV szalagra rögzítésnek egyetlen nagy hátránya, az összes többivel szemben a valós idejű PC-re másolás.
Ettől az egy igazán nagy hátránytól eltekintve, a miniDV szalagra rögzítés minősége a mai napig a legjobb mert az összes többi olyan kódolást, tömörítést használ ami megnehezíti az utómunkát, illetve eleve kevesebb bitrátával rögzítenek.

Jahnonak is igaza van, egy HDD kamerán azonnal ott helyben könnyedén szerkeszthető (törölhető, vágható)
a felvett anyag. Meg lehet csinálni mniDV szalagon is, de ez rettentő macerás, körülményes és értelmetlen.

#2085 Felhasználó inaktív   EvilKeny3R 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 12. 15. 18:27

Köszönöm a választ.

Nekem nem lenne problémám a valós idejű másolással. Van időm, míg másol addig tanulok vagy bármi.
Azért választanám a DV-t mert én még utómunkát is szeretnék végezni a videókon.

Próbáltam azonos kategóriákban keresni de a Sony-nál nem találtam ennél jobbat 100 alatt, mert max annyit szánnék rá. Ha ti tudtok akkor örömmel venném ha megosztanátok velem is. Sony-nál sajna már több a HDD-s :s

#2086 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 12. 15. 18:49

Idézet: EvilKeny3R - Dátum: 2008. dec. 15., hétfő - 18:27

Azért választanám a DV-t mert én még utómunkát is szeretnék végezni a videókon.

Ha gonosz lennék, akkor mondanám, hogy bármivel lehet utómunkát csinálni :-) MiniDVből is az igényeket kellene tudni, én sokszor a legolcsóbb modellekkel teljesen jól el vagyok, mit nekem 3CCD, meg a többi.

40 körül kapsz is, aztán innentől felfelé meg igényfüggő az árazás:

http://www.jvc1.hu/w...era/mini_dv_jvc
Make love not Wor.

#2087 Felhasználó inaktív   kapopsx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 12. 15. 21:36

Idézet: EvilKeny3R - Dátum: 2008. dec. 15., hétfő - 18:27

Próbáltam azonos kategóriákban keresni de a Sony-nál nem találtam ennél jobbat 100 alatt, mert max annyit szánnék rá.

Körülnéztem kicsit, kizárólag miniDv kamerákat.
Canon, JVC, Samsung, Sony, Panasonic. Azt hiszem más gyártó nem is nagyon van :)

Megállapítható,  hogy 100e forintig egyedül a Panasonic kínál 3CCD-s optikai képstabilizátoros kamerát NV-GS330!

A többi gyártónál(már ha létezik egyáltalán, mert a Samsungnál nem láttam) 100 felett vannak az ilyen modellek! Ár érték arányát tekintve, ebben a kategóriában a Panasonic az ami szóba jöhet.

Az a helyzet, nem hogy csak nem adnak 3CCD-s kamerát ez alatt, de olyant se nagyon láttam, ami optikai képstabilizátoros lenne!

Ha nem kell 3CCD és optikai képstabilizátor, akkor szélesebb a paletta, kisebbek az eltérések, de a minőség is gyengébb!

Ha szánsz rá 100e forintot, akkor az NV-GS330 a legjobb, legoptimálisabb választás.

#2088 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 16. 02:19

egy jó egyérzékelős kamera simán tud olyan képet adni, mint egy gyengébb 3ccd-s :)

btw egy reklámforgatáson dolgozom épp, ahol két red one kamerát használnak. érdekes gépek :) közel sem hibák nélkül. ha valakit érdekel, mesélek róluk kicsit, meg megpróbálok szerezni eredeti anyagot belőlük.
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#2089 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 16. 05:55

Idézet: qnadam - Dátum: 2008. dec. 16., kedd - 2:19

egy jó egyérzékelős kamera simán tud olyan képet adni, mint egy gyengébb 3ccd-s :)

Ilyen pld. az én  JVC GR-DV4000 kamerám is. 1CCD (1/4") , 1.2Mpixel, F1.2 optika, 52mm szűrőátmérő. Gyenge fényerő mellett is kiváló, zajmentes a kép.  :D

Szerkesztette: wpepi 2008. 12. 16. 05:56 -kor

#2090 Felhasználó inaktív   Panaskodik 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 12. 16. 19:45

Sziasztok!

Tud valaki ajánlani nekem egy olyan szoftvert ami magyar nyelvű és mini dv-t tudok vele szerkeszteni,konvertálni,stb...
Most a Corel VideoStudio pro x2-t használom de nekem bonyolút és még angol is,így csak egy részét értem hiányos angol tudásomnak köszönhetően.Azért ezt-azt meg tudok vele csinálni de jobb lenne valami "magyarított".

Köszi előre is.

#2091 Felhasználó inaktív   kapopsx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 12. 16. 20:24

Idézet: Panaskodik - Dátum: 2008. dec. 16., kedd - 19:45

Sziasztok!

Tud valaki ajánlani nekem egy olyan szoftvert ami magyar nyelvű és mini dv-t tudok vele szerkeszteni,konvertálni,stb...
Most a Corel VideoStudio pro x2-t használom de nekem bonyolút és még angol is,így csak egy részét értem hiányos angol tudásomnak köszönhetően.Azért ezt-azt meg tudok vele csinálni de jobb lenne valami "magyarított".

Köszi előre is.

Próbáld ki az ulead video studio 8-at. Ez se magyar, de hidd el, valóban minimális angoltudás se kell hozzá, olyan egyszerű. Ami meg még is kell hozzá, néhány szó, azt meg ki lehet szótárazni.

Van már fejlettebb verzió is belőle, de azért ajánlom ezt, mert ez stabil és egyszerű, jól érthető a kezelőfelülete, áttekinthető. Alap dolgokhoz bőven elég. Ha kicsit belejössz, meglátod "profi" videókat dobsz vele össze. Komplett DVD-t tudsz vele csinálni, menüvel meg minden.

#2092 Felhasználó inaktív   Panaskodik 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 12. 16. 20:29

Köszi a választ és a gyorsaságot.
Egy keveset konyítok az "english"-hez úgyhogy ez pont jó lesz nekem.

#2093 Felhasználó inaktív   Panaskodik 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 12. 16. 20:37

Idézet: kapopsx - Dátum: 2008. dec. 16., kedd - 20:24

Próbáld ki az ulead video studio 8-at. Ez se magyar, de hidd el, valóban minimális angoltudás se kell hozzá, olyan egyszerű. Ami meg még is kell hozzá, néhány szó, azt meg ki lehet szótárazni.

Van már fejlettebb verzió is belőle, de azért ajánlom ezt, mert ez stabil és egyszerű, jól érthető a kezelőfelülete, áttekinthető. Alap dolgokhoz bőven elég. Ha kicsit belejössz, meglátod "profi" videókat dobsz vele össze. Komplett DVD-t tudsz vele csinálni, menüvel meg minden.

Csak a 10. és a 11.-est találtam,de csak elboldogulok valamelyikkel.

#2094 Felhasználó inaktív   EvilKeny3R 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 12. 16. 22:26

Végül a Pana NV-GS330 mellett döntöttem.

De most, hogy jobban átnéztem a technikai adatokat nagyon zavar a 1/50-es záridő.

Az lenne a kérdésem, hogy ezzel már lehet szép hosszan exponálni vagy tegyek le róla.

#2095 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 17. 02:02

Idézet: EvilKeny3R - Dátum: 2008. dec. 16., kedd - 22:26

De most, hogy jobban átnéztem a technikai adatokat nagyon zavar a 1/50-es záridő.

Az lenne a kérdésem, hogy ezzel már lehet szép hosszan exponálni vagy tegyek le róla.

szeretnél szép fénycsíkokat? :)

#2096 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 17. 03:43

Kép

amikor a kicsi kamera is felpofátlankodik a dollyra :D

#2097 Felhasználó inaktív   EvilKeny3R 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 12. 17. 06:13

Idézet: qnadam - Dátum: 2008. dec. 17., szerda - 2:02

szeretnél szép fénycsíkokat? :)

Igen, jól gondoltad :)

#2098 Felhasználó inaktív   kapopsx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 12. 17. 11:48

Idézet: Panaskodik - Dátum: 2008. dec. 16., kedd - 20:37

Csak a 10. és a 11.-est találtam,de csak elboldogulok valamelyikkel.

Akor a 11-est!
Jobb, stabilabb, gyorsabb mint a 10-es!!!!

#2099 Felhasználó inaktív   kapopsx 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 12. 17. 11:49

Idézet: EvilKeny3R - Dátum: 2008. dec. 16., kedd - 22:26

Max állványról van rá esélyed, de ne éld bele magad... :)

#2100 Felhasználó inaktív   Panaskodik 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 12. 19. 19:35

Idézet: kapopsx - Dátum: 2008. dec. 17., szerda - 11:48

Akor a 11-est!
Jobb, stabilabb, gyorsabb mint a 10-es!!!!

Már rájöttem,hogy ennek a szériának a 12. verziójával bajlódtam.Kipróbáltam a 11.-est is de majdhogynem ugyanaz mint a 12.Viszont időközben megtanultan kezelni mind a kettőt és egész jó kis videókat csinálok.Egyre "profibb" vagyok...

Téma megosztása:

• (131 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 103
  • 104
  • 105
  • 106
  • 107
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.