HWSW Informatikai Kerekasztal: Lehet-e boldogulni angol nélkül? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (13 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Lehet-e boldogulni angol nélkül? Értékeld a témát: -----

#201 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 12. 16. 14:33

Idézet: BigBear - Dátum: 2004. dec. 15., szerda - 13:46

...
A probléma azzal van, hogy rengeteg olyan ember van, aki egész egyszerűen lenézi, leingyenélőzi azt, aki nem ismer idegen nyelveket, nem tud idegen nyelven beszélni, és netán meg meri kérni ŐT, hogy legyen olyan jó és fordítsa már le amit beírt, mert nem érti, (netán még szótárral se).

Nagyon elment a topik egy (FakeJack által jól jellemzett) érdekes irányban, ezért félve válaszolok. :)

Én úgy látom, hogy ezen topik alapfelvetése a következő: egyesek elvárják, sőt, kötelezővé tennék, hogy az esetlegesen idegen nyelven idézett szakmai/egyéb szövegeket az idéző automatikusan összefoglalja magyarul, míg mások (köztük jómagam is) azon a véleményen vannak, hogy ez enyhén szólva is túlzott elvárás, viszont ha olyan olvassa az ominózus szöveget, aki egy kukkot sem ért belőle, és megkéri a fórumtagokat, hogy ugyan már zanzásítsák neki anyanylevünkön is, akkor - természetesen - erre a segítő szándékú, azon a nyelven többé-kevésbé kommunikálni képes fórumozók (és nem feltétlenül az idéző) megteszik neki ezt a "szívességet".

Összefoglalva: nem azzal van a baj, aki megkér, hanem azzal, aki elvár. Mert a kettő az én olvasatomban nem ugyan az.

#202 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 14:42

Ahogy elnézem az utóbbi pár nap termését (és nem (kifejezetten) erre a topikra gondolok), aktuálisabb mint valaha az, amit ezen topik elején írtam:

Idézet

Ha valaki helyesen ír, de alkalomadtán használ idegen (szak)szavakat is, esetleg idéz angol szöveget, százszor többet tesz anyanyelvünkért, mint az, aki idehányja a (netalántán szándékos) helyesírási hibáktól hemzsegő, bár idegen szavakat egyébként nem tartalmazó beböfögéseit.

:(  :(  :(

#203 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 14:45

A fórumozók többsége nem fog megkérni senkit. Reakciók persze néha vannak, el kell viselni akkor azt. Ennyi.

Szerkesztette: Macska 2004. 12. 16. 14:47 -kor

P3 Versus K7 ; p4 Versus K8 :) :)
Rögös a macskaköves út....

#204 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 15:12

Idézet: Macska - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 14:45

A fórumozók többsége nem fog megkérni senkit. Reakciók persze néha vannak, el kell viselni akkor azt. Ennyi.

:think:

Ezt nem igazán értem, kifejtenéd? :omg:

#205 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 15:16

Idézet: bbence - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 13:16

Az utóbbi kettő viszont szerintem fölösleges. Nem azért, mert vmi miatt utálom a két nyelvhez tartozó népcsoportot (ez a hozzáállás egyébként a legtávolabb áll tőlem), hanem azért, mert egy ilyen szavazásnak (felmérésnek) nem az a lényege, hogy minden egyes lehetséges nyelv szerepeljen rajta, hanem az, hogy átfogó képet adjon a fórumozók nyelvtudásáról. Nem hinném, hogy például beástul vagy lóváriul többen beszélnek, mint mondjuk akár hollandul, svédül, stb. Szóval legyen egy egyéb válaszlehetőség és aki abba tartozik, az hozzászólásában adja meg a nyelv nevét.

azért éppen úgy hasra meg lehetne próbálni összehozni a top20at, hamár annyi kifér szerintem
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#206 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 15:20

Üdv Etele

Aki olvasgat, az szerinted megkéri hogy fordítsák le a lényeget??? Akinek nagyon fontos, kell az infó, sürgős, az valószínű megkér valakit, aztán ha lesz olyan, aki hajlandó rá, akkor megköszöni. Vagy... megoldja másképp, gyorsabban.  ;)

Üdv
        macska ;)

#207 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 15:20

Idézet: Macska - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 14:45

Hát vazz, ha arra képtelen, hogy megkérjen, hogy mondjam magyarul, mert nem érti, akkor kb szarok a fejére  :wc2:

Ahogy Etele nagyon helyesen mondta:

Idézet

Összefoglalva: nem azzal van a baj, aki megkér, hanem azzal, aki elvár. Mert a kettő az én olvasatomban nem ugyan az.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#208 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 15:24

Idézet: Macska - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 15:20

Üdv Etele

Aki olvasgat, az szerinted megkéri hogy fordítsák le a lényeget??? Akinek nagyon fontos, kell az infó, sürgős, az valószínű megkér valakit, aztán ha lesz olyan, aki hajlandó rá, akkor megköszöni. Vagy... megoldja másképp, gyorsabban.  ;)

Üdv
        macska ;)

ismét csak azt tudom mondani, hogy adott esetben gyorsabb megoldást tudok nyújtani, ha az illető beszél angolul.

#209 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 15:29

meg németül, meg kínaiul..... . Nem mindenkinek kell a munkájához az angol nyelv, sőt nem mindenki szakmailag megfelelően tájékozott hardware, szoftware ügyben....., csak segítséget jött kérni.

#210 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 16:53

Idézet: Macska - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 15:20

...
Aki olvasgat, az szerinted megkéri hogy fordítsák le a lényeget???
...

Akkor valószínűleg nem is érdekli, ez esetben meg minek fárassza magát azzal az idegen nyelvű szöveget idéző, hogy feleslegesen fordítgasson? :omg:

#211 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 16:59

Idézet: Macska - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 15:29

meg németül, meg kínaiul..... . Nem mindenkinek kell a munkájához az angol nyelv, sőt nem mindenki szakmailag megfelelően tájékozott hardware, szoftware ügyben....., csak segítséget jött kérni.

Te nagyon hajmeresztő példákat, hasonlatokat tudsz előcibálni. :D

Ahogy az már - nagyon helyesen - le lett írva itt, az informatika nyelve az angol, ergo nem értem, miféle párhuzamot vélsz felfedezni mondjuk a kínai nyelvű információk megosztása és a HWSW infromatikai jellege között... :omg: 

Nehogy már leszúrd kroozo-t azért, mert azt merészelte mondani, hogy naprakészebb, bővebb infókat tud segítségnyújtás céljából prezentálni, ha használhat angol nyelvű szöveget is!

A pofám leszakad! :(

Ráadásul világosan leírta, hogy ha megkérik, ezeket akár összefoglalja magyarul is.

Kérlek ne vedd támadásnak, de kissé már fárasztó, Macska, hogy egyfolytában ugyanazt ismételgeted, tekintet nélkül arra, hogy éppen kinek válaszolsz...

Szerkesztette: Etele 2004. 12. 16. 17:00 -kor

#212 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 17:19

Üdv Etele

Nem veszem támadásnak. :up: De..., arról is beszélgettünk, hogy nem mindenki van azonos élethelyzetben. Szakterület...., nyelv használat nap mint nap, akár egy kevés időt is. Szóval...., egyszerű "odavágni", tanulj meg angolul. Azért azt láthatjuk, hogy a fórumon nem csak szakmabeliek vannak jelen. Azt is tudjuk, hogy bizonyos "környezetben" az angol szavaknak lehet "más" jelentése is, tehát adott esetben szótárazás sem jelenthet biztos megoldást. A válaszom első része a tanulj angolul, a második része a "szakmabeli" jártasságot fejezte ki. Ha mindkettő valamelyest adott, lehetséges nem is közelíted meg, ebből a szempontból is a dolgot.

Üdv
      macska ;)

#213 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 17:22

Na most sem értem 100%-osan hogy mit is akarsz mondani, de a hiba könnyen lehet, hogy az én készülékemben van. :D

RE: annyit azért kihüvelyeztem, hogy lássam, egyáltalán nem arról beszélsz, amiről én. :omg:

Szerkesztette: Etele 2004. 12. 16. 17:23 -kor

#214 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 17:31

En azt hiszem ertem a problemat... nincs kulonosebb gond az angol idezetekkel... csak a csapat egyik resze (amelyik ert angolul) nem akarja keres nelkul farasztani magat a forditassal... a csapat masik resze (amelyik viszont nem ert angolul) elvarna azt, hogy a csapat angolul erto resze ezt keres nelkul megtegye... jol latom a helyzetet?

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#215 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 17:31

Idézet: Etele - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 17:53

Akkor valószínűleg nem is érdekli, ez esetben meg minek fárassza magát azzal az idegen nyelvű szöveget idéző, hogy feleslegesen fordítgasson? :omg:

Üdv Etele

Én például ilyen helyzetben nem kérek fordítást, de az tény, hogy valamelyest az infóból ki vagyok zárva.Pedig...., tanulhatnék valamit.... , esetleg.

Üdv
    macska ;)

Ui: Én a részemről befejeztem, mert abszolút nem egy írányból közelítjük meg a kérdést, mivel alapvetően más helyzetben vagyunk. Ez nem a te hibád, de nem is az enyém. :up:  :up: Szerintem. Nekem csak hobby.Azért a gépemmel elboldogulok valahogy, és sok infót szerzek itt. Ennek nagyon örülök. Ennyi.

#216 Felhasználó inaktív   KovacsUr 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 16. 17:36

Idézet: Macska - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 17:19

Szóval...., egyszerű "odavágni", tanulj meg angolul. Azért azt láthatjuk, hogy a fórumon nem csak szakmabeliek vannak jelen.

Még mindig nem értem, mi tartana vissza valakit attól, hogy rákérdezzen, ha nem ért valamit. Valószínűnek tartom, hogy a fórumlátogatók elsöprő hányada legalább alapszinten beszél (de legalább ért) angolul, ezért nem lenne ésszerű az 8-10%-nyi angolul nem értő miatt az összes előforduló angol idézetet lefordítani.

Ha valaki segítséget kér és kap, miért derogál neki, ha odaírja: bocsánat, nem tudok angolul, összefoglalnád röviden magyarul is? Olyan nagy szégyen egy ilyen kérés? :confused:

Egyébként én személy szerint angol nyelvű idézetekhez nem szoktam fordítást mellékelni (kivéve, ha a esetleg a kérdés színvonala enged arra következtetni, hogy a kérdezőnek gondot okozhat a fordítás hiánya — például tíz éves, nem tanult meg egészen magyarul sem, effélék).

Amikor lengyel vagy orosz nyelvű szöveget idéztem a fórumon, mindig mellékeltem hozzá fordítást is.

#217 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 17:51

Idézet: Samott - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 18:31

En azt hiszem ertem a problemat... nincs kulonosebb gond az angol idezetekkel... csak a csapat egyik resze (amelyik ert angolul) nem akarja keres nelkul farasztani magat a forditassal... a csapat masik resze (amelyik viszont nem ert angolul) elvarna azt, hogy a csapat angolul erto resze ezt keres nelkul megtegye... jol latom a helyzetet?

Samott

Értem én, a ti álláspontotokat is. Elfogadom. Azonban, ha én valakinek igyekszem segíteni, akkor rászánok időt. Ha valaki ért angolul, a lényeget kiemeli, X perc plusz muka. Helyesen fordítja, van szakmai háttere hozzá. Akik "csak" olvasgatnak, azok is értenék miről van szó.

Közben KovacsUr tagtárs hozzászólását is láttam. "Amikor lengyel....    ".  :respect: Van aki meg tudja tenni. Ha az alapnyelv az angol...., akkor más is meg tudná tenni..... . Mindegy. Ennyi.

Üdv
    macska ;)

#218 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 17:57

Idézet: Macska - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 17:51

Értem én, a ti álláspontotokat is.

Ez nem a "ti/mi" allaspont... ez a tema osszefoglalasa lett volna, es ha jol erzem a problema a "keressel" van... vagyis hogy keres nelkul, vagy keresre...

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#219 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 18:10

Idézet: Samott - Dátum: 2004. dec. 16., csütörtök - 18:57

Ez nem a "ti/mi" allaspont... ez a tema osszefoglalasa lett volna, es ha jol erzem a problema a "keressel" van... vagyis hogy keres nelkul, vagy keresre...

Samott

Én felvetettem egy kérdést, kirajzolódott a lényeg. Részemről befejezve a téma, ha személyesen meg nem leszek szólítva.

Üdv
    macska ;)

#220 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 16. 18:19

A változat:

x: szeretnék segítséget kérni, x-y-z témában, köszi előre is.
y: itt le van írva ugyanez a probléma, megoldással: link egy anáglius nyelvű lapra
x: ne haragudj, össze tudnád foglalni a lényegét magyarul? saknos nem tudok angolul
y: persze, ez és ez
x: köszi!

B változat:

x: szeretnék segítséget kérni, x-y-z témában, köszi előre is.
y: itt le van írva ugyanez a probléma, megoldással: link egy anáglius nyelvű lapra
x: köszbazmeg, belehalnál, has leírnád magyarul? ez egy magyar fórum, úgyhogy jó volna ha nem szórakoznál velem!!!!!!!
y: idefigyelj bunkókám, mi lenne, ha megtanulnál angolul, ez a számtek nyelve, stbstbstb, és így tovább.

ha x rangon alulinak érzi, hogy az A változat játszódjon le... akkor pusztuljon meg.
ha y az A változatban nem hajlandó leírni, hogy mi van a szvegben, akkor meg ő a bunkó.

szóval mindkét oldal lehet hibás
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

Téma megosztása:

• (13 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13