HWSW Informatikai Kerekasztal: Lehet-e boldogulni angol nélkül? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (13 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Lehet-e boldogulni angol nélkül? Értékeld a témát: -----

#61 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 11. 22:08

Idézet: Gabibácsi - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 14:36

Lamex, szerintem itt nem az önérzetből magyarkodóról van szó, hanem arról, aki tényleg nem tud angolul. Szerintem őt sem kellene kirekeszteni, lehet hogy pl semmi nyelvérzéke.

Aki nem tudott angolul, eddig az mondta és segítséget kért.

Aki nem akar tudni, az ingyenélőként, mézes-mászosan köpköd, hogy "ez egy magyar fórum", tessék nekem összefoglalni.
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#62 Felhasználó inaktív   INT21H 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 12. 11. 22:08

Idézet: scaurus - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 21:28

Miért nem lehet a link helyett a hivatkozás szót, a winchester helyett a merevlemez szót használni?
És mi a fenének átvenni az angol nyelvhasználatra jellemző, de a magyartól idegen rövidítéseket, betűszavakat (pl: hdd)?

Az egyik magyarázat, hogy rövidebb szavakat gyorsabban le lehet írni, szvsz. :p
Pl. alaplapot sokkal többen írnak, mint main/motherboardot. A mobo-t meg kevesen használják, mert a magyar nyelvben egyáltalán nem terjedt el.
Egyébként vannak bőven kreatív emberek a fórumon, találnak is ki új magyar szavakat: pl. képkártya :).
Egyes esetekben pedig az angol kifejezés egyértelműbb. Kicsit elcsépelt példa, de ha egy angol nyelvű programról magyarázok, akkor nyilván angolul írom le a menüpontokat.  Lehet, hogy van magyar nyelvű változata az adott programnak, de sajnos az ilyen fordítások nem mindig következetesek (szakmailag inkorrekt v. értelmetlen a fordítás, esetleg u. arra a parancsra más-más magyar szót használ). Ezzel eljutottunk a "miért olyan kevés az igényes fordítás?" kérdésig, ami különböző témákban már előjött.
Az angoltudás további előnye, hogy sokkal szélesebb tartalomhoz férsz hozzá az Interneten (ööö, akarom mondani a világhálón, hogy a kedvedben járjak. De szerintem a két szó nem pontosan fedi egymást.). Az sem utolsó tény, hogy egyenesen a forrásból jutsz információhoz, hiszen a legtöbb publikációt angolul írják.

P.S. A magyar nyelvű szakirodalom hiányát én is nehezményezem.
"Hanyatló kultúránknak az egyik legkórosabb eleme a járandósági felfogás (entitlement culture) ami szerint az állampolgárnak jár minden, az is, amiért soha életében nem fizetett."

"I meditate diligently every morning. The subjects are life and love. I quit after 3 seconds."

#63 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 11. 22:19

Idézet

Komolyra fordítva a szót: a legalapabb dolgoknak nem a HWSW-n kellene utánanézni. Drámaian egyszerű. Nevezzenek elitistának, nácinak, aminek akarnak, de kellene, hogy legyen egy minimális ismeretanyag, aminek a megléte után volna illő egy informatikai fórumon kérdezősködni. Iszonyatos mennyiségű dolgot tanultam itt, amióta beregeltem. Ha nem értettem valamit, amiről folyt a szó, nem igazán kérdeztem bele, mondván, valahonnan ők is megtanulták. Google, legalább. Mindig keresni próbáltam, és meglepő módon legtöbbször találtam.

Tudod, már a fájdalomcsillapító-reklámban is elmondták, hogy felgyorsult világunkban egyre gyorsabb megoldásokra van szükség. Nincs idő gondolkodni, utánajárni, értelmezni, hanem prompt kell a válasz a kérdésre. Sosem ezt az utat követtem, nem is fogom. De egyre népszerűbb a módszer. Én részemről elvárom, hogy ha valaki megkérdezi, hogy milyen finombeállítások kellenek ahhoz, hogy a mittoménmilyen processzort mittoménmekkora órajelre felhúzza, akkor legyen először is tisztában a magyar helyesírással, másodszor azzal, hogy mi az a processzor, harmadrészt azzal, hogy hogy kell segítséget kérni emberektől. Ha ezen a szűrőn nem jut át, nagyon kell igyekeznie, hogy ne nézzem le.
  (J. DG.)
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#64 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 22:24

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 23:08

Aki nem akar tudni, az ingyenélőként, mézes-mászosan köpköd, hogy "ez egy magyar fórum", tessék nekem összefoglalni.

Én az "ingyenélő" verziót tapasztaltam tőled. :(  Segítséget, megértést, toleranciát kevésbé. :(

Szekesztve. Itt csak kizárólag egy angol szöveg "tartalmi, lényegi összefoglalásra" gondolok, függetlenül attól, hogy egyetértettünk e az adott kérdésben, vagy sem. Én azt hiszem, ebből a szempontból másodlagosnak kell hogy legyen, mivel te idéztél angol szöveget, nem én,... anno.

Szerkesztette: Macska 2004. 12. 11. 22:33 -kor

P3 Versus K7 ; p4 Versus K8 :) :)
Rögös a macskaköves út....

#65 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 22:29

Idézet: scaurus - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 21:28

Miért, mi a baj az árasztással? Ha az angoloknak is ezt jelenti, miért kellene - különösen egy angolul nem tudónak - nagyon "tudományos szakszónaknak" tűnő kifejezést használni, amikor pont ezt jelenti?
Ha pedig a szószerinti fordítás nem tetszik, akkor tessék keresni/alkotni rá egy magyar szót!

...

Nem is tudom, nem ugyan az, ha azt mondom, "nem akartam itt árasztani" mint ha úgy írom le, hogy "nem akartam flood-olni". Mást jelent a kettő, ugyanis. :think: (Ismereteim szerint legalábbis, hiszen az angol szó jellegzetesen plusz jelentéssel bír a fórumos környezetben.) Annak meg nem sok velejét látom, hogy elkezdjem körülményesen körülírni a "flood" szó jelentését, csak azért, hogy ne kerüljön angol kifejezés egy magyar fórumon leírtakba.

Alkotni magyar szavakat? Ne már. Akkor inkább használom az angol kifejezést, mert:
A. Legalább mindenki megérti.
B. Az még jobban tönkreteszi a magyar nyelvet, ha boldog-boldogtalan nekiáll nyelvújítani.

Lehet velem nem egyetérteni. :)

Még valami.

Ha valaki helyesen ír, de alkalomadtán használ idegen (szak)szavakat is, esetleg idéz angol szöveget, százszor többet tesz anyanyelvünkért, mint az, aki idehányja a (netalántán szándékos - ld. Mulydely) helyesírási hibáktól hemzsegő, bár idegen szavakat egyébként nem tartalmazó beböfögéseit. Szóval ez a topik legyen a legaktuálisabb itt a HWSW-n, akkor boldog leszek.
De újfent lehet velem egyet nem érteni. ;)

Szerkesztette: Etele 2004. 12. 11. 22:33 -kor

#66 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 22:43

Üdv Etele

Például furcsa, de a én mindig file-t írok, sosem fájlt. Talán azért, mert a programok többségében így jelenik meg. Ha magyarított progi van nálam, akkor szó szerint próbálok idézni. A winchester szót használom, nem a merevlemez kifejezést, mivel rövidebb, és mindenki számára érthető. Bizonyos angol számítástechnikai elnevezések az évek során már "beépültek" a nyelvünkbe. Ez van. Főleg eszközök elnevezései, illetve még jó pár dolog.

Üdv
      macska  ;)

#67 Felhasználó inaktív   bianca 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 11. 22:45

Örülök látni, hogy olyan fontos és igen forró témárol olyan hideg vérrel beszélgetek. :respect:
Remélem, hogy így marad. ;)
Igen, nem lehet minden angol szavatot szó szerint fordítani. Ez nálunk sem megy.
És igen, nehéz mindennek egy új nevet "kitalálni"  körülményes.
Egy türelemmel, megértéssel minden megy.
;)

Szerkesztette: bianca 2004. 12. 11. 22:46 -kor

#68 Felhasználó inaktív   Brett Shaw 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 22:50

Szó volt a topic elején az ékezet nélküli írásról. Emlékszem, mikor regisztráltam ide, eleinte nagyon kellett vigyáznom, hogy ne ékezetek nélkül írjak. Ugyanis előtte nagyon megszoktam a HIX listákon, ahova rendszeresen írtam. Ott kötelező volt ékezetek nélkül írni. (A konverziók miatt)
Szóval akkor úgy megszoktam, hogy mai napig sem zavar, ha valaki ékezetek nélkül ír ide esetleg. :)
NE ESS PÁNIKBA! ...és mindig legyen nálad törülköző!
ASUS M4A785T-M|AMD Phenom II X2 550 BE@3500MHz|AC Freezer 64Pro|4x1 GB GEIL VALUE PC3-10660 CL9|PowerColor HD3870|OPTIARC AD-7243S|KINGSTON SKC300 60GB SSD+WD 500 GB SATAII|GENIUS SW-HF 5000 5.1|CHIEFTEC A80 450W|HP LP2275W 22" TFT|Windows 7 Ultimate 64 bit

#69 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 23:48

Idézet: Macska - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 22:43

...A winchester szót használom, nem a merevlemez kifejezést, mivel rövidebb, és mindenki számára érthető...

Számoljunk csak... 10 betű "VS" 10 betű. :D

#70 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 23:48

Idézet: Brett Shaw - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 22:50

Szó volt a topic elején az ékezet nélküli írásról. ...

Volt? Én már nem is emlékszem rá. :) Gyorsan vissza is olvasok.

Szerkesztette: Etele 2004. 12. 11. 23:48 -kor

#71 Felhasználó inaktív   Jareth 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 11. 23:49

Idézet: Etele - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 23:48

:lol:
Tyraan - Artum Inferniti

#72 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 12. 00:03

Idézet: Etele - Dátum: 2004. dec. 12., vasárnap - 0:48

Üdv Etele

Na, most megfogtál  :D Tied a pont :respect: De néha a winchester winyó is, bár inkább winchester. ;)

Üdv
      macska ;)

Ui: Mindkettő 10 betű, megszámoltam. :D  ;) A Winyó nem. :p Etele megszámolja.....  :omg: , jogos a pont. Ez van. Egyébként szóban a winyó kifejezést használom, sőt a lemez címkébe beírom: xxGB Winyo,...., eszembe sem jutott eddig megszámolni a betűszámot, mivel xxGB merevlemez biztos nem fér be a Mobil winchester címkéjébe. ;)

Szerkesztette: Macska 2004. 12. 12. 00:27 -kor

#73 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 12. 00:48

Idézet: Brett Shaw - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 22:50

Szó volt a topic elején az ékezet nélküli írásról.

Az a Visszabeszelo/Olvashatatlan userek topikban volt, nem itt.

Szerkesztette: nyunyu 2004. 12. 12. 00:52 -kor

#74 Felhasználó inaktív   FakeJack 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 12. 00:51

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 13:41

Hogy képzeled? Ez egy magyar fórum. Itt az elvárás, hogy mások dolgozzanak olyanok helyett, akik ezt önérzetből nem kívánják megtenni....

Hurrá!
Ez lenne magyar mentalitás?  :think:

#75 Felhasználó inaktív   FakeJack 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 12. 00:52

Idézet: Dj.Kakukk - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 14:46

Kösz... !!!

Én sem tudok angolul.

Bocs!

Lehet, hogy nem az én hibám...?  :think:

Szerk.: de persze lehet, hogy a tied sem. Viszont soha sincs késő elkezdeni a nyelvtanulást. :)

Szerkesztette: FakeJack 2004. 12. 12. 00:59 -kor

#76 Felhasználó inaktív   Brett Shaw 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 12. 01:26

Idézet: Gabibácsi - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 10:06

....(Nem az ékezetekről, elírásokról van szó ....

Idézet

Volt? Én már nem is emlékszem rá.  Gyorsan vissza is olvasok.

Tényleg csak egy mondat volt az egész, de Gabibácsi az ékezetnélküli írásra célzott, amiről valóban a Visszabeszlőben  volt szó. 

Szerkesztette: Brett Shaw 2004. 12. 12. 01:36 -kor

NE ESS PÁNIKBA! ...és mindig legyen nálad törülköző!
ASUS M4A785T-M|AMD Phenom II X2 550 BE@3500MHz|AC Freezer 64Pro|4x1 GB GEIL VALUE PC3-10660 CL9|PowerColor HD3870|OPTIARC AD-7243S|KINGSTON SKC300 60GB SSD+WD 500 GB SATAII|GENIUS SW-HF 5000 5.1|CHIEFTEC A80 450W|HP LP2275W 22" TFT|Windows 7 Ultimate 64 bit

#77 Felhasználó inaktív   Delawer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 12. 21:23

Idézet: Etele - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 18:56

Bocs, Brit. :D (Nem ám megsértődni, de ezt nehéz lett volna kihagyni! :) )

:) Igen, elismerem, rosszul írtam. És nem haragszom, mert IGAZAD van :)
-- Legyen egy jó napod! --

#78 Felhasználó inaktív   Etele 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 13. 00:32

Idézet: Delawer - Dátum: 2004. dec. 12., vasárnap - 21:23

:) Igen, elismerem, rosszul írtam. És nem haragszom, mert IGAZAD van :)

:respect:

#79 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 13. 07:51

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. dec. 11., szombat - 22:08

Itt most arra gondolsz hogy aki nem tud angolul, de szeretné megérteni, akkor az szól és segítséget kér?
Aki pedig szintén nem, de "magyarkodni akar" az meg fröcskölődik?
Ha így gondoltad, ebben igazad van. De akár úgy is lehetne beidézni egy többoldalas angol nyelvű linkkel, hogy utána odaírjuk két mondatban, hogy itt erről és erről volt szó kb.
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#80 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 13. 07:52

Idézet: Macska - Dátum: 2004. dec. 12., vasárnap - 0:03

Üdv Etele

Na, most megfogtál  :D Tied a pont :respect: De néha a winchester winyó is, bár inkább winchester. ;)

Üdv
      macska ;)

Ui: Mindkettő 10 betű, megszámoltam. :D  ;) A Winyó nem. :p Etele megszámolja.....  :omg: , jogos a pont. Ez van. Egyébként szóban a winyó kifejezést használom, sőt a lemez címkébe beírom: xxGB Winyo,...., eszembe sem jutott eddig megszámolni a betűszámot, mivel xxGB merevlemez biztos nem fér be a Mobil winchester címkéjébe. ;)

Legyen HDD  :D
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

Téma megosztása:

• (13 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »