HWSW Informatikai Kerekasztal: Tér-idő elméletek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (45 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tér-idő elméletek avagy kvantumfizika mélyebben... Értékeld a témát: -----

#61 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 12. 19. 12:15

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. dec. 19., vasárnap - 12:02

Ha egy lufit felfújunk, a felülete növekszik. És az anyaga?

Ez nem jó példa szerintem.

Ha veszel egy x milliárd ly-re lévő területet, az y évnyi visszatekintést jelent a múltba, mivel annyi idő alatt teszi meg a fénye az utat hozzánk. Ha viszont veszel egy x+1 milliárd ly-re lévő területet, annak y+z idő alatt teszi meg a fénye az utat hozzánk, tehát régebbi állapotot látsz.
Feltételezve pedig, hogy az univerzum az ősrobbanástól (vagy még előbbről ugye) folyamatosan tágul, az lenne a logikus, ha a régebbi időpontban sűrűbben lennének a galaxisok is. A megfigyelések szerint azonban nem így van. Volt erről már pár dokumentum film is, hogy ez bizony egy kemény paradoxon, ami ugyancsak megdöntheti az ősrobbanás, és a táguló univerzum elméletét.

#62 Felhasználó inaktív   FragMaster 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 19. 12:17

WOW, ettől a topictól Dexter laboratóriuma-feelingem lett...
De zsír, érdekes, elkezdek kutakodni a témában.
Gigabyte GA-P35-DS3, Core2Quad Q9550 + CM TX2, 2*1gb Adata 800+, 2*1gb Supertalent, MSI GeForce GTX460 Cyclone OC 1GB, SB Audigy, Chieftec CFT-550, Pioneer DVR-216D, Samsung SH-D163B, Samsung 320gb, Dell U2311H

#63 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 19. 12:25

Idézet: Locutus - Dátum: 2004. dec. 19., vasárnap - 12:15

Ez nem jó példa szerintem.

Ha veszel egy x milliárd ly-re lévő területet, az y évnyi visszatekintést jelent a múltba, mivel annyi idő alatt teszi meg a fénye az utat hozzánk. Ha viszont veszel egy x+1 milliárd ly-re lévő területet, annak y+z idő alatt teszi meg a fénye az utat hozzánk, tehát régebbi állapotot látsz.
Feltételezve pedig, hogy az univerzum az ősrobbanástól (vagy még előbbről ugye) folyamatosan tágul, az lenne a logikus, ha a régebbi időpontban sűrűbben lennének a galaxisok is. A megfigyelések szerint azonban nem így van. Volt erről már pár dokumentum film is, hogy ez bizony egy kemény paradoxon, ami ugyancsak megdöntheti az ősrobbanás, és a táguló univerzum elméletét.

Dömdödöm... :)

Amit ma látsz - ha elér ide a fénye - a pármilliárd évvel ezelőtti anyag és energia pármilliárd évvel ezelőtti állapota, de nem az ősrobbanás helyszíne. Nem a "középpontot" és annak állapotát látod. Úgyhogy még mindig nem cáfolat semmire, hogy másképp értelmezed. (Aztán franc se tudja, akkor mi volt. De ma gömb.)

Kép

Nézd meg a perimétert. Miért is kellene sűrűbbnek lennie? Miért is nem távolodnak egymástól a részei?
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#64 Felhasználó inaktív   GrandMasTer 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 19. 12:26

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. dec. 19., vasárnap - 11:02

Ha egy lufit felfújunk, a felülete növekszik. És az anyaga?

Gondolom elvékonyodik  :)  . Kifejtenéd bővebben, milyen módon kapcsolódik a válaszod a kérdésemhez? Bocs, de nem értem.
Persze világos, hogy a táguló világegyetemet lufival szokták szemléltetni, aminek minden pontja távolodik minden pontjától (bár akkor nem tudom, hogyan ütközhetnek galaxisok egymással  :think:  ).
master of puppets I'm pulling your strings

#65 Felhasználó inaktív   GrandMasTer 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 19. 12:31

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. dec. 19., vasárnap - 11:25

Dömdödöm... :)

Amit ma látsz - ha elér ide a fénye - a pármilliárd évvel ezelőtti anyag és energia pármilliárd évvel ezelőtti állapota, de nem az ősrobbanás helyszíne. Nem a "középpontot" és annak állapotát látod. Úgyhogy még mindig nem cáfolat semmire, hogy másképp értelmezed. (Aztán franc se tudja, akkor mi volt. De ma gömb.)

Nézd meg a perimétert. Miért is kellene sűrűbbnek lennie? Miért is nem távolodnak egymástól a részei?

Elméletileg az ősrobbanásnak nincs "helye", mert a tér (és az idő) vele együtt keletkezett. De itt az én eccerű agyam ledobja az ékszíjjat...  :)

szerk: hejessiras  :)

Szerkesztette: GrandMasTer 2004. 12. 19. 12:32 -kor

#66 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 19. 12:35

Idézet: GrandMasTer - Dátum: 2004. dec. 19., vasárnap - 12:26

Gondolom elvékonyodik  :)  . Kifejtenéd bővebben, milyen módon kapcsolódik a válaszod a kérdésemhez? Bocs, de nem értem.
Persze világos, hogy a táguló világegyetemet lufival szokták szemléltetni, aminek minden pontja távolodik minden pontjától (bár akkor nem tudom, hogyan ütközhetnek galaxisok egymással  :think:  ).

Persze, mert - mint minden modell - egyszerűsít. :)

A gömbfelület csak egy adott időpillanat képét modellezi. Ténylegesen nem csak radiális mozgások vannak.
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#67 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 19. 12:37

Idézet: GrandMasTer - Dátum: 2004. dec. 19., vasárnap - 12:31

Elméletileg az ősrobbanásnak nincs "helye", mert a tér (és az idő) vele együtt keletkezett. De itt az én eccerű agyam ledobja az ékszíjjat...  :)

De az első pikoszekundum mérhetetlen törtrésze óta van.  Hiszen az első kérdésed is csak így értelmezhető. :)
¤

#68 Felhasználó inaktív   GrandMasTer 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 19. 12:44

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. dec. 19., vasárnap - 11:37

De az első pikoszekundum mérhetetlen törtrésze óta van.  Hiszen az első kérdésed is csak így értelmezhető. :)

Pontosan ez az, amit nem értek. Ha elméletileg lehetséges visszanézni az ősrobbanásra, akkor  milyen "irányba" kell nézelődni? Vagy minden irányban ősrobbanás van  :)  ?

szerk: helyesírás

Szerkesztette: GrandMasTer 2004. 12. 19. 12:45 -kor

#69 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 19. 12:49

Idézet: GrandMasTer - Dátum: 2004. dec. 19., vasárnap - 12:44

Pontosan ez az, amit nem értek. Ha elméletileg lehetséges visszanézni az ősrobbanásra, akkor  milyen "irányba" kell nézelődni? Vagy minden irányban ősrobbanás van  :)  ?

szerk: helyesírás

Ha a "gömbmodellt" nézzük, igen. Minden irányban... csak nem biztosan azonos távolságra. Hiszen azt tételezzük fel, hogy nem a Föld a világ közepe. :)
¤

#70 Felhasználó inaktív   GrandMasTer 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 19. 13:01

Idézet: lameXpert - Dátum: 2004. dec. 19., vasárnap - 11:49

Ha a "gömbmodellt" nézzük, igen. Minden irányban... csak nem biztosan azonos távolságra. Hiszen azt tételezzük fel, hogy nem a Föld a világ közepe. :)

Szerintem se. Bár néhány manus ugyancsak úgy tesz, mintha ő lenne az :)  .
Most, hogy így kiokosítottál, lenne még néhány kérdésem  :respect:  Lehetséges-e, hogy a fény sebessége nem állandó az időben? Tehát a Big Bang után valamennyivel (1 milliárd év) valamennyi, 15 milliárd évvel meg másvalamennyi.

#71 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 19. 13:09

Idézet: GrandMasTer - Dátum: 2004. dec. 19., vasárnap - 13:01

Most, hogy így kiokosítottál, lenne még néhány kérdésem  :respect:  Lehetséges-e, hogy a fény sebessége nem állandó az időben? Tehát a Big Bang után valamennyivel (1 milliárd év) valamennyi, 15 milliárd évvel meg másvalamennyi.

A válasz bonyolult lesz. Kapaszkodj.  Nem tudom. :)
¤

#72 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 19. 13:09

Lehetséges-e, hogy a fény sebessége nem állandó az időben? Tehát a Big Bang után valamennyivel (1 milliárd év) valamennyi, 15 milliárd évvel meg másvalamennyi.

Nem állandó.
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#73 Felhasználó inaktív   Asdam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 19. 13:15

Ezt már bebizonyították hogy nem lehet hiába a vöröseltolódás a fény nem "fárad" el

Bár egyes fizikusok ezt próbálják bebizonyítani magyarul Einstein relativitás elméletét megdönteni
bye

http://leonidasunstoppable.ytmnd.com/

TranceTreamFM The All New Hungarian Trance Radio

WoW: Ashenear - lvl60 Human Warlock - Arathor PvE
Updated@2006.12.01.

#74 Felhasználó inaktív   one 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 19. 13:51

Idézet: one - Dátum: 2004. dec. 18., szombat - 22:27

Azon gondolkodtatok már, hogy a Lorentz-trafókat másképp is ki lehet találni olyanra, hogy illeszkedjenek a azokhoz a kísérletekhez, amelyek szerint a fény sebessége minden vonatkoztatási rendszerből egyformának látszik? A levezetésben van egy ponton egy önkényes szorzás, ami bármire kicserélhető... Lehet, hogy csak kicsit eltérő, de pontosabb eredményt kapnánk?

nem? szerintem végig lehetne vezetni az egészet egy picit másképp. bár valami azt súgja, hogy a kísérletekhez illeszkedő elméletek közül a legegyszerűbb működik a legjobban (az "egyszerű" alatt persze semmi konkrétat nem értek :D). most nincs időm, de majd leírok egy példát (a képletekkel szarakodni kell, lehet, hogy 1 nagy képbe berakom az egészet).

Szerkesztette: one 2004. 12. 19. 13:58 -kor

Ha úgy véled, nem lehet megcsinálni, ne gátold azt, aki éppen csinálja.

#75 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 22. 16:20

Na miaz, kifingtatok agyilag? :)

Én továbbhaladtam a Hawking-Penrose könyvben, de már ott tartok, hogy 1 oldal/nap :D

Igen érdekes, ahogy Hawking bebizonyítja, hogy a fekete lyukakban igenis elveszhet az információ, és ráadásul sugároznak is kifelé.

Igazából viszont az keltette fel az érdeklődésemet, ahogy a Minkowsky tér, és az Euklideszi tér összepárosításáról emélkedik. Mégpedig hogy a kétféle térdiagram egyesítésével leírható az elektronok viselkedése, mozgása, vagy például a párkeltés, sőt, még a fekete lyukak egymáshoz való viszonya is. Az egyik ilyen diagram szerint pl a 4 féle tér létezik az időben, amelyből mi az egyik oldalon vagyunk, velünk szemközt (a diagramon) egy párhuzamos valóság található (ahova féreglyukak vezethetnek), a két oldalsó tér pedig valami, ahova a fekete lyukak is mutatnak. Már ha jól értelmeztem, bár ezt még csak épp átfutottam.
Viszont az tényleg érdekes, ahogy az Euklideszi tér leírja az elektron általunk észlelhető mozgását, a pozíciójának bizonytalanságára pedig a Minkowsky tér elmélet ad magyarázatot...

#76 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 22. 19:08

Én ezt szoktam mostanában nézegetni, érdekesen néz ki 3D-re kivetítve! :think:
"A zen az, ha szívünkben és lelkünkben megmaradunk kisgyermeknek." - Takuan
Kép

#77 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 23. 08:07

Idézet: LightBringer - Dátum: 2004. dec. 22., szerda - 19:08

Én ezt szoktam mostanában nézegetni, érdekesen néz ki 3D-re kivetítve! :think:

Ez most mi is?:) Én csak két wireframet látok, amik torzulgatnak össze vissza.

#78 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 12. 23. 18:00

Idézet: Locutus - Dátum: 2004. dec. 23., csütörtök - 8:07

Ez most mi is?:) Én csak két wireframet látok, amik torzulgatnak össze vissza.

Ez egy hiperkocka csak különböző módon van lehetőség a 3D megtekintésre. Lehet kapcsolgatni, hogy szemüveged van, vagy "bandzsítós" módszerrel nézed, stb. ;)

Gondolom a hiperkockát, tudod, hogy mi... Szerintem érdekes kis kütyü. ;)
"A zen az, ha szívünkben és lelkünkben megmaradunk kisgyermeknek." - Takuan
Kép

#79 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 23. 19:23

Idézet: LightBringer - Dátum: 2004. dec. 23., csütörtök - 18:00

Gondolom a hiperkockát, tudod, hogy mi... S

Hogy őszinte legyek: nem... lemaradtam valamiről? :)

#80 Felhasználó inaktív   one 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 12. 31. 17:46

Idézet: one - Dátum: 2004. dec. 19., vasárnap - 14:51

nem? szerintem végig lehetne vezetni az egészet egy picit másképp. bár valami azt súgja, hogy a kísérletekhez illeszkedő elméletek közül a legegyszerűbb működik a legjobban (az "egyszerű" alatt persze semmi konkrétat nem értek :D). most nincs időm, de majd leírok egy példát (a képletekkel szarakodni kell, lehet, hogy 1 nagy képbe berakom az egészet).

Kép
Kép

Szerkesztette: one 2004. 12. 31. 18:35 -kor

Ha úgy véled, nem lehet megcsinálni, ne gátold azt, aki éppen csinálja.

Téma megosztása:

• (45 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.