Idézet: Dorien - Dátum: 2006. jún. 29., csütörtök - 9:53
Azt akartam szemléltetni, hogy minden objektum/szemlélő/részecske fénykúpja a saját univerzumának tekinthető, és innentől kezdve az ő szempontjából tökmindegy, hogy ami ezen kívül van, az valójában hol van térben és időben. Egyszerűen minden ilyen dolog olyan mintha nem is létezne, amíg a fénykúpok nem metszik egymást. E modell szerint csak egyetlen világegyetem létezik, ami végtelen számú egymással kapcsolatban lévő és nem lévő, egymáshoz hasonló és nem hasonló világot (objektumot/szemlélőt/részecskét) tartalmaz térben és időben egymáshoz közel és távol.
Én nem látok semmi olyat ebben a modellben, ami érintené a szabad akaratot vagy a felelősségvállalást.
Ezek szerintem pszichológiai/szociológiai fogalmak és felesleges keverni őket a kozmológiával.
Egy élőlény sorsa determinisztikus alapra épül, de a fejlődése során egyre inkább elszakadhat minden külső köteléktől és a saját életcélját élheti. Maga választhatja meg, hogy milyen döntést hoz, miért vállal felelősséget, hogyan alakítja a saját sorsát. (Lásd buddhizmus: Karma / Dharma)
Áh, értem, szóval a hullámok nem egy-egy világegyetemet ábrázolnak, hanem, mint a klasszikus duplakúpos ábráknál, egy-egy objektum lehetséges múltjait, egyetlen jelenét, (és sejtetik lehetséges jövőit). Az egyedi hullámok egyre nagyobb területre terjednek, egyre nagyobb lesz a más hullámokkal közös területük, a végtelenbe tartva a határértéke egy, az összes hullám számára közös, szemléletesen végtelen sugarú kör alakú tartomány (ez utóbbit nem kell komolyan venni).
A döntések hatása nem ebben, hanem a korábban tárgyalt modellben van benne: minden döntéssel új, másikkal a továbbiakban nem érintkező jövö (tér-idő sík) jön létre. Ez nem pszichológia, egyszerűen a modell sajátossága.
A két modellt úgy lehetne összevonni, hogy az objektum "döntése" határozza meg, hogy a jövőt leíró kúpból melyik pont lesz a következő "jelen". Persze nem így, diszkrét pontokon ugrálva, hanem folyamatosan. Az általad említett determinisztikus alap a jövőkúp formája és azon belül a lehetséges jövőutak száma és szerkezete. Hit kérdése (de ennek a két szónak a vitatása messzire vezetne, ld. különböző keleti vallások és kultúrák, nemrég beszéltetek épp ezekről a különbségekről), hogy az előre definiáltság milyen mértékű. Az objektum (amit egyre inkább szemlélőnek kellene hívnom) pedig ezek közül választ döntéseivel.