Idézet: Diablovazze - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 12:50
Az idő mértékegység?

Miért mi? Csak egy fogalom.
Vegyük például X eseményt. Ezt a lehetséges eseményt az Én különböző részei mind a maguk módján fogják érzékelni. Ha a te egód érzékeli, akkor fizikai esemény. Ha az Én más részei érzékeli, az ego nem tud róla.
Az esemény attól még valóságos, és változatos tapasztalatot hordoz. A teljes Én érzékeli a lehetőségeket, és hatnak is rá; eseményként érzékeli őket, akkor is, ha az ego elfogadja ezeket fizikai eseményként, és akkor is, ha nem. Az időbeli sorrend is változatos. Múlt, jelen és jövő - ezek csak az egód számára jelentenek valamit.
A belső Éned, mint tudod, a tág jelenben létezik. A tág jelen az az „idő”; amelyben a teljes Én létezik, de az Én részei a saját időrendszerükben szerzik tapasztalataikat.
Ebből már nyilvánvaló lehet, hogy ha az időélmény különböző, a pszichológiai alkatnak is különbözőnek kell lennie. Nézd meg például, milyen pszichológiai különbségek mutatkoznak már a tudatos és a tudatalatti között is...
Az ego nagyrészt abból meríti stabilitását, hogy visszatekint a „múltba”, és megtalál ott valamit önmagából. Az Én lehetséges részeinek nincs „múltbeli” élményük, amely identitás- vagy folyamatosságérzést adna nekik. Az állandóság fogalma, ahogyan azt az ego értelmezi, az Énnek e részei számára idegen és fölöttébb visszatetsző, mert merevséghez, rugalmatlan¬sághoz vezet.
A hajlékonyság itt a kulcsszó - az Én önkéntes változása annak érdekében, hogy kipróbáljon minden lehetőséget. A tapasztalat képlékeny. Az alapvető azonosság érzését az a dolog hordozza, amit az általad ismert tudatalattihoz lehetne hasonlítani. Más szóval: a pszichológiai alkatnak ez a része viseli az identitás terhét, az ego tapasztalatai álomszerűek.
A lehetőségek rendszere éppolyan valóságos, mint a fizikai rendszer, és te is benne élsz, akár tudod, akár nem. Egyszerűen csak nem erre van állítva benned az élesség. Időnként, alvó állapotban észreveheted ezt a rendszert, vagy valamelyik lehetséges Énedet. A lehetséges események is valóságosak. Csak éppen a te számodra nem tűnnek konkrétnak.
Az ego a korlátai miatt kénytelen egyetlen eseményt kiválasztani. De az Énnek ez a része bele tud menni az X1, X2, X3 eseménybe, és így tovább. Végigkövetheti és megtapasztalhatja az összes alternatívát, ugyanannyi fizikai idő alatt, ameddig az ego átéli az X eseményt.
Vannak más, valószínű verziói a történelemnek, melyek alternatív dimenziókban léteznek. E verziók ugyanolyan valósak, mint a mieink, s minden egyénnek vannak valószínű szelfjei, akik e „párhuzamos” univerzumokban léteznek.
Szerkesztette: Dextrose 2007. 08. 22. 12:28 -kor