Ennyit veszekedni

Soha nem fogom megérteni.
Mazsolák, vérprofik, hivatásosok, cégesautóval közlekedők, stb.
Mire jó az, hogy az egyik szapulja a másikat?
Azt nem értem, hogy amikor még anno iskolás voltam, "vérprofi" voltam matekból, mégsem az volt a célom, hogy pl. középsuliban kiírtsam azon osztálytársamat aki nem tudott megoldani egy logaritumusos egyenletet. Hanem ennél sokkal célravezetőbb módszert alkalmaztam: Segítettem neki. Volt akin nem lehetett segíteni, mert annyira nem értette. De őt sem akartam "elpusztítani", mégcsak meggátolni a tanulmányait sem.
Ugyanez a helyzet a vezetésnél is. Vannak bátrak, vannak ügyesek, vannak vakmerők, vannak számítók, vannak félénkek, vannak mazsolák, stb. Ettől teljes a kép. Nem az a cél, hogy csak olyan járjon az úton, akinek az átlagsebessége a háromszázhuszat meghaladja. MIÉRT JÁRJON CSAK OLYAN? Ugyanúgy helye van az úton egy 60-nal közlekedő hétvégi papának is. Az, hogy nem tetszik sok embernek, sorry. Nekem sem tetszik nagyonsok dolog, de meg kell tanulni vele együttélni. Ez része az egésznek.
A dinamikus - vérprofi - mazsola kombóra egy nagyon jó hasonlat jut eszembe. Régmúlt idők távlatából is emléxem arra a mondatra, amit hajdani tánctanárom mondott: "Nem attól vagy profi táncos, hogy egy bálon felállsz, és lesöpörsz, félretolsz mindenkit a táncparkettről, hanem attól leszel igazán jó táncos, ha TE LESZEL AZ ELSŐ aki felkéri a legmujább, leggyámoltalanabb, táncolni nem tudó lányt és megtanítod neki a tánc alaplépését." Ezt a módszert nem csak a táncban, az élet sok területén is használtam, eredménnyel. (Mellesleg táncban is megadom az elsőbbséget annak, aki azt hiszi, hogy ő a tökprofi, és száguld ezerrel a zsúfolt táncteremben. Majd lenyomom jiveban

)
Nem akarok senki felett pálcát törni. Meg kell tanulni vezetni. És a vezetés lényege nem az, hogy ismerem a KRESZ-t, mégcsak nem is az, hogy dinamikusan vezetek. Hanem megtanulok előzékeny lenni, megtanulok higgadt maradni, és megtanulom azt, hogy az úton ugyanúgy VAN HELYE a tanuló vezetőnek, a mazsolának, a félénk vezetőnek, a hétvégi papának, a dinamikus vezetőnek, a száguldó baromnak, az önjelölt szervdonornak, és mindenkinek.
Sőt meg kell tanulni azt, hogy a fizika jelenleg még mindig úr. Nem lehet megvenni, nem lehet legyűrni, nem lehet semmibe venni. Az van.
Meg kell tanulni azt is, hogy lehetek vérprofi ötegyenlítőt magam mögött tudó, hivatásos sofőr, akkor is lehet rossz napom. Történhet velem akármi a volán mögött. Rájöhetek, hogy megcsalt az asszony, kaphatok egy rossz hírt (vagy épp nagyon jó hírt) közlő telefont. És máris megváltozik a vezetés mikéntje.
Emberek vagyunk így hibázunk. Pont úgy igazat kell adni Locatusnak G-e-r-i-nek, jrpryv-nek is, mint az ellenérdekelt oldalnak. Mindkét oldalról került már ki halott közúti balesetben, és mindkét oldal volt már vétkes fél. Ez része az életnek. Statisztikailag lehet, hogy az egyik oldalon több, a másikon kevesebb, de itt is nézőpont kérdése minden.
Én sem vagyok szent. Kaptam már gyorshajtás miatt adatszolgáltatásra felhívást. M3 kivezető, a lámpánál. Előtte 80, lámpánál 50. Zöld volt a lámpa, nem léptem bele a fékbe.
Volt már az autómon kerékbilincs. Nem figyeltem egy tiltótáblát.
Már nem egy egyenlítő van a hátam mögött. Mégis tudom, és érzem, hogy vannak hibáim. És van olyan hibám, ami már nem egyszer hajszál híján bajba kevert. Próbálok ellene tenni. Néha sikerül, de van mikor elfelejtem.
Mégegyszer mondom, a profi vezető azért profi, mert elviseli az úton a tanuló vezetőt is és le tud térni az önjelölt szervdonor elől is. Nem attól profi, hogy letolja a mazsolát, hogy utálja a nála "erősebb" kocsival közlekedőket. Ez SZÁMOMRA tény, hogy más mit gondol erről, azt nem tudom. Én így tartom.
Volt egy kép elütött állatról... Eddig nincs a listámon EGY elütött macskaméretű vagy annál nagyobb állat sem. Mindig észrevettem az út szélén. Mert figyeltem azt is. Van ismerősöm, aki mellé beültem, és míg én észrevettem öt rókát, ő azokból egyet sem. Van aki nem a környezetét figyeli, hanem csak az utat. Ez sem jó. Persze sok esetben nem lehet ellene tenni, de van mikor észre lehetne venni a környezetben lévő tárgyakat, állatokat is.
Balesetek voltak, balesetek lesznek. De az a nem mindegy, hogy az elkerülhető balesetet el tudjuk-e kerülni.
Mégegy dolog: Ne akarjuk meggyőzni a másik oldalt a mi igazunkról. Nem fog menni. Mindkét fél a saját igazát tartja "igaznak." És makacsul ragaszkodik is hozzá. Ez pedig nem érdemi vitához, hanem szapuláshoz, haraghoz és oktalan veszekedéshez vezet.
Az adatszolgáltatással kapcsolatosan: Az adatszolgáltatás jogszabály szerinti megtagadása az adatszolgáltatás tényét kimeríti, így az autót kivonni a forgalomból nem lehet. A rendőrség által készített fotó személyt nem azonosíthat csak abban az esetben, ha jelezve van a képkészítés, mert a fotó kimeríti a képmáshoz fűződő jogod megsértését, így bíróság bizonyítékként nem értékelheti, a rendőrségnek másképp kell bizonyítani a személyt. Viszont a hamis tanúzás btk-ba ütköző dolog, igaz a szabálysértési eljárásban tett hamis tanúzás nem a leültetnek öt évre kategória (talán pénzbüntetés + közmunka a szankciója)
A kátyú előtt megállok két tanúval fényképezem csak abban az esetben állja meg a helyét, ha előtte az útszakaszon nem volt kinn az úthibákra történő figyelmeztetőtábla. (Hasonlóan a vad miatt törött autó esete és a vadveszély tábla megléte)
SF
"Hiszek a sárkányokban, a jó emberekben és egyéb fantázia szülte lényekben..."