HWSW Informatikai Kerekasztal: Gyorshajtás - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • 112
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Gyorshajtás Értékeld a témát: -----

#2181 Felhasználó inaktív   Scytam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 11. 13:33

Idézet

[origo]
Ne menj mögöttem, mert nem vezetlek.
Ne menj előttem, mert nem követlek.
Mellettem se menj.
CSAK HAGYJ A FRANCBA BÉKÉN!

#2182 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 13:45

Idézet: Locutus - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 12:48

Ebben a látótér kérdében a múltkor is leírtam már, hogy mekkora baromság.
Már az ábráról is látszik, hogy kb 20 éve készülhetett, amikor még mindent el lehetett hitetni a jómunkásemberekkel.
Ez tipikusan egy bizonyíthatatlan dolog, tehát mindenki azt mond amit akar. Ha én azt mondom, hogy 10 fokot látsz csak előre, azt is elhiheted (vagy nem), mert bizonyítani sem a tényt, sem az ellenkezőjét nem lehet.
De hogy az ábrán feltüntetett adatok baromságok, azt az is tudhatja egyből, aki már vezetett autópályán autót.

Az, hogy kijelented, mekkora baromság, csak azt bizonyítja mennyire nem tudsz ezekről semmit.
Azért had kérdezzem meg hány könyvet olvastál el a vezetéselmélettel, emberi tényezőkkel kapcsolatban?
Az teljesen mindegy mikor készült az ábra, mert az emberek azóta sem változtak egy cseppet sem.
Akik ezeket a könyveket írták, most is tanítanak, vizsgáztatnak, de már csak oktatókat. A Közlekedési Főfelügyeletnél és a Közlekedési Minisztériumban dolgoznak. Nem is értem mit keresnek ott ilyen tapasztalatlan, badarságokat beszélő/író emberek.
A közlekedési balesetek 90%-ban a járművezető hibájából történnek. Nem vicc, ez a szomorú valóság!

#2183 Felhasználó inaktív   Diopapa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 14:16

Idézet: Lauda - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 14:45

Az, hogy kijelented, mekkora baromság, csak azt bizonyítja mennyire nem tudsz ezekről semmit.
Azért had kérdezzem meg hány könyvet olvastál el a vezetéselmélettel, emberi tényezőkkel kapcsolatban?
Az teljesen mindegy mikor készült az ábra, mert az emberek azóta sem változtak egy cseppet sem.
Akik ezeket a könyveket írták, most is tanítanak, vizsgáztatnak, de már csak oktatókat. A Közlekedési Főfelügyeletnél és a Közlekedési Minisztériumban dolgoznak. Nem is értem mit keresnek ott ilyen tapasztalatlan, badarságokat beszélő/író emberek.

Azért válaszolhatnál érdemben a Sumachert és a nagymamit összehasonlító postomra. Mert az az ábra önmagában hülyeség. Tényleg, hogyan mérték le? Kiváncsi lennék, hogyan "jött ki" a belinkelt képen szereplő adat. No offense! ;)
National Organization of Men Against Amazonian Masterhood

#2184 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 15:17

Idézet: Diablovazze - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 15:16

Azért válaszolhatnál érdemben a Sumachert és a nagymamit összehasonlító postomra. Mert az az ábra önmagában hülyeség. Tényleg, hogyan mérték le? Kiváncsi lennék, hogyan "jött ki" a belinkelt képen szereplő adat. No offense! ;)

Bocs, csak sz&patott a scanner. :Đ

Csatornakapacitás: az egységnyi idő alatt felvehető információ mennyiség felső határa, mely átlagosan 7(+-)2 bit/sec.
Szenzomotorikus koordináció: szenzor => érzékszerv, motor => testi felépítés, koordináció => a kettő összhangja

Kép
Kép
A közlekedési balesetek 90%-ban a járművezető hibájából történnek. Nem vicc, ez a szomorú valóság!

#2185 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 15:29

:) Hátha valakit érdekel:

Kép

#2186 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 15:29

Ez mind szép és jó, de megint csak ugyanazt a kérdést tenném fel:
A T. Szakértő Mérnök Úr hogyan mérte meg a csatornakapacitást, meg az egyéb elhangzott hangzatos tulajdonságokat?
Szal innentől kezdve olyan az egész mint a Star Trek... ki lehet találni egy hihetőnek tűnő magyarázatot mindenre, de attól még igencsak messze áll(hat) a valóságtól...

Szal akkor szerintem ha polarizálom az autó testét, akkor 270 fokosra bővül a látóterem. Mindez azért, mert a szememből áradó szenzorsugárban a téta részecskék lemaradnak az időben, és így mellém visszaérve onnan is információt közvetítenek szubtéri hullámokon az agyamnak. :Đ

Szerkesztette: Locutus 2005. 04. 11. 15:33 -kor

#2187 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 15:54

Ha elveszel ilyen dolgokban, engem nem izgat. Bármit is írnék, úgysem fognád fel, és mindíg lenne újabb kérdés.
Szerintem amúgy sincs olyan képzettséged és tapasztalatod ebben a témában, hogy megkérdőjelezz bármit is.
Akit érdekel, elgondolkozik rajt, akit meg nem az ne tegye.

#2188 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 16:01

Idézet: Lauda - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 16:54

Ha elveszel ilyen dolgokban, engem nem izgat. Bármit is írnék, úgysem fognád fel, és mindíg lenne újabb kérdés.
Szerintem amúgy sincs olyan képzettséged és tapasztalatod ebben a témában, hogy megkérdőjelezz bármit is.
Akit érdekel, elgondolkozik rajt, akit meg nem az ne tegye.

Ja, rájt. És aki elgondolkozik rajta, az az első mondatoknál látja, hogy megalapozatlan és bizonyíthatatlan feltevésre építi az egész elméletet a szövegíró. Erről beszéltem.

#2189 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 16:08

Idézet: Locutus - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 17:01

Ja, rájt. És aki elgondolkozik rajta, az az első mondatoknál látja, hogy megalapozatlan és bizonyíthatatlan feltevésre építi az egész elméletet a szövegíró. Erről beszéltem.

Még mindíg áll a kérdésem, hogy hány könyvet olvastál el ezzel kapcsolatban?
Bár szerintem teljesen mindegy, mert úgysem hinnéd el, bármit is írnak.
Meg arra is kíváncsi vagyok, honnan, mi alapján jelented ki, hogy megalapozatlan dolgokat ír a könyvíró.

#2190 Felhasználó inaktív   Locutus 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 16:21

Idézet: Lauda - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 17:08

Meg arra is kíváncsi vagyok, honnan, mi alapján jelented ki, hogy megalapozatlan dolgokat ír a könyvíró.

Lásd a fenti kérdésemet. Tudom hogy kínos mostmár, de azért próbáld meg értelmezni, netán válaszolni is rá... ;)

#2191 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 16:55

Idézet: Locutus - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 17:21

Lásd a fenti kérdésemet. Tudom hogy kínos mostmár, de azért próbáld meg értelmezni, netán válaszolni is rá... ;)

Nézd, ezek nem mesekönyvek, és nem kitalációk. Komoly vizsgálatok állnak mögötte, és képzett, tapasztalt közlekedési szakemberek munkájával születtek. És nem a "hétköznapi" közlekedők számára készültek, hanem a gépjárművezetést oktatók részére. Kizárt, hogy a leendő oktatóknak megalapozatlan feltevéseket és elméleteket tanítanának. Csak gondolj bele egy picit, aki Téged oktatott, mekkora marhaságokat mondott akkoriban. Biztos volt olyan, amit akkor nem hittél el neki, vagy legyintettél rá, de később rájöttél, hogy a fenébe is, igaza volt. Biztos volt ilyen.

Mondjuk az is igaz, hogy Én már egész másképp látom a közlekedést, más szemmel nézem. A tanfolyamon eltöltött k&rva sok óra, és tanulás alatt, rájöttem, hogy nagyon is igazak ezek a dolgok, még ha nem veszünk tudomást róluk, akkor is. Ha egy évvel ezelőtt olvasom, amiket most írok, talán én is hitetlenkednék. Minden, amit ezekben a könyvekben olvastam, igazolta a gyakorlat, persze ehhez az kell, hogy tudd, mit kell nézned.

Nem szeretnék erről vitázni, szerintem értelme sincs. Mindíg lesznek újabb és újabb kérdések, és hitetlenkedők, mindenki csak gyakorlati érveket tud felhozni. Pedig a közlekedésnek rengeteg elméleti és lelki, pszichológiai háttere van, amit nem ismerünk, s ezért tudomást sem akarunk venni róla.

#2192 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 18:37

Megpróbálom Locutus számára érthetővé tenni a dolgot.

Az embernek (sajnos el kell fogadd, hogy neked éppúgy, mint nekem, vagy bárki másnak, szóval nem vagy kivétel) van egybizonyos ingeráramlási sebessége a belső "buszon". Ez adott sebesség, mint a PC-nél a busz-sebesség.
Amikor egy helyben állunk és egy pontra nézünk (ugye az ember egyszerre egy viszonylag kicsi pontot lát élesen, a többi a középponttól távolodva folyamatosan közelít a perifériához, ahol már igazán csak érzékel, nem lát) akkor teljes adatmennyiséget arról a területről látunk, amit elsősorban élesen látunk.

Amennyiben elkezdünk haladni egy irányba (az egyszerűség kedvéért előre), akkor a szemünk továbbra is maximális adatmennyiséget tudja feldolgozni az éleslátás mezőjéből, de a középponttól kifelé eső részben - a periférikus látóterület egyre gyorsuló sebessége miatt - egyre inkább csak foltokat, vagy csak színtartományokat érzékel.

Ez utóbbira példa (egy filmben láttam) amikor a teszt-személyt bevezetik egy sötét szobába, ahol rengeteg féle tárgy van. 1 mp-re felgyújtják a villanty, majd kivezetik. Ezek után minél több tárgyat meg kell neveznie, amit bent látott. Nyilvánvaló, hogy ez esetben végignézni nem tudta az összes tárgyat, ráfókuszálva mindegyikre, ezért a periférikus látótér látásélményére is szükség van. Mivel úgy a középpont, mint a periférikus kép is mozdulatlan volt, ezért viszonylag jó eredménnyel nevezhetőek meg olyan tárgyak is (persze egszéséges látószervek, idegpályák esetén), amelyek viszonylag távol estek az élesen látott középponttól.
Ha ezek a tágyak felénk közeledtek volna, és azalatt az 1 mp alatt a perifériánkba került tárgyak száma mondjuk megháromszorozódott volna, akkor lényegesen kevesebb tárgyat tudtunk volna megnevezni.

Hát így van ez a vezetéssel is. Ahogy haladnak el a dolgok mellettünk (ill. mi haladunk el, de ez most mindegy), akkor egy bizonyos sebességig még győzi adatátvitellel az agyunk a feldolgozást. Bizonyos sebességtől felfelé viszont már nem. Így aztán ahogy nő a sebesség, úgy szűkül a szemünk előtt az a tartomány, aminek az elmozdulása még alatta van annak az adatátviteli sebességnek, amiről a bejövő információt fel tudja dolgozni az agyunk.

Remélem így már érthető. Konkrét számokkal nem tudok szolgálni, de maga a jelenség igen komolyan valóságos, akár tetszik, akár nem!

Szerkesztette: *Macika* 2005. 04. 11. 18:38 -kor

Gondolkoztál már ma?

#2193 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 20:15

Igen, szóval nem látod a fákat az út mellett, ha már közelértél hozzájuk :D

Idézet

jelenség igen komolyan valóságos, akár tetszik, akár nem!

Viszont továbbra sem a látótered szűkül be. Mert az HÜLYESÉG.

Szerkesztette: Mumia 2005. 04. 11. 20:15 -kor

#2194 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 20:42

Idézet: Mumia - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 21:15

Igen, szóval nem látod a fákat az út mellett, ha már közelértél hozzájuk :D

Viszont továbbra sem a látótered szűkül be. Mert az HÜLYESÉG.

Ha már megtudtuk azt, hogy nem érted, fogod fel a lényeget, és azt is, hogy szerinted ez hülyeség, akkor légyszíves áruld el, hogy mi szűkül be. :Đ

#2195 Felhasználó inaktív   Diopapa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 20:44

Idézet: Lauda - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 17:08

Lauda, tényleg nem kötekedésképpen, de ennek nagyon kamu szaga van. Meg is mondom miért. Valaki említette a vadászrepülős példát. De nem is kell messze menni, az F1-ben gondolod, csak 10-20 fokos szögben látnak? :think: Szerintem semmi köze sebességhez, hanem talán inkább az egységnyi idő alatt az érzékszerveinket bombázó ingerekhez. Nyilván, ha túl sok az inger, szelektálunk. Van egy haverom, a jogsi megszerzése után legalább 4-5 évig, ha ő vezetett, bármint mondtam neki, meg sem hallotta, annyira lekötötte a vezetés. Másokat nem köt le annyira. Nem tudom, érted-e mire akarok kilyukadni.

Még 1 kérdés: Ha mondjuk 90-el megyek, de az anyósülésen. Akkor nekem is beszükül, vagy csak a sofőrnek? :think:

Szerkesztette: Diablovazze 2005. 04. 11. 20:45 -kor

National Organization of Men Against Amazonian Masterhood

#2196 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 21:17

Idézet: Diablovazze - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 21:44

Lauda, tényleg nem kötekedésképpen, de ennek nagyon kamu szaga van. Meg is mondom miért. Valaki említette a vadászrepülős példát. De nem is kell messze menni, az F1-ben gondolod, csak 10-20 fokos szögben látnak? :think: Szerintem semmi köze sebességhez, hanem talán inkább az egységnyi idő alatt az érzékszerveinket bombázó ingerekhez. Nyilván, ha túl sok az inger, szelektálunk. Van egy haverom, a jogsi megszerzése után legalább 4-5 évig, ha ő vezetett, bármint mondtam neki, meg sem hallotta, annyira lekötötte a vezetés. Másokat nem köt le annyira. Nem tudom, érted-e mire akarok kilyukadni.

Még 1 kérdés: Ha mondjuk 90-el megyek, de az anyósülésen. Akkor nekem is beszükül, vagy csak a sofőrnek? :think:

Saját magad ellen beszélsz azzal, hogy egyénekre szűkíted: Lauda sem tagadta tudtommal, hogy ez egyénfüggő is. Nyilván egy F1 pilóta megszokja a sebességet, jobban, mint egy átlagsofőr.

Utasként azért nem szűkül be, mert nem figyelsz annyira az útra, mindenfelé nézelődsz, nem kell koncentrálnod.

#2197 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 21:25

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 21:17

Utasként azért nem szűkül be ANNYIRA , mert nem figyelsz annyira az útra, mindenfelé nézelődsz, nem kell koncentrálnod.

;)
Where you come from... is gone.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!

#2198 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 21:26

Idézet: Diablovazze - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 21:44

Valaki k@rvára elferdítette a dolgokat, kezdem érteni.
Szó sincs arról, hogy nem látsz már ilyen sebességnél, a lényeg az, hogy nem igazán tudsz mit kezdeni a látottakkal, az ingerrel. Csak gondold magad elé, vagy próbáld ki valamikor: mész mondjuk 40-50-el a városban, és nézz az előtted menő autón egy pontra (pl.: rendszám), közben látni fogod milyen sok mindent be tudsz még azonosítani a melleted elhaladó környezetből. Pontos alakokat, képeket nem fogsz látni, mert azt csak a perifériális látómeződdel látod, ahol csak észleled és nem érzékeled az ingereket. A látott dolog annál pontatlanabb lesz, minél messzebb van az éppen nézett ponttól. Ha van lehetőséged, próbáld ki ugyanezt 100-130-nál, tapasztalni fogod, hogy sokkal szűkebb ez a tér, amit pontosan belátsz. Azt látod, hogy suhan melletted a táj, de kevés dolog lesz, amit be tudsz majd azonosítani. Csak a távoli tárgyak képe lesz éles, a közeli tárgyaké elmosódik. Egyébként a "B"-s tesztlapokon is elő szokott fordulni ez a tesztkérdés. Ha elolvasod a bescannelt oldalakat, tudni fogod, miért nem értette a haverod, amit mondasz neki. :)  Mikor tanulsz autót vezetni, kialakulnak a Dinamikus Sztereotípiák. Ennek jelentése: minden olyan berögzött gondolatsor, mely mentesíti a tudatot a cselekvés végrehajtása alól. Egyszerűbben fogalmazva az a lényege, hogy nem figyelsz rá oda, mikor csinálod. Pl.: mikor sebességet váltasz, kiteszed az indexet, a dohányzás, újjtördelés, mind-mind Dinamikus Sztereotípia. Csak gondolj bele, 1 percre visszamenőleg sem tudod mikor milyen sebességbe váltottál, mikor nyomtad ki a kuplungot, sorolhatnánk a végtelenségig. Ezért kell a tanulóvezetőkkel is gyér forgalmú utakon kezdeni a városi vezetést, mert még leköti az autó technikai kezelése. A rutin vizsgáig ezt nem tudják kellőképpen elsajátítani. Aztán ahogy fokozatosan alakulnak ki ezek a mozdulatsorok, ami már nem köti le a figyelmét, úgy tud egyre jobban figyelni a többi közlekedőre, a táblákra, kerékpárosokra. Számomra is fúrcsa volt, mikor hospitáltam, és a kezdő forgalmis tanuló ugy akart átmenni a piroson, meg elütni a gyalogosokat, hogy ihaj. Pedig az elején ez természetes, ő sem tehet róla. 5-10 óra elteltével ugyanez a tanuló már szépen elközlekedett.
Vannak egyébként, akiket évek múltán is nagyon leköt a vezetés, ez általában azokra jellemző, akik nem sokat vezetnek, kisebb gyakorlattal rendelkeznek. :)

#2199 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 21:38

Idézet: Carmaged - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 22:17

Utasként azért nem szűkül be, mert nem figyelsz annyira az útra, mindenfelé nézelődsz, nem kell koncentrálnod.

Azt is leírtam nemrég, hogy a sebesség növekedésével ösztönösen egy szelekciót végzünk a biztonság érdekében, s csak a legfontosabb dolgokra figyelünk. Egyébként a jó és gyakorlott gépkocsivezetők már rendelkeznek azzal a tulajdonsággal, hogy ki tudják válogatni a számukra értékes, fontos információkat, s figyelmen kívül hagyják a nem fontosat. Erre sem figyelünk oda, ösztönösen cselekszünk, s ezért nem köt le minket annyira a vezetés, mint a kevésbé gyakorlott vezetőket.

#2200 Felhasználó inaktív   Sasfióka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 23:29

Szerintem teljes mértékben igaz ez a "látótér-beszűkülés."

Én MAGAMON tapasztalom, hogy kb. 160 km/h-ig tudok olyan szinten figyelni a körülöttem lévő ingerekre, hogy hatékonyan meg tudjam érteni azokat (ceteris paribus:)), ezen sebesség felett mondhatni bizonyos szinten "vakvezetek." Ezért nem is megyek ilyen gyorsan. Mert érzem, hogy veszélyeztetem magam.

A másik gyakorlati példa: sétakocsikázás :) Sokszor találkozunk ötvennel közlekedő személyekkel a főutakon, akik "gyönyörködnek a tájban", és sok esetben tényleg. Ötvennel megy, mert szép, tetszik neki, jó, stb. És nem 160-nal megy végig, mert sokkal részletesebben meg tudja nézni lassan, mint gyorsabban.

Ha az ember jó nőt/férfit lát az út szélén akkor fékbe tapos :), hogy jobban szemügyre tudja venni. Több ingert tudjon "belőle szerezni."

A kezdők rutintalanságáról: Amikor én vizsgáztam közúton, akkor először meghúztak, mert elhagytam egy indexet. És tudatában voltam, hogy EL FOGOM HAGYNI az indexet, mert:
Lámpás kereszteződés, jobbra kell kanyarodni, viszont jobbra külön sáv kanyarodik.
A szitu:
Messziről látom, hogy zöld a lámpa, ösztönösen igyekszem, mert mi lesz, ha odaérek besárgul és nem tudok megállni.
Jobbra ki kell menni kanyarodósávba, ezt ugye jobbra indexszel, kormánymozgással, sebesség visszavételével, visszaváltással kell eszközölni. Lassítani kell.
Figyelni arra, hogy a kanyarodás során, azon az úton, amire kanyarodok a gyalogosnak elsőbbsége van.
Figyelni a lámpát,
Izgulni, hogy mindent jól csinálj,
és a hülye tanulóautó miután kitettem jobbra az indexet és behajtottam a jobbra kanyarodó sávba, majd ott folytattam utam, visszavette az indexet. Nekem meg már nem volt kapacitásom arra, hogy újra kitegyem. Tudtam, éreztem, hogy ott azt ki kell, de annyi inger volt, annyi dolgora kellett koncentrálni, hogy nem ment. Így index nélkül kanyarodtam. Ma már nevetek az ilyenen, mert az, amire ott koncentrálni kellett ma már rutin. Van idő megnézni a környezetet is :)

SF
"Hiszek a sárkányokban, a jó emberekben és egyéb fantázia szülte lényekben..."

Téma megosztása:

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • 112
  • Utolsó »