HWSW Informatikai Kerekasztal: Hogyan használd a Partition Magic-et - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hogyan használd a Partition Magic-et

#221 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 04. 23:18

Idézet: gsc73 - Dátum: 2006. ápr. 4., kedd - 22:41

Ez akkor ugye azt jelenti, hogy a boot.ini file-t felül kell írnom a régivel?

Gondolom, mindkettőn az első partíció a rendszer, így megfelel a régi, amúgy igény szerint módosítható.

#222 Felhasználó inaktív   mckay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 04. 23:36

Idézet: Signal - Dátum: 2006. ápr. 4., kedd - 19:37

megteheted azt is, hogy az új vinyóra elindítod a telepítőt, formázod a partíciót, úgy csinálsz, mintha telepítenél.

Ja, nekem is ez jutott eszembe, mikor írtam a fenti panaszomat.

Potyo,
ez konkrétan egy corporate edition, és nem hekkelt telepítőlemez. Attól még javítókonzolt adhatna...
(de ezt most nem okoskodásból írom ide, hanem azért, hogy ha valakinek hasonló problémája van, akkor ezt a magyarázatot így vegye figyelembe...)

Meg még azt szeretném leszögezni, hogy a partíció tartalma tökéletesnek látszik:
- a könyvtárak és fájlok tökéletes állapotban látszanak kb. 10 különböző recovery tool-lal, és ha jól belegondolok, akkor a topic-címben szereplő PM is sikeres partíciómásolást írt ki a végén.

Itt a gond szerintem ott van, hogy a boot-folyamat el sem jut odáig, hogy betöltse a WXP-t, még akkor sem, ha manuálisan írtam egy boot.ini-t a C:-re (amit ugye máshonnan másoltam ide).

Szóval azt gondolom, hogy még a boot.ini-ig sem jut el a történet.

És mert 5 különböző partíciókezelővel próbáltam már az MBR-t kikalapálni,
és mert más ötletem nincs,
a fenti idézetben szereplő trükköt fogom kipróbálni.

DE HA VAN VALAKINEK ELEGÁNSABB ÉS KEVÉSBÉ VESZÉLYES ÖTLETE, SZÓLJON!
;)

#223 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 05. 08:47

Idézet: mckay - Dátum: 2006. ápr. 4., kedd - 23:36

...Szóval azt gondolom, hogy még a boot.ini-ig sem jut el a történet.

És mert 5 különböző partíciókezelővel próbáltam már az MBR-t kikalapálni...

Az MBR még hagyján, annak egyezményes kódja van (x86 IBM PC szabvány), Microsoft független, más oprendszerek is ugyanezt használják, Linux stb.

Viszont a partíció első szektorát (a boot-szektort) leginkább egy 2k/XP lemezkezelővel formázva (vagy magával a telepítővel formázva) ajánlott kikalapálni, mert ez biztosítja, hogy megfelelő NT boot-kód kerüljön a szektorba. Persze ezt elvileg a PM is tudja, FAT32 formázásnál például kérdezheti is, hogy DOS vagy NT alapú rendszert akarsz majd rajta indítani, de én jobban bízom a Windows saját programjában.

Futtatás: diskmgmt.msc

#224 Felhasználó inaktív   Bishop 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 05. 09:06

Idézet

Windows 2000-nél a regedt32.exe indítása szükséges, azzal tölthető be külső struktúra. XP-nél a Regedit is jó erre.

Köszönöm, a regedt32.exe segítségével sikerült úgy módosítani a másik windows registry-jét, hogy elindult. Ezekután érdekes módon nem látta sem a BOOT partíciót, sem az eredeti windows partícióját, de miután töröltem a mounteddevices kulcsból a hozzárendeléseket(\DOSdvevices\C és \DOSDEVICES\G) a következő újraindításnál már tökéletesen működött. Kicsit gázos a rededt32.exe, ugyanis nem endedi az azonosítók átnevezését(a regedit.exe igen), de szerencsére csak ilyen esetekben szükséges a használata.

Idézet

. kernel betöltése
2. nagyon rövid ideig kiírja, hogy ha F2-őt nyomok akkor az automatikus helyreállításba visz
- > 2.a. ha F2-őt nyomtam, akkor floppy-t kér. Vége.
3. bejön a partíciók választéka: törölhetek vagy választhatok, J-re nem raagál.
4. választok, persze a C:-t, hiszen azt kéne javítani
5. kérdi hogy törlöm-e a windózom, vagy egy másik mappába telepítek újat, vagy F3-mal kiszállok
6. Vége.

Amikor az emberfia készít a backup programmal egy biztonsági mentést a rendszerfájlokról, akkor készít az XP a helyreállításhoz egy helyreállító lemezt is. Tehát az automatikus helyreállítás csak akkor működik, ha van ilyen lemezed. A javítókonzol viszont bármikor használható, bár úgy emlékszem azt is a "J" billentyűvel lehet előhozni, és utána kérdezi, hogy automatikus helyreállítást kérzs vagy konzolt.
Viszont az újratelepítést is engednie kellene, az bármikor használható, bár utána a hotfixeket is újra kell telepíteni. Nekem is az a tapasztalatom, hogy akkor nem engedi újratelepíteni, ha a CD-n lévű verzió nem egyezik a merevlemezen lévővel. Mint ahogy gsc73 is monta ennek általában az az oka, hogy a CD-s verzió SP1-es, a winyón meg már SP2-re frissítettünk. Viszont az is lehet az oka, hogy egy raklap hotfix-et és frissítőcsomagot telepítettünk. Nekem pl. win2k-nál a hotfixek telepítése óta nem működik a windows update, az automatikus frissítés meg olyan javításokat akar telepíteni, amelyket már felpakoltam. Az is lehet a gond, hogy bennmaradt a floppy meghajtóban egy lemez, amin rajta van a winnt.sif fájl.

Idézet

Meg még azt szeretném leszögezni, hogy a partíció tartalma tökéletesnek látszik:
- a könyvtárak és fájlok tökéletes állapotban látszanak kb. 10 különböző recovery tool-lal, és ha jól belegondolok, akkor a topic-címben szereplő PM is sikeres partíciómásolást írt ki a végén.

Nekem legutóbb akkor bootolási problémáim voltak, és én is mindent megróbáltam, majd teljesen véletlenül vettem észre, hogy valami rejtettre állította a boot partíciót: olvasni tudtam egy másik windowsból, de a bootolás nem ment róla. Pedig elvileg nem lenne szabad látnia a rejtett partíciót !
Érdemes egyébként készíteni egy boot floppy-t, és ha megsérül a winyón a boot szektor, akkor floppy lemezről be lehet bootoltatni a rendszert. Windowsból azért gyorsabban meg lehet oldani az ilyen problémákat, mint ha a CD-ről bootonánk a javítókonzolt.
U.I.: Signal említette, hogy telepítem egy másik könyvtárba(pl.windows.000) az XP-t, majd telepítés után kitörlöm a régit, átnevezem a 'windows.000"'-t 'windows'-ra és akkor működni fog. Ezzel kapcsolatban kétségeim vannak. Én nem mertem ezt megcsinálni, mert van egy csomó környezeti változó és hivatkozás, ami az új windows-ban a windows.000 könyvtárraq mutat. Vagy a boot.ini-ből kiolvassa, hogy melyik a system könyvtár, és annak alapján minden módosul? Próbálta már valaki?
Bár sajnos telepítéskor nem lehet megadni az alapértelmezett programfájlok könyvtárát, így mindkét windows programfájljai a 'program files' könyvtárban lesznek, és ez nem túl jó :think:

Szerkesztette: Bishop 2006. 04. 05. 09:18 -kor

ASUS K8N,AMD sempron 2800+ 64bit,512 DDR/400Mhz,160Gb Samsung HDJJ,ATI RADEON 9550GE 256Mb TD VGA

#225 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 05. 18:04

Idézet: mckay - Dátum: 2006. ápr. 5., szerda - 0:36

ez konkrétan egy corporate edition, és nem hekkelt telepítőlemez. Attól még javítókonzolt adhatna...
(de ezt most nem okoskodásból írom ide, hanem azért, hogy ha valakinek hasonló problémája van, akkor ezt a magyarázatot így vegye figyelembe...)

Akkor is keress egy másik telepítőlemezt, mert amikor megáll a telepítő, akkor fel kell, hogy ajánlja a javítókonzolt. Ha itt megnyomod a J betűt, csak akkor áll neki keresni, hogy van-e mit javítani, tehát ennek mindig meg kell jelennie. Be a javítókonzolba, itt megkérdi(ha talál), hogy melyik windows-ba akarsz belépni(ha egy van, akkor is megkérdezi), majd kell az administrator jelszó, és aztán fixboot c:, majd fixmbr, majd exit.
Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

#226 Felhasználó inaktív   gsc73 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 06. 15:29

Idézet: Signal - Dátum: 2006. ápr. 4., kedd - 23:18

Gondolom, mindkettőn az első partíció a rendszer, így megfelel a régi, amúgy igény szerint módosítható.

HI!

Első körben szeretném megköszönni mindenkinek a segítséget!!! a dolog sikerült... :respect:  :respect:  :respect:

Hogyan: elkezdtem telepíteni egy XP-t, aztán megszakítottam amikor már a HDD-ről boot-olt, és átmásoltam mindent. ennyi.

Második kör: P3-es gép, 20GB-s hdd, berak, XP boot CD indít, formázás, telepítés elkezdése, első újraindulásnál hibaüzenet: "Lemezolvasási hiba..."..No ez vajon mi lehet?

g.
kedvenc szavaim: palack, flakon, kredenc, fridzsider, ibrik, trafik, komód, szvetter, cekker (bevásárlószatyor), fregoli, rezsó, sparhelt, vájdling, szifon, gardrób, partvis, spejz, tégely, pléh, drót, dunsztos üveg, abrosz, dunyha, lavór, papundekli, sámli, hokedli...szocreál. (és a "hamár" szó, ami akár milliókba is kerülhet...:)

#227 Felhasználó inaktív   gsc73 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 06. 17:05

Idézet: gsc73 - Dátum: 2006. ápr. 6., csütörtök - 15:29

Második kör: P3-es gép, 20GB-s hdd, berak, XP boot CD indít, formázás, telepítés elkezdése, első újraindulásnál hibaüzenet: "Lemezolvasási hiba..."..No ez vajon mi lehet?

g.

Megoldottam ;)

A 20 Gb hdd-t beraktam egy XP-s rendszerbe, aztán újraparticionáltam, formáztam meg aktiváltam (eredetileg is aktív volt, meg XP volt rajta). aztán ment minden egy darabig, de ez már egy másik történet...

g.
kedvenc szavaim: palack, flakon, kredenc, fridzsider, ibrik, trafik, komód, szvetter, cekker (bevásárlószatyor), fregoli, rezsó, sparhelt, vájdling, szifon, gardrób, partvis, spejz, tégely, pléh, drót, dunsztos üveg, abrosz, dunyha, lavór, papundekli, sámli, hokedli...szocreál. (és a "hamár" szó, ami akár milliókba is kerülhet...:)

#228 Felhasználó inaktív   Bishop 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 06. 17:06

Idézet: gsc73 - Dátum: 2006. ápr. 6., csütörtök - 15:29

Scandisk telepítés előtt lefutott hiba nélkül?
Ha igen: bootolás közben írja ki, vagy utána?
ASUS K8N,AMD sempron 2800+ 64bit,512 DDR/400Mhz,160Gb Samsung HDJJ,ATI RADEON 9550GE 256Mb TD VGA

#229 Felhasználó inaktív   gsc73 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 12:56

Idézet: Bishop - Dátum: 2006. ápr. 6., csütörtök - 17:06

Scandisk telepítés előtt lefutott hiba nélkül?
Ha igen: bootolás közben írja ki, vagy utána?

Köszi, de előző hozzászólásomban írtam, hogy megoldottam. egyébként boot előtt írta ki, tehát a folyamat el se indult, pedig előtte volt egy gyorsformázás. Mindegy, már 100%-os a rendszer!

g.

#230 Felhasználó inaktív   Bishop 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 16:36

Idézet: gsc73 - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 12:56

Köszi, de előző hozzászólásomban írtam, hogy megoldottam. egyébként boot előtt írta ki, tehát a folyamat el se indult, pedig előtte volt egy gyorsformázás. Mindegy, már 100%-os a rendszer!

g.

Minden jó, ha a vége jó ;)
Amúgy Amikor elkezdtem írni a választ, még nem volt ott a te hozzászólásod. Egyszerre írtunk a fórumba, csak te 1 perccel előbb küldted el !

#231 Felhasználó inaktív   mckay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 08. 08:43

Potyo, Bishop, Signal és mindenki!

Köszönöm a segítséget, nagyon érdekes volt mindegyik hozzászólásotok, sokat tanultam belőlük!
Komoly, na.

És még komolyabban mondom, hogy sorry, amiért nem reagáltam azonnal a soraitokra.
Nagyon sok munkám volt a héten, most álltam neki feldolgozni a tippeket:
már majdnem működik nálam is!
:confused:  ;)

Ezért reménykedek:
- Egy működő windowsból kimásoltam 3 fájlt egy üres (még csak nem is boot-) floppyra.
ntldr
ntdetect.com
boot.ini
- Bebootoltam a floppyról. Ami persze úgy működött, hogy a bios körülsasolt a floppyn, az meg átirányította azonnal a C:-re, és már ment is a Windows! :omg:

De ha kiveszem a floppyt, akkor már nem indul el újra, hiába másoltam utána a floppy 3 fájlját a C:-be!
Hát ezt már nem értem, na.

De azért ez már valami, és eddig elegánsabbnak tartom, mint windows-újratelepítést imitálni. Hogy kéne befejezni a projektet?

#232 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 08. 08:54

Idézet: mckay - Dátum: 2006. ápr. 8., szombat - 9:43

De azért ez már valami, és eddig elegánsabbnak tartom, mint windows-újratelepítést imitálni. Hogy kéne befejezni a projektet?

Lehet, hogy unalmas vagyok, de próbáltad már, hogy egy másik cd-ről(amin van javítókonzol), belépsz, és fixboot c: és fixmbr-t futtatsz? Szerintem ez hiányzik még befejezéshez. Vagy azért nem ad javítókonzolt, mert nem azonos SP-vel van a cd, és a meglévő oprendszer. Habár én úgy vettem észre, hogy oprendszert akkor keres, amikor már kiválasztottad a javítókonzolt.

#233 Felhasználó inaktív   Bishop 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 08. 16:53

Nem elég simán átmásolni a fájlokat, mert ha nem a megfelelő helyen vannak, akkor nem tud bootolni. A fennt említett konzol parancsok elvileg megoldják ezt a problémát, de egy fdisk /mbr-t előtte be lehet vetni, ha mégsem jön össze így. Azt nem tudom, hogy csináltad, hogy simán átmásoltad a 3 bootoláshoz szükséges fájlt floppyra, és úgy működött, mert előtte kell rá egy NT bootsector, amit pl. úgy lehet megoldani, hogy elkészíted a win Mabeboot parancsával az első floppylemezt, és utána letörölsz mindent róla, és utána másolod rá a fájlokat.

#234 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 08. 20:18

Floppy bootszektor úgy működik, hogy amennyiben NT alapú rendszerben formázunk egy lemezt, az eleve NT bootszektort fog kapni.

Később, az XP-nél már behozták azt a lehetőséget, hogy formázáskor ki lehet pipálni a "DOS indítólemez létrehozása" opciót (például azért, hogy ha a felhasználónak tegyük fel BIOS frissítéshez épp kellene egy DOS lemez), természetesen ezt az opciót nem szabad kipipálni, ha NT indítólemezt szeretnénk készíteni.

http://www.nu2.nu/bootdisk/ntboot/

Makeboot.bat csak Windows 2000-nél van, XP-hez a netről lehet letölteni hozzávaló lemezkészítő programot, ezek persze csak akkor szükségesek, ha nem indítható CD-ről a telepítő.

#235 Felhasználó inaktív   Bishop 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 08. 23:06

Utánanéztem, és tényleg elég NT alól megformázni, csak múltkor valamiért nekem az istennek sem akart így működni, és végül a makeboot-tal sikerült megoldanom a dolgot :think:
Mindenesetre egy ilyen floppy-ról bootolás nagyon hasznos, mert én pl. mindhárom windowsomat ugyanarról az egy elsődleges partícióról indítom, így ha megsérülne, akkor nem tudnám betölteni egyiket sem, ezért a floppy életmentő lehet. De azért van tartalékban egy Hiren's BOOT CD-m is ;)

#236 Felhasználó inaktív   manguszta 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 09. 12:35

Az XP-nek már nagyon kevés helye van a saját partícióján (C:), ezért átraknák neki pár nem használt gigát a D:-ről (mindkét partíció egy merevlemezen van, mindkettő NTFS). Hogyan csináljam 8-as PM-el?

#237 Felhasználó inaktív   manguszta 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 09. 12:56

Sikerült (beleolvastam a kézikönyvbe  :) )!

#238 Felhasználó inaktív   mckay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 09. 18:00

Potyo,

nem, nem vagy unalmas, és tényleg ki kellett volna próbálnom.
Mert hogy én is utálom azokat az arcokat, akik kérdeznek, aztán nem hisznek.  :p

Szóval én sem értem, hogy miért nem jön konzol, de pedig igen régóta telepítgetek ezzel a corp edition-nel, és mintha egy-két éve már használtam volna róla konzolt. Passz, szerintem inkább az SP verzióval van a gond, de már utána sem nézek. Merthogy format c: volt.

Az volt ugyanis, hogy bebootoltam floppyról a Windows-t, de fagyott, nagyon. Pedig új telepítés volt, igaz, egy másik vinyó második partíciójára dolgoztam, és ugye, onnan másoltam a telepítési munka végén át erre a vinyóra, immáron első partíciónak. Próbáltam úgy is, hogy töröltem a registryben a meghajtók mountolását rögzítő sorokat, de így sem lett jobb. Újratelepítettem.

És bocs, hogy ha most úgy érzitek, hogy akkor felesleg próbáltatok segíteni. Nem, és köszönöm így is! Én nagyon sokat tanultam a fenti sorokból.
Előtte csak annyit tudtam, hogy van aktív meg nem aktív partíció, aztán puszi.
Szóval köszi mindent!
:respect:

Üdv,

mckay

#239 Felhasználó inaktív   Prometheus 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 16. 09:08

Van egy vincsin 3 partició:
1 primary ahonnan bootol a rendszer. C:
1 másodlagos D:
1 másodlagos E:

D: + E: egybe akarm olvasztani > tehát Merge opciót választom megadom a paramétereket > reboot.
És itt közli velem,hogy nem megfelelő ntfs verzió  :eek:

Mi ez? Volt már valakinek hasonló problémája ?

#240 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 16. 11:07

Idézet: Prometheus - Dátum: 2006. ápr. 16., vasárnap - 10:08

Van egy vincsin 3 partició:
1 primary ahonnan bootol a rendszer. C:
1 másodlagos D:
1 másodlagos E:

D: + E: egybe akarm olvasztani > tehát Merge opciót választom megadom a paramétereket > reboot.
És itt közli velem,hogy nem megfelelő ntfs verzió  :eek:

Mi ez? Volt már valakinek hasonló problémája ?

pl. clusterméret egyforma? Amúgy inkább vedd át az összes cuccot egy másik vinyóra, és partícionáld újra. Unokatesóm is akart ilyet, aztán hibát jelzett menet közben, újraindult a gép, a checkdisk jól összetúrta a dolgokat, és egy csomó cucca ugrott a vinyóról.

Téma megosztása:

• (20 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.