gázfegyver
Elküldve: 2007. 07. 14. 14:41
Tisztitásnál mi az amire figyelni kell? Van valami ilyen?
Elküldve: 2007. 07. 14. 15:03
Idézet: b_zoli - Dátum: 2007. júl. 14., szombat - 14:41
Tisztitásnál mi az amire figyelni kell? Van valami ilyen?
Attól függ mennyit használod. Mivel lövedék nem hagyja el a csövet nem is nagyon igényel tisztítást. A mozgó alkatrészeket érdemes pucoválni. Mondjuk olyankor amikor lövöldöztél vele és tudod, hogy hosszú ideig nem fogsz, akkor érdemes megtisztítani. ( Ilyenkor a csövet is amennyire lehet, mert a benntragadt lőpor csúnya dolgokat csinál, ha hosszú időt adsz neki. )
Elküldve: 2007. 07. 30. 20:07
A gázpisztolyomról (Röhm RG59N) leverödött néhány helyen a festék (apróbb pontszerű kiterjedésben), nem nagyon lényges, de engem zavar. Szeretném lefesteni. Ebben kérnék tanácsot.
Mivel tudnám lefesteni? Hogyan? (Működik a hagyományos eljárás? Olajfesték és vékonyecset...) Persze csak a leverődött felületeket szeretném kicsit bekenegetni, nem szeretném, ha korrodeálódna, meg egyébként sem esztétikus...
Köszi a segítséget...
Minden jót! Vigyázzatok magatokra!
Üdv,
PiciFiú
Elküldve: 2007. 07. 30. 20:39
Elküldve: 2007. 07. 31. 17:49
Idézet: LightBringer - Dátum: 2007. júl. 30., hétfő - 20:39
Tudomásom szerint nem tiltották be őket.
Olyannyira nem hogy egy magyar gyártó most kezdte el hirdetni a gumilövedékes sörétes utánzatokat. Egész pofásan néznek ki, de ez még nem biztos hogy garancia a jó minőségre. Pláne hogy az említett cég nem igazán a minőségi inkább az olcsó termékeiről híres.
Az inkább igaz, hogy az egybeszerelt tölténnyel üzelemelő gumilövedékes fegverek kimennek a divatból, az elöltöltősök jobban mennek. Ez utóbbiak múzeális fegyvernek minősülnek és ezért nem kell betartaniuk a 7,5 jule-os határt.
E miatt a gumilövedékesek mostanság revolverek.
Nem is tudom volt-e szekrénytáras gumilövedékes a piacon nálunk.
Elküldve: 2007. 07. 31. 18:07
Elküldve: 2007. 07. 31. 18:16
Idézet: Drummaster - Dátum: 2007. júl. 31., kedd - 18:07
Hmm én úgy tudtam 7,5 jule torkolati energia alatt szabadon tartható, a felett fegyverviselési engedély kell hozzá. Mármint az egybeszerelt tölténnyel üzemelőhöz.
Most nézem csak nem egy dolgoról beszélünk. A lőszerrel üzelemő gumilövedékes természetesen engedélyköteles.
Szerkesztette: browen 2007. 07. 31. 18:20 -kor
Elküldve: 2007. 08. 01. 20:03
Idézet: Drummaster - Dátum: 2007. júl. 31., kedd - 19:07
Akkor a kint és bent egyaránt használható, csak a gázfegyver? A guma, meg csak a "lakásvédelemre"... Most már csak az a kérdés, miért nem kapni sehol gumásat?
Elküldve: 2007. 08. 01. 20:20
Idézet: LightBringer - Dátum: 2007. aug. 1., szerda - 20:03
Nem egészen.
A flobert fegyverek regisztráció kötelesek ami nem ugyan az mint az engedély, kevésbé macerás, de némi utánnajárást igényel. Az egybeszerelt töltényes gumilövedékes 7,5 jule csőtorkolati energia alatt flobert-nek minősül. Szerintem 7,5 jule felettit ebből a kategóriából nem is árultak nálunk, legalábbis én nem láttam.
Az elöltöltős gumilövedékes mivel múzeális fegyvernek minősül szabadon tartható, és nincs 7,5 jule-os határ sem. Asszem ezek 40 jule körüliek. Csappantyú szintén szabadon vehető, szintúgy a gumibogyó bele, lőpor meg ugye nem kell hozzá, egyedül az engedélyköteles a muzeális fegyvereknél.
A gázfegyverek szintén szabadon tarthatók, és vásárolhatók.
A szabadon tartható azt jelenti, hogy bemehetsz a boltba, megveheted, hazaviheted, és otthon tárolhatod. Saját birtokon lövöldözhetsz is velük, de a biztonsági szabályokat be kell tartanod. Nem viheted töltve magaddal őket, és nem viselheted! Szállítani ürített állapotban lehet ezeket az eszközöket.
Viselési engedélyt gázfegyverre lehet kérni, úgy tudom gumilövedékesre is, de annak nincs sok értelme, lévén a gázfegyver hatékonyabb önvédelmi eszköz. Ezt az engedélyt könnyebb megszerezni mint éles lőfegyverre ( ez utóbbit átlagembernek gyakorlatilag lehetetlen ), de némi utánnamászkálás itt is van.
A viselési engedély jogosít fel arra, hogy fegyvertokban hord magaddal a fegyvert: magyarul viselhesd. Persze cowboyosat nem jó játszani mert elvehetik, ugyanis az ilyen dolgokat rejtve kell visleni.
Gumilövedékest lehet kapni dögivel, de többnyire az elöltöltősöket. Keserűék gyártják a mai napig, fegyverboltba bemész és szerintem tudnak mutatni. Javaslom ez ügyben a Kaliber ujságot töménytelen hirdetés van benne, köztük gumilövedékes is. Bár az kétségtelen, hogy mostanában a gázfegyvereknek nagyobb a hírverése.
Elküldve: 2007. 08. 02. 00:27
Idézet: browen - Dátum: 2007. júl. 31., kedd - 19:16
Most nézem csak nem egy dolgoról beszélünk. A lőszerrel üzelemő gumilövedékes természetesen engedélyköteles.
Szabadon tartható NEM EGYENLŐ közterületen, tűzkész állapotban viselhetővel!!!
Elküldve: 2007. 08. 02. 18:35
Idézet: *Macika* - Dátum: 2007. aug. 2., csütörtök - 0:27
Hmm ezt most nem igazán értem... Mármint a felvetést. A fegyverviselési engedélyben benne van a megszerzési engedély is ugyanis az az első fázisa. A fegyverviselési engedély pedig magában foglalja a tartást is. Tehát ha van fegyverviselési engedély akkor tartási is van.
Ami szabadon tartható az pedig nem vislehető, mert azt csak fegyvertartási, vagy fegyver viselési engedély birtokában lehet.
A 7,5 jule torkolati enegriával rendelkező és tölténnyel üzemelő fegyverek flóbertnek minősülnek, és regisztráció kötelesek, de ettől még szabadon tarthatók. Ugyanis csak az a feltétel a tartásnak, hogy sorszámmal kell rendelkeznie, és nyilvántartásba veszik. A tartás azonban valóban nem jelent viselést, de azt hiszem ez egyértelmű.
A tűzkészen viselésnek semmi köze a szabályozáshoz, ez fegyverfüggő valamelyiket lehet biztonságosan tűzkészen visleni, valamelyiket nem. Akár tűzkészen, akár nem tűzkészen viselik ahhoz fegyvertartási, vagy viselési engedély kell.
Elküldve: 2007. 08. 03. 08:18
A fegyvertartási engedélynél vásárolhatsz saját fegyvert, rejtve viselheted, hazaviheted és otthon tárolhatod.
Legalábbis valami ilyesmi...
Elküldve: 2007. 08. 03. 10:13
Idézet: Drummaster - Dátum: 2007. aug. 3., péntek - 8:18
A fegyvertartási engedélynél vásárolhatsz saját fegyvert, rejtve viselheted, hazaviheted és otthon tárolhatod.
Sziasztok!
Segítségeteket kérném. Egyik ismerősömtől szándékozok venni egy FÉG GRP-t, mert a régebbi gyártásúakról csak pozitív véleményeket hallottam (ellenben az "újabbakkal").
Kérdésem az lenne, hogy Ti, mint szakértői a témának hogyan vélekedtek? Valamint megközelítőleg hány darabot gyártottak ebből a típusból?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
Üdv!
Elküldve: 2007. 08. 04. 13:30
Idézet: Drummaster - Dátum: 2007. aug. 3., péntek - 8:18
Jogos ott a pont. Én ezt a különbséget kicsit túl nagyvonalúan kezeltem.
Elküldve: 2007. 08. 04. 13:35
Idézet: rollaz - Dátum: 2007. aug. 3., péntek - 10:13
Segítségeteket kérném. Egyik ismerősömtől szándékozok venni egy FÉG GRP-t, mert a régebbi gyártásúakról csak pozitív véleményeket hallottam (ellenben az "újabbakkal").
Kérdésem az lenne, hogy Ti, mint szakértői a témának hogyan vélekedtek? Valamint megközelítőleg hány darabot gyártottak ebből a típusból?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
Üdv!
Konkrétan ezt a típust nem ismerem, csak a hivatalos lapot néztem meg: http://fegarmy.hu/?lang=hu&p=grp
Ahogy nézem ez egy PA-63 hoz hasonló valami, valószínűleg annak a fődarabjait használhatják a gyártásnál módosítva. Az ára alapján nem hinném hogy spiáter lenne, akkor viszont jó sokat lehet vele puffogtatni mire tönkremegy.
A személyes véleményem az, hogy ilyet szilveszteri mulatozásra rakétázás céljából vennék, de ön- vagy birtokvédelemre revolvert választanék.
Elküldve: 2007. 08. 04. 13:44
Idézet: browen - Dátum: 2007. aug. 4., szombat - 14:35
Ahogy nézem ez egy PA-63 hoz hasonló valami, valószínűleg annak a fődarabjait használhatják a gyártásnál módosítva. Az ára alapján nem hinném hogy spiáter lenne, akkor viszont jó sokat lehet vele puffogtatni mire tönkremegy.
A személyes véleményem az, hogy ilyet szilveszteri mulatozásra rakétázás céljából vennék, de ön- vagy birtokvédelemre revolvert választanék.
Hajjajj, ha nem ismered a GRP-t, akkor azt pótolni kellene!
A GRP az egyetlen magyar, TELJESEN acél építésű gázpisztoly, nekem is volt ilyenem, szuperjó volt, imádtam. És bizony, a cső (és a szán frontrésze) kivételével teljesen csereszabatos az eredeti PA-63-mal.
Elnyűhetetlen darab, normális lőszerrel használva akadály sem lépett fel. Az újabb szériáról nincs infóm, a régiek atombiztosak voltak. Néha ki lehet fogni 1-1 db-ot még a régi szériából. Úgy emlékszem, az enyémnek valami K 2*** volt a sorozatszáma, nem tudom, az újabbak milyenek, de talán ezzel meg lehetne különböztetni.
Szilveszteri mulatozásra hiába vennél, mivel erre nem csatlakoztatható rakétakilövő fej.
Elküldve: 2007. 08. 04. 15:19
Köszönöm, titkon benned bíztam, hogy reagálsz!
Ennek a sorozatszáma 6*** (az utolsó három számjegyet fölöslegesnek tartom kiírni), gondolom ez még korainak számít.
Még egy kérdésem volna:
Garanciajegy nincs hozzá, de az eredeti számlája megvan. Ismerősöm jópár éve vásárolta már, nem használta, csak karbantartotta. Mikor ő vette ezeket a darabokat (4 db), akkor nem kapott hozzá gar. jegyet. Kérdésem az lenne, hogy ha az eredeti számla megvan, akkor is kötelező bevizsgáltatni? Valahol olvastam, hogy ebben az esetben nem szükséges. Tényleg így van?
Válaszodat előre köszönöm!
u.i.: nem sziveszteri parádézásra venném, mifelénk eléggé rossz a közbiztonság néhány éve, köszönhető ez a turizmusnak... természetesen nem is akarok önjelölt rambót játszani, de ha szükség van, akkor legyen mibe kapaszkodni (persze csak ésszel)
Szerkesztette: rollaz 2007. 08. 04. 15:23 -kor
Elküldve: 2007. 08. 08. 01:50
Nem provokálni jöttem, hanem békével és azért hogy érdemben szóljak hozzá a témához, kicsit másképp mint ahonnan idejöttem. Az az igazság hogy sok mindenben más lett a véleményem és itt szabadon elmondhatom amit ott nem vennének jó néven.
Elküldve: 2007. 08. 08. 01:57
Idézet: *Macika* - Dátum: 2007. aug. 4., szombat - 13:44
A GRP az egyetlen magyar, TELJESEN acél építésű gázpisztoly, nekem is volt ilyenem, szuperjó volt, imádtam. És bizony, a cső (és a szán frontrésze) kivételével teljesen csereszabatos az eredeti PA-63-mal.
Elnyűhetetlen darab, normális lőszerrel használva akadály sem lépett fel. Az újabb szériáról nincs infóm, a régiek atombiztosak voltak. Néha ki lehet fogni 1-1 db-ot még a régi szériából. Úgy emlékszem, az enyémnek valami K 2*** volt a sorozatszáma, nem tudom, az újabbak milyenek, de talán ezzel meg lehetne különböztetni.
Szilveszteri mulatozásra hiába vennél, mivel erre nem csatlakoztatható rakétakilövő fej.
Igen, ez így igaz, és nagyon jók önvédelmi célra még a Keserű konverziók is PA 63-AP 9.
Furcsa hogy ezt mondom? Pedig ezt mondom. Bevallom hordok én is ilyet backupnak.
Elküldve: 2007. 08. 08. 02:25
Idézet: rollaz - Dátum: 2007. aug. 4., szombat - 16:19
Köszönöm, titkon benned bíztam, hogy reagálsz!
Ennek a sorozatszáma 6*** (az utolsó három számjegyet fölöslegesnek tartom kiírni), gondolom ez még korainak számít.
Még egy kérdésem volna:
Garanciajegy nincs hozzá, de az eredeti számlája megvan. Ismerősöm jópár éve vásárolta már, nem használta, csak karbantartotta. Mikor ő vette ezeket a darabokat (4 db), akkor nem kapott hozzá gar. jegyet. Kérdésem az lenne, hogy ha az eredeti számla megvan, akkor is kötelező bevizsgáltatni? Valahol olvastam, hogy ebben az esetben nem szükséges. Tényleg így van?
Válaszodat előre köszönöm!
u.i.: nem sziveszteri parádézásra venném, mifelénk eléggé rossz a közbiztonság néhány éve, köszönhető ez a turizmusnak... természetesen nem is akarok önjelölt rambót játszani, de ha szükség van, akkor legyen mibe kapaszkodni (persze csak ésszel)
Sajnos nem tudom, mi az új módi, mostanában eltávolodtam a gázfegyver-engedélyezési mizériától. Sorry.

Súgó
A téma zárva.