HWSW Informatikai Kerekasztal: Asztali TFT-k II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (159 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asztali TFT-k II. Értékeld a témát: -----

#281 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 25. 00:39

Idézet: Lipton - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 0:25

Ez bizonyított tény, vagy szerinted van így? Ha van erről bővebb infód akkor oszd meg velünk, mert engem érdeklne.
TFT monitorok csak most lettek széles körben használva, és eddig azért csak kibírták valahogy az emberek. :) A CRT-nek maximum annyi hátránya lehet, hogy ha alacsony a frissítés akkor villog ami bántja a szemet.

Bizonyított tény. Rákerestem a neten a "office ergonomics CRT flicker" kulcsszavakra és elég sok oldalt dobott ki, köztük a hivatali ergonómiával (ez elég ostobán hahgzik így) profin foglalkozót is. Például itt, meg itt, aztán meg a HP is ezt írja. Néhány idézet:

Idézet

The flicker experienced on CRT screens which result from their need to be "redrawn" frequently (known as the "refresh rate") can lead to eye strain and headaches; LCDs are basically flicker free. In addition, CRTs give off radiation in the form of ELF and VLF, resulting in health concerns for users and controversy in the industry.
...
Choose a TFT monitor if possible. They are now superior to CRT monitors in ergonomics - they have no flicker or focus problems, they are brighter with excellent contrast, and they can often be positioned further away from the eyes.

A villódzás azért rossz még magas frekvencián is, mert az agyunk ugyan nem képes érzékelni, de ettől még a szemünket fárasztja. További gond a CRT esetén a kép életlensége, ami szintén fárasztja a szemet. A sugárzás is nagyobb CRT esetén, mint egy TFT-nél. Végül a CRT a legritkább esetben helyezhető elég távol a szemtől, mivel nagy helyet foglal.

De hasonlóan bizonyíték az is, hogy itt a fórumon (és más fórumokon is) gyakori az, hogy panaszkodnak a hosszú CRT monitor előtt ülések miatti fáj- vagy szemfájásra. Gyakori a szem látóképességének a romlása is (pl. megnő a dioptria). Sok embernél (döntő többségüknél) ezek a tünetek eltűnnek vagy jelentősen csökkennek, ha átállnak TFT monitor használatára. Nem mindenkinél áll be javulás, továbbá van akinél CRT monitornál sincsennek tünetek, de olyat még nem olvastam, hogy valakinek TFT használatánál voltak ilyen tünetei amik elmúltak amikor CRT-re állt át. Fontos, hogy ezekben az esetekben is sokszor jó minőségű monitort használtak legalább 85 Hz-es frissítéssel.

Szerkesztette: hvuk 2005. 03. 25. 00:41 -kor

Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#282 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 03:36

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 0:39

Bizonyított tény. Rákerestem a neten a "office ergonomics CRT flicker" kulcsszavakra és elég sok oldalt dobott ki, köztük a hivatali ergonómiával (ez elég ostobán hahgzik így) profin foglalkozót is. Például itt, meg itt, aztán meg a HP is ezt írja. Néhány idézet:

A villódzás azért rossz még magas frekvencián is, mert az agyunk ugyan nem képes érzékelni, de ettől még a szemünket fárasztja. További gond a CRT esetén a kép életlensége, ami szintén fárasztja a szemet. A sugárzás is nagyobb CRT esetén, mint egy TFT-nél. Végül a CRT a legritkább esetben helyezhető elég távol a szemtől, mivel nagy helyet foglal.

De hasonlóan bizonyíték az is, hogy itt a fórumon (és más fórumokon is) gyakori az, hogy panaszkodnak a hosszú CRT monitor előtt ülések miatti fáj- vagy szemfájásra. Gyakori a szem látóképességének a romlása is (pl. megnő a dioptria). Sok embernél (döntő többségüknél) ezek a tünetek eltűnnek vagy jelentősen csökkennek, ha átállnak TFT monitor használatára. Nem mindenkinél áll be javulás, továbbá van akinél CRT monitornál sincsennek tünetek, de olyat még nem olvastam, hogy valakinek TFT használatánál voltak ilyen tünetei amik elmúltak amikor CRT-re állt át. Fontos, hogy ezekben az esetekben is sokszor jó minőségű monitort használtak legalább 85 Hz-es frissítéssel.

Köszi a linkeket.
Konkrétan a hályog dolog érdekelt volna, ebben kételkedek leginkább. Akkor sorba:
Fárasztja a szemet a CRT, de inkább a tartósan fix irányba fókuszálás mint a villogás, ami TFT esetén is megvan. Kellő frissítés mellett nem hiszem, hogy a CRT villogása fárasztó lenne.
A sima TV csak 50Hz ráadásul csak félképek vannak, ezért brutálisan villog. Rengeteg ember néz naponta több órát TV-t és mégse vakultak meg.
Tényleg zavaró és fárasztó ha a kép nem éles, de egy jó minőségű CRT-nek éles a képe. Ez az érv nagyon erőltetett.
A távolság szintén elég gyenge érv, egy nagy CRT-t is könnyen el lehet helyezni megfelelő távolságba, elég ritka az olyan eset, hogy ez gondot okozzon. Nehéz elképzelni, hogy valaki ilyen ok miatt váltson monitort.

Tényleg fájhat pár ember szeme a CRT-től, de mint írtam leginkább a fix pontra való fókuszálás terheli a szemet. Azt aláírom, hogy ha gyenge minőségű a CRT, akkor egyébb okok ezt a dolgot fokozhatják. A látóképesség romlása nem írható fel egyértelműen csak a CRT-nek, ki tudja, hogy ha ezek az emberek kezdettől fogva TFT-t bámulnának, akkor nem lett volna ugyanilyen mértékű romlás? TFT-re váltáskor valóban javulhat a helyzet, ha az előző CRT gagyi volt, de ettől még nem kell 1 diopriával kisebb szemüveg. :)
Én az itteni TFT és az otthoni CRT között nem látok olyan különbséget, hogy valamelyik jobban megterhelné a szemem.

Mondok jobbat. ;) Azt ugyan lemérte e valaki, hogy a szemen mennyit ront a TFT utánhúzása? Mert bizony ahol a kép kenődik, ott az ember szeme próbálkozik élessé varázsolni hátha rosszul fókuszált. Kenődés pedig van, ezért ha olyan dolgot csinálsz ahol a kép nem fix, hanem mozog és kenődik, akkor elég jól terheled a szemed mert próbálkozik, hogy élesen lásd a képet. Ez nagyon meg tudja terhelni a szemet.

Ezekkel a dolgokkal nem leszólni akarom a TFT-t, nem is azt mondom, hogy a CRT jobb, csupán az a kijelentés, hogy "a szemem érdekében jobb lesz a TFT" nem teljesen igaz.

Ez a beidegződés leginkább a hatékony marketing gépezet eredménye, amelyik elhiteti az emberekkel, hogy CRT mennyire rossz, ellenben a TFT szinte egy látásjavító ezköz. Kell valami érvet kitalálniuk ahhoz, hogy a TFT-t vedd meg 3x drágábban.

Szerkesztette: Lipton 2005. 03. 25. 03:42 -kor

#283 Felhasználó inaktív   etzel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 03. 25. 08:23

Idézet: Lipton - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 4:36

Köszi a linkeket.
Konkrétan a hályog dolog érdekelt volna, ebben kételkedek leginkább. Akkor sorba:
Fárasztja a szemet a CRT, de inkább a tartósan fix irányba fókuszálás mint a villogás, ami TFT esetén is megvan. Kellő frissítés mellett nem hiszem, hogy a CRT villogása fárasztó lenne.
A sima TV csak 50Hz ráadásul csak félképek vannak, ezért brutálisan villog. Rengeteg ember néz naponta több órát TV-t és mégse vakultak meg.
Tényleg zavaró és fárasztó ha a kép nem éles, de egy jó minőségű CRT-nek éles a képe. Ez az érv nagyon erőltetett.
A távolság szintén elég gyenge érv, egy nagy CRT-t is könnyen el lehet helyezni megfelelő távolságba, elég ritka az olyan eset, hogy ez gondot okozzon. Nehéz elképzelni, hogy valaki ilyen ok miatt váltson monitort.

Tényleg fájhat pár ember szeme a CRT-től, de mint írtam leginkább a fix pontra való fókuszálás terheli a szemet. Azt aláírom, hogy ha gyenge minőségű a CRT, akkor egyébb okok ezt a dolgot fokozhatják. A látóképesség romlása nem írható fel egyértelműen csak a CRT-nek, ki tudja, hogy ha ezek az emberek kezdettől fogva TFT-t bámulnának, akkor nem lett volna ugyanilyen mértékű romlás? TFT-re váltáskor valóban javulhat a helyzet, ha az előző CRT gagyi volt, de ettől még nem kell 1 diopriával kisebb szemüveg. :)
Én az itteni TFT és az otthoni CRT között nem látok olyan különbséget, hogy valamelyik jobban megterhelné a szemem.

Mondok jobbat. ;) Azt ugyan lemérte e valaki, hogy a szemen mennyit ront a TFT utánhúzása? Mert bizony ahol a kép kenődik, ott az ember szeme próbálkozik élessé varázsolni hátha rosszul fókuszált. Kenődés pedig van, ezért ha olyan dolgot csinálsz ahol a kép nem fix, hanem mozog és kenődik, akkor elég jól terheled a szemed mert próbálkozik, hogy élesen lásd a képet. Ez nagyon meg tudja terhelni a szemet.

Ezekkel a dolgokkal nem leszólni akarom a TFT-t, nem is azt mondom, hogy a CRT jobb, csupán az a kijelentés, hogy "a szemem érdekében jobb lesz a TFT" nem teljesen igaz.

Ez a beidegződés leginkább a hatékony marketing gépezet eredménye, amelyik elhiteti az emberekkel, hogy CRT mennyire rossz, ellenben a TFT szinte egy látásjavító ezköz. Kell valami érvet kitalálniuk ahhoz, hogy a TFT-t vedd meg 3x drágábban.

:up:
Lehet, hogy van benne valami :)

#284 Felhasználó inaktív   hvuk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 08:47

Idézet: Lipton - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 4:36

Köszi a linkeket.

A fix fókuszálás biztos, hogy nem használ, de ettől még a villogás is rossz. Nyugodtan hihetsz benne, hogy nem így van, ez a te magánügyed. A sima TV is fárasztja a szemet, viszont TV-t minimum 2-3 méterről szokás nézni, monitort meg általában kevesebb mint 1 méterről.

Nekem MMAG DX715T monitorom volt, ami Diamondtron képcsöves és 6-7 éve kimondottan jónak számított, de még ma sem rossz (tudta az 1024-et 100 Hz-el. Ennek ellenére a képe életlen volt egy TFT-hez képest. ÉS mindegyik általam látott monitorra is igaz ez. A távolságban nincs igazad, elég kevés helyen van akkora asztal, hogy egy nagy méretű (>19 coll) monitor megfelelő távolságban elhelyezhető legyen. Ha el tudod helyezni 1 méterre tőled, akkor neked jó, de az emberek többsége nem tudja.

Szándékosan írtam, hogy sok olyan embernél is volt látásromlás, ahol jó minőségű volt a CRT. És ezeknek az embereknek a panaszai megszűntek TFT-re váltás után, ami persze lehet véletlen, például lehet, hogy azóta aktív szexuális életet élnek és ez jótékony hatással van a szemükre, de azért ez ugye nem valószínű. :D

Nem hiszem, hogy vizsgálták az utánhúzást, de ez tényleg erőltetett. A megoldás pedig egyszerű, aki sokat játszik az vegyen TN-film monitort. Ráadásul ez még a legolcsóbb is, így még csak anyagi ok sem lehet az akadálya.

Hihetsz abban, hogy ez csak marketingduma, de ez szerintem önbecsapás. A tapasztalatok ugyanis nem támasztják alá. Még egyszer kifejtem a logikai gondolatmenetet:
Van olyan tapasztalat, hogy a jó CRT-től is romlott a szem, ellenben TFT-re váltástól megszűntek a pnaszok (szemfájás, fáradékonyság), illetve nem romlott tovább a látás. Van olyan is, hogy mindkettő rossz hatással volt, van olyan is, hogy egyik sem okoyott panaszokat. Olyan azonban nincs, hogy a TFT okozott, de a CRT-re váltáskor ez megszűnt volna! És ez a lényeg, itt borul fel a szimmetria!

A CRT pedig igenis okozhat vakságot. Persze lehet, hogy ennek a srácnak TFT-től is ilyen baja lett volna, ezt nem tudhatjuk. Mindenesetre tanulságos sztori.

Idézet

Unfortunately yes. When I was first building my web site, I was doing a lot of work with images and drawings. I was also working very long hours. 16 to 18 hours per day at times. This went on for several months.

I went from having 20/30 vision to 20/60 in less than 3 months. I got headaches, terribly blurred vision and ended up having to see the eye doctor who prescribed cheaters and an eye patch.

I had to wear the patch on one eye for four hours, take a nap and then wear it on the other eye for another four hours. I was not allowed to work more than 8 hours a day in total and no TV.

I had managed to produce severe eye strain along with dry eye syndrome.

Over the next few years, my vision became progressively worse. I started out using cheaters ...125, then 175, then 250, 300 and then 350.

My doctor eventually told me I was legally blind at the time of my exam and also had persistant, chronic dry eye syndrome.

I purchased more glasses. One for distance, one for computer work and one for jusy walking around the house or watching TV. I also have to use eye drops (natural tears sort of thing) once every two hours.

Without my glasses, everything looks like a Monet painting. There is no definition. When I'm tired and even with my glasses ... everything looks like a Monet painting.

At night, I can't see much of anything and am not allowed to drive. Kind of puts the kaibosh to one's social life!

Athlon 64 939 2 GHz Winchester mag, GigaByte NF4 K8N Ultra-9 (passzív chipset), GigaByte X800 (passzív), 2x512 KingMax HC 500 MHz, Hitachi 160 Gb, NEC 3520, Coolink BAT01VS (1040 ford.), Chieftec 420W, Chieftec ház, Samsung 193P TFT monitor

#285 Felhasználó inaktív   Frosty 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 08:58

Idézet: Frosty - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 21:20

Ajánljatok nekem egy jó tft monitort.
Szempontok: - ár 100-110k körül
                    - 17 col
                    - DVI támogatás
                    - filmezésre, játékra lenne használva
                    - viszonylag szép képe legyen :)

:think:
Asus P8Z68-V, Intel Core i5 2500K@4.5GHz,Corsair A70 cooler, 2*4GB Kingston HyperX Blu XMP 1600MHz @ 1.5V, Sapphire 7970 OC Dual-X, Asus Xonar DX, Corsair AX750 750W, Creative Megaworks 550, Samsung 1TB F1 HDD, Dell U2311H

#286 Felhasználó inaktív   szala 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 25. 09:07

Sziasztok
TFT vásárlás elött vagyok, 19" os Viewsonic-ot néztem ki, két tipus jöhet szóba
Egyik a
Egyik
a másik :
Másik
A depo.hu infoi szerint az elsö MVA a másik PVA paneles, végignéztem az elözö topik erre vonatkaozo dolgait, de gondolom azota fejleszthettek a dolgon, ezért is kérdezném, nem játékra, hanem inkább grafikai munkára melyik lenne jobb, aminek talán jobb a szinhüsége? Lehet hogy télleg jobb ami drágább?

Köszi a segitséget

#287 Felhasználó inaktív   Charles 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 09:37

Idézet: Frosty - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 8:58

:think:

Samsung 710T :) 100 bruttó.

Üdv!
"Azt szeretném ha az én gépem... Penge képek, élethű hang és tökéletesen gyors 3-D. AMD Nekem is!" :D

#288 Felhasználó inaktív   Charles 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 09:46

Idézet: tempjoel - Dátum: 2005. márc. 24., csütörtök - 20:15

Hali!
Tudsz valamit a 193p+-ról?

Igen, a Samsung gyártja. :) Semmi konkrétat, csak amiről itt szó volt.  :cool:

De látom örültél volna... :D

Üdv!
"Azt szeretném ha az én gépem... Penge képek, élethű hang és tökéletesen gyors 3-D. AMD Nekem is!" :D

#289 Felhasználó inaktív   xlacix 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 10:03

Idézet: hvuk - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 7:47

A fix fókuszálás biztos, hogy nem használ, de ettől még a villogás is rossz. Nyugodtan hihetsz benne, hogy nem így van, ez a te magánügyed. A sima TV is fárasztja a szemet, viszont TV-t minimum 2-3 méterről szokás nézni, monitort meg általában kevesebb mint 1 méterről.

Szerintetek abban lehet valami hogy a CRT felületén lévő részecskék/porszemcsék a szemedbe vágódhatnak?
Ugye a CRT felülete vonzza a port, mivel a becsapódó elektronok a felszínt negatív töltésüvé teszik.
Ha a por negatív töltésűvé is válik és ilyenkor egy elektron becsapódik a felület másik oldalán, akkor a két negatív töltés taszítja egymást, tehát a porszemcse belecsapódhat a szemedbe.
Persze erről most nincs egy jó linkem, úgyhogy nyugodtan meg lehet cáfolni ezt a feltételezést.
(A távolság itt eléggé számít, tehát TV-nél ez a hatás elhanyagolható lehet. A kérdés az hogy átlép-e a por sebessége egy kritikus határt, ahol károsíthatja a szemet?)

#290 Felhasználó inaktív   Racecam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 10:26

Nagy élvezettel olvastam Lipton és hvuk vitáját a monitorok szemkárosító hatásáról! Nem is szólnék bele, mert bár megvan a saját véleményem, úgy tűnik nekem, az alapján amit olvastam a témáról, hogy a szakemberek (szemészek, orvosok) véleménye, finoman szólva is, megoszlik ebben a kérdésben! Holnap reggelig linkelhetnénk egymásnak a különböző "szakmai" állásfoglalásokat ebben a kérdésben. Abban azonban szinte mindenki egyetért, hogy nem jó az, sem a szemnek, sem az agynak, sem a testnek, ha valaki 8~16 órákat eltölt a számítógép előtt, hosszabb pihenés, kikapcsolódás nélkül, attól függetlenül, hogy ezt milyen monitor előtt teszi.
Ezért azt hiszem, bár a vitátok érdekes volt (főleg mert érvekkel vitatkoztok, kulturáltan, ahogy ma már sajnos egyre ritkábban szoktak) az, hogy kinek az érvei állnak közelebb a valósághoz szerintem eldönthetetlen.

#291 Felhasználó inaktív   Racecam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 10:36

Idézet: szala - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 9:07

A depo.hu infoi szerint az elsö MVA a másik PVA paneles, végignéztem az elözö topik erre vonatkaozo dolgait, de gondolom azota fejleszthettek a dolgon, ezért is kérdezném, nem játékra, hanem inkább grafikai munkára melyik lenne jobb, aminek talán jobb a szinhüsége? Lehet hogy télleg jobb ami drágább?

Nos, az első (VX912) TN+Film panelos, nem grafikai munkára találták ki, ráadásul ahogy itt olvashattad, azt írták már nem is lehet kapni.
A második (VP191b) MVA panelos, most volt panel váltás az új "overdrive"-os panelre, de ez még nem kapható. Információk szerint a nagyker RRC most küldött vissza egy szállítmányt, mert nem volt jó!

u.i.: Ne a DEPO-ból tájékozódj a monitor infóval kapcsolatosan!  ;)

#292 Felhasználó inaktív   Racecam 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 10:41

Idézet: xlacix - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 10:03

Szerintetek abban lehet valami hogy a CRT felületén lévő részecskék/porszemcsék a szemedbe vágódhatnak?
Ugye a CRT felülete vonzza a port, mivel a becsapódó elektronok a felszínt negatív töltésüvé teszik.
Ha a por negatív töltésűvé is válik és ilyenkor egy elektron becsapódik a felület másik oldalán, akkor a két negatív töltés taszítja egymást, tehát a porszemcse belecsapódhat a szemedbe.
Persze erről most nincs egy jó linkem, úgyhogy nyugodtan meg lehet cáfolni ezt a feltételezést.
(A távolság itt eléggé számít, tehát TV-nél ez a hatás elhanyagolható lehet. A kérdés az hogy átlép-e a por sebessége egy kritikus határt, ahol károsíthatja a szemet?)

Na, de akkor miért a monitorról kell állandóan a por törölgetnem, miért nem a szememből?  :D
Porsebességre esetleg valaki egy képletet?  :confused:

#293 Felhasználó inaktív   tempjoel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 10:46

Idézet: Charles - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 10:37

Samsung 710T :) 100 bruttó.

Üdv!

Samsung 710T SEX-ben 91750Ft (bruttyó)!!! :smoker:
Weblap: Terragen Images

#294 Felhasználó inaktív   szala 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 03. 25. 10:47

Idézet: Racecam - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 11:36

Nos, az első (VX912) TN+Film panelos, nem grafikai munkára találták ki, ráadásul ahogy itt olvashattad, azt írták már nem is lehet kapni.
A második (VP191b) MVA panelos, most volt panel váltás az új "overdrive"-os panelre, de ez még nem kapható. Információk szerint a nagyker RRC most küldött vissza egy szállítmányt, mert nem volt jó!

u.i.: Ne a DEPO-ból tájékozódj a monitor infóval kapcsolatosan!  ;)

HI
köszi az infot, kérnék akkor tippet hol lehet korrektebb infokat szerezni, ugy monitorrol, mint beszerezhetöségröl.
Eddig nem hallottam rosszat a Viewsonic rol, ez egyedi dolog , amit irtál, vagy sajnos erre lehet számitani?

#295 Felhasználó inaktív   tempjoel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 10:49

Idézet: xlacix - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 11:03

Megmérjük. :banana:

#296 Felhasználó inaktív   tempjoel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 10:55

Idézet: Racecam - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 11:26

Nagy élvezettel olvastam Lipton és hvuk vitáját a monitorok szemkárosító hatásáról! Nem is szólnék bele, mert bár megvan a saját véleményem, úgy tűnik nekem, az alapján amit olvastam a témáról, hogy a szakemberek (szemészek, orvosok) véleménye, finoman szólva is, megoszlik ebben a kérdésben! Holnap reggelig linkelhetnénk egymásnak a különböző "szakmai" állásfoglalásokat ebben a kérdésben. Abban azonban szinte mindenki egyetért, hogy nem jó az, sem a szemnek, sem az agynak, sem a testnek, ha valaki 8~16 órákat eltölt a számítógép előtt, hosszabb pihenés, kikapcsolódás nélkül, attól függetlenül, hogy ezt milyen monitor előtt teszi.
Ezért azt hiszem, bár a vitátok érdekes volt (főleg mert érvekkel vitatkoztok, kulturáltan, ahogy ma már sajnos egyre ritkábban szoktak) az, hogy kinek az érvei állnak közelebb a valósághoz szerintem eldönthetetlen.

Saját tapasztalatot CRT kapcsán tudok mondani: egy-egy gép előtt töltött nap után a szemem kiguvad, bevérzik, homályosan látok, koncentrálóképességem romlik (17",1024x768, 85Hz). Rövidesen ( :D ) hasonló körülmények között megélt TFT-s tapasztalataimról is be fogok számolni. Persze ez csak 1 vélemény lesz.

#297 Felhasználó inaktív   tempjoel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 10:59

Hali Racecam!

Köszi a tanácsot, visszacseréltettem a 710T-t egy másikra. Ez pixelhibamentes, és a korábban leírt felső csücsökbeli sötétedés sincs! Még1x köszi az instrukciót, magamtól valószínűleg nem cseréltettem volna ki! :up:

#298 Felhasználó inaktív   etzel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 03. 25. 11:02

Idézet: tempjoel - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 11:49

Megmérjük. :banana:

Porsebesség méréséhez:

- radioaktív port vigyetek fel monitorra
- GM számlálót elhelyezni a monitortól, 1m szabványos mérőtávolságban
- GM indít....
- most nagyon gyorsnak kell lenned: bekapcsolod a monitort, és ezzel egyszerre indítod a stoppert, meg kell mérni az időt, amig az első radioaktiv por eléri a számlálót (csipogni fog)
- egyszerű v=s/t képlettel kiszámolod a sebességet (v [m/sec]=1 [m]/mert ido [sec])
- valahogy összeszeded a maradék rádioaktív port, és megsemmisíted (elégeted pl.)

Fontos, hogy a mérés során radioaktív melléktermék szabadulhat fel, ezt veszélyes hulladékként kell kezelni, nehogy a kukába dobjátok!

Üdv,

A.

#299 Felhasználó inaktív   etzel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 03. 25. 11:06

:D

Most pedig válaszoljátok meg nekem, mikor lesznek Mo-on kaphatóak az új Fujitsu-Siemens P17-2, P19-2 monitorok? Esetleg merre lehet megnézni őket (bemutatóterem v. ilyesmi).

Thx!

#300 Felhasználó inaktív   xlacix 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 03. 25. 11:07

Idézet: etzel - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 10:02

Fontos, hogy a mérés során radioaktív melléktermék szabadulhat fel, ezt veszélyes hulladékként kell kezelni, nehogy a kukába dobjátok!

Ja,  hülék. :D

Téma megosztása:

• (159 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.