HWSW Informatikai Kerekasztal: Közoktatási rendszergazdák II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Közoktatási rendszergazdák II.

#1681 Felhasználó inaktív   bon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 11. 05. 14:15

Idézet: 1soproni - Dátum: 2006. nov. 5., vasárnap - 12:05

Igen haldoklik a topic, srácok!
Mindenki ekkora hévvel dolgozik?
Jövő héten érkezik 52 új gép. Elleszek velük egy darabig. Főleg hogy megint beindul a körforgás. Új gépek be, régi gépek ki, át máshova, oda be a régiek, ki a mégrégebbiek...
Windows-telepítő segédmunkásokat felveszek :D

Symantec ghost nem segítség? Vagy rossz segédmunkás?  :)
A számítógépnek lelke van by BON
Gép: ASUS P6X58D-E, Intel CoreI7 930 2.8Ghz, 6x2GB DDR3 1333MHZ Kingston, Asus GTX275 2DI/896MD3, Sound Blaster X-Fi XtremeGamer, Coolermaster Stacker STC-T01

#1682 Felhasználó inaktív   bon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 05. 14:17

Idézet: 1soproni - Dátum: 2006. nov. 5., vasárnap - 13:54

Tudja valaki hol lehet megadni olyat XP-ben, hogy a dokumentum könyvtárak másik meghajtóra kerüljenek? Úgy kellene, hogy a jövőben felvett userekre is érvényes legyen.

Akkor csoportházirend beállítása javaslott szerveren, nálunk bevált.

Amúgy hozzánk október végére érkezik 25db gép pár laptop és egy két interaktív tábla stb.
Gép: ASUS P6X58D-E, Intel CoreI7 930 2.8Ghz, 6x2GB DDR3 1333MHZ Kingston, Asus GTX275 2DI/896MD3, Sound Blaster X-Fi XtremeGamer, Coolermaster Stacker STC-T01

#1683 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 05. 14:18

Idézet: 1soproni - Dátum: 2006. nov. 5., vasárnap - 13:54

Tudja valaki hol lehet megadni olyat XP-ben, hogy a dokumentum könyvtárak másik meghajtóra kerüljenek? Úgy kellene, hogy a jövőben felvett userekre is érvényes legyen.

telepítés alatt winnt.sifben meg tudod határozni mint a document blablabat me a program filest is (meg jópár egyéb mappát :) )
de ha már telepítetted, akkor elvileg tweakui-val át tudod iratni a regisztráációs adatbázisban, és az végleges.
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#1684 Felhasználó inaktív   bon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 05. 14:19

Idézet: melon - Dátum: 2006. nov. 5., vasárnap - 12:44

Nekünk is most sikerült lecserélni egy géptermet (21 gép), de szerencsére a telepítés kb. 8-9 munkaóra alatt megvolt ;) Az első LCD monitoros géptermünk, kíváncsi leszek, mennyire abuzálják majd a diákok ezeket :think:
Persze a régiek még parlagon hevernek, ezekből csak néhányat tudok majd hasznosítani.

Nálunk azon kívül, hogy összefogdossák a lcd-k képernyőjét egyenlőre seemi gond, pedig amíg nem volt meg fostam, hogy tönkrevágják őket nagyon hamar, most meg lassan 1 évesek lesznek.

#1685 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 05. 14:23

Idézet: bon - Dátum: 2006. nov. 5., vasárnap - 14:19

Nálunk azon kívül, hogy összefogdossák a lcd-k képernyőjét egyenlőre seemi gond, pedig amíg nem volt meg fostam, hogy tönkrevágják őket nagyon hamar, most meg lassan 1 évesek lesznek.

Nálnuk csak egykét hülyébje fogdossa, igaz mikor megjött az uj géppark, akkor be lettek "fenyitve", hogy balhé lesz ha hozzányulnak ahhoz amihez nem kéne...

Mondjuk ha tönkretesznek egyet, akkor meg bukta van, mert csak egy  vagy két tizezresig tartoznak kártéritési felelőséggel (legalábbis én igy tudom)
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#1686 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 05. 14:24

Idézet: bon - Dátum: 2006. nov. 5., vasárnap - 15:15

Symantec ghost nem segítség? Vagy rossz segédmunkás?  :)

Inkább UDPcast -ot fogok használni. Az ingyenes :)
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#1687 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 05. 14:26

Idézet: bon - Dátum: 2006. nov. 5., vasárnap - 15:17

Akkor csoportházirend beállítása javaslott szerveren, nálunk bevált.

Azok beállításait megtalálom a gpedit.msc-ben, ugye? Merre van ez a lehetőség?
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#1688 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 05. 14:28

Idézet: bon - Dátum: 2006. nov. 5., vasárnap - 15:19

Egy teremben már vannak TFT-s gépek, de ott minden órát ugyanaz a tanár tartja.
A mostanitól félek, mert 3 tanár 1 teremben... :s Nem épp tekintélyes tanárok :(

#1689 Felhasználó inaktív   bon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 05. 14:56

Idézet: 1soproni - Dátum: 2006. nov. 5., vasárnap - 14:26

Azok beállításait megtalálom a gpedit.msc-ben, ugye? Merre van ez a lehetőség?

Nos nálunk Active directory felhasználók és fiókok, ott kiválasztok egy szervezeti egységek majd tulajdonságok megkeresem a csoportházirendet (nálunk külön füll, de mi ezt használjuk: Microsoft Group Policy Management Console) ott kíválasztom a szervezeti egységre vonatkozó házirendet és szergesztést. Ha megnyilt az házirend szerkeztő akkor felhasználó kunfigurációja/windows beállítás-on belül talál többek közt dokumentum mappa átírányítást, több féle konfigurálási lehetőséggel. Nekünk serverre van mindenkinek áttíranyítva a dokumentumai az ad-be megadott saját könyvtárjába. Néhány felhasználónak még az asztalát is átírányítottuk ide, így esetleges géptelepítésnél még arra se kell figyelni, meg bármelyik gépre jelentkezik be úgyanaz a környezet fogadja.

#1690 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 05. 16:04

Idézet: bon - Dátum: 2006. nov. 5., vasárnap - 15:56

Nos nálunk Active directory felhasználók és fiókok, ott kiválasztok egy szervezeti egységek majd tulajdonságok megkeresem a csoportházirendet (nálunk külön füll, de mi ezt használjuk: Microsoft Group Policy Management Console) ott kíválasztom a szervezeti egységre vonatkozó házirendet és szergesztést. Ha megnyilt az házirend szerkeztő akkor felhasználó kunfigurációja/windows beállítás-on belül talál többek közt dokumentum mappa átírányítást, több féle konfigurálási lehetőséggel. Nekünk serverre van mindenkinek áttíranyítva a dokumentumai az ad-be megadott saját könyvtárjába. Néhány felhasználónak még az asztalát is átírányítottuk ide, így esetleges géptelepítésnél még arra se kell figyelni, meg bármelyik gépre jelentkezik be úgyanaz a környezet fogadja.

Köszi szépen!
gpedit.msc-ben nem találok ilyet :(
Linux szerverrel csináltam group policyt, és amiket meg lehet adni gpedit-ben, azt rá tudom küldeni a kliensekre.

#1691 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 05. 16:11

Én úgy szoktam telepíteni, hogy a klónozandó gépet unattended installal (Ha van floppy, akkor egy WINNT.SIF fájlt teszek be) teszem fel, ahol megadom a Documents and Settings könyvtár nevét (Jellemzően D:\Users)

#1692 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 05. 17:53

Idézet: melon - Dátum: 2006. nov. 5., vasárnap - 17:11

Én úgy szoktam telepíteni, hogy a klónozandó gépet unattended installal (Ha van floppy, akkor egy WINNT.SIF fájlt teszek be) teszem fel, ahol megadom a Documents and Settings könyvtár nevét (Jellemzően D:\Users)

Kifejtenéd ezt kicsit bővebben? Nem fog annyira az agyam.
Sima telepítés, és utána sysprep? Vagy másképp?

#1693 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 05. 18:35

Idézet: 1soproni - Dátum: 2006. nov. 5., vasárnap - 17:53

Kifejtenéd ezt kicsit bővebben? Nem fog annyira az agyam.
Sima telepítés, és utána sysprep? Vagy másképp?

Amikor géptermet telepítek új gépre, akkor először ugye mindig a 'mesterpéldányt' készítem el. Ennél az első telepítésnél unattended installt használok, mert nem szeretek ott ülni, és nyomogatni a next, ok, stb. gombokat. Erre a legegyszerűbb megoldás, ha a setupmgr.exe-vel előre elkészítem a válaszfájlt, majd ebbe a válaszfájlba beírok még egy sort:
[GuiUnattended]
ProfilesDir="D:\users"

Ekkor a Documents and Settings könyvtár a D-re kerül, és Users lesz a neve. Majd ezt a válaszfájlt átnevezem WINNT.SIF-re, és felmásolom egy floppyra. Jah, és mégvalami, én általában előre létrehozom a partíciókat, így a válaszfájlban az AutoPartition=0 erősen javallt. Amikor Elindul CD-ről a telepítés, akkor megnézni a floppyn lévő válaszfájlt, és aszerint jár el a telepítéskor, egyedül a partíciót kell kijelölnöm kézzel, a többi mind megy magától, min. félóráig rá se nézek a gépre. Miután ez megvan, telepítem a további szükséges alkalmazásokat, elkészítem a default profilt, beléptetem a tartományba, etcetc.
Ha mindennel megvagyok, akkor kiléptetem a tartományból, és jöhet a sysprep.exe
Ehhez megint a setupmgr.exe-vel készíttetek válaszfájlt, de egy kicsit át szoktam írni, pl. a gép nevét üresen hagyom, ill. csak azt adom meg, hogy be akarom léptetni tartományba, de a usernevet, jelszót kihagyom. A lényeg, hogy a gyári munkamenet visszazárása utáni állapotot szoktam image fájlba menteni (én az Acronis True Image boot cd-jét használom erre, ill. már cd se kell, megy hálózatról PXE-vel.)
A többi gépnél amikor rákerült az image, lefut a minitelepítő, és összesen két adatot kell bepötyögni, a gép leendő nevét, és a domainbe léptetéshez az domain gazda nevét, jelszavát. Ennyi. Ha valami nem tiszta, kérdezz bátran :)
Nekem azért jó, hogy a D-n vannak a profilok helyi példányai, mert ha módosítani kell a terem szoftverein, akkor kiveszek egy gépet, újra felhúzom rá az image-t (de most csak a c partíciót), elvégzem a telepítéseket, és újra sysprep, image. Így nem mozgatok annyi adatot, és a userek profiljai is ottmaradnak.

#1694 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 05. 19:31

Idézet: melon - Dátum: 2006. nov. 5., vasárnap - 19:35

Amikor géptermet telepítek új gépre, akkor először ugye mindig a 'mesterpéldányt' készítem el. Ennél az első telepítésnél unattended installt használok, mert nem szeretek ott ülni, és nyomogatni a next, ok, stb. gombokat. Erre a legegyszerűbb megoldás, ha a setupmgr.exe-vel előre elkészítem a válaszfájlt, majd ebbe a válaszfájlba beírok még egy sort:
[GuiUnattended]
ProfilesDir="D:\users"

Ekkor a Documents and Settings könyvtár a D-re kerül, és Users lesz a neve. Majd ezt a válaszfájlt átnevezem WINNT.SIF-re, és felmásolom egy floppyra. Jah, és mégvalami, én általában előre létrehozom a partíciókat, így a válaszfájlban az AutoPartition=0 erősen javallt. Amikor Elindul CD-ről a telepítés, akkor megnézni a floppyn lévő válaszfájlt, és aszerint jár el a telepítéskor, egyedül a partíciót kell kijelölnöm kézzel, a többi mind megy magától, min. félóráig rá se nézek a gépre. Miután ez megvan, telepítem a további szükséges alkalmazásokat, elkészítem a default profilt, beléptetem a tartományba, etcetc.
Ha mindennel megvagyok, akkor kiléptetem a tartományból, és jöhet a sysprep.exe
Ehhez megint a setupmgr.exe-vel készíttetek válaszfájlt, de egy kicsit át szoktam írni, pl. a gép nevét üresen hagyom, ill. csak azt adom meg, hogy be akarom léptetni tartományba, de a usernevet, jelszót kihagyom. A lényeg, hogy a gyári munkamenet visszazárása utáni állapotot szoktam image fájlba menteni (én az Acronis True Image boot cd-jét használom erre, ill. már cd se kell, megy hálózatról PXE-vel.)
A többi gépnél amikor rákerült az image, lefut a minitelepítő, és összesen két adatot kell bepötyögni, a gép leendő nevét, és a domainbe léptetéshez az domain gazda nevét, jelszavát. Ennyi. Ha valami nem tiszta, kérdezz bátran :)
Nekem azért jó, hogy a D-n vannak a profilok helyi példányai, mert ha módosítani kell a terem szoftverein, akkor kiveszek egy gépet, újra felhúzom rá az image-t (de most csak a c partíciót), elvégzem a telepítéseket, és újra sysprep, image. Így nem mozgatok annyi adatot, és a userek profiljai is ottmaradnak.

Köszönöm a bőséges leírást! Igyekszem kipróbálni, mielőtt megérkeznek a gépek.

#1695 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 06. 08:44

Idézet: melon - Dátum: 2006. nov. 5., vasárnap - 19:35

Jah, és mégvalami, én általában előre létrehozom a partíciókat, így a válaszfájlban az AutoPartition=0 erősen javallt.

Nem érdemes a vinyókat egyesével formatálni a lemezhibák felderítése céljából?

Szerk:

Idézet

AutoPartition

Installs Windows to the first available partition that has adequate space for a Windows installation and does not already contain an installed version of Windows.

Ez miért javallt nullán (ha előre partícionálod)? Ha jól értem az első olyan partícióra kerül, ahol van elég hely és nincs rajta windows.
Esetleg hogyan lehet kényszeríteni, hogy formázza is meg az első partíciót mielőtt telepítene rá?

Szerkesztette: 1soproni 2006. 11. 06. 09:27 -kor

#1696 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 06. 09:34

Ha 1-re állítod, akkor ha jól emlékszem, lezúz minden partíciót, és csinál egy akkorát, amekkorát csak tud, és arra telepít. Én előre el szoktam készíteni a partíciós táblát a 'mesterpéldányon', és ha nem akarom, hogy letörölje a windows telepítő, akkor kell az autopartition=0. Különösen fontos, ha más os is kerül a gépre.
Lemezhibákkal itt nem szoktam foglalkozni.
Én kb. ennyit adok meg az unattended installhoz a WINNT.SIF-nek:
;SetupMgrTag
[Data]
    AutoPartition=0
    MsDosInitiated="0"
    UnattendedInstall="Yes"

[Unattended]
    UnattendMode=FullUnattended
    OemSkipEula=Yes
    OemPreinstall=No
    TargetPath=\WINDOWS

[GuiUnattended]
    ProfilesDir=D:\Users
    AdminPassword=b757bf5c0d87772faad3b435b51404ee7ce21f17c0aee7fb9ceba532d0546ad6
    EncryptedAdminPassword=Yes
    OEMSkipRegional=1
    TimeZone=95
    OemSkipWelcome=1
    AutoLogon=No

[UserData]
    ProductKey=XXXX-XXXX-XXXX-XXXX-XXXX
    FullName="Ab Cd"
    OrgName="Abc Def"
    ComputerName=PCAKARMI

[Display]
    BitsPerPel=32
    Xresolution=1024
    YResolution=768
    Vrefresh=60

[TapiLocation]
    AreaCode=22

[Branding]
    BrandIEUsingUnattended=Yes

A sysprep installhoz (sysprep.inf) meg ezt:
;SetupMgrTag
[Unattended]
    OemSkipEula=Yes
    InstallFilesPath=C:\sysprep\i386
    TargetPath=\WINDOWS

[GuiUnattended]
    OEMSkipRegional=1
    OEMDuplicatorstring="megjegyzes txt"
    TimeZone=95
    OemSkipWelcome=1

[UserData]
    ProductKey=XXXX-XXXX-XXXX-XXXX-XXXX
    FullName="PC"
    OrgName="Abc Def"

[Display]
    BitsPerPel=32
    Xresolution=1024
    YResolution=768
    Vrefresh=60

[TapiLocation]
    AreaCode=22
    CountryCode=36

[SetupMgr]
    DistFolder=C:\sysprep\i386
    DistShare=windist

[GuiRunOnce]

[Identification]
    JoinDomain=domainneve.domain

[Networking]
    InstallDefaultComponents=Yes

Ha már megadtál a mesterpéldányon egy helyi root jelszót, akkor a sysprep telepítésnél nem kell megadni, itt csak beütöm a gép nevét, és a root jelszó mezőket üresen hagyom, így ua. lesz, mint a mesterpéldányon.

Szerkesztette: melon 2006. 11. 06. 09:41 -kor

#1697 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 06. 09:55

Idézet: melon - Dátum: 2006. nov. 6., hétfő - 10:34

Ha 1-re állítod, akkor ha jól emlékszem, lezúz minden partíciót, és csinál egy akkorát, amekkorát csak tud, és arra telepít.

Repartition

Specifies whether to delete all partitions on the first drive of the client computer and to reformat the drive with the NTFS file system.
Syntax
        Repartition = Yes | No

#1698 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 06. 09:58

[Data] (Remote Installation Services)
[Display] (Remote Installation Services)
[GuiUnattended] (Remote Installation Services)
[Unattended] (Remote Installation Services)
[UserData] (Remote Installation Services)

#1699 Felhasználó inaktív   melon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 06. 10:11

Idézet: 1soproni - Dátum: 2006. nov. 6., hétfő - 9:55

Repartition

Specifies whether to delete all partitions on the first drive of the client computer and to reformat the drive with the NTFS file system.
Syntax
        Repartition = Yes | No

Akkor gondolom a Yes a default, ugyanis ilyen értéket nem szoktam megadni. Végülis lényegtelen, hiszen csak egyszer telepítek így per gépterem, úgyhogy kibírom a saját particionálást :)

#1700 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 11. 06. 12:18

Most nincs kedvem a sulinet bőbeszédű ügyfélszolgálatát faggatni a semmi infóért, szóval itt kérdezek pár bugyuta kérdést.

A telepített 1711-es cickó router ha jól sejtem, VPN-en keresztül, központilag van kezelve a 2950-es switch-sel egyetemben? Az SDM ugyanis nem érhető el és bár nem mélyedtem még bele, de terminálon sem tudom elérni a CLI-n keresztül (azaz ezt a router-en nem próbáltam, csak a switch-en, mert odáig ér a kábel ^-^, az SDM-et pedig a 1711-en).

Kaptam múltkor dokumentációt valamihez, a sulinettel kapcsolatos lényeges infókról, de azt a levelet persze bölcs előrelátással a kuka mélyére helyeztem.

Na, merthogy arról lenne szó, hogy a router-en nyitni a jelenleg tiltott 3 ethernet portból egyet és a másik terem 15 gépét egy már meglévő switch beiktatásával oda felhúzni (jelenleg az a 24 port-os jószág eteti az összes gépet, némi khm, kihagyással ugye, mert a cickóból csak egy uplink van áthúzva, persze nem a router uplink-je, hanem a 2950-é :D ), míg a 2950 el bírná látni a nagyterem 16 gépét, de sajnos ezen csak a 6-18 port-ok elérhetőek downlink irányban...(végső megoldásnak tkp a cickó 12-1 elérhető és a planet 24 port-ja elegendő volna, de szépérzék is van a világon..). Valamint nincsen abszolút helyi háló, valahogy ezt sem értem, erre a kérdésemre aztán nem is válaszoltak.
Ebben egyébként mi a logika, hogy kib@sznak ide 300khuf-os eszközöket és gyakorlatilag semmi beleszólást nem hagynak a lokál rendszerszopgazdának abba, hogy hogyan használja? Gondolom, el lehet velük intézni valahogy, de az ügyfélszolgálat múltkori hozzáállása okán úgy érzem, hogy vérmérsékleti okokból először jobb, ha Tőletek kérdezek és nem őket küldöm el valahova a válaszukkal, aztán csak sikerülne dűlőre jutni, mert ez a jelenlegi felépítés elég gyöszös és toldozott-foldozott.
...vagy el kellett volna olvasnom azt a pár oldalas anyagot és akkor nem kérdeznék hülyeségeket??
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

Téma megosztása:

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 87
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.