Idézet: KZKZKZ - Dátum: 2005. márc. 17., csütörtök - 19:13
Háááááááát, elolvastam. Én inkább mindent elhiszek ezentúl amit ilyen hosszan írsz 

Ezért már megérte  

Idézet
Háááááááát Falcon, le a kalappal!!!   

Megértettem!!!!!!!

..Ezért meg még inkább 
Idézet
Ejj, ejj Tanár úr....   Kicsit összekapod magad és tervezhetsz egy versenyautót.  
(Egyébkén honnan másoltad ki?)    

No had írjak pár dolgot, amit senki se vár tőlem, de mégis  

Igazából szégyellem magam kicsit azért, hogy a múltkor a fizikai tanulmányaimra hivatkozással vezettem be egy magyarázatomat. A dolgot poénnak/érdekességnek szántam, mivel gondolom nemigen feltéteteleztétek rólam, de az adott helyzetben könnyen hathatott tekintélyérvként, úgymint "kuss, én ehhez jobban értek, ezért meg ezért". Bár valószínűleg tényleg jobban értek hozzá ( 

), utálom a tekintélyérveket, a hivalkodáson túl azért is, mert gyakran nem mérvadóak. 
Jómagam informatikusként végeztem a Műszakin (ami már önmagában egy tekintélyérv  

), jelenleg programozóként dolgozom digitális aláírás témakörben, ennek alapján nem feltétlenül kéne értenem a fizikához, még kevésbé az autókhoz. (A matekhoz mondjuk igen, különben aligha végezhettem volna el, de higgyétek el, a matek magában nekem sem kenyerem, szenvedtem vele eleget ahhoz, hogy ne érezzem magam annyira jól benne.)
Informatikus létem ellenére rengeteg dolog van, amihez baromira nem értek az informatikában, még egy Windowst sem tudok rendesen beoptimalizálni, bármiféle hálózati témakörtől mindig fényévekre álltam, kaptam is már meg többször az informatikusi "szakértői" magamét ilyen témákban. KZ, Sebi többször írtak eddig olyasmit, amiről fogalmam sem volt - pedig, mint mondtam, BME-n végzett infós volnék. 
Ehhez képest poén (de tényleg csak ehhez képest), hogy úgymond értek a fizikához, raktam már helyre más érvelését fizikai-műszaki dologban, aki pedig elvileg azt tanulta - na pont ezért nem akarok annyira a saját tanulmányaimra hivatkozni. Hogy mégis érthető legyen, hogy honnan jöttem és mit tudok és miért, leírom 
egyszer az idevágó dolgaimat.
..Ami úgy kezdődik, hogy gimiben egyike voltam az iskolám piacképes fizikai tanulmányi versenyzőinek (a saját évfolyamomban jobbára egyedül), másodikban (mechanika) országos hetedikig vittem. Igen komolyan fontolgattam a fizikus szakot pályaválasztáskor, bár (részben) a matekbeli hiányosságaim miatt soha nem lettem volna igazán jó (amilyen szinten 
érdemes manapság fizikát csinálni ahhoz azért sajna kevés vagyok). Azért a fizikai érdeklődés megmaradt, és a Műszaki ötödévvel párhuzamosan elkezdtem a már említett fizika-biológia tanárszak párt, amit végül csak két évig csináltam különböző okok miatt (leginkább munkabírás hiánya). Nagyjából szintén ekkor, kb. három éve kezdtem el írni a saját szimulátor-kezdeményemet, ami miatt kezdtem belemélyedni az autók működésének fizikai részleteibe. Igazából ez alapozza meg az idevágó ismereteimet, azelőtt simán elhittem, hogy a CMR2 élethű - volt ugyan pár furcsa dolog, de biztos tudják a népek..
Szóval az a nem csekély ismeretanyag, amit az autók fizikai dolgairól összeszedtem három év alatt, az annak köszönhető, hogy nekiálltam magam is fizikai modellt gyártani rá, amihez szükségem volt arra, hogy megértsem a dolgokat komoly elméleti mélységben. Mindehhez még hozzá tehetem azt is, hogy szimulátorírói tevékenységem folyományaként (félévhalasztó) PhD hallgató vagyok kis hazánk legerősebb számítógépes grafikával foglalkozó egyetemi csoportjában - a témám elvileg fizikai modellezés valós idejű animáció céljaira...
Mindazonáltal továbbra is szeretném, ha 
nem azért hinnétek el valamit (ilyen témában), mert én mondtam.
Egyrészt a fizika -mint minden természettudomány- szándéka szerint objektív állatfajta, vagyis minden fizikával kapcsolatos állítás a tudomány jelenlegi állása szerint ellenőrizhető (ez ugyan nem igaz, de ne keverjük ide Gödel tételét, mert így is mingyá' meglincseltek  

), tehát ha hülyeséget írok, az minden képzettségemtől függetlenül hülyeség marad.
Másrészt, ugyan az nem nagyon várható, hogy alap mechanikából hülyeséget írok, a fizika számtalan területén elképzelhető, és volt is már rá nem egy példa a "karrieremben". Néha hajlamos vagyok dolgokat túlegyszerűsíteni..
Harmadrészt, minden idevágó tudásom elméleti, és minden fejtegetésem tartalmaz (bevallott) elhanyagolásokat. A gyakorlatban sosem voltam még elég közel ilyen versenygépekhez, és rengeteg dolog műszaki megvalósításáról fogalmam sincs. Épp ezért nagy becsben tartom a társaságban lévő versenyzők valódi tapasztalatát és műszaki ismereteit, akár (és néha inkább) elméleti magyarázat nélkül. A hibás elméleti fejtegetésekre persze lecsapok, de ha valami úgy van, akkor úgy van, mindegy mi a magyarázat. Az elmélet a szükségszerű elhanyagolások és kiemelések miatt gyakran vezet rossz eredményre, ha rosszul választjuk meg az elhanyagolható és kiemelendő tényezőket. Éppen ezért pl. setupot tisztán elméleti alapon én sem tudok gyártani - annyi az egymásra ható tényező, hogy az egyszerű fizikai megfontolások -amelyekben jó vagyok-, használhatatlanok.. 
Végezetül lazításképp egy (gólyatábori csapatindulónak írt) dalszöveg szakjaimról a "Ha én rózsa volnék" dallamára:
Ha én infós volnék, mindig programoznék
Alvás helyett is csak Windows-kódot törnék
A virtuális nőmet, nálam elaludván
Egy szúnyogos estében gyakran debuggolnám
Ha biológus volnék, csak latinul tudnék
Boncolások közben varázsigét szórnék
Metacarpalia, medulla oblongata
Szegény kicsi patkány megdöglött kínjába'
Ha fizikus volnék, sztochasem nyugodnék
Münull tapadással fel-alá kószálnék
A gravitációhoz szólna éhkoppom imája
Esne bár fejemre Sir Isaac almája