Idézet: PPeter - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 23:53
Néha komolyan elmélázok azon, hogy melyikőtök milyen HWSW fórumot szeretne.[...]Ennyit a színvonal zuhanásáról.
Mivel soraidból kiérződik, hogy hosszú "szösszenetemre" reagáltál alapvetően, így válaszolnom illik. Ismételten szólok, hogy
NAGYON HOSSZÚ ÜZENET LESZ!!! Ígérem, ilyen hosszan többé nem írok. De nem fért bele kevesebb sorba mindez. Elnézést kérek mindazoktól, akiknek ezzel leki törést okoztam!
Ha minden olyan egyszerű lenne, ahogyan leírtad... Mások nevében nem nyilatkozhatom, de azt tudom, hogy én milyen fórumot szeretnék. A válasz nem lesz szerintem meglepő nektek, mert vagy ezerszer leírtam ezeken az oldalakon, de az újabbak kedvéért megismétlem magamat. Én olyan fórumot szeretnék, ahol a végletekig következetes a moderáció minden tekintetben. Ahol egy Társalgó nevű rész még véletlenül sem fér meg (lehet felháborodni, de aki ott volt a tesztfórumon, az tudja, hogy milyen "nehéz szülés" volt ennek a fórumrésznek a születése -kezdve az elnevezéssel-, és egyáltalán a létezése. Lett. De amikor lett, akkor sem annak tervezték, ami most valójában. Arra mindenesetre jó lett, hogy a címéből adódóan csábító legyen olyan alakoknak is idejük itteni eltöltésére, akiknek valójában semmi keresnivalójuk a HWSW fórumán.), ahol a fórumot játszótérnek néző idióták egy percig sem maradnak meg, ahol a szakmai rész olyan színvonalas, mint akkor, amikor sok évvel ezelőtt el kezdtem olvasni a fórumot, majd amikor otthon is lett internethozzáférésem, akkor úgy döntöttem, hogy olyan fórum ez, ahová feltétlenül érdemes regisztrálnom is, aktív tagja lennem a fórumnak.
Az, hogy felhoztad ezt a "kinek van türelme az idióta kérdéshez, kinek nincs" témát, azt mellébeszélésnek tartom. Semmi köze mindahhoz, amit írtam, és amiről itt a beszélgetés alapvetően folyik. A színvonalat lehúzó "SG szökevény idióták" (akikről a színvonalzuhanás kapcsán szoktam írni) nem azok, akik újoncként (de nem feltétlenül újoncként) butaságot/sokszor kitárgyalt dolgot/rossz helyen/stb. kérdez. Ezt te is tudod nagyon jól.
Leírtam az okokat mik vezettek idáig. Azt a tendenciát, hogy fórumra nem való egyedek egyre nagyobb számban ragadnak meg itt, már nem lehet megfordítani. Olcsó duma a "tegyetek a színvonalért!".
Mert már nem lehet visszalapátolni a sz'rt a lóba. A fórumozók erre nem képesek. De már ti sem.
Ezt fejtegettem tegnap. Ha az elejétől minden téren következetes munkát végzett volna a moderatúra (nyilván az akkori dolgokról olyan házigazdák, moderátorok, akik még nem voltak akkor beosztásukban, nem tehetnek), akkor most nem volna miről beszélnünk.
De nem ez történt. Nem akartátok, nem tudtátok... a végkifejlet szempontjából mindegy. A következetlen, kaotikus, átgondolatlan moderátori munkára rengeteg példát lehet hozni. Jó, fogadja el mindenki, hogy ez van.
Csak akkor -megintcsak magamat ismétlem- ne tessék meglepődni, csúsztatásokkal mentegetőzni, a felelősséget a fórumközösségre hárítani, ha mindezek után ezt sok joggal elégedetlen fórumtag a fejetekre olvassa! Ugyanis moderátori munkához a fórumtagoknak a legcsekélyebb köze nem volt (leszámítva azt, hogy páran naív mondon, bizakodva segédkeztek holmi seniorátus és Fórumszabályzat kidolgozásában).
Idézet
Tk2 esete a joker, amit bármikor elő lehet húzni, és példálózni vele, hogy bezzeg kifúrta a moderáció, eltávolítását kiprovokálta pár ellenlábasa. [..]
Így van. T2K esete bármikor megemlíthető. De sajnos nem az egyetlen példa. De nála maradva megint csak azt mondom, hogy mellébeszélsz, és véletlenül sem arról írsz, amiről én.
Én soha nem írtam, hogy megengedhető bárki részéről a személyeskedés, mégha az illeti szakmai kvalitásaihoz fikarcnyi kétség sem fér.
Én arról beszélek -és ezt ti házigazdák mind jól tudjátok-, hogy a T2K kitiltásáig vezető út nem olyan síma és egyértelmű, mint ahogyan ti próbáljátok ennyi idő távlatából láttatni. Bizony egyesek kiismerve T2K lobbanékony természetét tudatosan, rendszeresen provokálták (akár több nick-et reggelve), a
moderatúra teljes jóváhagyása mellett. (igen, tudom, hogy azért pl. Bilux is kapott egyszer eltiltást, amiért anyázta T2K-t, de az már annyira, de annyira ezen folyamat végén volt....)
Meg is lett az eredménye. T2K kifakadt, végleg mennie kellett, ámde provokátorai a mai napig aktív tagok a fórumon.
És ez az eset is remekül példázza azt, hogy a moderatúra cselekedete a mostani Lamex ügy kapcsán miért hozhatott csakis rossz döntést.
Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, ha az elejétől következetesek lettetek volna, akkor most nem lenne miről beszélni, mert nem lenne probléma. De elkövettétek azt a hibát, hogy kivételeztetek egyesekkel (T2K provokátorai,Bilux, Cözömörök). Mindezek után, ha a világ legjobb munkáját is végeztétek volna, mementónak ott maradt volna ez az X számú eset, amire később
bárki joggal hivatkozhatott volna. Szóval innentől kezdve, ha többszörös regisztráció miatt kitiltotok valakit, akkor azt lehet a fejetekre olvasni. Ha nem tiltjátok ki, akkor azt.
Ez történt most is.
És mint mondtam, ez "kicsiben" is megvan. Valakinek zárjátok a dupla topicját (én ezzel értek egyet), valakinek a dupla topicja (maradjunk ismert példánál, pl.: Horgásszunk) a moderatúra teljes jóváhagyásával nyitva marad. Érted ugye? Az elvekről beszélek még mindig. (az már szinte apróságnak tűnik, hogy volt jópár olyan házigazda/mod, akinek -hamar kitapasztalható módon- keresnivalója lett volna ebben a felelősségteljes munkakörben)
Idézet
LameXpert, Salgó Béla, Öregördög és Don Xihote... ügyével kapcsolatban leszögezem: semmiféle személyes indulat, ellenségeskedés nincs a történtek hátterében.
Személy szerint én ezt nem is állítottam. Én most is a határozatlan, következetlen moderációt kritizálom.
Idézet
Akik azt vágják a fejünkhöz, hogy nevetséges amit csinálunk, hogy nem jól kezeljük a helyzetet, nem jól moderálunk, azoknak csak azt üzenem: ennyire futja tőlünk. Őszintén sajnálom, ha sokatoknak ezzel fájdalmat okozunk, és megértem, hogy sokan közületek azt gondoljátok, hogy jobban tudnátok kezelni ezt a helyzetet, meg úgy általában a fórum moderálását, mint ahogy mi tesszük.
Ugye tudod, hogy elég komolytalan, ez a "csináljátok jobban, ha tudjátok!" hozzáállás.
Még azt sem mondom, hogy szeretnék mod lenni. Voltam egy másik (jóval kisebb) fórumon moderátor, és tudom, mivel jár (szerintem nem titok... anno pl. Drummaster barátomnak személyesen megmondtam, hogy "Nem vagy komplett, ha elvállalod, amire felkértek most." Nem ezekkel a szavakkal, de ez volt a lényeg.). Kemény meló volt.
De ha valamit már elvállaltál...
Fájdalmat egyébként nem okoztatok, csak csalódást.
Idézet
Egy dolgot viszont határozottan leszögezek:[...].
Ismételten mondom, hogy én végig a rosszul végzett munkáról beszéltem, és most is arról beszélek.
Nem emlékszem, hogy rosszindulatúan ténykedőnek próbáltam volna beállítani bárkit a moderátorok közül.
Ismételten azt mondom Péter, hogy ilyen jellegű mellébeszélésre nincsen szükség. Péter, te komoly, felnőtt ember vagy. Nagyon jól tudod, mit és miért írtam, ahogyan én is, hogy a válaszodban mi miért született.