HWSW Informatikai Kerekasztal: Vízhűtés és rejtelmei # VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vízhűtés és rejtelmei # VI.

#1821 Felhasználó inaktív   Smooth 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 27. 23:45

Idézet: DrHIL - Dátum: 2006. márc. 27., hétfő - 22:52

Igen azon a csöves megoldáson sokat kéne még finomítai...

Volt egy srác aki maga csinált radit vörösréz csövekből és lemezből. Nagyon baró volt, de megszünt az oldala vagy elköltözött. Valaki tudja hova? A táp vizesítés alapötleteim is tőle vannak. Örök hála.

Brian63-nak. Közben megtaláltam a nevét.

Gondolkoztam rajta, és végülis nem is olyan rossz ötlet. Tudnál mondani pár dolgot, amit érdemes figyelembe vennem?
Mi a véleményed erről:
(most hirtelen ez ugrott be)
Fogok egy halom méretre vágott rézcsövet, egymás alá teszem őket, a végeknél (ahogy a HDD-hűtőnél láttam) szilikon csövekkel kötném össze őket, és mondjuk réz lemezeket vágnék a csöveken való keresztülfektetésre.
Szal egy egyszerű csőkígyó bordákkal.
Milyen távolságokat célszerű hagynom, h se a csövek, se a lemezek ne fűtsék egymást, de mégis a lehető legtöbb hasznos felületet kapjam?
Mint már említettem, passzív lenne, tehát nem fújom el a meleg levegőt a bordák közül, így ha nagyon közel vannak egymáshoz, nem tökéletes a hőcsere.
Van erre valami képlet? :)
Például elhelyezhetném a csöveket két sorban, oldalnézetben cikk-cakkban... így a távolság nem változna ahhoz képest, ha simán sorba raknám őket, viszont pár szállal többet tehetek be, nem?
Ja és kicsit macerás lehet azt a párszáz lamellát legyártani... van rá vmi jó trükk?

[későbbiekben fontos lehet, nem akarom elfelejteni:]
A melegvizet fentről küldjem rá, igaz? Mivel a meleg levegő felfelé száll, az egyre hűlő víz pedig lefelé halad, kevésbé fogja visszamelegíteni, mintha fordítva kötném rá... Van ennek vmi jelentősége gyakorlatban, vagy nem észlelhető ilyesmi?

Szerkesztette: Smooth 2006. 03. 27. 23:53 -kor

Asrock 970 Extreme3
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS

#1822 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 28. 09:57

Pár perce sikeresen elindítottam a tápot. Egyenlőre víz nélkül, minimális terheléssel... :D  :D  :D
A diagnózis: Az áldozat sikeresen túlélte a műtétet, köszöni szépen egyenlőre jól van...  :p
Délután berhelem be a gépbe.
Képeket magpróbálok este feltenni a képtárba, de legkésőbb pénteken felrakom őket.

#1823 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 28. 11:01

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2006. márc. 28., kedd - 10:57

Pár perce sikeresen elindítottam a tápot. Egyenlőre víz nélkül, minimális terheléssel... :D  :D  :D
A diagnózis: Az áldozat sikeresen túlélte a műtétet, köszöni szépen egyenlőre jól van...  :p
Délután berhelem be a gépbe.
Képeket magpróbálok este feltenni a képtárba, de legkésőbb pénteken felrakom őket.

Várjuk!!

Más:
Ma éjszaka először pihent kikapcsolt állapotban a kicsikém, amiota bekerült a vizhütés. Jól birta a cirka 9napos folyamatos menetet  :D  :respect:

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re

#1824 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 28. 16:23

A cuccos beszerelődött a gépbe.
A táp első rúgásra, gond nélkül indult. Kb 3 órája avit tömörít a gép, és most a proci 42 fokos, az eddigi 38-al szemben. Igaz hogy a tápon kívül a Leadtek 6600GT is visszakerült a radiátorra.
Sztem jó..  :cool:  :D  :p

Szerkesztette: Sándor -P20- 2006. 03. 28. 16:24 -kor

#1825 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 28. 17:54

Na felkinlódtam a képeket.... :confused:
A beépítésről a Beépítés 2 könyvtárban van pár kép.
A tápról a mai képeket a Chieftec GPS-450AA vizesítése könyvtárban az IMG_9301.JPG nevű kép után találjátok.

#1826 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 28. 20:08

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2006. márc. 28., kedd - 18:54

A tápról a mai képeket a Chieftec GPS-450AA vizesítése könyvtárban az IMG_9301.JPG nevű kép után találjátok.

Asszem én a madzagkötegelő technikádat fogom lelesni... :respect:  :respect:

Eladó ASUS A8N SLI Delux - A64 3500+ VeniceE6 - 2x1GB Samsung PC3200- watercool heatkiller rev2.0 - gyártott blokk northbridge-re

#1827 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 28. 20:15

Idézet: Adept - Dátum: 2006. márc. 28., kedd - 20:08

Asszem én a madzagkötegelő technikádat fogom lelesni... :respect:  :respect:

A Lidl-ben lehetett venni ezeket a tépőzáras vackokat. Asszem pár hete az egyik kollégának még vettünk egy csomaggal. Érdemes körülnézni, talán még van valahol... :D

#1828 Felhasználó inaktív   Smooth 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 28. 20:45

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2006. márc. 28., kedd - 18:54

Szép nagy a radiátorod  :eek:
Remélem nekem nem kell akkora :s
Tuningoltad is a gépet? Bár neked mondjuk szinte meinden rajta van...
Egy fele/harmad ekkora radi elég lenne nekem chipre+cpura, ugye? :confused:
(csak csövekből és bordákból állna)
Asrock 970 Extreme3
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS

#1829 Felhasználó inaktív   Gigahertz_Ordasi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 28. 20:50

Szerintetek hogy lehetne itt kihasználni a víz párolgáshőjét?
http://www.tuningnet.hu/cikkek/papa/
Tudom a cikkben lévő még nem jó így, de remélhetőleg lesz megoldás...
GHz

#1830 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 28. 21:12

Idézet: Smooth - Dátum: 2006. márc. 28., kedd - 20:45

Szép nagy a radiátorod  :eek:
Remélem nekem nem kell akkora :s
Tuningoltad is a gépet? Bár neked mondjuk szinte meinden rajta van...
Egy fele/harmad ekkora radi elég lenne nekem chipre+cpura, ugye? :confused:
(csak csövekből és bordákból állna)

Full passzívban kell ekkora, ha alacson vízhőt akarsz  :think:  :D
A hőleadó felülete kb 2,5 négyzetméter, és még nincs rajta minden amit szeretnék. Pl: ramhűtés, NB, fetek.
Ha hűtőt akarsz csinálni, minimun 2 négyzetméter hőleadó felülettel számolj.

#1831 Felhasználó inaktív   Smooth 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 28. 21:13

Idézet: Gigahertz_Ordasi - Dátum: 2006. márc. 28., kedd - 21:50

Szerintetek hogy lehetne itt kihasználni a víz párolgáshőjét?
http://www.tuningnet.hu/cikkek/papa/
Tudom a cikkben lévő még nem jó így, de remélhetőleg lesz megoldás...

Nem tudom ez a párásító ketyere hogy műxik, de nem kell a víznek egy bizonyos hő, h páráva alkulhasson? Persze bizonyos nyomásváltoztatással ez a hő akár jócskán csökkenthető...
Így (legalábbis ha normális hevítős eljárással készít párát a vízből), tovább fog tartani neki a hidegebb vízből újra elérni a 100°C-ot...
Rossz helyen kapizsgálok?  :think:
Asrock 970 Extreme3
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS

#1832 Felhasználó inaktív   Smooth 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 28. 21:15

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2006. márc. 28., kedd - 22:12

Full passzívban kell ekkora, ha alacson vízhőt akarsz  :think:  :D
A hőleadó felülete kb 2,5 négyzetméter, és még nincs rajta minden amit szeretnék. Pl: ramhűtés, NB, fetek.
Ha hűtőt akarsz csinálni, minimun 2 négyzetméter hőleadó felülettel számolj.

Huh.. köszönöm a tippet :)
Full passzív hűtést szeretnék, de csak CPU+NB-re gondoltam.
Ha ezeknek is kell a 2négyzetméter, akkor gondban leszek  :rolleyes:

[szerk]
Utánaszámoltam:
(nem pontos, eléggé saccra ment)
kb 38×53-as felület áll rendelkezésemre (ez egy sima rézlap esetén kb 0.2m2, ugye?)
erre én 2sorban helyeznék rézcsöveket, amiket kb cm-ként kereszteznék réz vagy alu lemezekkel.
Eddig mondjuk 53×4cm lenne a méretük (vastagság sztem elhanyagolható), és mivel centinként tenném őket, kb 36 (max 38) ilyen lap kerülhetne fel. Ez durván 0.8m2, de még ott van a rézcsövek felülete is, így én (azt már nem tudtam számolgatni) összesen kb 1.5m2-re saccolnám :s
Na majd még utánajárok azért :)
Ventit nem akarok rá, elég lesz a táp 12centise, meg egy nagyon gyenge (1900rpm-re gondoltam) házventi, h ne károsodjanak a kondik.
Remélem (ha néma nem is) azért így elég halk lesz majd :)
VGA meg kapna Heatpipát ^^

Szerkesztette: Smooth 2006. 03. 28. 22:01 -kor

Asrock 970 Extreme3
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS

#1833 Felhasználó inaktív   Smooth 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 29. 00:29

Gondolkoztam még pár apróságon...
Számít a rendszernek, h a csövek függőlegesen állnak, nem vízszintesen? Nehezebb dolga van így a szivattyúnak?
Illetve, h nem is centinként, hanem félcentinként helyezném el a lemezeket... de hol vágatnék és fúratnék meg közel 100 rézlemezt? :D
Hát ez elég kiforratlan még, de azért alakul már.
Asrock 970 Extreme3
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS

#1834 Felhasználó inaktív   Sándor -P20- 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 29. 05:56

A szivattyú szempontjából teljesen mind1 hogyan állnak a csövek. Ha sorba akarod kötni őket, akkor max nehezebb lesz lelégteleníteni. A gond ott van, hogy ha függőlegesen állnak a csöveid, akkor a lemezek vízszintesen lesznek, és a légáramlás közöttük gyak nulla lesz, tehát venti kell.

Mielőtt komolyan nekiállnál ennek a rézlemezes radinak, sztem nézz utána az áraknak.
Nem akarlak lebeszélni róla, de ha úgy kell mindent megvenned, + megcsináltatni, jobban jársz egy gyári radival. Sztem nézz be a konkurens "Milyen komplett vízhűtést ajánlotok? II" topicba, és keresd Zollkát. Ha meg óccsón hozzájutsz rézhez, és meg tudod csinálni, vagy csináltatni, nem szóltam...
Én a múlt héten vettem a rezet a vincsi blokkokhoz, és ha már ott voltam, vettem egy darab 0.5-ös rézlemezt is. Amikor megláttam az árat, azt hitem dobok egy hátast.

#1835 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 29. 06:08

Tesvéreim szarban vagyok...

Elkezdtek kifehéredni a teljesen átlátszó silikoncsöveim a rendszerben(és ridegebbek is lettek). Közben a szivattyúm is elkezdett sercegni. Ma belenéztem a tartályba és egy fehér csapadékkal van tele a viz felszine.  Valszeg emiatt erőlködik a pumpa is (ja a vizhozam is töredéke annak mint amikor összeraktam...)

Lehetséges hogy az ioncserélt viz kioldott valamit a blokkokból, csövekből, vagy a tököm tudja?
Mi lehet ez? Segitsetek már...

Valszeg ujra kell csöveznem a rendszert, de nem akarnám hogy megint ez történjen... :reklamacio:  :reklamacio:

#1836 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 29. 09:59

Idézet: Adept - Dátum: 2006. márc. 29., szerda - 6:08

Tesvéreim szarban vagyok...

Elkezdtek kifehéredni a teljesen átlátszó silikoncsöveim a rendszerben(és ridegebbek is lettek). Közben a szivattyúm is elkezdett sercegni. Ma belenéztem a tartályba és egy fehér csapadékkal van tele a viz felszine.  Valszeg emiatt erőlködik a pumpa is (ja a vizhozam is töredéke annak mint amikor összeraktam...)

Lehetséges hogy az ioncserélt viz kioldott valamit a blokkokból, csövekből, vagy a tököm tudja?
Mi lehet ez? Segitsetek már...

Valszeg ujra kell csöveznem a rendszert, de nem akarnám hogy megint ez történjen... :reklamacio:  :reklamacio:

Miből áll a rendszer? Ez jó volna tudni...Használsz valamit korrozió védelem céljából? Illetve milyen fémek vannak együtt a rendszerben?

#1837 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 29. 10:36

Idézet: Zollka - Dátum: 2006. márc. 29., szerda - 10:59

Miből áll a rendszer? Ez jó volna tudni...Használsz valamit korrozió védelem céljából? Illetve milyen fémek vannak együtt a rendszerben?

Az fontos tudni hogy a régi rendszerben nem volt ilyen soha, most meg 2hét alatt lett ez...

2blokk töled van, egy blokk rézből a régi rendszerből. A ladahűtő réz. Van egy tartály (gyogyszeres doboz volt és ez a régiben is szolgált) és a pumpa.
A régiben desztviz+alkohol volt, most ioncserélt viz és most töltöttem hozzá 4dl alkoholt :)

Amugy egy fehér zsirszerü lerakodás, ha összenyomom a csövet, szét tudom kenni a belsejében. Az alkoholos behatás után látszott ahogy darabokban sodródik a vizben...

#1838 Felhasználó inaktív   Smooth 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 29. 11:36

Idézet: Adept - Dátum: 2006. márc. 29., szerda - 11:36

Az fontos tudni hogy a régi rendszerben nem volt ilyen soha, most meg 2hét alatt lett ez...

2blokk töled van, egy blokk rézből a régi rendszerből. A ladahűtő réz. Van egy tartály (gyogyszeres doboz volt és ez a régiben is szolgált) és a pumpa.
A régiben desztviz+alkohol volt, most ioncserélt viz és most töltöttem hozzá 4dl alkoholt :)

Amugy egy fehér zsirszerü lerakodás, ha összenyomom a csövet, szét tudom kenni a belsejében. Az alkoholos behatás után látszott ahogy darabokban sodródik a vizben...

Tudom, desztvízben nem sűrűn fordul elő.. de biztos nem vízkő? PCben még nem, de nagyobb rendszerekben már láttam (ott persze nem desztvíz volt, mivel főzésre gőz kellett a vízből). Eleinte ilyen zsírszerű fehér trutyi... aztán megszárad, megszilárdul.. jó kis meszes anyag ;)
Asrock 970 Extreme3
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS

#1839 Felhasználó inaktív   Smooth 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 29. 11:39

Idézet: Sándor -P20- - Dátum: 2006. márc. 29., szerda - 6:56

A szivattyú szempontjából teljesen mind1 hogyan állnak a csövek. Ha sorba akarod kötni őket, akkor max nehezebb lesz lelégteleníteni. A gond ott van, hogy ha függőlegesen állnak a csöveid, akkor a lemezek vízszintesen lesznek, és a légáramlás közöttük gyak nulla lesz, tehát venti kell.

Mielőtt komolyan nekiállnál ennek a rézlemezes radinak, sztem nézz utána az áraknak.
Nem akarlak lebeszélni róla, de ha úgy kell mindent megvenned, + megcsináltatni, jobban jársz egy gyári radival. Sztem nézz be a konkurens "Milyen komplett vízhűtést ajánlotok? II" topicba, és keresd Zollkát. Ha meg óccsón hozzájutsz rézhez, és meg tudod csinálni, vagy csináltatni, nem szóltam...
Én a múlt héten vettem a rezet a vincsi blokkokhoz, és ha már ott voltam, vettem egy darab 0.5-ös rézlemezt is. Amikor megláttam az árat, azt hitem dobok egy hátast.

Köszönöm a választ, én is gondolkoztam már ezen (csak nem tudok árakat... azon kívül h bazimagas), ami a bordákat illeti, pont ezen filóztam én is, de álló csövekkel könnyebb lett volna bevezetni a csövet a gépbe.
Lehet, h tényleg vmi olcsó kész radiátor lesz a végén (bár tetszett volna ez is :))
Asrock 970 Extreme3
AMD Athlon II X4 645
Kingston 2×4096/1600
Sapphire HD7750
WDC WD1600YS

#1840 Felhasználó inaktív   Adept 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 29. 11:48

Idézet: Smooth - Dátum: 2006. márc. 29., szerda - 12:36

Tudom, desztvízben nem sűrűn fordul elő.. de biztos nem vízkő? PCben még nem, de nagyobb rendszerekben már láttam (ott persze nem desztvíz volt, mivel főzésre gőz kellett a vízből). Eleinte ilyen zsírszerű fehér trutyi... aztán megszárad, megszilárdul.. jó kis meszes anyag ;)

De, lehet vizkő, mert a vége felé már volt hogy csapvizet töltöttem rá...
Viszont a lada hűtő át lett öblitve forró ecettel, az feloldja a vizkövet. Egyedül a NB blokk régi, amiben lehet vizkő, de egy blokkböl csak nem oldódik ennyi, hogy az egész rendszert beszinezi...

Amig kering a viz, addig nem keményedik meg a trutyi, ugye?

Szerk
Amugy most hogy mondod, eszembe jutott hogy a vizforralomban is ilyen fehér szar uszkál... De honnan jött ki ennyi? Miért zsiros? és miért lepte be a csöveket? :D  :D

Szerkesztette: Adept 2006. 03. 29. 12:15 -kor

Téma megosztása:

• (122 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.