HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés III. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#1851 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 05. 15:50

Idézet: Melorin - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 14:54

Köszi Debaj a hisztogrammot, most már asszem világos minden, de az majd élesben derül ki, valóban bennem maradt-e. ;)

Az elöbb belinkelt Thrawn egy linket, ahol ki lehet számítani, honnan kezdődik a "végtelen".

De ott olyat kérdez, hogy: "Actual lens focal length (mm)": na itt leakadtam. :( Honnan tudjam, hány mm, ha azt sem tudom, hogy mi? hány mm....

Azt látod a zoomgyűrűn. A gépeden ez 36 és 420 között van, vagy valami hasonló.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#1852 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 01. 05. 15:56

Idézet: Melorin - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 14:54

Köszi Debaj a hisztogrammot, most már asszem világos minden, de az majd élesben derül ki, valóban bennem maradt-e. ;)

Az elöbb belinkelt Thrawn egy linket, ahol ki lehet számítani, honnan kezdődik a "végtelen".

De ott olyat kérdez, hogy: "Actual lens focal length (mm)": na itt leakadtam. :( Honnan tudjam, hány mm, ha azt sem tudom, hogy mi? hány mm....

Nálad 36mm-290mm (ez 35mm equiv. persze, a valódi 6-48). Vagyis legnagyobb látószögnél 6mm, full telénél 290mm. Közöttük lineáris interpoláció (vagy nem?)

Szerkesztette: gazdi 2006. 01. 05. 15:57 -kor

Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#1853 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 16:00

Idézet: debaj - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 13:02

Ha van hiba, vagy kiegészítenivaló, ne fukarkodjatok vele :)

Annyit akartam beírni, hogy a www.fototipp.hu -n ha jól emlékszem van egy jó leírás, de ennél szerintem számottevően nem hosszabb és részletesebb.

#1854 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 17:29

Kösz a linket, úgy látom, tele van csemegékkel  :up:

#1855 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 01. 05. 19:51

"Közöttük lineáris interpoláció (vagy nem?) "

Lencsénél, lencserendszernél?

#1856 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 20:05

valszeg arrra gondol, h a legtöbb gép nem jelzi ki a fókusztávot, csak egy csúszkát
annak a két véghelyzete nyilván ismert - de ami közötte van, az vajon egyesen arányos-e a csúszka eltolásával?
bár valszeg az, ökölszabály erre nincs, de szerencsére egyszerűen meg lehet tudni, mert az exif infókba minden típus beleírja, h milyen fókusztávval készült
így kell készíteni pár képet különböző fókusztávokra állított lencsével, följegyezni, h melyiknél mit mutatott a csúszka, és utólag vissza lehet ellenőrizni, h lineáris-e a kijelzése

#1857 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 01. 05. 20:20

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 21:05

valszeg arrra gondol, h a legtöbb gép nem jelzi ki a fókusztávot, csak egy csúszkát
annak a két véghelyzete nyilván ismert - de ami közötte van, az vajon egyesen arányos-e a csúszka eltolásával?
bár valszeg az, ökölszabály erre nincs, de szerencsére egyszerűen meg lehet tudni, mert az exif infókba minden típus beleírja, h milyen fókusztávval készült
így kell készíteni pár képet különböző fókusztávokra állított lencsével, följegyezni, h melyiknél mit mutatott a csúszka, és utólag vissza lehet ellenőrizni, h lineáris-e a kijelzése

Ha megnézel egy tekerős vagy tolós zoomot amin rajta van a gyújtótávolság láthatod hogy nem lineárisan növekszik vagy csökken az értéke. De nemcsak a zoomnál van így ha egy 50mm-es alapoptikát állítasz a méterekre ott sem lineáris a méterekkel a tekerés mértéke.

Szerkesztette: ottokar 2006. 01. 05. 20:28 -kor

#1858 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 21:41

mechanikusan vezérelt zoomnál a kérdés nem merül föl - hiszen akkor ott a fókusztáv skála az optikán (ami nem lineáris, valóban)

gombokkal vezérelt zoom esetén viszont elektronikus visszajelzés van az EVF-en/TFT-n: ez pedig lehet akár lineáris léptékű is (hiszen ha már számértékek nincsenek rajta, legalább vmi viszonyítási alap legyen)

Szerkesztette: Degeczi 2006. 01. 05. 21:41 -kor

#1859 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 23:07

Idézet: saen - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 15:22

:eek: Voltál te már jégpályán? Maradjunk annyiban ott is kevés a fény sajna :(

Ez meg hátrány, mert nagyon nagy lesz a kontraszt és még nehezebb jól exponálni. (értsd: jég túl világos, játékos túl sötét lesz...)

:)

Ezért írtam, hogy nem értek a sportfotózáshoz, úgyhogy neked van igazad.

A jég fehérségénél csak arra gondoltam, hogy ha kevés is a fény, talán jobban visszaveri, talán világosítja a teret. De valóban zavaró a kontraszt miatt.

De örülök, hogy leírtad a tapasztalataidat, most már legalább ezt is tudom :) Mármint, hogy nincs elég fény jégpályán.

#1860 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 23:28

Idézet: Joci - Dátum: 2006. jan. 6., péntek - 0:07

A jég fehérségénél csak arra gondoltam, hogy ha kevés is a fény, talán jobban visszaveri, talán világosítja a teret. De valóban zavaró a kontraszt miatt.

Valóban visszaveri a fényt, de nem eléggé sajna. Az igazi megoldás az komoly világítás lenne, csakhát ezt nem sok helyen engedhetik meg maguknak.

#1861 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 06. 09:45

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 22:41

mechanikusan vezérelt zoomnál a kérdés nem merül föl - hiszen akkor ott a fókusztáv skála az optikán (ami nem lineáris, valóban)

gombokkal vezérelt zoom esetén viszont elektronikus visszajelzés van az EVF-en/TFT-n: ez pedig lehet akár lineáris léptékű is (hiszen ha már számértékek nincsenek rajta, legalább vmi viszonyítási alap legyen)

A manuálfókuszra visszatérve: A Fuji 9500-ason tényleg nincs sem fókusztáv skála, sem EVF/TFT visszajelzés (a kívánt állítási irányt jelzőn kivül), vagy csak én vagyok olyan béna, hogy nem találom?
flash-t kétféle ember használ: az egyikre rákényszerítik, a másik pedig hamis papírokkal lógott ki a zártosztályról ...
- Van a Földön értelmes élet?
- Nincs. Én is csak beugrottam ide...
- A nagyapám mindig mondogatta: "Pénzért nővel soha!". Ezt én is így gondolom, de ajándékot elfogadok.

#1862 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 06. 10:14

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. jan. 6., péntek - 10:45

A manuálfókuszra visszatérve: A Fuji 9500-ason tényleg nincs sem fókusztáv skála, sem EVF/TFT visszajelzés (a kívánt állítási irányt jelzőn kivül), vagy csak én vagyok olyan béna, hogy nem találom?

Fókusztáv skála FZ30on sincs sajnos. EVF/TFT visszajelzés azért csak kell, hogy legyen, vakon nem lehet fókuszálni. FZ30on ilyenkor a kép közepére 4szeresen ránagyít digitálisan, hogy segítse a fókuszt.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1863 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 06. 10:43

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. jan. 6., péntek - 11:14

Fókusztáv skála FZ30on sincs sajnos. EVF/TFT visszajelzés azért csak kell, hogy legyen, vakon nem lehet fókuszálni. FZ30on ilyenkor a kép közepére 4szeresen ránagyít digitálisan, hogy segítse a fókuszt.

Köszi, ilyen beállítási lehetőség van a Fujin is - én arra gondoltam, hogy a tényleges fókusztávot hogyan lehetne leolvasni; ha pl. biztosan tudom, hogy a téma mondjuk 30 m-nél fog megjelenni, akkor be tudnám állítani előre. Így ugyan élesre tudok állítani egy adott pontot - de azt nem tudom, hogy hány méterre is volt valójában.
flash-t kétféle ember használ: az egyikre rákényszerítik, a másik pedig hamis papírokkal lógott ki a zártosztályról ...
- A nagyapám mindig mondogatta: "Pénzért nővel soha!". Ezt én is így gondolom, de ajándékot elfogadok.

#1864 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 06. 10:45

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. jan. 6., péntek - 11:43

Köszi, ilyen beállítási lehetőség van a Fujin is - én arra gondoltam, hogy a tényleges fókusztávot hogyan lehetne leolvasni; ha pl. biztosan tudom, hogy a téma mondjuk 30 m-nél fog megjelenni, akkor be tudnám állítani előre. Így ugyan élesre tudok állítani egy adott pontot - de azt nem tudom, hogy hány méterre is volt valójában.

FZ30on nincs, Fujit nem fogtam a kezemben, de gyanítom, hogy azon sincs ilyen opció.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1865 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 06. 10:46

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. jan. 6., péntek - 11:45

FZ30on nincs, Fujit nem fogtam a kezemben, de gyanítom, hogy azon sincs ilyen opció.

Köszi, akkor nem keresem tovább... :)

#1866 Felhasználó inaktív   snowflake 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 06. 10:58

Idézet: snowflake - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 8:38

Szóval hol?

Találtam egy ilyet: Eurofoto
Ez pont útba esik hazafele... Valakinek rossz tapasztalata, esetleg velük?

#1867 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 06. 11:04

Idézet: Polikarpov - Dátum: 2006. jan. 6., péntek - 10:43

tényleges fókusztávot hogyan lehetne leolvasni; ha pl. biztosan tudom, hogy a téma mondjuk 30 m-nél fog megjelenni, akkor be tudnám állítani előre

kevered!!!
(sajnos tényleg könnyű)

az optika fókusztávolsága a Fuji 9500 esetén 6.2-66.7 mm-ig (28-300-nak megfelelő) állítható
mivel mechanikus a zoom rajta, ezért az objektíven ott az ennek megfelelő skála: lehet, tudni, h épp mekkorára van állítva, könnyen lehet mélységélességet számolni

olyan gépeknél van gond, ahol gombokkal állítható a zoom, mert ott tipikusan nincs fókusztáv visszajelzés a
kijelzőkön, csak egy beosztás nélküli skála egy csúszkával

az viszont, h az optika milyen távolságra van fókuszálva, ettől független!
(fordítva nem teljesen igaz: most lepődtünk meg jópáran, h bizonyos belső élességállítású optikáknál erősen csökken a maximális fókusztáv ha közelebbi tárgyra vannak élesítve, pl 200mm helyett 140-nél is rövidebb telének megfelelően)
itt már szerencsére gyakoribb, h a kamera kijelzi ezt a távolságot, bár sokszor csak olyankor, ha átlököd manuális módba

ilyen átkapcsolásnál marad a beállított helyzet, így pl a manuális fókusz gyakran arra használható jól, h először automata élességállítást kérsz egy álló, és kb jó távolságra lévő tárgyra, átkapcsolsz manuálisra, és attól kezdve vígan lősz bármi gyorsra, ami szintén abban a távolságban van...

#1868 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 06. 11:25

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. jan. 6., péntek - 12:04

kevered!!!
(sajnos tényleg könnyű)

az optika fókusztávolsága a Fuji 9500 esetén 6.2-66.7 mm-ig (28-300-nak megfelelő) állítható
mivel mechanikus a zoom rajta, ezért az objektíven ott az ennek megfelelő skála: lehet, tudni, h épp mekkorára van állítva, könnyen lehet mélységélességet számolni

olyan gépeknél van gond, ahol gombokkal állítható a zoom, mert ott tipikusan nincs fókusztáv visszajelzés a
kijelzőkön, csak egy beosztás nélküli skála egy csúszkával

az viszont, h az optika milyen távolságra van fókuszálva, ettől független!
(fordítva nem teljesen igaz: most lepődtünk meg jópáran, h bizonyos belső élességállítású optikáknál erősen csökken a maximális fókusztáv ha közelebbi tárgyra vannak élesítve, pl 200mm helyett 140-nél is rövidebb telének megfelelően)
itt már szerencsére gyakoribb, h a kamera kijelzi ezt a távolságot, bár sokszor csak olyankor, ha átlököd manuális módba

ilyen átkapcsolásnál marad a beállított helyzet, így pl a manuális fókusz gyakran arra használható jól, h először automata élességállítást kérsz egy álló, és kb jó távolságra lévő tárgyra, átkapcsolsz manuálisra, és attól kezdve vígan lősz bármi gyorsra, ami szintén abban a távolságban van...

Köszi a választ! Persze, a zoom leolvasásával nincs is gondom - arra tényleg van skála. Csak azt nem értem, hogy mivel viszonylag egyszerűen le lehet olvastatni, hogy hol áll a zoom, valamint a fókusz pillanatnyi beállítása is ismert, miért nem lehet e kettő függvényéban a mélységélességet kiszámolni és kijelezni? Ez már a 30-40 évvel ezelőtti fix gyújtótávú objektívekkel rendelkező gépeken is (ha nem is processzorokkal, de használható módon) megoldott volt!

Ha jól értelmezem az utolsó mondatod, akkor az automatika által utoljára beállított élességet megjegyzi a gép, és kézi fókuszra átkapcsolva azzal indul?

#1869 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 06. 11:31

harmadik tényezőként még a rekesznyílás értéke is kell - de valóban nem lenne nehéz ezek alapján kiszámolni és kijelezni az értékeket

persze: attól, h átkapcsolod manuális állásba, még nem fogja máshová tenni az élességet
gond azzal lehet, ha kikapcsolod, mert sokáig nem történik semmi, és bekapcsolásnál végez optika-inicializálást a gép: akkor persze elmászhat

de pl a Fujikon nagyon kényelmes, h a fókuszmód állító kapcsoló közepe nyomógombként bármikor kér egy újrafókuszálást, nem kell auto és man között kapcsolgatni

#1870 Felhasználó inaktív   Polikarpov 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 06. 11:44

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. jan. 6., péntek - 12:31

harmadik tényezőként még a rekesznyílás értéke is kell - de valóban nem lenne nehéz ezek alapján kiszámolni és kijelezni az értékeket

persze: attól, h átkapcsolod manuális állásba, még nem fogja máshová tenni az élességet
gond azzal lehet, ha kikapcsolod, mert sokáig nem történik semmi, és bekapcsolásnál végez optika-inicializálást a gép: akkor persze elmászhat

de pl a Fujikon nagyon kényelmes, h a fókuszmód állító kapcsoló közepe nyomógombként bármikor kér egy újrafókuszálást, nem kell auto és man között kapcsolgatni

Köszönöm, ezt az automata/kézi játékot ki fogom próbálni!

Téma megosztása:

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.