HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés III. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#1811 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 05. 09:38

Idézet: donphobos - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 9:03

Sziasztok!

Hozzákotyogok a EVF/kereső témához egy kicsit.
...

Azt mondtad, hozzákotyogsz, nem pedig cikket írsz. :D Újságírónak kellett volna menned. Vagy az is vagy? :think: 
Amúgy pedig, hogy a cikkhez is hozzászóljak:  :respect:  :respect:  :respect:  :up:
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#1812 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 01. 05. 09:46

"Az EVF-et szerintem hiba lenne bekeverni a DSLR gépek közé"

Félreértetted senki nem akart a tükrösökre EVF keresőt tenni. Azt hogy jobb mint az optikai  az Albada és Newton keresőre értettük hogy annál jobb. A tükrösöknél nem optikai keresőnek nevezik bár optikai alkatrészekkel működik, hanem tükörreflexes, pentaprizmásnak. A Minolta A2-nél csináltak 1 megapixeles EVF keresőt aztán visszavették 300000-re mert nem lett lényegesen jobb a nagy felbontás sem.

#1813 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 09:46

Idézet: debaj - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 8:26

Nálunk Gyöngyösön a DM-ben van lehetőség digifényképek előhívására. Gyorsak, olcsók, az árral is meg vagyok elégedve, meg nem tudom, hogy használnak-e valami szoftvert/különleges eljárást képjavításra, mert egyszer a CD-re felraktunk brahiból pár Nokia 6230-cal készült képet, gyönyörűek lettek 9×13-as méretben :)

Ha bármit is használnak "javítgatáshoz", akkor már megette a fene. :omg: Senki semmit ne javítgasson azon a képen, amit beviszek. Miután láttam a képet monitoron, el tudom dönteni, hogy azt érdemes-e papírra tenni, vagy nem. Ha javítani kell rajta, azt majd én elvégzem a képen otthon.
Én a Fotomarketbe vittem nagyobb mennyiséget, úgy látom, nem nyúlnak a képhez. Kétféle géppel készült képeket vittem, a papíron is rögtön látszott, hogy melyik mivel készült, szóval úgy tűnik, ott békén hagyják az alapanyagot.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#1814 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 09:56

Idézet: donphobos - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 10:03

(a klasszikus nyújtott kezes, magamtól eltartós fényképezéssel, ami megöli az egészet)

Nem kívánok igazából hozzászólni, mert nem volt dolgom DSLR-rel, és az FZ30-am is csak 2,5 hónapja van meg, ráadásul ez az első gépem.
De az idézett mondatodnál az az érzésem, hogy egyéni érzelmek játszanak, és nem érvelés. Miért is baj, ha nem emelem a szememhez a gépet?
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1815 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:00

Idézet: debaj - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 9:26

Nálunk Gyöngyösön a DM-ben van lehetőség digifényképek előhívására. Gyorsak, olcsók, az árral is meg vagyok elégedve, meg nem tudom, hogy használnak-e valami szoftvert/különleges eljárást képjavításra, mert egyszer a CD-re felraktunk brahiból pár Nokia 6230-cal készült képet, gyönyörűek lettek 9×13-as méretben :)

Hát olyan túlságosan nem használhatnak képjavító szoftvert mert nem tudhatják milyen volt az eredeti ami a felvételre került.

#1816 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:02

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 9:46

Félreértetted senki nem akart a tükrösökre EVF keresőt tenni.

pontosabban maga a tükör fog eltűnni, csak idő kérdése

#1817 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:07

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 10:56

Nem kívánok igazából hozzászólni, mert nem volt dolgom DSLR-rel, és az FZ30-am is csak 2,5 hónapja van meg, ráadásul ez az első gépem.
De az idézett mondatodnál az az érzésem, hogy egyéni érzelmek játszanak, és nem érvelés. Miért is baj, ha nem emelem a szememhez a gépet?

Annyiban igaza van az előtted szólónak hogy modorossá vált ez az eltartás mintha ezt kellene csinálni ez volna a jó. Erős napsütésben melyik látszik jobban a monitor vagy az EVF? Régebben az volt a szokás hogy félkézzel tartották a gépet akkor is ha a másik kéz szabad volt. Az eltartásnál próbálj egy nagy zoommal fényképezni.

#1818 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:13

A valósidejü hisztogramot hogyan lehet felhaszálni? És az amit mutat, függ attól, hogy mekkorára nyitottam ki a blendét?
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#1819 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:17

Egy tudatlan süllyedése:

Két és fél hónappal ezelőtt alig vártam, hogy megérkezzen a hőn áhított diákhitelem. Megérkezett! Irány fényképezőgépet vásárolni!
Lett is belőle egy szép FZ30, hű de happyk vagyunk! Nade várjunk, nincs hozzá memóriakártya (itt nem adnak, külön kell venni, dehát az otthoni 32 megával is kitörölhetem...). Lett is egy TwinMos 1 GB 10MB/s. Namost aztán fel vagyunk szerelve!
Vagy mégse. Marha nagy gép (relatíve), ezt biza zsebre nem fogjuk vágni, vmibe cipelni kell. Övtáska... nincs is övem, meg nem is szeretem. Hátizsák! Hát vettem hátizsákot.
Nade egy pillanat. Esti fotók... hát termett egy teleszkópos tripod is.
Na ennyi most már elég lesz.
Aztán jött a Tokyo MotorShow. Hűde szép *klikk*, hűde jó *klikk*, meg még másik 250 *klikk*. Najó, már csak 50 kép van hátra, az elég lesz, úgyis csak 15-20 percig maradunk max... Akku lemerült, vááá. És akkor termett egy extra akku.
És aztán következett a nagy csend. Klikk itt, klikk ott, szépen megvagyunk.
És akkor megismerkedtünk a szűrők világával. Hirtelen termett is egy lineáris polárszűrő. Másnapra hirtelen termett még egy MC-UV szűrő, egy half-ND4 szűrő és egy +3-as close-up lencse.
Jézusom, vége lesz ennek egyszer?!

Eddig nem volt nagyon alkalmam kipróbálni a szűrőket, csak a close-up lencsét. 28 centiről full zoom makrót csináltam vele (FZ30nál ez 88.8mm (420mm filmekvivalens)), szóval egész jó. Igaz, a zoomolást manuálisan kellett csinálni, bár lehet, hogy ez inkább a fényviszonyoknak köszönhető. Mondjuk a korlátai is megvannak, mert pl. 27 vagy (ellenkező irányban) 29 centiről már nem lehetett jól ráfókuszálni a tárgyra.

#1820 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:21

Idézet: Melorin - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 10:13

A valósidejü hisztogramot hogyan lehet felhaszálni? És az amit mutat, függ attól, hogy mekkorára nyitottam ki a blendét?

persze, h függ: valójában az is egy fénymérő, a 21. század fénymérője
nem egy számértéket társít a beérkező fényhez, hanem azt mutatja, hogyan oszlik el a képen, a sötétektől a világos képpontokig

a helyszínen nem tudod jól megítélni az LCD kijelzők alapján a kép fényviszonyait, ezzel azonban igen

#1821 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:22

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 11:07

Annyiban igaza van az előtted szólónak hogy modorossá vált ez az eltartás mintha ezt kellene csinálni ez volna a jó. Erős napsütésben melyik látszik jobban a monitor vagy az EVF? Régebben az volt a szokás hogy félkézzel tartották a gépet akkor is ha a másik kéz szabad volt. Az eltartásnál próbálj egy nagy zoommal fényképezni.

Amennyiben igaza van.
Az a helyzet, hogy én szemüveges vagyok. Ugyan az EVF-en lehet dioptriát állítani, de sajna kikapcsolásnál el is felejti. És nem szeretem levenni a szemüvegemet, márpedig nagyon rossz szemüveggel keresőbe nézni.
Nagy zoomnál mi a baj az LCD-vel? Lehet azt stabilan is tartani anélkül, hogy az EVF-et használnám.
Erős napsütésben igazad van, az oké. De ez nem azt jelenti, hogy mindig az EVF-et (vagy keresőt) kéne használni.

#1822 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:30

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 10:22

Amennyiben igaza van.
Az a helyzet, hogy én szemüveges vagyok. Ugyan az EVF-en lehet dioptriát állítani, de sajna kikapcsolásnál el is felejti. És nem szeretem levenni a szemüvegemet, márpedig nagyon rossz szemüveggel keresőbe nézni.
Nagy zoomnál mi a baj az LCD-vel? Lehet azt stabilan is tartani anélkül, hogy az EVF-et használnám.
Erős napsütésben igazad van, az oké. De ez nem azt jelenti, hogy mindig az EVF-et (vagy keresőt) kéne használni.

A nagy zoom tele végénél jelentkeznek az eltartós "stílus" problémái, főleg egy olyan nehéz géppel, mint az FZ30. Nagy telét, azt fogni kell, a lehető legstabilabban, OIS ide vagy oda. Az eltartós stílus pedig nem a stabilitásáról híres.

#1823 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:36

Idézet: Thrawn - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 11:30

A nagy zoom tele végénél jelentkeznek az eltartós "stílus" problémái, főleg egy olyan nehéz géppel, mint az FZ30. Nagy telét, azt fogni kell, a lehető legstabilabban, OIS ide vagy oda. Az eltartós stílus pedig nem a stabilitásáról híres.

Hát a simán magamelé-tartós pozitúra nem is, de nem csak úgy lehet tartani a gépet.

#1824 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:37

Ekkor jön jól egy könnyebb állvány :)

#1825 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:37

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 10:22

Ugyan az EVF-en lehet dioptriát állítani, de sajna kikapcsolásnál el is felejti.

melyik típus ilyen szerencsétlen?  :(
amit eddig láttam, azon ez mindig egy egyszerű mechanikus tekerentyű volt

#1826 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:39

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 11:17

Jézusom, vége lesz ennek egyszer?!

nem, de még örülhetsz, hogy nem DSLR-rel kezdtél  :D

#1827 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:41

Idézet: saen - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 10:39

Úgy bizony! :up:  (halk sóhaj, halk kötőszó) :D

#1828 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:47

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 11:37

melyik típus ilyen szerencsétlen?  :(
amit eddig láttam, azon ez mindig egy egyszerű mechanikus tekerentyű volt

Namost úgy tűnik én vagyok a hülye.
Kipróbáltam, és rendben van az EVF. LCD-EVF váltogatásnál és a gép ki-be kapcsolásánál is. Ezek után fogalmam sincs, mi okozta korábban a problémát.
Mellesleg FZ30.

#1829 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:48

Idézet: saen - Dátum: 2006. jan. 5., csütörtök - 11:39

Jaja, meg is hülyülnék, ha még az optikát is nézegetnem kéne, nem is beszélve az árukról...

#1830 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 05. 10:49

Egyszer biztos eljön az a pont, ahol a kezedben tartva valamelyik megvásárolandó kütyüt, megkérdezed magadtól: "ugyan már, szükségem van erre?" :)

Téma megosztása:

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.