HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#581 Felhasználó inaktív   S.P.T. 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 09. 14:46

Nos, köszönöm a hozzászólásokat a dologhoz.

Az az igazság, hogy ez nem számítógépbe menne, hanem kültéri lámpába.
A cső nem lenne hosszabb 250 mm-nél, tehát nincs vele gond.

A bordával az a baj, hogy hogy esztétikailag nem néz ki jól egy dekoratív köztéri lámpatesten.

Gondolkodtam még peltier elem- heat pipe kombón, mert, ha növelem a hűtő felület hőmérsékletét, akkor javul a hőleadása.
Sajnos a hűtő felületet nem növelhetetm, és ezzel van a nagy bajom.

Eddig pipe-ot nem csináltam, egy levegő-csöves megoldást alkalmaztam.
A cső alján beszívja a hideg levegőt, a tetején kiengedi a meleget. a csőhöz csatlakoztak a hőtermelő elemek.
Ennél nyilván sokkal jobb már a vizes rendszer is, de akkor már legyen még jobb, ha lehet.
Ezért gondolkodom heat pipe-ban.

Bocs, ez OFF: peltier-vel van tapasztalata valakinek?

Egyébként Metalloglobusba sokat járok, nézegetem is mindíg a bordákat...

#582 Felhasználó inaktív   S.P.T. 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 06. 09. 14:59

A 3M magyarország oldalán találtam információt erről a folyadékról:

A 3M™ Novec™ termékcsalád tagjai megfelelnek az ózonréteget károsító anyagok helyettesítésére mind a feldolgozás és a termékfejlesztés területén, az iparágak és alkalmazási területek széles körében, beleértve az alábbiakat: ipari alkatrészek tisztítása, speciális oldószerek, valamint hűtés/hőközlés.
Ezeknél, és az egyéb alkalmazásoknál fontos szereppel bír a 3M™ Novec™ termékcsalád tagjainak kémiai-, és hőstabilitása, azon tulajdonsága, hogy nem tűzveszélyes, az egyes anyagokkal kompatibilis, valamint toxicitása minimális.

Fontos tulajdonságok

Minimális toxicitás.
ODP érték nulla.
CFC-khez és egyéb fluorozott vegyülethez viszonyítva az atmoszferikus élettartam rövidebb, és az üvegházhatás alacsonyabb.
Kémiai- és hőstabilitás – ellenállnak a hosszú időtartamú hőkezelésnek, nem reaktívak, nem képeznek peroxidokat.
Vízzel szembeni stabilitás, és rendkívül kis mértékű vízoldhatóság.
Korrózió nincs, a legtöbb anyaggal kompatibilitás.
Alacsony viszkozitás és felületi feszültség – kiváló nedvesítőképesség, penetráció, és gyors eltávolítás.
Magas forráspont.
Alacsony párolgáshő – kevesebb energia szükséges az eljárás hőmérsékletének fenntartására; gyors száradás.
Nem tűzveszélyesek, nincs gyulladáspontjuk.
Foltmentes száradás.

Magas forráspont mellett alacsony párolgáspont, ez érdekes. Vajon ez nekünk jó, vagy mindenképpen forralni kell?

Utána kéne nézni, esetleg még jó is lehet...

#583 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 06. 09. 17:45

Most már értem miért kell a pipe.
Ha szájbarágósan írtam a hozzászólásomat,sorry érte,rászoktam az egyszerűsített beszédre.
Világítástechnikai mérnök vagy hogy világítótesteket tervezel?
Peltierrel volt már dolgom,protopipe fűtőeleme ez lesz nálam.
Peltiert max 100W-ig érdemes használni,rengeteg áramot zabál egy ekkora elem,szerintem nem érdemes vele foglalkozni.Valóban job hatásfokú lenne a "hűtőbordád" ha nagyobb a delta T,de világítás mellé még egy fogyasztó...
Gondolom rendesen melegedő halogén/nagynyomású gázlámpa lesz benne(talán félvezetős lámpa??).
Hány wattos lesz?
Hank

#584 Felhasználó inaktív   halaloszto 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 06. 09. 18:38

Idézet: S.P.T. - Dátum: 2005. jún. 9., csütörtök - 15:46

Az az igazság, hogy ez nem számítógépbe menne, hanem kültéri lámpába.
A cső nem lenne hosszabb 250 mm-nél, tehát nincs vele gond.

hi!

Kulteri lampan tenyleg nem nez ki jol a hutoborda.
Viszont jo esellyel valami jo nagy fem burkolata van ugye? Akkor egyszeruen azt kell elerni, hogy a hot jol ravezetsd erre a burkolatra. Ha az egesz ontottvas vagy aluminium, ez egesz egyszeru is lehet, ha mondjuk csovekbol akarmibol van szerelve, bonyolultabb. Azert akartad a ket korongot a csovekkel, mert a ket korong kozott lenne a fenyforras es korben uveghenger? Mi van az egesz alatt? Csak van valami konzolja? Bar lefele heatpipe-val nehez vezetni a hot, ott csak nagyobb a leado felulet.

Valami konvekciosan aramlo folyadekhutes? (mint a lava lampa?)

vajk

#585 Felhasználó inaktív   Bali® 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 09. 21:11

Esetleg képet nem tudsz küldeni a lámpáról S.P.T. ???? És hova lenne ez a lámpa??

#586 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 09. 21:14

Beszúrok pár képet a kuckó alakulásáról.
Ma méretre ledaraboltam a házhoz szülséges tartószerkezetet.Holnap ellátom a rudakat zsákfurat+M4-es menettel,így összecsavarozhatóak lesznek.Nem sok minden nem derül ki képekből,de rábízom a fantáziátokra mi lesz belőle.

Kép
Kép

Héten felkerül a ház váza összeszerelve.

Hank

#587 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 10. 15:44

Mostantól megkímélem a topikot a házbarkács képeimtől.
Csővel sajnos nem jutottam elöbbre,jövőhéten kapok külcsön butános gázpákát.
Addig a házat barkácsolom.
Hank

#588 Felhasználó inaktív   halaloszto 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 06. 10. 16:03

Idézet: Hank - Dátum: 2005. jún. 10., péntek - 16:44

Mostantól megkímélem a topikot a házbarkács képeimtől.

Ne kimelj, mi szeretjuk ha utnek. ;-)

vajk

#589 Felhasználó inaktív   S.P.T. 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 06. 10. 16:49

Sziasztok!

Afféle mérnök lennék, de nemrég belekezdtem egy magánvállalkozásba, így saját világítótestek építésével is foglalkozom.
Itt találjátoik meg, ami kész van:
www.reeprojekt.hu
Gyakorlatilag Ezeket is át szeretném alakítani hőcsövesre, bár leginkább a Ree nevű lámpánál látom komoly értelmét. Abban van most a levegőcsöves hűtés.

Valóban félvezetős lámpák ezek. Mivel kis felületen adják le a nagy hőt (ellentétben egy izzóval) szerintem létjogosultsága van a pipe-nak (kb 25 mm2 / LED a hőleadó felület, amit 40 fokon kéne tartani, de magától pillanatok alatt felszökik 100-ra).

A nagy problémám, hogy mivel kőből terveztem a lámpákat, mindenképpen valami esztétkus hülő felületet kell létrehozni.

#590 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 10. 17:33

Így mindent értek,kőtető helyett lenne a hűtése a félvezetős lámpáknak.Alu jobb lenne szerintem mert jobban ellenáll korrodációnak,olcsóbb mint a réz és bármilyen színűre eloxálhatod.Pipe felfogatása viszont nehézkesebb alunál.Mennyiért vesztegetnek egy diódát?Tudsz átküldeni egy adatlapot róla?
Bringalámpában kicserélném a halogént mert sokal fogyaszt,érdemes lenne?
Kandót végezted el?Elég innovatívak a lámpáid,gratula érte :respect:
Hank

UI:

Házam képei mostantól  itt lesznek

Szerkesztette: Hank 2005. 06. 10. 17:35 -kor

#591 Felhasználó inaktív   Bali® 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 10. 20:10

Hank: Ordasi azt írta a mostani cikkében, hogy disznóperzselővel izzásig hevítette a rezet!

#592 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 10. 20:19

Valszeg disznyóperzselővel rendelkezem és egy bika gázpalackal a 2. emeleten... :D
Kapok fasza kis butános miniperzselőt,addig kibírom,tanulnom kell úgy is az uccsó vizsgámra.
Hank

#593 Felhasználó inaktív   Bali® 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 10. 21:34

Lehet hogy a kicsi gáz nem lesz elég! :D De azért csak tanuljál, megvár ez a barkácsolás.

#594 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 11. 09:25

Idézet: S.P.T. - Dátum: 2005. jún. 10., péntek - 16:49

Valóban félvezetős lámpák ezek. Mivel kis felületen adják le a nagy hőt (ellentétben egy izzóval) szerintem létjogosultsága van a pipe-nak (kb 25 mm2 / LED a hőleadó felület, amit 40 fokon kéne tartani, de magától pillanatok alatt felszökik 100-ra).

Legjobb tudomásom szerint a félvezetős fényforrásoknak van egy olyan tulajdonságuk, hogy minél melegebbek, annál kisebb az ellenállásuk, ezért nagyobb áramot vesznek fel, ezért mégtovább melegednek (22-es csapdája). A nagy fényerejű ledeknél találkoztam ilyennel, és ez a hibájuk egyszerűen egy áramkörrel kiküszöbölhető, vagyis korlátozod az áramot, így nem tud egy bizonyos hőmérsékletnél magasabbra hevülni, ergó nem száll el a led. Van az interneten egy csomó ilyen áramkör, innen indulj ki, itt biztosan találsz (most nem tudom melyik részén van, de valahol láttam még nyákrajzot is). itt és itt
Megnéztem a lámpáidat a weblapon. Szépek. Nem tudom, hol lehetne abban a szép üveg csőben jól elvezetni a hőt.
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#595 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 11. 10:03

Most hogy mondod a lézerdiódákat hőmegfutás ellen áramgenerátoros üzemmódban használják.Ha túllépi a katalógusban megengedett értéket,elkezdi csökkenteni az áramot,így mindig konstans árammal van meghajtva a LED.Lehet hogy alapból bikára melegszenek ezek a LED-ek,akkor tök mindegy milyen táplálással van meghajtva.
Hank

#596 Felhasználó inaktív   S.P.T. 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 06. 11. 18:42

Egy ilyen LED 3000 forint fölött van Magyarországon.

adatlap:
http://www.luxeon.com/pdfs/DS45.PDF

Természetesen áramgenerátoros-hőkompenzációs meghajtása van, nem az a baj.

Minél jobban tudom hűteni, annál nagyobb áramot tudok rárakni -> annál fényesebb -> annál kevesebb LED kell -> annál olcsóbban tudom adni.

Az ideális kb. 30 fok lenne, de az eléggé elérhetetlen passzívan.

Közben már kitaláltam a hűtéseket, csak idő kell rá, hogy el tudjam kezdeni építeni.
Az egyiknek a lelke lesza hőcső, a másikba nem rakok.

Szerintetek melyik az a minimális távolság, ahol már heat pipe-al érdemes a hőt vezetni tömör rézrúd helyett?

#597 Felhasználó inaktív   knifemaster 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 11. 19:41

Üdv mindenkinek,

találtam itt egy TÁBLÁZATot,valaki segítene nekem értelmezni,hogy a 3-5. oszlopban minek az értékeit adták meg?

Ill. itt egy KÉP egy bontott pipéről,segítségképpen:)
Nem hülye vagyok,csak tudatlan....

#598 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 11. 20:24

Áhhhh!!!!!!!
Kösz a szétkapott heatpipe képet!!!! :respect:
Fórumtársaim gondolom felismeritek a kapilláris tölteléket!!
Látom volt értelme az agyalásnak,ez maga a Litze huzal a képen!Ezek szerint paraszthajszál választ el egy jó heatpipe-tól.

Ha az első táblázat 3-5 sorára gondolsz akkor a 3. sorban a cső burkoló anyaga szerepel,4.-sorban a heatpipe hőellenállása,5.-bek hogy 1 négyzetcentin hány Watt hőenergiát tud elszállítani.

Kösz az infót!
Hank

#599 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 16:08

Nézegettem a megadott linken lévő heatpipeleírást és nagyon jól elmagyaráz mident amire szükségünk van.

Első táblázatban minden benne van,hogy milyen anyagú csőben milyen folyadék töltetet kell használni.
Aceton nincs benne,de a fajhője a vízhez képest töredéke,ellenben 100W helyett (6mm-es csőnél) kapunk kb 30W/cm2.Szerintem ez bőven elég lesz mindenre.
Néztem a kapilláris anyagok fajtáira felbontott táblázatot is.Szerepel a habosított fém,szimpla csőfal,háló(Litze),spirál,stb.Egész jól működik még a szimpla csőfal is,csak ne legyen 150mm-nél hosszabb.
Litze huzallal megépített kapilláris anyag megközelíti a habosított fémfelületet,1C/W csak a külömbség!!
Szerintem ez is bőven kielégíti az elvárásainkat! Ezért mérhettem ilyen kis hőmérsékletkülömbséget is a L. huzalos töltetű csőnél.
Megerősítette bennem ez a táblázat és a másik gyári kép(Cooler Master CPU hűtőben volt a pipe)
hogy nagyon közel állunk egy kisiparilag legyárthetó,tökéletesen jól működő heatpipe-hoz. :smoker:

Még egy dolog.Saját katalógusukban azt írják hogy az átmérő 4 szeresének kell lennie a görbítési rádiusznak.
6mm-s csőnél akkor 24mm-es lehet a rádiusz,szerintem ez bőven elfér mindenhol.

Csak kapjam már meg azt a mini disznyóperzselőt :reklamacio:

Kitaláltam egy csőelszorítási módot.Mindenki számára ismert a fúrók tokmányfeje.Találtam egy fölöst otthon és kipróbáltam hogy összenyomja-e a cső végét.Eredmény pont megfelelő volt,nem lapított,inkább a cső falát középre összenyomta.Persze ez nem ad tökéletes tömíttést,ellenben kicsavarva a tokmányt ellehet csípni az anyagot a szorítási pontnál.Nincs csőlapítás,szép körcentrikus marad a cső.
Képeket fölrakok jövő hét elején róla.

Hank

UI: Mindenki nyaralni ment ? Kihalt a fórum?

Szerkesztette: Hank 2005. 06. 12. 16:15 -kor

#600 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 06. 12. 17:22

Idézet: Hank - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 16:08

...

:offtopic:  Boccs sracok!

Hank, uritsd ki a hwsw-s levelezod. Kulstem volna valaszt! :)
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.