HeatPipe és rejtelmei Hp házilag!
Elküldve: 2005. 06. 15. 09:22
Na, megvan az aceton! (csak még nem nálam, de hamarosan megkapom)
Amin mostanában gondolkodtam, hogy hogyan lehet szépen lezárni a cső végét...
Igázából nincs jó 5letem. Talán még ez a lemezsablonban való elcsípés hangzik jól.
Múltkor is kérdeztem, biztos elkerülte a figyelmeteket:
Mennyi lehet az a minimális távolság, ahol már érdemes heat pipe-ot használni tömör rúd helyett?
A belinkelt oldalon 100mm volt a legkisebb cső, amit gyártanak. Talán ez lehet...
Elküldve: 2005. 06. 15. 11:00
Ha jól emlékszem,akkor egy álló lámpa lenne a szenvedő
40*40mm-es réztömb bírná elég jól elszálítani a hőt,ha több 10W-ot disszipálsz el.Nem kell ecsetelni mekkora súlya és ára lenne.
Hank
Elküldve: 2005. 06. 15. 12:04
olvadáspont forráspont fajhő
víz 0 100 4183
aceton -94,6 56,5 2160
20% konyhasó oldat -18 108 3910
sósav 20% -14 110 3140
A konyhasó oldat tetszik, mert így nyagyobb a fajhője, mint az acetonnak, viszont elég jól fagyálló kültérre. Az igaz, hogy eszi a csövet.
Elküldve: 2005. 06. 15. 13:54
Korrodélja a cső belső falát,magas a forráspontja,kicsapódó só eltömíti a kapillárisokat,stb.Szimpla oldatokat nem érdemes haználni csak ront a helyzeten.NaCl oldatos víz forráspontja 100 fok környékén marad,ezért bika vákuum kell ahoz hogy működjön szobahőfokon.
Ezért vetettük el a vizes heatpipe-ot is,mert házi körülmények között lehetetlen volt akkora vákuumot csinálni hogy 30 fokon beinduljon a forrás.
Szóval aceton rulez.
Hank
Elküldve: 2005. 06. 15. 19:47
Idézet: Hank - Dátum: 2005. jún. 15., szerda - 12:00
Hank
Ne is mond, hogy milyen drága!
Ma kibungliztam a Jászberényi útra (a világ végén van
Egy kisebb vagyonba került.
De legalább, most már nekiállhatok egy procira kerülő darabnak.
A múltkor mondtad, hogy akkor már érdemes teljesen 'maszek' házat is építeni, - azóta azon töröm a fejem, hogy átalakítsak egy házat, vagy nekiálljak egy házinak.
Fecskendőt minden további nélkül kell, hogy adjanak patikában?
Egy helyen azt mondzák, hogy nincs, csak rendelni lehet. Talán azt hiszik kábszerezni kell?
Furcsán néznének, ha elkezdeném magyarázni, hogy heatpipe készítéshez kell.
Jól fog kinézni a gép oldala az alubordával.
Elküldve: 2005. 06. 15. 19:50
Idézet: S.P.T. - Dátum: 2005. jún. 15., szerda - 10:22
Na, megvan az aceton! (csak még nem nálam, de hamarosan megkapom)
Amin mostanában gondolkodtam, hogy hogyan lehet szépen lezárni a cső végét...
Igázából nincs jó 5letem. Talán még ez a lemezsablonban való elcsípés hangzik jól.
Múltkor is kérdeztem, biztos elkerülte a figyelmeteket:
Mennyi lehet az a minimális távolság, ahol már érdemes heat pipe-ot használni tömör rúd helyett?
A belinkelt oldalon 100mm volt a legkisebb cső, amit gyártanak. Talán ez lehet...
Vagy valami jelzőberendezést?
Elküldve: 2005. 06. 15. 19:56

Elcsípve a rézcső:

Finoman szólva majdnem jól rába..tam mikor próbáltam véglegesen lezárni a csövet.Taknyolással,de sikerült kemény forrasztással lezárnom a cső egyik felét.Feltöltöttem acetonnal,vákuumot csináltam,leteszteltem,minden szép és jó volt.Új töltelékkel 5 fok delta T-t értem el,egész jó lett,működött 40 fokon is.De mikor próbáltam lezárni (képen is jól látszik hogy két szorítási pont volt) nem tudtam tömíteni tökéletesen.Még jó hogy újra beleraktam a meleg vízbe,vékony csíkban spriccelt ki az aceton
Ha nem nézem meg,csináltam volna egy lángszórót.
Konklúzió:nem lehet normálisan elcsípni kombinátfogóval.Olló efektus miatt a vágási felület végét nem gyűri össze,ergo nem zár.Ezért kombifogó kilőve..Csak és kizárólag párhuzamosan vágó fogót lehet használni.
Most keresek valami vágószerszámot itthon,sokat szívtam miatta.
Elcsigázott a keményforrasztás is,sokat lehet vele szórakázni.Egyik felenél nem számít hogy mennyi ideig csináljuk,de a lezárást...
Erre azt találtam ki hogy töltet nélkül összerakom és egy marha vékony kapillárist forrasztok hozzá.Itt töltöm be az acetont és itt szívom ki a levegőt is.Ezerszer hamarabb/könnyebb lesz forrszatni a kapilláris csövet.Beszerzek 1 métert belöle.
Ha nem tudom összehozni a csővet kifog hullani a maradék hajam is
Hank
Elküldve: 2005. 06. 15. 20:03
A cél elött beütöttek kiszámíthatatlan konstrukciós hibák...
Nehogy kidobott pénz legyen ha nem tudsz jó pipe-ot készíteni.
Mindenesetre ha befuccsol a terv,visszatérek a vízhűtéshez,természtesen saját kuckóval.
Nincss valakinek egy ATX-es alaplapi tálcája???
Hank
Elküldve: 2005. 06. 16. 08:28
én satuval nyomtam össze a csövet. persze ehhez jópár centit rá kell hagyni, mert a satu pofák vastagok, olyan 2 centis is van, de az biztosan összepréseli.
Szerkesztette: Gyulavitéz 2005. 06. 16. 08:31 -kor
Elküldve: 2005. 06. 16. 09:04
Idézet: Hank - Dátum: 2005. jún. 13., hétfő - 12:53
Hank,
hogy biztosan felfeküdjön a kapilláris rész, tápvonalas kábel harisnyáját próbálgatom, aminek jó nagy az átmérője.
Ha nagyobb átmérűjű harisnyád van, akkor azt hosszában húzva keskenyedik, a csőbe behúzhazó. Majd mikor elegede, rugalmasságánál fogva visszaugrik és tutira felfexik a cső belső falára.
A gondom az, hogy nem találom a tápkábel huzalait elég finomnak, de hétvégén megyek túrni 1et.
Ha nem lesz, akkor megpróbálom visszafele: összenyomni hosszában a harisnyát, hogy felszoruljon. De ezt rögzíteni kell, stb, szal macerásabbnak tűnik.
Elküldve: 2005. 06. 16. 09:14
Idézet: Veriakilis - Dátum: 2005. jún. 13., hétfő - 14:18
1etértek Hankkel, szvsz a fecskendő a ludas. tartsd 'fejjel lefele' és tölts vizet a felső részébe, a dugattyú fölé.
tuti nem fog levegő beszökni ott.
Jól össze fogod pacsálni a környezeted, de ne törődj vele, fő a végeredmény!
nem árt, ha van egy harmadik kezed (bnő, egyéb állatfajták) aki mondjuk tartja a fecsit, miközben a lezárásra koncentrálsz.
Elküldve: 2005. 06. 16. 09:32
Gyulavitéz igazad van!Erre nem is gondoltam,lehet igazság abban hogy a töltelék miatt nem tudok rendes csípést csinálni.
Még mindig megvagyok lőve a lezárás forrasztásával,acetilénem nincs,sokáig tart forrasztani--->szétmegy addigra a tömétés.Ha üresen összerakok egy csövet és a végére ráforrasztom a kapillárist,könyebb lesz elcsípni és kis tömege miatt könnyen tudom majd forrasztani is.Eddig ez az egyetlen értelmes gondolat jutott eszembe.
Ha visszanéztek a tokmány szorításos képre,pont olyan lesz a cső vége,hogy passzentosra belefér egy vékony rézcső.
Légkondi boltba elkell mennem!
Hank
Elküldve: 2005. 06. 16. 09:45
Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. jún. 16., csütörtök - 9:28
Én is készítettem egy újabb hp-t, 10-es lágyrézcsőből.
Fogtam két 10mm-es köracélt, rászigszallagoztam a cső végére keresztben, aztán az egészet befogtam a satuba, és kajakra meghúztam.
Miután kivettem a satuból, már akkor sem eresztett.
A cső végét kiöntöttem ónnal.
Most végre nem ereszt.
Nekem egyenlőre a cső másik végén egy autógumi szelep van.
De szerintem ha az ember a cső másik végére ráforraszt egy vékony csövet (úgy, ahogy a hűtőszerelők csinálják), és ezen keresztül tölti fel acetonnal, majd ezt szorítja el satuval, akkor a szorítás utáni részét a csőnek könnyen ki lehet önteni ónnal, vagy ipari ezüstel.
esetleg úgy kell kiünteni, hogy a satuban marad (a biztonság kedvéért).
Tegnap rosszul írtam a réz tömb méretét: 20*100*300.
Kár, hogy 30mm vastag nem volt.
Elküldve: 2005. 06. 16. 10:21
Elküldve: 2005. 06. 16. 10:24
Idézet: Lityi - Dátum: 2005. jún. 16., csütörtök - 9:14
harmadik kezem a satu lesz. majd az fogja a cső végét amíg beforrasztom
oda kell készíteni mindent a közelbe, és hamar rögtön le is kell zárni a végét.
Szerkesztette: Gyulavitéz 2005. 06. 16. 10:27 -kor
Elküldve: 2005. 06. 16. 15:22
Elvezeti vajon az alumínium borda lefele is a hőt?
Mindenesetre jól fog kinézni a ház úgy, hogy az egész oldala egy nagy borda (odapróbáltam a jelenlegi házamhoz).
Elküldve: 2005. 06. 16. 17:42
Idézet: Veriakilis - Dátum: 2005. jún. 16., csütörtök - 15:23
Elírtam.
(van szerkesztés gomb is
szerintem ha vastag a talpa, akkor valamennyit átvesz az alsó rész is.
Elküldve: 2005. 06. 16. 18:34
Idézet: Veriakilis - Dátum: 2005. jún. 16., csütörtök - 16:22
Elvezeti vajon az alumínium borda lefele is a hőt?
Mindenesetre jól fog kinézni a ház úgy, hogy az egész oldala egy nagy borda (odapróbáltam a jelenlegi házamhoz).
hi!
A hp falanak az a resze, ami belul folyadekkal erintkezik felveszi a hot, az a resze ami belul gazzal (gozzel) erintkezik leadja a hot. Szoval a folyadek mennyisegetol fog fuggeni, ameddig van benne lotyi, addig tart a hofelvevo resz.
mas:
A hp olyannyira jol vezeti a hot, annyira jobban mint a rezrud, hogy lattam olyan hutobordat, ahol egyszeruen a talpaban hosszaban volt egy hp hogy jobban oszoljon a nagy bordaban az egyponton beletolt ho!
vajk
Elküldve: 2005. 06. 16. 18:53
Szerintem nem rossz ötlet a vékonyamm cső beillesztése és a végén annak a leforrassztása, mert a vékony cső hamarabb megolvad.
Másik megoldás: Meg kellene próbálni az elszorított cső végét flexel megcsiszolni, mert a flex keni a rezet és lehet, hogy jó lenne úgy is, forrasztás nélkül. Hétvégén csináltam a vízhűtő blokkomat a videókarira (vízhűtés fórumon vannak képek) és ott kellett a flex, szépen csinálta a vájatot a blokk oldalába, mintha vajat kentem volna!

Súgó
A téma zárva.