Hank
HeatPipe és rejtelmei Hp házilag!
Elküldve: 2005. 06. 12. 19:50
Idézet: Hank - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 19:09
Ment! Megegyszer elnezest az off-ert!
Elküldve: 2005. 06. 12. 20:46
Idézet: Hank - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 16:08
Képeket fölrakok jövő hét elején róla.
Hank
nem halt ki, csak épp nincs mit írnom, de azért olvasom rendszeresen.
a fúrótokmányos ötlet nem rossz, szép szabályos, szabályozható mértékű összenyomst lehet vele csinálni, csak az a bajom vele, hogy pont a cső végén kell elszorítani, ahol ugye kimegy a vákum. vagy úgy csináltad, hogy a tokmány felfogatási pontjánál átfúrtad keresztbe valami nagyobb fúróval azt a menetes részt?
Szerkesztette: Gyulavitéz 2005. 06. 12. 20:46 -kor
Elküldve: 2005. 06. 12. 21:37
Az én tokmányom nem menetes csak egy tengelyre felüthető darab.Magyarán lukas a tokmány és áthúzható
rajta a cső.Így szépen kihúzható a gumicső és vákuum alatt is össetudom szorítani a mukadarabot.
Megvan a disznyóperzselőm
Hank
Elküldve: 2005. 06. 12. 22:15
Idézet: Hank - Dátum: 2005. jún. 12., vasárnap - 22:37
Hank
Csak meg ne perzseld magad
jó munkát
Szerkesztette: DrHIL 2005. 06. 12. 22:16 -kor
Elküldve: 2005. 06. 12. 22:17
Én is olvasom a topikot.
Meg most vízhűtőblokkot csináltam videókarira. Remélem jól fog működni.
Elküldve: 2005. 06. 13. 13:53
Tovább folytatva a gondolatmenetemet,kerestem a forgalomba kapható kábelek közül olyat,ami olcsó,könnyen szétszedhető,és Litze huzal köpenyük van.Nem kellett sokat keresni íme:

Sokak által ismert 50 ohmos hálókábel.Célnak tökéletesen megfelel,olcsó,és jóval nagyobb gáztér van így a heatpipe-ban.Kipróbálom természetesen a vastag réz Litze huzalos töltetet és ezt is.Meglátjuk melyik jobb.
Második képen a tokmány által összeszorított rézcső vége:

Jól látszik hogy a cső kereszmetszete nem változott a szorítás után se.
Kipróbálok még egy csővég elzárási módot,elve nagyon primitív.Vastagabb lemezbe a cső keresztmetszetének megfelelő furatot készítünk.Áthúzzuk a csövet a furaton és így csípjük le a végét.
A rézcső fala a furatban nem tud szétlapulni,ezért csak a lemezből kilógó része lesz eldeformálva.Szerintem ez lesz a legjobb,tokmányos szorításos elcsípése nagyon nehéz.
Ma megpróbáltam keményforrasztani,de kifogyott a palack.
Szerdára feltudom töltetni,akkor lesz élménybeszámoló is.
Hank
Elküldve: 2005. 06. 13. 14:44
a huzal ötlet nagyon jó, van is otthon pár méter ilyen 50 ohm-os kábel...
Elküldve: 2005. 06. 13. 14:56
Írnak többféle belső kapillárist. Namost ebből melyik melyik? A fiber+spiral-t gondolom, hogy egy szál spirálisan levezetve. A mesh az háló, valszeg ilyen drótharisnya szerű anyag az is. A powder az ugye por, talán a kristályos belsőt értik ezalatt? Nade akkor mi a Groove?
Elküldve: 2005. 06. 13. 15:12
Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. jún. 13., hétfő - 15:56
Groove: horony, huzagolás, rovátka, vágat, stb...
Szóval horony.
(nincsen GIB-ed, vagy MoBiMouse programod? Ezekkel frankón lehet fordítani. A GIB az szótárpogram, a másik pedig fordító egér, -csak rá kell húzni a szavakra).
Elküldve: 2005. 06. 13. 15:18
Idézet: Hank - Dátum: 2005. jún. 13., hétfő - 14:53
Tovább folytatva a gondolatmenetemet,kerestem a forgalomba kapható kábelek közül olyat,ami olcsó,könnyen szétszedhető,és Litze huzal köpenyük van.Nem kellett sokat keresni íme:
Sokak által ismert 50 ohmos hálókábel.Célnak tökéletesen megfelel,olcsó,és jóval nagyobb gáztér van így a heatpipe-ban.Kipróbálom természetesen a vastag réz Litze huzalos töltetet és ezt is.Meglátjuk melyik jobb.
Hank
Erre a fajta megoldásra (a koax kábel belseje) én is gondoltam régebben, mint kapillárist kiváltó anyag.
Kíváncsian várom az összehasonlítást (Litze huzal, koax).
Mennyibe kerül a Litze métere?
Próbálgatom az acetonos hp-t, de eddig nem sikerült normálisra elkészítenem.
Én eddig mindig a folyadékot távolítottam el a csőből, most is így próbáltam.
Sajnos a pumpa gyorscsatlakozó bontásánál valószínűleg elszáll a vákuum.
Ha a levegőt ritkítom az aceton felett, akkor is működnie kell?
Te most milyen módon készíted az acetonos hp-t?
Elküldve: 2005. 06. 13. 15:58
Számunkra ez nem annyira fontos mert nem méteres heatpipe-okat akarunk készíteni.
Az elszorítás amit láthattok a képen kb félig volt csak megcsinálva.1mm-es pici lyuk maradt a végén mikor a tokmányt nem tudtam jobban összeszorítani.Képet az elv miatt csináltam,kb így nézne ki.
Én soha nem a folyadékot szívom ki a csőből.Ha így csináltam mindig túlszívtam,vagy folyton üresben ment a pipe és nem csinált sxart se.Jól lehűtöm a csövet(fagyasztó),kimért aceton mennyiséget belenyomom,és egyból rászívok hogy vákuum legyen.Kb 2-3 * megszívom a csövet és elzárom utánna.Egy szívás után mindig zárok,leveszem a tubust,összenyomom újra a tubust,kinyitom a szelepet,megszívom újra.Zárt állásban kipróbálom hogy működik-e és ha igen lecsípem és leforrasztom.Kb ennyi.
Nem olyan nehéz,eddig ami legjobban sikerült a 4 fok delta T.Rápakoltam a kondenzáló oldalra egy jégakut és meleg vizet figyeltem hogy milyen gyorsan hül le.Kb 1s alatt csökkent 0.1 fokot a melegvíz.Ha 70 fokos
vízben volt a cső és sok acetont hagytam benne pattogó hangot adott ki.Kevesebb acetonnal ugyan úgy jó volt de nem zajongott.
2m Litze huzalt 1500 HUF-ért adtak,2m 6-os lágyrézcsövet 500HF-ért.
Hank
Elküldve: 2005. 06. 13. 16:42
Idézet: Hank - Dátum: 2005. jún. 13., hétfő - 16:58
Nem olyan nehéz,eddig ami legjobban sikerült a 4 fok delta T.Rápakoltam a kondenzáló oldalra egy jégakut és meleg vizet figyeltem hogy milyen gyorsan hül le.Kb 1s alatt csökkent 0.1 fokot a melegvíz.Ha 70 fokos
vízben volt a cső és sok acetont hagytam benne pattogó hangot adott ki.Kevesebb acetonnal ugyan úgy jó volt de nem zajongott.
2m Litze huzalt 1500 HUF-ért adtak,2m 6-os lágyrézcsövet 500HF-ért.
Hank
Hogyan zárod a csövet vákuumkészítés közben?
Próbáltam úgy, hogy a levegőt távolítottam el, és a tubus visszanyomása közben a gumicsővel zártam ideiglenesen a csövet.
Ez már jobban működött, de még nem olyan jól, mint a vizes hp-k.
Úgy még nem próbáltam, hogy lehűtöm a csövet acetonostól a vákuumkészítés előtt, de majd ezt is kiprobálom.
Ha jol emlékszem azt mondtad, hogy neked van üveg fecskendőd. (nekem csak műanyag van 10-20 ml-es)
Hol lehet ilyet kapni?
Nagyobb vákkumot tud az üvegből készült, mint a műanyag?
UI.: szerdán megyek Pestre, és valószínüleg megveszem a prototipushoz való dolgokat.
Szerinted nagyon nehéz lesz felfogatni a procira, és a bordára egy olyan hp-s blokkot, amit teljesen egybeépítettem (zsákfuratok, egy nagy tömb a procin, és csövenként egy-egy réz tömb furatokkal, - vékony elzáró rézcsővel a végén)?
Elküldve: 2005. 06. 13. 16:45
Ezt pákával forrasztod még, vagy már a 'gázlámpával'?
Elküldve: 2005. 06. 13. 16:48
(2-3X 10, vagy 20 ml???)
Elküldve: 2005. 06. 13. 18:29
Igen tűz és robbanásveszélyes az acetonos pipe,mikor forrasztom,erre több védőintézkedést kitaláltam.
Elsőnek a szorítási pontban olyan jól elkell csípni a rezet hogy fizikailag jól zárjon.Erre szükség is van hiszen kiszökne a vákuum.A heatpipe acetonnal telítődő fele jeges vízben van mikor forrasztom a lázáráskor.Így nem kezd forrni az acteon és nem tud túlhevülni a pipe-sem.Mivel vékony rézfalú a cső,ezért síma hővezetés miatt nagyon rosszul fog melegedni.Fejre állított heatpipe elég rosszul vezeti a hőz.
Tubus amit használok műanyag és ilyen:

20ml-es szimpla gumitömítéses fecskendő,aceton meg se kottyan neki.Lehet hogy a tubusod gyatrán tömít ezért nem elég jó.Pl így tudok vákuumot csinálni és rézcsövet elszorítani.
Szelep nálam egy franciakulcs,ha kiszívtam hirtelen a levegőt,azonnal elszorítom a gumicsövet.Kinyomom a tubus levegőjet,újra rárakom a gumicsövet és kezdődik minden elölről.
Én a helyedben nem használnám a higanyt,táblázat is mutatja amit belinkeltek,hogy magasabb működési hőmérséklete van.És erős,sőt MÉRGEZŐ MINDENRE,RÁD IS!!! Elég gőzét beszívni lerakódik a csontodban,agyadban,stb.Mit csinálsz vele ha nem jó,kiöntöd a WC-n?Én nem szedném szét, fölösleges,mert nem jó nekünk,ne szenyezük a környezetet még ezzel is.
Hank
Elküldve: 2005. 06. 14. 22:22
Elküldve: 2005. 06. 15. 07:18
Idézet: Bali® - Dátum: 2005. jún. 14., kedd - 23:22
Már letettem róla.
A hőmérsékleti tartományt nem kedvelné a processzor.

Súgó
A téma zárva.