HWSW Informatikai Kerekasztal: HeatPipe és rejtelmei - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

HeatPipe és rejtelmei Hp házilag! Értékeld a témát: -----

#461 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 05. 14. 12:33

Idézet: PMiki - Dátum: 2005. máj. 14., szombat - 10:20

Valaki akinek van a közelben négyjegyű fügvénytáblája beírhatná a víz és az aceton nyomás-forráspont adatait. Előre is köszi.

PMiki

Ezt a netről szedtem le, - nem tudom, hogy mennyire pontos:

Víz forráspontjának változása a nyomás fügvényében:
Ha a nyomás a felére csökken, akkor a forrpont 15 fokot csökken. Tehát
1 bar: 100 °C
0,5 bar: 85 °C
0,25 bar: 60°C
0,125 bar: 45°C,
0,0625 bar: 30 °C, és ez már elég tisztességes hűtés, bár még bőven lehet ezalá menni. Legalábbis nyomásban, szobahőmérsékleten kb. 10 mbar a víz tenziója, tehát 0,01bar az ''elvi'' határ.

#462 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 14. 12:41

A víz gőztenziója 25 °C-on 3,173 kPa.

#463 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 14. 13:12

Idézet: PMiki - Dátum: 2005. máj. 12., csütörtök - 19:15

Mint látható kb. -0.86 bar nyomást tudtam elérni. Azt, hogy miért nem sikerült elérni a víz esetében elért nyomást azt nem tudom holnap megpróbálm kideríteni.

PMiki

Azért azért nem tudsz azonos nyomást elérni az acetonnal, és a vízzel, mert különböző a két folyadék tenziója.

A folyadék párolgása egy bizonyos szintre igyekszik kiegyenlíteni a 'felette' lévő pára nyomását.
Ez a folyadék tenzióján múlik.

Itt egy diagram a vízről:
http://www.sulinet.h...z/viz16.htm#top

#464 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 14. 17:10

A mai nap megpróbáltam a fecskendős szelepes módszert.
Vettem egy üzemanyag szelepet a kudarc teljes volt a szelep egy nyomás felett visszafelé is engette az anyagot.
Én továbbra is azt gondolm, hogy a vákumszivattyús módszer a megfelelő mivel ezen a módon lehet elleőrizhatően és reprodukálhatóan HP-t készíteni.
A mai ténykedésem fényében mégis azt mondom, hogy HP-t házilag előállítani nem érdemes az alábbiak miatt:

Én eddig a próbálgatásokra költöttem:

5mm lágy rézcső: 1.000 Ft.
12mm lágy rézcső: 900 Ft
Fittingek a próba HP-hez: 1.600 Ft
Alapanyag a szelepes HP-hez: 2.200 Ft

A mai ténykedés során tönkretett nyomásmérő:  ~10.000 Ft

Szumma: 5.700 Ft illetve: ~15.700 Ft.

Mit szverült ebből kiderítenem:

Én vizes HP-t nem tudok készíteni.
Acetonos müködö HP-t sikerült készíteni ez nagy szó, de nekünk ez még kevés az alábbiak miatt:

1. Hiába forr az aceton 40-45 fok környéken az igazi hüszállítás csak 50 fokon indul be ökölszabályként szerintem megfogalmazhatjik azt hogy a felhasználni kívént fökoknál 15-20 fokkal kisebb hőmérsékleten kell fornia a közvetítő anyagnak.

2. Müködő HP-t csak 12mm-es csővel skikerült készítenem 5,6mm-es csővel még magasabb hőhokon müködöt sem feltételezem 8-10mm-es müködö HP-t tudnék készíteni de ezen átmérők is azt jelenik, hogy 2-3 db-nál többet nem tudnék a CPU-ra rakni pedig szerintem 6-8db 5-6mm-es kellene.

3. Az eddig készített HP-k életartalma nem haladta me az egy napot valószímüleg a forrasztás miatt a megfelelő forrastás pedig mindenféleképpen jelentős kiadás csak akkor érné meg ha biztos az eredmén.

Mindezeket ősszegezve én TermoTek-es HP-t fogok rendelni aki velem tart kérem jelezze, hátha kapunk árkedvezményt.

Tehát a vizes HP:

Idézet: Veriakilis Hozzászólás 2005. máj. 14. - Dátum: szombat - 12:12

Itt egy diagram a vízről:
http://www.sulinet.h...z/viz16.htm#top

A linken a következő zseniáli diagram van: (Köszi Veriakilis)

Kép

Mint látható a folyékony-gáz halmazállaptváltozás közel lineális erre egy függvényt illeszve a következőt kapjuk:

P=0,001T+0,006

Ahol:

T=a forráspont hőmérséklete celsiusfokban
P=az adott forráspnthoz tartozó nyomás bar-ban

Ezt felhsználva a harmicfokos foráspothoz tartozó nyomás érték 0,306 bar mi söges ellentétben áll az én kiérleteimmel.

Remélem nem vettem el senki kedvét a HP készítéstől várom a fejleményeket a venntilátor nélüki ház építését viszont nem adom fel.

PMiki
Csak a csend elég halk...

#465 Felhasználó inaktív   Bali® 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 14. 21:00

Nekem ugyan nem vetted el a kedvem, mert eddig én 0Ft-ot költöttem rá, és mé működött is! :)

Ja, és az amit írtál, az nem 0,001T, vanem 0,01T

#466 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 15. 09:15

Idézet: PMiki - Dátum: 2005. máj. 14., szombat - 18:10

A mai nap megpróbáltam a fecskendős szelepes módszert.
Vettem egy üzemanyag szelepet a kudarc teljes volt a szelep egy nyomás felett visszafelé is engette az anyagot.
Én továbbra is azt gondolm, hogy a vákumszivattyús módszer a megfelelő mivel ezen a módon lehet elleőrizhatően és reprodukálhatóan HP-t készíteni.

PMiki

Nem értelek!

Miért nem vettél egy autós boltban pumpára való csövet gyorscsatlakozóval, amiben van visszacsapó szelep is?
100-200 Ft.
Az a visszacsapó a levegőt ugyan kismértékben engedi visszafele is, viszont a vízet nem.
Ezért szoktam víz alatt készíteni a heatpipeokat.
Ezenkívűl kel még hozzá egy olyan cső, amibe beleforraszt az ember egy autó gumiba való szelepet(házzal együtt).
Meg egy fecskendő, és némi műanyag cső.

Mért mondod, hogy nem lehet házilag hp-t készíteni, miközben olyan szelepet használsz, ami visszafele is enged?
Így persze, hogy nem lesz jó a hp.

A repródukálhatóságot már egyszer írtam: pontosan tudod mérni-szabályozni a csőben maradó víz mennyiségét, mivel a fecskendő skálázott.
Mivel víz alatt levegő nem tud a csőbe jutni, mi maradhat a csőben a vízen, és az alacsony nyomású vízpárán kívűl?
Szerintem semmi más.

A probléma inkább a kapilláris anyag létrehozása.
Ezt kéne megoldani.

#467 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 15. 15:22

Na idáig jutottam, de fecskendővel nem bírok kiszívni belőle semmit sem....

Veriakilis, nem tudsz fotókat készíteni? hogy milyen szelep, milyen gumicső, stb... (vizuális típus vagyok  :o )

képhez: a szelepet egy karburátorból szedtem, ami képes ellenállni az ac-pumpából folyamatosan jövő nyomásnak is. A szélesebb csőben egy rugó nyomja a tűszelepet (a rugó nem erős, éppencsak hogy a tűszelep visszakerüljön a helyére nyitás után). A bilincsek az újrahasználhatóság miatt vannak, és a gumicsőből jobbra kilátszik, az maga a heatpipe.

Szóval nekem még a vákummal is van némi gondom, mint mondtam, a fecskedő gyönge...

Kép

Szerkesztette: Gyulavitéz 2005. 05. 15. 15:25 -kor

<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#468 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 15. 16:24

Mind a HP a szelepig mind a szelep utánn a fecsksndöig minden tele volt vízzel?

Mert ez a mód szer erre alapul nem vákumot kell lértehozni, hanem felhasználva azt, hogy ilyenkor a vízoszlop nagyon nehezen szakad szét a fecskendőt a legalsó ponton tartva vizet kell a zárt térből kiszívni.

PMiki

#469 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 15. 19:38

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. máj. 15., vasárnap - 16:22

Na idáig jutottam, de fecskendővel nem bírok kiszívni belőle semmit sem....

Veriakilis, nem tudsz fotókat készíteni? hogy milyen szelep, milyen gumicső, stb... (vizuális típus vagyok  :o )

képhez: a szelepet egy karburátorból szedtem, ami képes ellenállni az ac-pumpából folyamatosan jövő nyomásnak is. A szélesebb csőben egy rugó nyomja a tűszelepet (a rugó nem erős, éppencsak hogy a tűszelep visszakerüljön a helyére nyitás után). A bilincsek az újrahasználhatóság miatt vannak, és a gumicsőből jobbra kilátszik, az maga a heatpipe.

Szóval nekem még a vákummal is van némi gondom, mint mondtam, a fecskedő gyönge...

Kép

Elküldtem a fotókat a mailcímedre.
Ha kell valakinek, akkor fel is rakhatom a fórumba.

A fekete cső az a diesel autókhoz kapható résolaj cső (fekete gumicső).
Az átlátszó egy sima műanyag cső.
A visszacsapót pedig egy hasonló pumpacsatlakozóról (mint ami az egyik képen láthatró) szedtem le.

A visszacsapót, és a csöveket, meg a gyorscsatlakozót (szóval az egész rendszert) először víz alatt légmentesítem (a fecskedővel átjáratom rajta keresztül a vízet párszor).
Ez azért kell, mert a visszacsapó szelep csak akkor zár rendesen, ha mindkét felén víz van (ha a külső felén levegő van, akkor nem zár tökéletesen, -ezért kell a víz alatt készíteni).
A cső tele van vízzel.
A csatlakoztatást, és a víz eltávolítását is víz alatt végzem!
A fecskendős rendszer allul van, így csak vízet tud szívni (a vákuum felfele megy).
Végül szintén a víz alatt bontom a gyorscsatlakozót a csőröl.

A skálázott fecskendővel le tudom mérni a kivett víz mennyiségeét, - így mindig tudom, hogy mennyi marad a csőben -> szabályozás!

#470 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 15. 19:48

Idézet: PMiki - Dátum: 2005. máj. 15., vasárnap - 17:24

Mert ez a mód szer erre alapul nem vákumot kell lértehozni, hanem felhasználva azt, hogy ilyenkor a vízoszlop nagyon nehezen szakad szét a fecskendőt a legalsó ponton tartva vizet kell a zárt térből kiszívni.

PMiki

Igen, a fecskendő allul van, és a cső függőleges.
Így csak vízet távolít el a rendszerből.
Azért kell a víz alatt készíteni az egészet, mert az a visszacsapó, amit én használok, csak akkor zár jól, ha mindkét felén víz van.
Az egész előtt légmentesítem a fecskendős rendszert a fentiek miatt.
A csatlakozó bontásábnál sem mindegy, hogy egy kevés víz kerül vissza a csőbe, vagy levegő.
Szóval ezért a víz alatti metódus.
Ha kell neked is elküldöm a képeket, vagy majd feteszem ide.

Ne add fel a házi hp készítést. :up:

UI: kár, hogy tönkre ment a nyomás mérőd, - kiváncsi lettem, volna arra, hogy mekkora a nyomás a fecskendős módszerrel készitett hp-ben.

#471 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 15. 19:52

Idézet: PMiki - Dátum: 2005. máj. 15., vasárnap - 17:24

PMiki

Ha sikerül vízzel, akkor kipróbálhatnád acetonnal is.
Persze a 'kivett' acetont vissza lehet tenni az üvegbe (kár lenne érte).

Lehet, hogy még jobb eredményt lehetne elérni.

Kár, hogy nincs acetonom!

#472 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 15. 21:21

Jöhetnek a képek!

PMiki

#473 Felhasználó inaktív   Gyulavitéz 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 16. 09:30

Megnéztem a képeket, köszi.
Ez az autós szelep nekem még mindig nem tiszta. A képeiden a szelep pont úgy van beforrasztva, hogy az csak a csőbe befelé menő nyomásra nyitna (a képen ez látszik).

Közben kapott mégegy vizitet az én szerkóm, és szerintem a szelep vagy túl erős (pedig csak egy golyóstoll rugója van benne), vagy valami mechanikai akadályba ütközik a nyitása (egy csepp forrasztóón :D, mondjuk ezt már tegnap kizártam, mert szétforrasztottam, és újra össze....)

Szerzek másik szelepet, és hajrá.
<a href='http://notik.hu' target='_blank'>bontott notebook alkatrészek</a>

#474 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 16. 20:00

Idézet: PMiki - Dátum: 2005. máj. 15., vasárnap - 22:21

Jöhetnek a képek!

PMiki

50KB-ig lehet csak képet küldeni a hwsw-n keresztül.
Megadhatnál egy mailcímet, ahova küldhetném.

#475 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 16. 20:11

Nem bírtam ki hogy kicsit ne szórakozzak a heatpipe-al. :D
Szereztem végre acetont és a hozzá fűzött reményeimet nagyából teljesítette.
Elsőnek:
30 fokos forráspont :D ,kézmelegre is beindult(hideg kezem van)
Működő réz heatpipe készítése kb 50 fokig,de ez lesz még jobb is.
Üvegcsővel sikerült 35 fokon működő pipe-ot csinálni :eek: ,langyos volt a cső,ahogy a víz is.
Most hagyom az üvegcsövet 1 napig és megnézem mit csinál holnap.
Újra bebizonyosodott nálam hogy sok /ill. kevés folyadékkal működő de rossz pipe készíthető.
Réz pipe azért működött csak 50 fokig,mert kevés aceton volt benne,ugyanezt csinálta sok acetonnal is.
Üvegcsőbe láthatóan belehet állítani a folyadékmennyiséget ezért tudtam alacsony hőfokú pipe-ot készíteni.
Eredmények bíztatóak,következő lépés Litze huzal beszerzése a kapillárishoz.
Jó munkát,jómunkásemberek!
Hank

#476 Felhasználó inaktív   PMiki 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 16. 20:58

Milyen módszerrel?

PMiki

#477 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 16. 21:45

Fogtam az acetont és belenyomtam az üvegcsőbe,ráhúztam egy gumicsövet,végére pedig egy fecskendőt.A gumicsövön egy franciakulcs van az elszorítás miatt.Kb a cső hosszának 1/15 részében volt aceton.Kitekert franciakulcsal kiszívtam egyszer a levegőt,majd gyorsan elszorítottam(10ml-es tubus),miközben a cső rendeltetésszerűen állt(alul az aceton,felül a levegő).Leszedtem a fecskendőt,újra összenyomtam,majd visszahúztam a gumicsőre.Még 2* eljátszottam ezt,ekkor már magától is szépen forrt az aceton.
Beleraktam a meleg vízbe és megnéztem hány fokon mit csinál.
Kipróbáltam úgy is a pipe-ot hogy hűtöttem az egyik felét és néztem hogy csökken-e a hőfoka a víznek.
Tapasztalatom az hogy elég gyorsan kb egy perc alatt 10 fokot esett a melegítővíz(5dl),miközben a pipe intenzíven szállította a hőt.Lebutított valós teszt volt,modellezve a rendeltetésszerű működést.
Tapasztalatom az hogy túlhűtött acetonnal jobb pipe-ot tudok csinálni.Ha hidegen szívom ki a levegőt a csőből,akkor jobb paramétereket érek el.
Klímásoknál veszek 500HUF-ért egy rendes golyós visszacsapószelepet,azzal még jobb eredményeket tudok majd elérni.
Következő darab már kap kapilláris anyagot és valós félvezetőn próbálom ki.
Hőtermelő egy 40W-os Peltier elem lesz végén egy bika hűtőbordával.Ez lesz az első igazi éles teszt nálam,ha beválik garantáltan saját pipe kerül a házba.Természetesen képeket is fogok csinálni.
Hank

Szerkesztette: Hank 2005. 05. 16. 21:59 -kor

#478 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 17. 10:52

Idézet: Hank - Dátum: 2005. máj. 16., hétfő - 22:45

Fogtam az acetont és belenyomtam az üvegcsőbe,ráhúztam egy gumicsövet,végére pedig egy fecskendőt.A gumicsövön egy franciakulcs van az elszorítás miatt.Kb a cső hosszának 1/15 részében volt aceton.Kitekert franciakulcsal kiszívtam egyszer a levegőt,majd gyorsan elszorítottam(10ml-es tubus),miközben a cső rendeltetésszerűen állt(alul az aceton,felül a levegő).Leszedtem a fecskendőt,újra összenyomtam,majd visszahúztam a gumicsőre.Még 2* eljátszottam ezt,ekkor már magától is szépen forrt az aceton.
Beleraktam a meleg vízbe és megnéztem hány fokon mit csinál.
Kipróbáltam úgy is a pipe-ot hogy hűtöttem az egyik felét és néztem hogy csökken-e a hőfoka a víznek.
Tapasztalatom az hogy elég gyorsan kb egy perc alatt 10 fokot esett a melegítővíz(5dl),miközben a pipe intenzíven szállította a hőt.Lebutított valós teszt volt,modellezve a rendeltetésszerű működést.
Tapasztalatom az hogy túlhűtött acetonnal jobb pipe-ot tudok csinálni.Ha hidegen szívom ki a levegőt a csőből,akkor jobb paramétereket érek el.
Klímásoknál veszek 500HUF-ért egy rendes golyós visszacsapószelepet,azzal még jobb eredményeket tudok majd elérni.
Következő darab már kap kapilláris anyagot és valós félvezetőn próbálom ki.
Hőtermelő egy 40W-os Peltier elem lesz végén egy bika hűtőbordával.Ez lesz az első igazi éles teszt nálam,ha beválik garantáltan saját pipe kerül a házba.Természetesen képeket is fogok csinálni.
Hank

Nincs kedved kipróbálni az acetonos hp készítését úgy, hogy teletöltöd a csövet acetonnal, és az acetont allulról távolítod el a fecskendővel?
Persze ehhez kell egy jó visszacsapó szelep, ami a levegőt sem engedi vissza (itt megoldhatatlan lenne az aceton alatti készítés).

Lehet, hogy nem mindegy, hogy van-e levegő (még ha alacsony nyomású, és acetonnal telített is) a rendszerben.
Ha az acetonnal teletöltött csőből távolítod el az acetont, akkor abban csak alacsony nyomású aceton pára marad, meg persze annyi folyadék állapotú aceton, amennyit benne hagysz.
Viszont így nem lesz benne levegő, és ez lehet hogy jobb működést eredményez, - alacsonyabb forráspont.

Múltkor írtad, hogy lehet, hogy tudsz acetont nekem (és a többieknek) is. (???)

Veriakilis

#479 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 17. 10:53

Még egy kérdés Hanknek.

Ha az aceton forr a csőben, akkor annak is van hangja (mint a víznek)?

Mi az a Litze huzal?
Hol lehet venni?

#480 Felhasználó inaktív   Veriakilis 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2005. 05. 17. 11:05

Idézet: Gyulavitéz - Dátum: 2005. máj. 16., hétfő - 10:30

Megnéztem a képeket, köszi.
Ez az autós szelep nekem még mindig nem tiszta. A képeiden a szelep pont úgy van beforrasztva, hogy az csak a csőbe befelé menő nyomásra nyitna (a képen ez látszik).

Nem a nyomás nyitja a szelepet, hanem a rácsatlakoztatott gyorscsatlakozó.
Az autós szelepet a gyorscsatlakozó nyitja-zárja.
Ugyanúgy van a csőben, mint az autó kerekében.

A visszacsapó természetesen kifele enged, - ez van a fekete, és az átlátszó cső között.

Téma megosztása:

• (78 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.